Познайте си детето!

• 10 656
  • 148
  •   1
Отговори
# 105
Е, добре де, това означава ли, че когато се прави репортаж на открито /за новинарските емисии например/ и в него случайно попаднат лицата на преминаващи хора, то снимачният екип/репортерът трябва да се втурне да издирва собствениците на физиономиите, за да им поиска изрично разрешение да си излъчи репортажа? И означава ли, че случайните граждани, които просто си ходят по съответната улица непременно трябва да се разглеждат като страна по дискутирания в репортажа въпрос?
Малко параноично ми иде това вторачване във фона.

Има разлика разбира се. Случайно преминаващите са фон и рядко може да се забележи кой човек конкретно преминава. Тези, които сами се бутат пред камерата, за да зяпат трябва да си носят отговорността сами.
В този чалга клип децата далеч не са фон - ясно се виждат всички.
Освен това мен ме вбесява заглавието на клипа, а в него има снимки на деца, които не са изоставени от родителите си.

Освен това днес тези снимки са използвани за чалга клип с комерсиална цел, а утре може да пуснат същите кадри с  деца с надпис - „продават се “.

Абсурдно е да се приема за нормално някой да  да снима без съгласие или да краде снимки от Интернет пространството и без съгласието на собственика на снимката да я използва дори и за най-благородната кауза.

Няма да забравя през май тази година почивахме в Сандански в хотел Пирин и гледам по едно време възрастен мъж прави снимки на децата в детският басейн. Отидох при него  и му казах, че без разрешението ми няма право да снима детето ми, което в това време е в басейна. Ама почна се едно обяснение, че той правел официални снимки за страницата на хотела и тн и имал разрешението от хотела. Еми, казах ми, като снимате официални снимки наемете си модели и манекени.
Поисках  да ми покаже снимките и учтиво помолих да изтрие тези, на които се виждаше ясно голият ми син. Фотографът изтри снимките пред мен и аз дълго време след това следих страницата на хотела дали няма да се появят снимки на детето ми.
Но каква гаранция имам, че снимките няма да изскочат някъде другаде - никаква за съжаление.
Тогава, вдигнах скандал, но повярвайте ми бях единствената, макар много други родители да станаха свидетели на цената, а децата им бяха снимани голи в детския басейн. Никой друг не реагира...
еми с такова отношение няма начин да не се стига до такива злоупотреби с информация.

# 106
  • София
Е, добре де, това означава ли, че когато се прави репортаж на открито /за новинарските емисии например/ и в него случайно попаднат лицата на преминаващи хора, то снимачният екип/репортерът трябва да се втурне да издирва собствениците на физиономиите, за да им поиска изрично разрешение да си излъчи репортажа? И означава ли, че случайните граждани, които просто си ходят по съответната улица непременно трябва да се разглеждат като страна по дискутирания в репортажа въпрос?
Малко параноично ми иде това вторачване във фона.
Не е параноично. Ако се прави репортаж оператора трябва да е видим за всички, които са в кадър и те да могат да изберат дали да попадат в кадър или не. И не можеш да използваш лица на случайни граждани за покритие на теми, които са подобни на примера, който дадох по- горе. Това за телевизията. Ако говорим за кино, тогава всеки, който е в кадър трябва да е изразил писмено съгласие да бъде сниман. Не случайно ниско бюджетните филми нямат случайни минувачи във външните сцени, защото всички случайни минувачи са статисти, на които се плаща.

Забележи, че дори и видеонаблюдението трябва да е обозначено със съответният знак, че в зоната има видеонаблюдение, защото никой няма право да те снима без твоето съгласие. Ако табелата е видима и попаднеш в кадър се приема, че даваш съгласие да те заснемат.

# 107
В началото на учебната година, помня че из темите се споделяше, коя телевизия снимала децата, питали ги разни въпроси и т.н. Имаше случай на дете със снимка във вестник, без знание на родителите.
При нас, например, попълваш декларация, дали даваш или не неразрешение да снимат детето ти за тв репортаж или да пуснат снимката му във вестник, да му задават въпроси, без твое знание.

# 108
  • София
В началото на учебната година, помня че из темите се споделяше, коя телевизия снимала децата, питали ги разни въпроси и т.н. Имаше случай на дете със снимка във вестник, без знание на родителите.
При нас, например, попълваш декларация, дали даваш или не неразрешение да снимат детето ти за тв репортаж или да пуснат снимката му във вестник, да му задават въпроси, без твое знание.
И тук е така. когато съм снимала в училища винаги са правени уговорките два дни по- рано, за да се поиска съгласието на родителите или е било по време на празници, на които присъстват и родителите и могат да изразят съгласие или несъгласие в момента. Като родител също ми искат съгласието да фотографират детето и да разпространяват снимките му, като всеки конкретен тип разпространение има отделно упоменато разрешение /за ДВД, за интернет сайт и прочее/.

