Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 32 989
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
За 6-годишни говорим в темата, нали?  Crazy

Вече не съм сигурна  Crazy

Нашите си учат, минават постепенно буквички и цифрички.
Лилито има голямо желание, но аз не я натискам вкъщи. Ако сега минат материала за първи клас, какво ще стане догодина.
Ще загуби интерес най-много. Иначе обожава да решава задачки. Взимаме си едни книжки със задачки за оцветяване, събиране, дорисуване.
Интересни са и доста. Опитва се да чете по-кратките думи и успява. Малката покрай нея и тя се напъва  Laughing
Тази седмица учеха по-малко,защото подготвяха празник на есента. Беше страхотно.
Нашата градина има уговорка с местната кабелна телевизия и снимат всяко тържество и после се излъчва. Да можем и ние да ги видим  Laughing
Големи сладури бяха всички.

# 136
  • София
При нас са стигнали до цифрата 7.По писане-пишат само и единственно ръкописно,направо букви,няма ченгелчета и подобни.Около 7-8 букви са минали вече.
Детето ми засега не смятам да го записвам на англ език.Може би от втори клас някъде.В първи клас ще е в английска паралелка,но се съмнявам,че ще учат кой знае какво.Нека първо да научи български.Макар че две  години /от 4 до 6 годишна възраст/ посещаваше английска полудневна забавачка.Доста английски думи научи,но ...не мисля,че с нещо това я направи по-богата.Иначе беше чудесна забавачката,англ се явяваше бонус. Laughing
Да,за шестгодишни говорим/пишем.Не виждам нищо странно в това,че някои деца на тази възраст четат,пишат и играта им е именно това.Дъщеря ми например вечер много рисува,сама проявява желание да пише букви и цифри,забавно и е,сама се научи да чете съвсем скоро,въобще не съм и помагала.Нито я спирам,нито я поощрявам.Тайничко се надявам тоя и хъс за учене да остане и занапред,дори 1/10 от него да остане в горните класове,ще е чудесно. Mr. GreenМиналата седмица беше болна три дни,няма да ви казвам как всяка сутрин плачеше с горчиви сълзи,че не я пускам на училище "само защото кашлям" Crazy.

# 137
  • В светлината на слънцето
Хм, 70-минутен час ми се струва твърде множко за 6-7-годишни деца. При това без пауза, а и изискването да се пишат думи... Thinking Но вероятно такава е системата им. Теди ходи на английски във Фарос и е супер доволна. Там всичко е под формата на игри, песнички, разни танци или определени движения за животните, рисунки. Домашните им са или рисунка, или да направят нещо от хартия. Много й е забавно и забелязвам, че неусетно и много леко запомня всичко. За отрицателно време научи страшно много английски думи, при това с почти отлично произношение. Харесва ми системата им. Peace

# 138
И аз първо доста се стреснах, като чух, че ще имат домашно по английски, но после се оказа, че ще имат да оцветяват.
Езикът им е в програмата.

# 139
Наистина най-добре се разходете до училищата.
Не разбирам как сте в потрес без да сте ходили да видите с очите си.
На едни им харесва едно, на други - друго....
Ами да в "потрес" съм, тъй като големия ми син е абитуриент и честно казано за 12 класа повечето ми впечатления от образованието и училищата ни за съжаление са негативни  Sick И това изобщо не ми помага в избора на училище за малкия  newsm78 Ходила съм по различни поводи в училищата в района и имам бегъл поглед какво се случва например по коридорите, но това не значи, че знам как се учи например  Rolling Eyes Затова търся мнения от други с повече практическа информация.
Да не говорим, че за да отидеш на място и да намериш директор например, трябва да си вземеш почивен ден  Shocked
А и интересното е, че досега съм пратила запитвания до всички училища наоколо с основните ми въпроси и нито едно досега не ми е отговорило...защо ли незнам  newsm78 надали имат кой знае колко получени писма, но които да не могат да драснат 1 ред, напр. заповядайте на място или .... Sick
Изобщо смятам, че от страна на училищата няма никакъв интерес, мотивация или каквото и да било за привличане на ученици ....както се случат нещата така  Cry
сори за оффа

