Математически турнири - 5

• 64 583
  • 799
  •   1
Отговори
# 240
Детето, което е на 2-ро място явно не е решило 4 задачи, но е преди детето, което е с 3 нерешени задачи и съответно има 119 т. (на 2-ро място от явилите се в НПМГ)
Нашият случай е 15 верни задачи, 4 сгрешени и една неотбелязана в беловата, но отбелязана правилно в черновата - това прави 108 т. Момчето със 124 т. е с 16 правилно решени задачи и 4 неотбелязани. Коя стратегия е по-правилна?  newsm78

# 241
ами то е ясно  Simple Smile  зависи за какво се борите - за точки, или за знания  Wink И моето е така, ама точно затова не се бях сетила да му се карам  Laughing

# 242
 Преди състезанието синът ми каза, че отива да решава задачи, а не да се чуди коя му е по силите и коя не. Каза още, че няма да попълни отговор само ако не разбира условието на задачата или не получава отговор, съвпадащ с посочените. Е, решавал е всичко и има две сгрешени задачи. Не разработваме стратегии и не обсъждаме тактики. Достатъчно дълго се състезава, за да е наясно какво трябва да прави.

# 243
Преди състезанието синът ми каза, че отива да решава задачи, а не да се чуди коя му е по силите и коя не. Каза още, че няма да попълни отговор само ако не разбира условието на задачата или не получава отговор, съвпадащ с посочените. Е, решавал е всичко и има две сгрешени задачи. Не разработваме стратегии и не обсъждаме тактики. Достатъчно дълго се състезава, за да е наясно какво трябва да прави.

и ние така. детето не е попълнило само задачата за краката, просто защото не е разбрало условието.

# 244
Моля, ако някой ще се явява на Салабашев във Велико Търново да пише в кое училище ще се провежда тази година.

# 245
Нашият случай е 15 верни задачи, 4 сгрешени и една неотбелязана в беловата, но отбелязана правилно в черновата - това прави 108 т. Момчето със 124 т. е с 16 правилно решени задачи и 4 неотбелязани. Коя стратегия е по-правилна?  newsm78

На ЧХ много деца от 7-ми клас в СМГ са оставили задачи без отговор. Явно децата, знаейки регламента, са решили да не играят на тото за задачите, за които не им е стигнало времето. Считам, че това е стратегически правилно решение от тяхна страна. Както би било стратегически правилно при изпита в АК в същата ситуация да попълнят каквото им падне, само и само да има отговор.

Може би е правилно децата в 3, 4, 5 клас да не мислят за стратегия, а само за това как да "преборят" задачите. В седми клас, обаче, не е така, още повече, ако разглеждат математическите турнири и като част от подготовката си за изпитите през лятото.

# 246
След като и в СМГ и в НПМГ още вчера на обяд са изнесени точките от ЧХ, не мога да разбера какво толкова се бавят организаторите с публикуването на резултатите за София, пък и за другите градове!?
Доколкото знам, матриците също пътуват до София и се проверяват и там от организаторите. Може това да причината за забавянето.
ПП. Пловдивчани най-после поправиха сгрешения отговор на 15 задача. Ако едва днес са научили за него, класирането от там доста ще се забави.

Не,не, бяха информирани още във вторник от нас-благодарение на вас-мили мами.Определено забавянето е от София.

ПП.Честито на всички деца,особено на победителите!
ПП

# 247
Около всяко състезание тук текат големи спорове за регламента. Какъвто и да е, нали за всички е еднакъв? Peace Намирам за хубаво това, че има състезания с различен регламент, състезания с по-лесни или по-трудни задачи Hug
Днес гарджето ми изръси поредния бисер: "За да не сгрешиш, не е достатъчно да си МНОГО внимателен. Трябва да си АДСКИ внимателен! Трябва да си БЕЗКРАЙНО внимателен! Трябва да си като Даниел! Той е над скалите за "внимание"!" Laughing
Черна станция, направо сте на едно мнение    Wink

Вниманието е много важно необходимо, но не и достатъчно условие. Човек трябва и да си може Naughty Обикновено всеки випуск си има между 5 и 10 деца с равни възможности, като в отделните състезания печели най-концентрираното. Имам чувството, че в набора на сегашния 7 клас тази група е най-голяма и випусът е много силен. Но този Даниел е над групата и определено си може. То стига да попитате гугъла и той ще си каже и без бой кой, къде и как се е класирал - и на национални състезания, и в Хонг Конг Wink

# 248

Може би е правилно децата в 3, 4, 5 клас да не мислят за стратегия, а само за това как да "преборят" задачите.

Аз не съм съгласна! Това състезание е с много интересен регламент и това му е готиното. Страшно прилича на шаха. Можеш да жертваш силна фигура, но да спечелиш играта. Това  е тръпката на това състезание! М.г. синът ми - тогава 3-класник, беше на 2 място. Още си спомням колко ме изуми, че сам си беше решил на състезанието коя задача да жертва. Става въпрос за задачи, където можеш да сбъркаш в изчисленията, а не за логическите. Не, че не можеше да реши и всичките, но в това се състои тръпката в това състезание - да знаеш кое да жертваш. Той е добър шахматист и му беше забавно. Тази година задачите му бяха супер лесни и изобщо не се е замислял да жертва някоя. Обожава "детския мат" в шаха и май си реши, че и тук е всичко лесно и за 5 минути. Ама - уви!  Laughing, състезанието си е доста по-дълбоко като замисъл.

