7-ми ноември-доскорошният празник

• 7 260
  • 102
  •   1
Отговори
# 45
Все пак за мен темата беше много полезна. Научих, че 7 ноември не е ден на ВОСР, а ден от парада  на 7. 1941 година. И това ако не е прекрояване на историята.

# 46
Според мен отговорът на поставения от мен въпрос никак не е сложен, но за някои хора не е удобен. Ние не бяхме независима държава. Всичко се съгласуваше с Москва. Дори имаше идея да станем 16-та република на СССР. Но...проблем-Чаушеску не давал коридор към СССР. Някои се вайкаха за това навремето преди около 30-33години. А нашите хора от БКП бяха престараващи се слуги на Москва и патриотизмът им се изразяваше точно в това.
А сега България е Република - независима, самостоятелна. Има си Конституция, Президент. Ихуу!
Абе, ти си ми батко, щом си свидетел на неща от 1930-та.

Говоря за 1977г.-1980г.

# 47
...защо 7.11. беше официален празник, а 3.03., 6.09. и 22.09. не бяха...

Не разбрах как българите били "чествали официално" 7 ноември, но всички други празници, за които смешно подсмърчаш тука са люто отричани баш от такива като теб, и то в наши дни - вкл. 3 март, наричан от съответните хобисти "руска окупация ", която "не заслужавала" да е празник", нежели национален.  Laughing

Ти също можеш да развиеш таз подходяща за заниманията ти теза в подфорум хоби като доде 24 май и пуснеш там нужната ти  хобистка тема. Съответно - да се пениш на воля за "безпринципния подбор на посочените три "политически дати" в официалния ни празничен календар" и как "изборът точно на тези три "национални празника" бил "недостатъчно аргументиран" (няма да ти посочвам кого цитирам, намери си ги сам, сродни души сте все пак).

Противно на тях обаче българите винаги са празнували освобожданието си от турско робство, именно на 3 март.
За първи път той се чества през 1880 г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.
От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от турско. През 1978 г. е честван като национален празник по повод на 100-годишнината от Освобождението. През 1988 става официален празник, а през 1990 г., с решение на парламента датата окончателно е обявена за национален празник на страната.

Айде, пък като доде 24 май накъде ще си размахваш хобито направо не знам, не знам.
Дали пак ще бродиш из форумите да обясняваш "нуждата" от отмяна на горните три празника и особено на 3 март, щото... нали...  "руска окупация"... Или, че "е крайно време да сменим кирилицата с латиница", щото... нали... "не сме славяни" все пак, ми "еуропейци", едно-друго...

Откъде разбра, че има спорове около 6.09. и 22.09.? Доколкото ми е известно споровете са за 3.03. и най-активен в тях е проф. Пламен Цветков. За голямо съжаление ние не знаехме за датата 22.09. допреди 15г. Тя не се изучаваше в у-ще.
Вярно, че 3.03. го честваха през 1978г. заради 100годишнината, но тава беше изключение. На всичко отгоре тогава се отработваше, както и останалите празници!
Както виждам, дори в този пост не си отговорила защо 7.11. беше официален празник за Бг.

24.05. също е един измислен празник, за да се обедини нацията. Каква азбука имаме ние? Който си мисли, че имаме азбука, нека да разгледа по-внимателно латинската и гръцката. За всички е ясно, че създадената от солунските братя азбука се е оказала неприложима. Тоест те са създали нещо, от което няма смисъл. Но такава е била политиката на онова време-византийско влияние в Европа. Неслучайно императорът ги е изпратил във Великоморавия. Дори и в Регенсбург са отишли и там са били подгонени от немските духовници.
После Климент Охридски е създал т.нар. кирилица-съчетание от латински и гръцки букви.

Последна редакция: пн, 08 ное 2010, 11:50 от vl

# 48
Според мен отговорът на поставения от мен въпрос никак не е сложен, но за някои хора не е удобен. Ние не бяхме независима държава. Всичко се съгласуваше с Москва. Дори имаше идея да станем 16-та република на СССР. Но...проблем-Чаушеску не давал коридор към СССР. Някои се вайкаха за това навремето преди около 30-33години. А нашите хора от БКП бяха престараващи се слуги на Москва и патриотизмът им се изразяваше точно в това.
А сега България е Република - независима, самостоятелна. Има си Конституция, Президент. Ихуу!

Говоря за 1977г.-1980г.

Пак нещо ти куца историята VL - това за 16-та република е било поставено на дневен ред на Пленум от 4 декември 1963 година, Т.Живков изпраща писмо до Хрушчов.
        1963 година, не 1977-1980 година.
        По-добре спри, че съвсем се Заплете. Wink

# 49

Говоря за 1977г.-1980г.

Пак нещо ти куца историята VL - това за 16-та република е било поставено на дневен ред на Пленум от 4 декември 1963 година, Т.Живков изпраща писмо до Хрушчов.
        1963 година, не 1977-1980 година.
        По-добре спри, че съвсем се Заплете. Wink

Не си наясно. Това, за което говориш е първият път. Вторият път предложението да станем съвтска република е точно в този период 1977-1980г. Дори униформите на армията и милицията ги направиха като съветските по него време.

И още....Холограма не разбрала как в Бг 7.11. е бил честван. Още в началото на темата го споменах-задължителни манифестации и предавания по телевизията за този ден-показване на крайцера "Аврора". Дори в някои села сборът е точно на 7.11. и сега, в днешно време. И в онези години беше на тази дата. На други пък сборовете бяха на 9.09.