# 140
  • София
Хм, 70-минутен час ми се струва твърде множко за 6-7-годишни деца. При това без пауза, а и изискването да се пишат думи... Thinking

Всъщност, когато го записвах ми се кълняха, че в 1 клас програмата им продължава да е абсолютно същата, като в предучлищните им курсове, които вече беше изкарал - а именно - рисуваха, оцветяваха, апликираха, пееха песнички и т.н. Да, говореха на английски и така научи доста думички и то със страхотно произношение и аз им повярвах, че ще продължават така...обаче...още от 1 урок имаха да пишат 3 думи по 10 пъти  Naughty Госпожата каза, че не се очаквало да се научат да ги пишат свободно, просто да свикват с писането, с държането на молив и аз се примирих, и без това в ДГ почти нищо не правят...

...Не виждам нищо странно в това,че някои деца на тази възраст четат,пишат и играта им е именно това...
именно, въобще не искам да звуча като някоя свръх-амбициозна ненормалничка. Мишо проявяваше огромен интерес към букви, четене, спирали сме по пътя да срича табели, искаше да изчете заглавията на книжки/списания. Така научи буквите, а към четене мина съвсем лесно и естествено, никой не му е стоял с пистолет на главата. Именно затова го записах и на английски - като има желание и се справя - не би следвало да му тежи. Обаче се оказа, че има разлика между това, какво иска да прави сам и това, което е задължително. Задължителното вече не е интересно.  Naughty
Дала съм му шанс до края на 1 срок (платила съм половината такса), пък да видим дали ще продължи. За съжаление не мога да сменя часа, защото нямам кой да го води по-рано...

# 141
... чудя се и за 130 или 44 ...ама за там не намирам никакви коментари и отзиви  newsm78
За 44 категорично не - това е най-западналото училище от "нашата" страна на Ботевградско. Миналата година кумата ми предаваше история там /по заместване/ и разказваше истории, истории...Иначе на нас реално то ни е най-близкото (а и в момента синчето е в 5ОДЗ, срещу 18 п-ка). В последните години едвам събират паралелка за 1 клас (а в 49 паралелките са 6 паралелки)...и мургавите събратя постепенно го завземат...
За 130 нищо не мога да кажа, на нас ни идва далече.
А на вас 23 Жолио Кюри не ви ли е удобно (това, срещу гара Подуене") За там има добри отзиви.....
за 23то много мисля, дори на моя приятелка хлапето е сега 1 клас там и е много доволна засега, помолила съм я да се ослуша за учителките, които ще поемат догодина първокласници, единственото ми основно притеснение за там е, че незнам как ще се прибира сам оттам по нататък, тъй като кръстовището е слабо казано отвратително

# 142
*2К*, по-скоро се изненадах как Мандаринка каза, че е в потрес, без да е ходила в училище.
И ние доста перипетии сме имали.
Но има начин и с директор да се видиш - ако не по друго време, то поне в приемното.
Нашата директорка например пък мога по всяко време да я заговоря, няма да има проблем.

Чуждите съвети могат да изиграят и лоша шега. Например сега ви чета за 119-то уще. Изобщо не го знам къде е. Обаче в четвъртокласниците имаме майка, без забележки към сегашната класна на дъщеря си. В 119-то.

# 143
  • София
За 6-годишни говорим в темата, нали?  Crazy
И аз туй се питам.Чета ,чета и чак не вярвам на очите си.Май трябва да направим подтема на тази - нещо като по-обикновените,които още не четат и пишат или тази направо да я прекръстим на - надарени.
Две деца имам, първото дори е в 9 клас , второто набор 2004 и това го казвам защото смея да твърдя,че съм се сблъскала с училището доста от дълго време,ама тук направо наистина явно има доста надарени.Чак се плаша моичкият изостава ли,знам ли вече.Нито чете ,нито пише. А за чужд език дори и не ми се мисли.

