Отговори
# 180
  • Къде ли не
Писала съм го и в друга тема, но и тук ще кажа. Сестра ми е начална учителка. От нея знам, че все пак има начин да се започне първи клас без предучилищна подготовка. Подписваш декларация, че въпреки липсата на такава подготовка, желаеш детето ти да бъде записано в първи клас.
Аз не смятам да спестя на детето си такава подготовка, но няма да е в детска градина, а в училище. Много ми е чудно къде ще ми намърдат детето, което няма достъп до държавна детска градина, защото няма място за него!? Ще пробвам за да видя от чисто любопитство как ще му намерят място!

# 181
В училищата има места за подготвителните класове, просто защото голямия брой - карат в градините.

# 182
Това за задължителната предучилищна подготовка от 5г. влезе ли в сила?

# 183
То голям бум беше, доколкото зная - от 2012г, но да не те заблудя...

# 184
Можете ли да ми препоръчате целодневно или полудневно занимание за дете на 2,5г .че вече полудя в нас. около кв.Овча купел 2-1

# 185
  • София
Най-после отидохме в английската забавачка на Алина пробно за един ден. Стана както ми бяха разказали, нито моето искаше да си тръгне, нито другите деца.
Не само поиска утре пак да ходи там, но и ако може цял ден, защото това било много малко Joy
http://www.alina.bg/ вдясно има картинка за забавачката
Здравей! Много бих се радвала да разкажеш малко повечко подробности Simple Smile За колко часа ходите на ден, какво точно паравят децата и по-колко са (идеята ми е дали не са прекалено много) и в това на Пирински проход ли ходите?
Здравейте, забавих се с отговора, от съображения за сигурност Simple Smile
Whitewitch, към теб извинения!
Детето ми продължи да ходи в английската забавачка в Алина. Ще напиша най-напред  това, което e най-важно за мен.
Детето започна там да пие нормално количество вода и съответно да пишка 1 или 2 пъти в рамките на 3 ч. и половина – 4ч.  (това беше и причината да търсим ново място, старото  почти ни харесваше,но там всеки ден  пиеше  по около 3 глътки и ... не пишкаше докато я взема)
Тоалетната - останалите курсисти не ползват (според мен) , защото са за кратко време. Винаги е чисто, има приемлива на височина мивка и моето дете си пуска само водата и се мие. Има еднократни хартиени подложки за тоалетната чиния, както и допълнителна седалка, подвижна.

Второто ми  супер важно изискване - храна се носи от къщи,  няма тип джънк.[/b]  Всеки си яде каквото си носи Simple Smile Учителката им прави  понякога чай. Ако се свърши личната им вода, допълва от голяма туба минерална вода.

Дотук с моите сухарски изисквания (които трудно получавам другаде)

Най-важното разбира се е учителката и атмосферата[/b] , която създава:
 Мис Роси е винаги усмихната и искрено СПОКОЙНА.  Педагог е по образование, плюс пиано.

Разговаряхме за педагогиките – не признава нито една пред  другите, защото“всяко дете има индивидуални нужди и предпочитания“[/b] .  Когато ми обясняваше прости наглед неща  се просълзих.  В нейната уста  изглеждаше толкова лесно осъществимо и носещо щастие.  Аз се почувствах като царица, чието дете  ходи на забавачка  Simple Smile
Един ден в седмицата заниманията са по-дълги - с електрическо пиано  се отдават на танци и песни – моето дете започна да танцува неузнаваемо (преди това беше сковано, от срам може би).

Наблягат на предучилищните пособия - тип Моливко, за писане и смятане. Това лично според  мен не е нужно, но явно другите родители ценят, както и учителката. Ако мен ме питат, изцяло искам да отпаднат пред-предучилищните подготовки по учебник като ненужни и да се заместят само с английски. Ако ще се смята нещо, пирмерно 1 плюс 2 ябълки, да е на английски Simple Smile
Другото нещо, което не ми харесва е, че често оцветяват- за мен излишна , даже вредна дейност. Но е включена в методиката за обучение по английски и търпя Simple Smile

Обобщение: Децата са спокойни и щастливи. Не искат да си тръгват, чувстват се като у дома си.

Към момента са 6 деца. На детето ми много харесва, че децата са малко и „не пищят“

ПП Слушат Чайковски докато рисуват. Преживяват Прокофиев чрез обясненията и вживяването от учителката. Всеки ден има налице апликации и рисунки, а най-хубавото е, че правят нарочно общи проекти – по двойки и цялата група.
Замислят колективно посещение на интересни обекти извън занималнята – езда, разходка в природата, спорт....(идеите са от родителите, в проект)
Още : почти всички мебели са с обли ръбове
Ей, голяма муза, голямо нещо Simple Smile

Последна редакция: сб, 24 мар 2012, 21:45 от търся си ник

# 186
Впечатлена съм от написаното за АЛИНА. Мисля, че съм я виждала около бул. България - в партерен етаж на блок ?? или бъркам... за мен би било удобно и като местоположения...
Може ли инфо за ЦЕНИТЕ. Предполагам, че има опция за ПОЛОВИН И ЦЯЛ ДЕН..? Извеждат ли ги навън или заниманията са само вътре..в 1 стая ли пребивават през целия ден? Много благодаря предварително за отг.