Така че Фран си е права! Те се целят в нещо много хубаво и защо пък да не прилагат стратегии. Страшно им се радвам как упорито и целенасочено работят!

Дидева, междудругото и с теб съм съгласна. Защото тези деца се състезават от 4 години и вече са си наясно с всичко.
Все се каня да те питам дали оново страхотно момче-математик от Сливен учи в СМГ? Май го видях на ЧХ там.

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 21:12 от 1

# 249
Не мисля, че състезанията по математика трябва да са поле за тактическо надлъгване. Състезанията са за решаване на задачи. А и дори децата да овладеят някаква тактика - каква е ползата? По-важните състезания - местни и международни олимпиади, са организирани така, че такава тактика не работи.

# 250
Не мисля, че състезанията по математика трябва да са поле за тактическо надлъгване. Състезанията са за решаване на задачи. А и дори децата да овладеят някаква тактика - каква е ползата? По-важните състезания - местни и международни олимпиади, са организирани така, че такава тактика не работи.

Не мога да говоря в такива мащаби, но ЧХ си го предполага. А можеш да се явяваш на едно състезание не само, за да заемеш 1 място или пък да имаш максимален брой точки, а можеш да се явяваш и за кеф. Тогава пък защо да няма закачка?! От друга страна - ако това ти е важно състезание за прием в СМГ, разбира се, че трябва да се бориш за максимален брой точки, според възможностите си.

Всъщност не си права - всяко състезание затова си има регламент, за да задава правила на играта.

# 251

Може би е правилно децата в 3, 4, 5 клас да не мислят за стратегия, а само за това как да "преборят" задачите.

Все се каня да те питам дали оново страхотно момче-математик от Сливен учи в СМГ? Май го видях на ЧХ там.

Ако питаш за момче от 5 клас - да, там учи и има 74 т. на СМТ.

# 252
Това състезание е с много интересен регламент и това му е готиното. Страшно прилича на шаха. Можеш да жертваш силна фигура, но да спечелиш играта. Това  е тръпката на това състезание! М.г. синът ми - тогава 3-класник, беше на 2 място. Още си спомням колко ме изуми, че сам си беше решил на състезанието коя задача да жертва. Става въпрос за задачи, където можеш да сбъркаш в изчисленията, а не за логическите. Не, че не можеше да реши и всичките, но в това се състои тръпката в това състезание - да знаеш кое да жертваш. Той е добър шахматист и му беше забавно. Тази година задачите му бяха супер лесни и изобщо не се е замислял да жертва някоя. Обожава "детския мат" в шаха и май си реши, че и тук е всичко лесно и за 5 минути. Ама - уви!  Laughing, състезанието си е доста по-дълбоко като замисъл.
Така че Фран си е права! Те се целят в нещо много хубаво и защо пък да не прилагат стратегии. Страшно им се радвам как упорито и целенасочено работят!
Дидева, между другото и с теб съм съгласна. Защото тези деца се състезават от 4 години и вече са си наясно с всичко.

При кандидатстващите в математически гимназии ситуацията изисква наистина задълбочен анализ. На този етап за тях точките са най-важното и целта е да извлекат максимума в това отношение от всеки турнир. Аз имах предвид друго. Ако за четири години детето не се е научило да си чете внимателно регламента и задачите, да си разпределя времето, да пише, да проверява да взема бързо и уверено правилните решения на място, когато това се наложи; ако няма изработена система на решаване, каквото и да му говоря преди дадено състезание едва ли би било от полза. Хубавото е, че на наистина сериозните състезания не може да се случи подобна недомислица, някой с по-малко решени задачи да те победи. Има други начини да се отсеят " тотаджиите", например задачи с отворен отговор.

На въпроса ти - да, Васко учи в СМГ и е с максимален резултат на СМТ и е трети на " Хитър Петър". Невероятно талантливо дете.
На мен пък винаги ми е било интересно друго. В СМГ приемат много деца, но само 10-20(че и по-малко) от випуск като че ли са добри състезатели. Как се чувстват останалите деца, които не ходят толкова често по състезания и нямат успехи?

# 253
Момичета много ви моля ако имате задачите за 6 клас на СМТ ,моля за линк
Благодаря ви предварително

# 254
На мен пък винаги ми е било интересно друго. В СМГ приемат много деца, но само 10-20(че и по-малко) от випуск като че ли са добри състезатели. Как се чувстват останалите деца, които не ходят толкова често по състезания и нямат успехи?

Като гледам класиранията, май поне 90% от децата от СМГ се явяват на масовите състезания, провеждани в София (Кенгуруто нпр.). Когато се пътува е друго - сигурно се определят отбори. А и не всяко дете иска да се развива с чиста математика. За повечето математиката е средство, а не цел. Най-добрите инженери, архитекти и финансисти не са били най-добри математици.

Общи условия

Активация на акаунт