изчисляване на майчинство - 1

• 82 124
  • 696
  •   1
Отговори
# 300
-Рея– според мен е така, както ти е казала твойта приятелка, връжа се 18м назад, а ти реални си била по майчинство, значи ще се вземе 8м на 240 и 10м майчинството, което си получавала като сума. поне аз мисля така, но нека и Елфи да каже и се надявам да не се разсърди, че съм се намесила в темата  bouquet

# 301
Елфита, искам да ти благодря за съветите, които ми даде преди няколко месеца - благодарение на тях ще бъда спокойна следващата 1 година!

# 302
-Рея–, още в първия пост Елфита ти е дала подробен отговор. За да получаваш за второто дете размера на обезщетението като за първото трябва двете майчинства да се застъпват. Казано по друг начин болничния за 45 дни за второто бременност да започва докато си в отпуск за отглеждане на първото дете. И съвета, който е дала:

най-обре е да имаш 18 отработени месеца.като чак след 12 я да вземеш болничен.това е максималния вариант,при който майчинството и болничния няма да ти свалят бъдещото обезщетение

# 303
Viva, мога да чета и го прочетох, но не го разбрах  Laughing малко съм руса и за това вероятно.
Това не разбирам - хем да се застъпват майчинствата, хем пък да имам отработени 18 месеца, като след 12-я да изляза в болничен. И за това питах тези 240 лв. които вземам през втората година имат ли се предвид или се има предвид заплатата на която съм назначена, защото все пак майчинството не прекъсва трудовото ми правоотношение при което съм назначена на някаква различна заплата. Ето, че и Polq казва нещо в този смисъл, че се взема предвид минималното обезщетение което се получава  Rolling Eyes

# 304
-Рея–, може би въпроса е бил зададен малко объркващо или аз съм го прочела по диагонал. Laughing
Базата за изчисляване на майчинството е 18 мес. За да взимаш 90% от заплатата си през първата година на майчинството е необходимо да си работила поне 18 мес. Елфита ти е дала и друг съвет - да работиш 12 мес., а след това да си взимаш болнични за общо заболяване. Болничните за общо заболяване се изчисляват на база 12 мес. В случая в базата за изчиславяне на второто майчинство няма да влизат месеци от първото с 240лв.

# 305
  • Пловдив
Рея,туй не е,защото си руса,а защото си страстна кърмачка мила  Mr. Green

ако си бременна сега и 45 дневния ще ти започне докато си по майчинство за първото,се мятай на застъпеното майчинство

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 22:15 от Elfita

# 306
Никога не съм можела да се изразявам добре, и още докато писах ми се стори, че и на мен не ми е ясен въпроса ми, но ето, че най - после се разбрахме  Laughing
Много благодаря момичета   bouquet ей такива обяснения харесвам - като за дете  Mr. Green

Елфи, дано да си права и да е от кърменето, че иначе лошо  Rolling Eyes
За съжаление обаче хич не съм бременна, защото все се чудех как ще изкараме с малко майчинство, ама аз съм си виновна като не проверявам всяка информация. Като съм писала за тик-такащия часовник, съм имала предвид годините ми, че съм почти на 31, а искам 3 деца  Flutter , а след второто трябва да имам време да убедя мъжа ми за третото  Mr. Green Всичко се изчислява с математическа точност вече  Laughing
Еййй, ама хем ми се стори голяма недомислица  bash
 Важното е, че ми стана ясно, че може да се действа, така че още веднъж благодаря  Hug

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 03:11 от -Рея–

# 307
  • София
Елфи, здравей! И аз да попитам за застъпеното майчинство и за обезщетението за майчинство. Това, което пита Рея е ясно, забременееш ли когато първото ти бебе е на 1г. и 3м.или 4м./най-късно/, ще взимаш същото обезщетение като за първото бебе. Не ми е ясно кое се смята?Ясно е,че е 18 месеца назад, ама при мене е по стария закон, тия с 12 месеца назад. Сигурно се гледат 12м. върху които е изчислено майчинството и 6 м. от тези по 240 лв, така ли е?т.е взима се дохода върху които ми е изчислено пъвото майчинство.....

# 308
  • Пловдив
Елфи, здравей! И аз да попитам за застъпеното майчинство и за обезщетението за майчинство. Това, което пита Рея е ясно, забременееш ли когато първото ти бебе е на 1г. и 3м.или 4м./най-късно/, ще взимаш същото обезщетение като за първото бебе. Не ми е ясно кое се смята?Ясно е,че е 18 месеца назад, ама при мене е по стария закон, тия с 12 месеца назад. Сигурно се гледат 12м. върху които е изчислено майчинството и 6 м. от тези по 240 лв, така ли е?т.е взима се дохода върху които ми е изчислено пъвото майчинство.....

не разбрах за кое смятане питаш
ако е застъпено няма смятане на нова база

# 309

не разбрах за кое смятане питаш
ако е застъпено няма смятане на нова база
И при застъпено майчинство се смята нова база и се изплаща по-благоприятното обезщетение.

Nikidjurova, ако сега излезеш в болнични 45 дни преди раждане и си в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. ти се изчислява нова база  18  мес. назад. /Ако болничния започва през март 2011 г. например, новата база е септември 2009 г. - февруари 2011 г./ Тя се сравнява с базата при първата бременност и ти се изплаща по-високия размер.

# 310
  • Пловдив

И при застъпено майчинство се смята нова база и се изплаща по-благоприятното обезщетение.

е да смята се и кое е винаге по-голямато-това което е било за първото дете

защото винаги 240 те лв свалят

# 311
  • София
Да, ясно значи си се смята 18 месеца назад от 45 дневния. И колкото повече са ти месеците от 2-та година по 240 лв, ще е по-малко. Не всъщност ще е толкова колкото е първото, така ли е?Щом се гледа по-високото?Не мога да повярвам нали винаги гледат по-ниското Laughing

# 312
Елфита, уточнението ми беше, че се смята нова база, а дали тя ще е по-благоприятна е отделен въпрос. Има разни хипопетични случаи, при които базата за второто майчинство е по-висока. Няма смисъл да се впускаме в излишни спорове  Laughing, важното е да отговаряме на въпросите.

# 313
  • София
Добре, а ако се забременее веднага след като ти изтекат 2 -те години майчинство, после как се изчислява? Вече няма да е застъпено майчинство, а нормално? И какво пак 18 месеца назад, а периода на майчинството този на 240 лв, как го смятат? Или взимат за тези две години, дохода върху, които ти е изчислено обезщетението?Питам за да съм подготвена, моето бебече е още малко на 3 месеца. Благодаря за отговорите!

# 314
  • Пловдив
И какво пак 18 месеца назад, а периода на майчинството на 240 лв,

да,така

Общи условия

Активация на акаунт