# 50
 Shocked

Тема ли бе, да я опишеш. За какво точно иде реч? Дали беше празник? Беше. С все паради,
манифестации и прочие. Защо и в България? Много ясно защо. Толкова е тривиално, та чак
смешно е да се пише. Какво отбелязват днес на 07.11. в Русия? Отново е ясно, само с един
много тънък нюанс - не празнуват, а отбелязват. Трудно се празнува отиването на фронта,
някак не се връзва ... Което е съществено различно. А комунистите са си провели шествие -
според тях с 50 000 участници, според други - с 5 000 участници.
И?

# 51
Shocked

Тема ли бе, да я опишеш. За какво точно иде реч? Дали беше празник? Беше. С все паради,
манифестации и прочие. Защо и в България? Много ясно защо. Толкова е тривиално, та чак
смешно е да се пише.

Ами напиши го, не увъртай!

Снощи аз написах моето мнение по въпроса.

Темата е точно затова-защо 7.11. беше официален празник в Бг?

# 52
За голямо съжаление ние не знаехме за датата 22.09. допреди 15г. Тя не се изучаваше в у-ще.

Ей, като почнете да лъжете, че чак се уливате!
Не забравяй, че тук има и по-стари от 80-ти набор, които не само са учили, но и помнят какво са учили в училище. Други къде сте блели, от час ли сте бягали или все от селски СПТУ-та идвате, не знам. Датата 22.09.1908 г. (както и 06.09.1885 г.) си беше добре застъпена в учебниците, особено тези за гимназиалния курс. За СПТУ-тата - не знам. Ама и толкова и учеха история, де.  Rolling Eyes

# 53
вл, който и да си, надявам се, че си чувал/а за "професионалните празници"?
Е, приеми, че това си е било политически професионален празник. Просто
е, не виждам въпрос ...

# 54
вл, който и да си, надявам се, че си чувал/а за "професионалните празници"?
Е, приеми, че това си е било политически професионален празник. Просто
е, не виждам въпрос ...

Какъв професионален празник е 7.11.?

# 55

Не забравяй, че тук има и по-стари от 80-ти набор, които не само са учили, но и помнят какво са учили в училище. Други къде сте блели, от час ли сте бягали или все от селски СПТУ-та идвате, не знам. Датата 22.09.1908 г. (както и 06.09.1885 г.) си беше добре застъпена в учебниците, особено тези за гимназиалния курс. За СПТУ-тата - не знам. Ама и толкова и учеха история, де.  Rolling Eyes

Не бяха официални празници. Лидер беше 9.09. и всички усилия бяха насочени към него. 7.11. също се отбелязваше по тържествено от Съединението и Независимостта.

# 56
За голямо съжаление ние не знаехме за датата 22.09. допреди 15г. Тя не се изучаваше в у-ще.

Ще ме накараш сега да ровя в учебниците! Как отгатна, че точно аз съм бягал от час? Кики ли ти каза? Или може би ти често си бягала от часове? На някои не им личи откъде са, но при теб това си личи от километри! Защо тук трябва да изпадаме в махленска разправия? Или за теб това е нормален начин на общуване?
Завърших 4-годишен техникум през 1984г., а после СУ "Кл.Охридски". В СПТУ отиваха тези, които са с най-слаб успех и не ги приемаха другаде. А на теб не ти ли е известно, че и СПТУ-тата бяха в градовете? В селата имаше предимно основни у-ща. Зная само за 1селско СПТУ в село Ряхово. Може да има и други, но са малко. Но за разлика от теб, аз съм роден и израстнал в града, който се смята за най-аристократичен и най-много е имал връзки с Виена-Русе. Дори проф.Иречек е предпочитал да стои в Русе. По негово време Русе е бил най-големият град в БГ и неслучайно е претендирал да бъде столица.

Последна редакция: пн, 08 ное 2010, 13:08 от vl

# 57

Не бяха официални празници. Лидер беше 9.09. и всички усилия бяха насочени към него. 7.11. също се отбелязваше по тържествено от Съединението и Независимостта.

7.11. беше почивен ден, а 6.09. не беше. Истина е, че 9.09. беше най-важният. Дори и 10.09. беше почивен ден заедно с 9.09.

# 58

Ще ме накараш сега да ровя в учебниците! Как отгатна, че точно аз съм бягал от час? Кики ли ти каза? Или може би ти често си бягала от часове? На някои не им личи откъде са, но при теб това си личи от километри!
Завърших 4-годишен техникум през 1984г., а после СУ "Кл.Охридски". В СПТУ отиваха тези, които са с най-слаб успех и не ги приемаха другаде.

И 6-ти и 22-ри септември, ги имаше в учебниците vl, това, че не са били обявени за Официални празници е друго нещо, но да твърдиш противното, просто не е истина. Crossing Arms

ПП: Те това е - голям аристократ. Хайде за меренето на това кой град е най-най-аристократичен, по-късно. Thinking

# 59

Ще ме накараш сега да ровя в учебниците! Как отгатна, че точно аз съм бягал от час? Кики ли ти каза? Или може би ти често си бягала от часове? На някои не им личи откъде са, но при теб това си личи от километри!
Завърших 4-годишен техникум през 1984г., а после СУ "Кл.Охридски". В СПТУ отиваха тези, които са с най-слаб успех и не ги приемаха другаде.

И 6-ти и 22-ри септември, ги имаше в учебниците vl, това, че не са били обявени за Официални празници е друго нещо, но да твърдиш противното, просто не е истина. Crossing Arms

За съединението на 6.09. в учебниците имаше написано
 доста, но за независимостта-не. Може някъде бегло да са споменали този факт, както бегло споменаваха за връщането на Южна Добруджа през 1941г. 

Общи условия

Активация на акаунт