Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 318
  • 886
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, може и въпросът ми да е задаван и преди, моля да ме извините ако е така, но нямам много време да чета темите назад  Blush. Моя приятелка с близнаци на 8 месеца е бременна отново. Сега е в 7-8 г.с. Въпросът е какво следва при тази нова бременност, която настъпва докато тя е в майчинство /тя няма да се връща на работа междувременно/. Т.е. как ще и се изчисляват обезщетенията за бременност и майчинство, някакви документи има ли да подава? Помощта за раждане предполагам ще е за трето дете, т.е. 240 лв.

за третото дете ще получава колкото за близнаците.няма да й правят нова база,ако това е по-изгодно за нея.докумнти не подава никакви до 45 дневния й.с него подава прил 4 за 120 те лв до двегодишна възраст на близнаците.като й издадат 45 дневния вече може да ги пуска на ясла
помощта за раждане на трето е 200 лв,а не 240 лв

може пък да са близнаци и отново да ударят джакпота с помощта за раждане 2 по 200  Joy

Не, едно бебе ще е Simple Smile. Извинявайте, но не разбрах. за третото дете ще получава колкото за близнаците.няма да й правят нова база,ако това е по-изгодно за нея. След навършване на 1 година на близнаците, тя ще взима една мин. раб.заплата, нали така? Т.е. после на каква база ще се смятат парите за 45 дневния болничен и новото майчинство?

# 481
  • Пловдив
за третото дете ще получава колкото за близнаците.няма да й правят нова база,ако това е по-изгодно за нея. След навършване на 1 година на близнаците, тя ще взима една мин. раб.заплата, нали така? Т.е. после на каква база ще се смятат парите за 45 дневния болничен и новото майчинство?

новата й база е 18 назад.сравняват с това,което е получава за близнаците и ще й плащат по-голямата сума.в повечето случай това е обезщетението за първото дете
като й свършат 410 те дни ще получва 240 лв,да.ще ги получава до 45 дневния.от него нататък обезщетение+120  лв

# 482
Elfita, много благодаря!   bouquet
Ще й предам, и ако има някакви въпроси пак ще питам.

# 483
Не знам дали въпросът ми е за тук. Как да прехвърля майчинството на майка ми?
Тя е пенсионерка и живее в друг град и ще трябва да си търся бавачка в София, но се надявам въпреки това да мога да го прехвърля  newsm78? Възможно ли е и какво трябва да направя?

# 484
  • Пловдив
Тя е пенсионерка и живее в друг град и ще трябва да си търся бавачка в София, но се надявам въпреки това да мога да го прехвърля  newsm78? Възможно ли е и какво трябва да направя?

два варинта

да я назначиш някъде на ТД,отработва един ден и й прехвърляш майчинството

да ползваш социалната програма,за да назначиш майка ти-питай в социалните

майка ти ли ще гледа детето или искаш само да й прехвърлиш майчинството
а бавачка да го гледа реално

# 485
Тя е пенсионерка и живее в друг град и ще трябва да си търся бавачка в София, но се надявам въпреки това да мога да го прехвърля  newsm78? Възможно ли е и какво трябва да направя?

два варинта

да я назначиш някъде на ТД,отработва един ден и й прехвърляш майчинството

да ползваш социалната програма,за да назначиш майка ти-питай в социалните

майка ти ли ще гледа детето или искаш само да й прехвърлиш майчинството
а бавачка да го гледа реално
Бавачка ще търся. Само майчинството искам да прехвърля на майка ми.
А след като отработи един ден какво трябва да направя?

# 486
  • Пловдив

Бавачка ще търся. Само майчинството искам да прехвърля на майка ми.
А след като отработи един ден какво трябва да направя?

щом е така вариант втори не е за вас,защото социалните правят проверки

това е процедурата за прехвърляне на майчинството на работеща баба https://docs.google.com/document/pub?id=1_p-QhoXzFDRYnC3CJCxW98G … iqs3btbPxfBV25M_Q
счетоводителите на двете фирми внасят документите в нои

# 487
Elfita, благодаря много!   bouquet
Може би така ще действаме. Нали няма да е проблем, че е отработила само няколко дни?  newsm78 Не е нарушение...  Thinking

# 488
  • Пловдив
. Нали няма да е проблем, че е отработила само няколко дни?  newsm78 Не е нарушение...  Thinking

не,не е проблем

# 489
Добро утро
бих искала да попитам тъй като съм бременна в 7 месец а съм безработна какво майчинство ще получавам?Знам че ще е 1 год. но в какъв размер,и кога трябва да подам молба за еднократна помощ при бременност?

# 490
  • Пловдив
Добро утро
бих искала да попитам тъй като съм бременна в 7 месец а съм безработна какво майчинство ще получавам?Знам че ще е 1 год. но в какъв размер,и кога трябва да подам молба за еднократна помощ при бременност?

социално майчинство ще взимаш,само ако доходът на човек ви е под 350 лв бруто-100 лв н амесец е за една година
същото изискване за доход има и за помощта за бременност-за нея се подават док 45 дни преди термин

отиди в социалните да разпиташ какво ще ти трябва

# 491
Здравейте, и аз имам въпрос, ще се радвам да ми отговорите.

Детето ми е на 1 г. и 6 м., върнах се на работа преди няколко месеца и в момента получавам 50% от 240 лв. Смятам да го пускам на ясла през април или май месец, трябва ли да уведомя някой за тази промяна и спират ли се тези 50%?

Благодаря предварително!   bouquet

# 492
  • Пловдив
Здравейте, и аз имам въпрос, ще се радвам да ми отговорите.

Детето ми е на 1 г. и 6 м., върнах се на работа преди няколко месеца и в момента получавам 50% от 240 лв. Смятам да го пускам на ясла през април или май месец, трябва ли да уведомя някой за тази промяна и спират ли се тези 50%?

Благодаря предварително!   bouquet

и на двата въпроса отг е НЕ

# 493
Здравейте отново,искам да попитам подадох си първият болничен лист на 25.02.2011,ако са подали документите навреме в НОЙ на 25.03.2011 ли ще взема първите пари за майчинството?Бих искала и да попитам кога се подава 3-я болничен лист и също така кога изтича той?

# 494
  • Пловдив
Здравейте отново,искам да попитам подадох си първият болничен лист на 25.02.2011,ако са подали документите навреме в НОЙ на 25.03.2011 ли ще взема първите пари за майчинството?-ако болничния е от феврури и от работата са коректи би трябвало края на март да имаш превод за дните от февруари Бих искала и да попитам кога се подава 3-я болничен лист и също така кога изтича той? като всеки болничен ти го носиш до 3 дни в работата,а ет го подават другия месец.не мога да ти кажа кога изтича-сметни сама.от първия ден на 45 дневния 135 дни си в болничен.като този от педиатърът е последен

Общи условия

Активация на акаунт