# 144
*2К*, по-скоро се изненадах как Мандаринка каза, че е в потрес, без да е ходила в училище....
Люлин то "потреса" от мен тръгна  Wink  и си е факт, наистина съм много объркана което определно не е присъщо за мен в избора на училище  Joy На всичкото отгоре учителката по математика на големия съвсем ме разби като каза, че за нито едно училище в района а тя е замествала във всичките не би си сложила главата в торбата да ми препоръча  #Crazy
Знам, че всяко мнение е субективно, но пък човек може да си отсее каквото го интересува...така, че незнам  newsm78 може би и пренатоварения ми график допълнително ме шашка ...та ще видим  hahaha весела година ме чака - матури, абитуриент и кандидат-студент ... + първокласник  Mr. Green КУПОН  #Shocked

# 145
  • София
И аз туй се питам.Чета ,чета и чак не вярвам на очите си.Май трябва да направим подтема на тази - нещо като по-обикновените,които още не четат и пишат или тази направо да я прекръстим на - надарени.

Може ли и аз в темата?

Очудвам се на писането на ръкописни букви - на нас изрично ни казаха в началото на годината, че децата няма да ги учат да пишат, понеже това трябвало да става в училище - там щели да ги научат правилно да пишат. Също така ни препоръчаха и ние да не ги учим да пишат  newsm78

# 146
, здраво стискам палци! Simple Smile

Дзвер, моята е в училище. Учат ги съвсем правилно да пишат.
Тръгна абсолютно неподготвена от към цифри, букви, смятане. За фина моторика да не говорим.
За тези 2 месеца детето има огромен напредък.
Както казах, ръкописните са й много по-лесни.
Печатните са изключително разкрачени.
 Затова не протестирам.
Догодина, да е живот и здраве, като знам как се препуска през материала, една такава предварителна подготовка няма да й е във вреда.  Peace

# 147
Ей, че много сте изписали...

Аз не виждам нищо чудно в това децата на една и съща възраст да са различни - някои се интересуват само от игри и бели, което е нормално, други - от букви и цифри, от книжки - което пак е нормално. При нас има по малко и от двете.

Това с ръкописните букви ме учуди и мен. Нали все пак това ще им е работата в първи клас по писане.

Аз изобщо не следя какво точно учат в детската. Питам го и той като има желание - разказва. Питам учителките - те са доволни, така че не разпитвам (Гого много мрази да го разпитвам и аз гледам да не ставам досадна).

За часовете по английски - нашите са по час и половина (астрономически имма предвид). Два пъти седмично - от 17.00 до 18.30. Аз също се притеснявах, че ще е натоварващо, но учителката ме увери, че ако има проблем, ще ги пуска почивка. Освен това тези часове не са същите като в училище - има доста игра и забавление (давам пример: на Хелоуин се обличаха с костюми, правихе страшни балони и т.н.). Гого също не внимаваше особено и в началото учителката се оплака от дисциплината (което ме учуди, защото той е от дисциплинираните). Тя го познава, тъй като той ходи вече за втора година там н аанглийски. Момичето ми обясни, че просто запомня по-бързо нещата и му става скучно. Решихме проблема като му дава допълнителни задачки. Мандаринка, може това и при вас да помогне.

# 148
  • София
аз съм се насочила към 22-ро. има ли някой инфо за срокове за записване и за учителките, които ще са 1ви клас?

# 149
  • София
Доста иронично ми звучи това,без да се заяждам въобще. PeaceНадарени са децата,които имат някаква дарба.Това да чете на 6г далеч не е дарба.И тук не говорим за гладко четене,нито са див родител с камшик,който стои над главата на миличкото шестгодишно хлапе и при всяка грешка го бие по врата. CrazyИ това,че на 6г чете далеч не значи,че на 12 години ще е завършило колеж.Аз тръгнах на 6г в първи клас и можех да чета,не да сричам,а да чета,при положение,че никога родителите ми не са ме учили.Надарена не съм,даже и висшето си го влача десет години.

За ръкописните и печатни букви-според учители,с които съм говорила,било груба грешка децата да се учат да пишат печатно.Според други учители това е желателно.Иди разбери.Аз лично не си прозволявам сама да я уча как се пишат ръкописните букви-като им ги напише госпожата в тетрадката по тях се учи.Защото аз пиша по един начин,а се оказва,че правилния начин е съвсем друг. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт