Операция на щитовидна жлеза - 3

• 73 580
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
Адорабъл, Начев и Ралица Иванова работят в ендокринологията в София.
доц. Катя Тодорова - работи в Майчин дом /тя и ендокринологията е в същата сграда/ - приема обаче в частен кабинет. Телефоните ги има в нета. Часове за последната се записват от месец - два напред. Другите са по-лесно достъпни.

При всички случай хубаво обмисли преди да режат.
А за бременеенето - да, принципно, ако има проблем с жлезата, и хормоните, може да има риск от увреждания, ако не се следи правилно бременността - т.е. цялата бременност трябва да е под строг контрол на ендокринолог и да се взимат адекватни мерки. Хубаво е този ендокринолог да разбира от бременности - т.е. да е такъв специалист. Както ти писах за гореспоменатите.

Но! Ако нямаш жлеза може да имаш сериозен проблем със стерилитет! И забременяването да стане невъзможно. Това отново ще ти каже ендокринолог - да предвиди точно в твоя случай, с твоите хормони и възли как е редно да се действа. Натърти силно на факта, че искаш деца, ако е така. При всеки преглед го казвай, все пак ето - аз съм жив пример - как със дърти възли - вероятно от 7-8 години си износих и родих здраво бебе. И пак имах трудности със забременяването и имах и един мисед аборт.

Успех! и пиши какво става. Ако не намираш координати, ще ти потърся на някой от докторите.
Можеш също да четеш в zachatie.com - там си спомням, че имаше теми за проблемно забременяване и проблеми със щитовидната жлеза. Също много от клиниките по стерилитет ползват такива специалисти ендокринолози. Мамите, които правят инвитро са добре запознати с добри специалисти. Проучи добре Simple Smile

# 91
Добро утро девойки, вчера ходих при ендото и си взех резултатите. FT4 - 1.2, TSH - 1.94. Kаза, че са ми идеални, и че ако не расте и си ходя на ехограф и си изследвам хормоните на 6 месеца  може да не се оперира и мога да правя опити да забременея. Каза също, че ако се оперирам ще пия хапчета цял живот. Но - отидох и при хирург, който работи в Окръжна болница / Ковачев /, и той каза, че трябва да се оперира, и да използвам тези месеци, в които трябва да се пазим, каза че след операцията нямало да пия никакви лекарства. Каза, че никой не ми гарантира след 6 месеца колко ще е пораснал и дали ще е доброкачествен или не, и ако забременея хормоните може да влошат състоянието на жлезата, и че живот и здраве ако родя - това са две години, в които нищо не може да се направи. И двата ми казаха различни неща и се обърках още повече.

Ще се ходи на второ мнение, само че не знам дали на ендокринолог или на хирург!

Collibri ти със направление от личната ли ходеше или се заплаща?

Ми това е за сега от мен:)))))

# 92
 Здравейте и от мен!
 Аз вчера се обадих на ендото да и съобщя резултата.Тя каза,че е супер и ще се видим след 6 месеца и тогава ще правим ехограф.
 adorable,задължително вземи още мнения и от хирурзи и ендокринилози.Ти си млада и хубаво трябва да прецениш.А това,че трябва да пиеш хапчета цял живот,не съм съгласна.То зависи от много неща,но да не те обърквам.Те лекарите знаят и дано попаднеш на добър лекар.
Ти откъде си ако не е тайна?
 На всички приятен ден и до скоро. Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 93
От София съм, и със сигурност ще потърся второ мнение и мисля да си запиша час при някой от лекарите, които е изброила Collibri. Но за доктор Начев има доста негативни мнения. То при всеки си е различно, но все пак! Искам да попитам през колко време може да се взима направление, защото аз сега като взех и го използвах вече, а искам да отида и в ендокринологията, дали личната ще ми даде пак?

# 94
Момичета помагайте нещо не мога да намеря координати на Д-р Ралица Иванова. Sad

# 95
adorable това намерих за Д-р Ралица Иванова от тук http://chironmedical.net/team.php

Медицински център
„Хирон Медикъл Сървисис” ООД
София 1505,
Ул.” Васил Друмев” №30
Тел: 02/ 944 5352,
02/ 944 7797,
02/ 944 4373
Факс: 02/ 944 5150
е-mail: info@chironmedical.net

Относно противоречията на хирурга и ендокринолога ти, лично аз клоня към мнението на ендокринолога. Работила съм в хирургия и прекрасно познавам мисленето на хирурзите. За голямо съжаление много операции се правят без да е необходимо това. Но тъй като става въпрос за твоето здраве и още повече не за какво да е, а за щитовидна жлеза - задължително второ мнение. Мисля, че няма да ти дадат друго направление, но опитай, пък ако трябва си плати прегледа, но не избързвай и не се шашкай много от думите на докторите.
Аз сега се прибирам от ендото, хормоните са на долната граница, направиха ми схема за приема на еутирокса. То и без друго лятната и зимната дозировка са различни.
Айде спорен ден на всички и приятен обед!  cook

# 96
Платени ми бяха всички прегледи. За съжаление последните години, всичко което трябваше да ми свърши работа, беше все платено... а другото, беше някак между другото..  - посредственост по здравна каса...
Ралица Иванова - за нея се записва час, като се обадиш в ендокринологията на общите телефони. До 1-2 седмици сигурно ще имаш час. Прегледа мисля беше към 30лв.
Катя Тодорова е сложна за записване  - и се виси доста при нея, за да влезнеш. Но в твоя случай бих събрала максимално много мнения, докато се убедя себе си кое е правилното за мен.
Лично моето мнение от моя опит е точно такъв - хирурзите пращат директно под ножа без много да им мигне окото. Не зная правилно е или не, но прекалено леко изпращат за операция.
Другите по са склонни да мислят и преценят.
Тези възли растат с години, и да, бременността променя разни хормони, но при мен по време на цялата бременност никакви хормони не се помръднаха хич. Беше си всичко в норма. Нито пък възлите пораснаха. После след като родих леко пораснаха. И въпреки това нищо страшно засега не се е случило.
Прочети малко мнения и теми из нета за забременяване без щитовидна. Не зная как стои въпроса, само знам, че може изобщо да е пречка да се забременее.
При положение, че имаш нормални хормони, не знам на твое място дали бих избързвала с операция.
И да, когато си бременна, в един момент, бебето още няма развита щитовидна жлеза и черпи от твоите запаси хормони. Но представи си пък, ако нямаш жлеза как би се справил организма ти с тази негова потребност? Лекарства? Като чета... как "успешно" се регулират хормоните с лекарства след операции и колко време трябва, за да се нагодят нещата, в случай с бебче за мен би било малко рисково. Там време няма и всеки ден е ценен. Няма време да се експериментира с количества и дози лекарства. За мен колкото по-малко лекарства в организма ти, особено по време на бременност, колкото са по-естетсвени нещата, по-добре. И защо ти е казал доктора, че загубваш 2 години? 1 бременеене и после защо? Аз в случая изчаквах, заради кърменето, вероятно пък и нещо се нормализира като хормонален баланс при мен, но ако трябваше можеше да ми се направи операция и по-рано.
Тежко ще ти е да вземеш решение, но послушай сърцето си.
Понякога бебетата стават толкова трудно, дори да нямаш никакви открити проблеми, а премахването на жлезата може да се окаже голяма пречка, стъпка, от която връщане назад няма.
Съветът ми е - много консултации с най-добри специалисти в областта. И успех! Сигурна съм, че ще успееш!  Hug

# 97
adorable това намерих за Д-р Ралица Иванова от тук http://chironmedical.net/team.php
 Работила съм в хирургия и прекрасно познавам мисленето на хирурзите. За голямо съжаление много операции се правят без да е необходимо това.

Разкажи повече по тази тема, плийз. Интересно ми е как разсъждават хирурзите ..

Адорабъл, имам личния телефона на Иванова, ако не успееш по друг начин да запишеш час. Ако я търсиш на личен, ще те прати пак да си запишеш час в ендокринологията. Ако ти трябва ми пиши, ще ти го пусна на лични

# 98
Искам и аз да се запиша в темата. Оперираха ме на 32 годишна възраст от възел на жлезата. Хормоните ми тогава бяха в норма, но всеки с който се консултирах казваше, че е по-добре възела да се махне. До ден днешен не съм сигурна дали беше нужна тази операция. Благодаря на бога, че не се наложи тогава да махнат цялата жлеза - вероятност, за която никой не ми беше споменал преди операцията. Вече имам дете, но се наложи по време на бременноста да пия заместващ хормон. Много страх брах тогава, дали всичко ще е наред с детето. Сега си живея с половин жлеза и съм горе-долу добре. Всички ли тук са оперирани на такава  млада възраст? Когато постъпих за операция всички жени бяха много по-възрастни от мен.

# 99
Здравейте, момичета! От една седмица не се чувствам добре, изпотявам се, сърчицето прескача, ужасно главоболие, безсъние - чудно! Та реших да си видя хормончетата предсрочно / ендото каза чак на 10.12, т.е около 2 месеца след обезжлезяването/ и "честито на печелившите" - TSH 0.026! Бия елтироксин 100, сега тоз резултат значи ли, че не ми е достатъчна дозата или напротив - много ми е ?

# 100
roverandom, добре дошла!
Радвам се, че имаш детенце и че всичко е наред с него. Тъкмо пишех на адорабъл, доводи за и против операция, и ти се появи, но си вече от другата страна, забременяла с половин жлеза. Вероятно и ти ще можеш да я посъветваш разни неща. Тя дори е още по-млада - на 29г.
Аз съм на 36 г, и още не съм минала под ножа. Ще ми е интересно да споделиш, как се чувстваш след операцията, какви възли имаше. Сега пиеш ли лекарства, отразява ли ти се новото ти състояние на начина ти на живот? Аз още се колебая дали да предприема тази стъпка и засега максимално отлагам... Не зная кое е правилно и кое не - кой ли от нас знае.. ?! Но като ни е дошло до главата, няма бягане от темата, уви.

pupinka_68 , дано скоро се регулира дозата на лекарството ти и да се почувстваш отново добре.  Hug

# 101
Collibri, моят случай беше, че имах възел, доста голям (4/6 см). В епикризата пише - кистоденом, но не знам какво значи това. Доброкачествен е във всеки случай. Преди операцията хормоните ми бяха в норма и аз се чувствах съвсем добре, но лекарите с които се консултирах (двама от тях бяха хирурзи) ме посъветваха да махна възела, защото можел да се превърне в злокачествен. Иначе мисля, че ако можеш да отложиш операцията и да потърсиш начини за лечение на състоянието си, ще направиш добре. Все пак хирургическата намеса е последния възможен вариант, когато всички други са изчерпани. Със забременяването нямах никакви проблеми, но не знаех, че трябва да обърна внимание на хормоните още в началото и се изследвах чак в 4-5 месец. Имах лек недостиг и ми назначиха Еутирокс 50. Пих го до раждането и после спрях. Към днешна дата останалата жлеза компенсира хормона и нямам нужда от допълнителен прием. Т.е. чувствам се като преди, все едно не съм оперирана. Но всяка година правя ехографкси преглед и си следя хормоните, в момента имам нов малък възел  Confused. ТСХ ми е около 3.3 зимата, т.е. завишен е, но засега минавам без лечение.
Та така...мисля, че след някоя и друга година обаче пак ще имам проблеми с възли..поне това наблюдавах при другите пациенти в болницата. Остава ми да се надявам по-дълго да съм здрава  Praynig.
pipinka, дозата ти е висока май...тези симптоми са като при хиперфункция. Лекарят ще ти каже.

# 102
pupinka_68,дозата ти е висока и постепенно трябва да се намали.в момента си в хиперфункция,в целият й блясък.
roverandom,добре дошла.мен ме оперираха на 29,сега съм на 31.както нееднократно пиша тук,съжалявам,че не се оперирах по-рано(щях да бъда с по-малко отстранен участък и може би да не пиех елтирокс..но много са ако-тата..)

# 103
 Работила съм в хирургия и прекрасно познавам мисленето на хирурзите. За голямо съжаление много операции се правят без да е необходимо това.

Разкажи повече по тази тема, плийз. Интересно ми е как разсъждават хирурзите ..

Ами убеждават те да се оперираш. Знаете ли колко сливици и апендикси са махнати без нужда. Една лекарка я хванаха, че прави аборти на жени дето изобщо не са бременни.
Затова има и противоречия между лекарите - хирурга иска операция, ендокринолога не е съгласен. Сега се сетих за нещо, дето май си е вярно: "Лекарите - скарани, сестрите - докарани, санитарките - прости, болните - Бог да ги прости"  costumed050

# 104
temenuga2,много точно казано.
Цитат
"Лекарите - скарани, сестрите - докарани, санитарките - прости, болните - Бог да ги прости"

Общи условия

Активация на акаунт