# 109

В България, за да бъде снимано дете трябва първо да бъде осигурено съгласието на настойника, директора на училището или съответното заведение. Директорите рядко дават такова съгласие, обикновено пренасочват към родителите.

# 110
  • София
argun По закон директора няма правода дава съгласие дете да бъде снимано, освен ако родителите не са подписали декларация при записването в училището. Или бъркам?

# 111
В момента нямам време да търся точните текстове, но последния път, когато ми се наложи, пътят беше следния - иска се разрешение от родител или от директорът на училището, детския дом или каквото е там. На мен директорката ми каза, че може да ми позволи контакт само с ученици над 16 г., за по-малките да търся родителите им, тя нямало да даде.

# 112
  • София
argun Мерси. За детски дом е ясно, но за училище ми беше интересно. Всички родители, които познавам попълват декларации дори за обичайно заснемане на празненства или други мероприятия. И не съм попадала на директори, които да разрешават репортажи от сега за сега.

# 113
Говоря за репортажите в началото на учебната година, когато ей така в тълпата от деца и родители, задават въпроси и снимат, не за специално подготвяни предварително интервюта

# 114
  • София
Говоря за репортажите в началото на учебната година, когато ей така в тълпата от деца и родители, задават въпроси и снимат, не за специално подготвяни предварително интервюта
Щом на мястото е имало родители те са могли да изразят несъгласие и да не бъдат снимани. не отричам, че има колеги из телевизиите, които не постъпват много професионално в това отношение, но пък ако заснетите решат могат да ги осъдят без никакъв проблем.

# 115
Щом на мястото е имало родители те са могли да изразят несъгласие и да не бъдат снимани. не отричам, че има колеги из телевизиите, които не постъпват много професионално в това отношение, но пък ако заснетите решат могат да ги осъдят без никакъв проблем.

Да, само че често заснетите не си знаят правата или са толкова апатични, че не могат да реагират и да се защитят.
Не, че това е оправдание...

Ето сега например тук в Люксембург Гугъл ще заснема квартали и улици, съобщиха, че който не иска да му се снима дома, сградата, офиса, магазина и тн, може да направи това с меил. Е, представете си колко хора ще реагират на време...
Ние сме под наем, нашият собственик на сградата е в болница след инсулт, така че не би могъл да вземе отношение и ние щем, не щем ще се появим в интернет пространството...

# 116
  • София
...още веднъж се убеждавам, че БТВ и МТел наистина нямат грам морал!
Аз им имам зъб на БТВ  Close
Когато родих и все още бяхме в болницата с детето, моя приятелка ми се обади по телефона, за да ми каже, че са показали малката в кувьоза, в един репортаж на бтв за вредата от пластмасовите бебешки шишета  Shocked Стана ми адски неприятно! Детето ми се бореше за живота си, а някакви глупаци отвън влизали в стерилна обстановка и снимали детето без изобщо да ме уведомят. Както и да е, реших да не се разправям, за да не пострадат неонатолозите, които спасиха дъщеричката ми. А болницата е частна и реномирана  ooooh!
П.П. Да уточня, че с очите си видях после въпросния репортаж от сайта на бтв. Даже не повярвах, че приятелката ми е познала детето, но моето си беше  Peace

# 117
Ми те, tonkabonka, неонатолозите са за бой.
Като влизам да снимам бебета някъде, не търся лично всяка родилка, а се обаждам на шефа на дадената клиника.
Той гарантира, че децата имат право да бъдат снимани.
До сега без такова разрешение не съм влязла да снимам ни деца, ни възрастни.

# 118
  • София
Мафани, аз се подразних от факта, че правят глупавия си репортаж, влизайки в залата с недоносени деца и такива с други проблеми при раждането. Можеха просто да снимат здравите бебета през прозорците на "аквариума". Какво общо имат пластмасовите шишета и отделянето на не знам си какво беше там отровно вещество с новородените бебета с проблеми  Thinking Ми да бяха снимали по градинките и пейките примерно.

# 119
Ох, а кои ги е пуснал там в отделението за недоносени?
Едва ли са нахълтали неканени, нали?
 Peace

Общи условия

Активация на акаунт