# 187
  • София
ana_sofia, почти всичко, за което питаш е написно в сайта на Езиков център ''Алина'' София , ето, копирам го:

Английска забавачка   9.00 – 12.00 (реално са до 12.20 заниманията, но докато си тръгнат децата, а те не желаят да си тръгват, става 12.30)   Ежедневно :Пон- Петък
15 .9.2011 -30.6.2012   280 лв. месечно +60 лв учебници English Adventure

Само сутрин е, но от септември може би ще има и следобед, не знам. Може би е отворен въпрос, защото децата ги чакат едни много сладки легълца от Англия, подредени едно върху друго, купени с цел да си почиват следобед.
Имат лиценз за предучилищна подготовка.

Не излизат навън, стоят само вътре. Но стаята е с източно изложение, слънчева. Никога не съм усетила спарен въздух, сигурна съм, че редовно е проветрено. Адекватно топло е.
Само в една стая стоят, тя е нещо като дневна , достатъчно голяма  за неколцината деца.
Ето адреса  http://www.alina.bg/Контакти.aspx
жк Борово, ул."Пирински проход" №39, 1 ет
Реално е точно зад 36-то СОУ Максим Горки, в близост до ул."Дойран" и в почти близост до бул."Гоце Делчев"

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 02:08 от търся си ник

# 188
  • София
Говорих с приятелка зам.директор в СОУ в София. Няма никакъв проблем за записване на първи клас без каквото и да е свидетелство за предучилищна подготовка. Ставаше въпрос за реално дете, не просто така.

Пиша по този въпрос, защото ходихме в частни градини без лиценз за предучилищна  и странно- напълно са убедени, че е задължително да се обучи детето и да се даде тапия преди да влязат в клас. Като казвам, че не искам да бъде обучено детето ми и не искам тапия, направо не ми вярват!
Обаче им е по-лесно да обучават на чин, отколкото да играят, майсторят, пеят, творят....

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 14:20 от търся си ник

# 189
Е, много ясно, че няма как да върнат детето от 1ви клас без такъв документ  Simple Smile Все пак нали се борят да ходят на училище повече деца, а не да отказват желаещите Simple Smile

# 190
Здравейте!
Включвам се с малко въпросчета.Тъй като, ще си идваме за лятото в България, а ми се иска сина ми да се занимава с нещо там, а да понаучи малко българските буквички и да си общува с деца, търся някакво решение за 2 месеца. Ние сме в  кв. Разсадника. Видях, че е обсъждан двореца на децата и за мен би било много удобно. Дали има някой с по- нова информация и дали има места там. Става въпрос за юни , юли и евнтуално август.
Миналото лято го водех на футбол и плуване на басейна спартак, казва се "Лъвчета" и е целодневно. Ядат там, сутрин има футбол, а следобяд плуване. Има катерушки отпред и вътре едно от тези с топките. Бях доволна заради спорта, но ми идваше малко скъпо, въпреки че, имат намаления, когато се плаща за по- голям период. Може да се води дете и за един ден. Аз го водех една седмица, после една почиваше, защото беше по 125 лева на седмица, като се има предвид и разстоянието, плащах и по 10 лв. на ден за такси. Иначе, бяхме доволни!
МНого ми се иска да намеря нещо близко, защото вече имам и бебе и ще ми е по- лесно.

# 191
  • София
Дворецът на децата май има лятна ваканция, та за този период няма да ти е много от полза. Провери ги, все пак...

# 192
  • София
Не бих искала да излиза с търсачката моя отзив, затова ще напиша само три факта за мястото, което майката от Италия е описала.

Плуването  се състои в занимания (потапяне) за около 20-25 минути. Децата са много малки и обучителна дейност не видях. Периодът е засечен лично от мен, по неволя, присъствах на 2 такива занимания.

Второто - връчиха на всички деца по една огромна вафла Хипер или МАкс или някаква подобна гадост. Твърде малки деца, с твърде големи вафли... Тези вафли са забранени дори и и от държавата в детските заведения. А не съм мислила колко ли са платили родителите за да им "хранят" децата по този начин.

Третото - единият "възпитател" нищо не разрешаваше на децата, нищо.... те бяха ужасно подтиснати, крещеше им се непрекъснато. В момент, в който се заговори с някой от другите батковци и каки, децата се домогваха до забранените неща и  следваше  ново крещене, забрани и обиди. Просто маниерът му е такъв - обръгнат от някой спорт. Но .... недопустимо за толкова мънички дечица!
Аз бях платила и моите деца да поиграят на откритата площадка и се наложи да побързаме и да излезем. Избягахме.

Много ми е грозен коментара, съжалявам.

# 193
Не съм присъствала, но Алберто плува само два пъти, защото се изморяваше след футбола и игри и не искаше. Само лошо впечатшение ми направи , че го бяха заплашили, че ако не спи ще викнат чичко полицай. Аз търсех място където да се движи, тъй като аз бях трудно подвижна и не можех да се занимавам с него.
Биб било неприятно, ако двореца на децата почива за лятото, но и аз си го бях помисляла. Ще провееим на място за него.
Много ми е странно, обаче, че само в нашия раьон няма никакви частни детски градини или центрове...
Бладоря ви за споделената информация и дано намеря нещо!

# 194
ЗаСлон, изключително съм впечатлена от отзивите ти за АЛИНА! Звучи прекрасно наистина! Можеш ли да ми дадеш актуална информация относно следобедните занимания, които споменаваш, че се плануват! Това, че има лиценз за предучилишна какво означава - може ли да признаят това, че детето е било там, а не в ДГ или Училище на 6 години? Детските легла разрешени ли са от занимални ... всъщност за мен няма значение лиценза, но за 6годишните и вече 5 годишните явно има значение....? изобщо- звучи чудесно и отговаря на изискванията ми за английски език и на всичко, което очаквам!!!!

Общи условия

Активация на акаунт