ДЕВЕТОКЛАСНИЦИ

• 29 466
  • 748
  •   2
Отговори
# 630
Много сте лаконични в отговорите за училищата или май идеята ми не ви допадна особено.
Само bodra даде по-подробно мнение, което съвпада с моето.
За СМГ мога да пиша много и то предимно хубави неща.
Преди около две години моята девойка можеше да избира измежду всички елитни гимназии в София/както предполагам и повечето пишещи в темата/. Беше категорична, че не иска да чува за нищо друго освен за СМГ, английска паралелка.
Поне до края на 8-ми клас си задавах въпроса дали постъпихме правилно като я оставихме сама да направи своя избор/нали все пак и аз трябва да се терзая, както каза и ellytza /, но вече съм категорична, че това беше правилно взето решение.

Много ми харесва блоковата система на обучение в СМГ по всички предмети. Мисля, че има своите големи предимства пред 40 минутния учебен час.
Горе-долу познавам преподавателите на дъщеря ми и твърдя, че всички те са достойни учители с нужните качества.
Считам, че много зависи от  преподавателя дали ученика ще прояви интерес към предмета му.
Дъщеря ми заобича предметите история, география и физика именно заради преподавателите. Химията хич не я влече и ни съобщи, че няма да си дава много зор по този предмет.
Класната им ръководителка и математичката са невероятни, дъщеря ми ги боготвори.
Приятелствата със съученици и деца от цялата гимназия са ясни. Виждат се, търсят се, ходят на купони и рожденни дни.
Миналата година бяха в Египет, тази година ще обиколят Европа. Отчитам това като голям плюс/и късмет/, защото ние не бихме пуснали дъщеря ни на подобна екскурзия, ако не е организирана от СМГ. От друга страна на мен и съпруга ми в момента/ а и в близките години/не ни се пътува в чужбина, така, че не можем да й осигурим подобно пътешествие и емоции.

Като недостатък мога да споделя недобрата база на училището и сайта. Така и не се намери човек, който да има желание да поддържа сайта. Дано нещата за в бъдеще се променят.

# 631
  • София и там където не се пуши
Фран и нашия сайт тази година не се поддържа. Подсещаш ме и нашите са на блокова система като гледам, поне по-леки са им чантите това ми харесва.

Базата страхотна, има още много за правене в приземния етаж. И друг път съм го казвала, тишина, спокойствие, птички пеят .

А Фран нали и ти си учила там  newsm78  или бъркам.

# 632
А Фран нали и ти си учила там  newsm78  или бъркам.
Къде? В СМГ? Не, бъркаш.
Завърших средното си образование в... Казахстан. Laughing
След това продължих с математика в СУ.

# 633
  • Sofia

Фран Джонсън, Мерси за споделеното клипче newsm51

Дороти,  ти на всеки пост ли си решила да сменяш заглавието Laughing

Базата на училището не я коментирах, защото  не беше определящ фактор за взимане на решение.
Всички училища в списъка бяха с подобни потресаващи визии Shocked

# 634
  • България
 Мисля, че е време да вляза в изповедалнята както обещах вчера Wink.
 АК е изключително подходящо училище за дъщеря ми. Според мен направихме правилен избор. Единственото ми терзание е, че тя ще завърши гимназия владеейки само един чужд език, а би било добре да има и втори.
 Натоварването е голямо, но не чак толкова, че да няма време за излизане. Гледала е всички нови филми и излиза порядъчно често с приятели - разходки, рождени дни и т.н. Все пак мисля, че това зависи и до детето - има ли желание за толкова контакти или не.
 Системата за оценяване е желязна - 50% правилни отговори означават двойка, всички писмени работи се проверяват за плагиатство, толерира се мисленето. Стимулира се самостоятелната работа и работата в екип.
 Има възможност за избор на различни извънкласни дейности и елективи. Отдава се значение на участието в обществени дейности и различни каузи, което е нейното амплоа.
 Беше ми странно, че всяка година конфигурират различни паралелки, но това се оказа много полезно за децата.
 В края на всяка четвъртина, когато преподавателите изпращат оценките на родителите, освен оценката има кратко представяне на поведението на ученика в часовете по предмета.
 Материалната база,  включително спортната, е много добра. Разполагат и с чудесен парк.
 Екскурзии не организират, но за мен това не е проблем, тъй като и без това ако имам възможност не бих спряла да пътувам и предпочитам да идва с нас. Пускали сме я и сама. Wink

Момичета, тъй като покрай вас се замислих за учебния процес на децата Wink, имам въпрос: по кои предмети деветокласниците има класни?

Последна редакция: ср, 02 фев 2011, 15:10 от SofiaV

# 635
  • Sofia
Момичета, тъй като покрай вас се замислих за учебния процес на децата Wink, имам въпрос: по кои предмети деветокласниците има класни?

БЕЛ
Математика
Немски език
Английски език

# 636
  • София

БЕЛ
Математика
Немски език
Английски език

Интересна информация Grinning Колко часа се учи в 9 клас вторият език, че стигат и до това да правят класно  по него newsm78
Полезни постове за училищата, жалко , че и  майките на швабчетата не влизат в изповедалнята. Wink

# 637
Да по тези имат класни, но по останалите контролни. Разликата предполагам е в това, че нашите по време на учебния процес си правят контролните и класните, а в АК имат седмица за това, като за англ и математиката си имат определени дни точно, а за останалото в зависимост от това кой какво учи (поне така беше по мое време, когато съм била в американски колеж).
Разликата с чужбинските колежи е че българския АК е по нашата учебна програма, а другите са си по американската. (поправете ме, ако греша). За мен американската програма  е по-лесна.

Дедективке, ако изучават англ, правят по анг, ако изучават немски правят по немски. Абе по всичко което изучават правят контролни, а това дали се нарича класно, контролно или midyear exam , това   е според мен си е едно и също.

# 638
Единственото ми терзание е, че тя ще завърши гимназия владеейки само един чужд език, а би било добре да има и втори.
Пък моите терзания са, дали девойката ще владее и един чужд език при завършването на СМГ, но хич и не се напъвам.

# 639
  • Sofia
Интересна информация Grinning Колко часа се учи в 9 клас вторият език, че стигат и до това да правят класно  по него newsm78
Полезни постове за училищата, жалко , че и  майките на швабчетата не влизат в изповедалнята. Wink

Втори език - немски, имат по 2 блока седмично = 4 учебни часа Laughing

# 640
  • София

Дедективке, ако изучават англ, правят по анг, ако изучават немски правят по немски. Абе по всичко което изучават правят контролни, а това дали се нарича класно, контролно или midyear exam , това   е според мен си е едно и също.

Принципно си права, но класното предполага обхващане на целия материал от срока, а не като някое текущо контролно по биология, примерно, на определен дял, пък било то и в края на срока. Питането ми беше по-скоро за това, по колко часа седмично се изучава вторият език и натрупва ли се по него сериозен набор от граматика и лексика, върху които да се направи класно, проверяващо овладяването на срочния материал. Някак вторият език ,поне засега, ми звучи като проформа.Не визирам втория само в АЕГ, а във всички езикови.Но може и да греша.Тоест надявам се да греша. Mr. Green
DSquared, междувременно си ми отговорила на питането, благодаря!  bouquet

# 641
  • There I was on a July morning
.................
Питането ми беше по-скоро за това, по колко часа седмично се изучава вторият език и натрупва ли се по него сериозен набор от граматика и лексика, върху които да се направи класно, проверяващо овладяването на срочния материал. Някак вторият език ,поне засега, ми звучи като проформа.Не визирам втория само в АЕГ, а във всички езикови.Но може и да греша.Тоест надявам се да греша. Mr. Green

Ако учениците са записали втори език, който вече владеят /примерно английски/, не усвояват кой знае какво, тъй като започват с материала почти от началото. Но, поне затвърждават знанията си  Mr. Green.

# 642
  • България
 При нас обучението също е на блокове, но от споделеното тук оставам с впечатление, че навсякъде е така. Или може би греша  newsm78

# 643
  • There I was on a July morning
Да, навсякъде часовете са на блокове.

# 644
Това за блоковете, на Фран сигурно и прави впечатление, защото СМГ от 5 клас са на блокове, но поначало е забранена блоковата система в прогимназията - това го проверих като беше синът ми 5 клас, защото искахме родителите блокове, заради по-леките чанти.  Дано да разрешат такова нещо и при малките. 

Общи условия

Активация на акаунт