От каква възраст детето ви започна да се храни само?

• 20 332
  • 95
  •   1
Отговори
# 60
Първите си опити направи на 1 година.
Съвсем самостоятелно хранене, почти без никакво окапване по дрехи и маса - 2 години.

# 61
Снимков материал от 1,4 г.
http://images23.snimka.bg/005150688.jpg - лъжицата в дясна ръка
http://images23.snimka.bg/005151180.jpghttp://images23.snimka.bg/005151181.jpg - вилицата в лявата

# 62
  • София
Speranzza, добре си я изолирала далече от мебели, да не може да клепа Mr. Green

# 63
Ами аз не приемам, че хранене значи да си пъха в устата само залчета. Приемам го като напълно самостоятелно обслужване, вкл. хранене на маса, без лигавник, с умения да пие, да си сипва, да си прибира, да хапва от няколко чинии и т.н. Явно съм объркала идеята, за която вие пишете. Синът ми държеше лъжица и си целеше устата откъм година и нещо, не помня. Но не ми се нравеше особено - после да мия и пера, затова не го оставях сам, стоях до него и му помагах.

# 64
  • София
Ами и аз така разбирам "да се храни само" - да седне на масата, да яде без наша помощ и да изяде нормално за възрастта му количество без да цапа наоколо и себе си, един вид като възрастен индивид.
Иначе това да му дам лъжица и да се маже, като много ясно, че част от храната ще попадне в устата му, не го броя за никакво самостоятелно хранене. Ако обаче въпроса е такъв - то да, и двамата са генийчета, навират всичко в устата доста преди годинката, включително храна.  Laughing

# 65
  • София
Питам точно за такова хранене, за каквото казваш Peace

# 66
Малко встрани от темата, но децата ви след колко време практика решиха с коя ръка ще се хранят. Дъщеря ми все още ги сменя, ту се храни с дясно, ту с лява ръка. 

# 67
  • София
О,нашата кака беше толкова злояда,че независимо дали я хранех аз или ядеше сама,в крайна сметка храната отиваше в тоалетната.Иначе и давах лъжица,и си целеше устата още на годинка.Не се цапаше,просто стискаше уста и отказваше да яде.И аз понеже съм "зла" майка и давах 15-20 минути и вдигах чиниите.Та тя прояде,като тръгна на детска градина.
Сега малкия е на 3 и половина и си яде съвсем сам,манджа ,салатка с виличка,сокче.Даже  когато беше на 2 ,на морето, ни питаха как сме го научили толкова добре да яде сам.Е ,не сме го учили,той си е ящен и сам си се научи.
Та мисля ,че си зависи от детето,но и че не бива да ги храним до пубертета.Просто трябва да се подготвим за почистване и да им връчим лъжицата.

# 68
  • София
Питам точно за такова хранене, за каквото казваш Peace
Значи отговора ми е коректен - 2г.10м.  Peace От тази възраст не ми се е налагало да му помагам, да го дохранвам, да го къпя след "самостоятелно" хранене и да чистя омазана къща.

Малко встрани от темата, но децата ви след колко време практика решиха с коя ръка ще се хранят. Дъщеря ми все още ги сменя, ту се храни с дясно, ту с лява ръка. 
Ами моят големия е 100% левичар и съответно ползва само лявата.

# 69
Самостоятелно хранене на около 3 години се осъществи.
И досега го домързява или се поглезва и последните лъжички давам аз.

Интерес да се храни самостоятелно беше доста рано.На около годинка и нещо.
Но няма как да очакваш да спрояви сериозен интерес да се храни сам, когато покрай детето има играчки, пуснат ТВ и т.н.
Храненето си е хранене, не е игра, за да се забавляваме с играчки.Като не иска да се храни без тях, значи не е достатъчно гладен.
Поне за мен е така  Peace

# 70
Моята дъщера се храни и с двете ръце - няма никакво значение, рисува с дясна. Мисля, че около втората годинка се разбира коя е предпочитаната ръка.

# 71
  • София
Ами и аз така разбирам "да се храни само" - да седне на масата, да яде без наша помощ и да изяде нормално за възрастта му количество без да цапа наоколо и себе си, един вид като възрастен индивид.
Иначе това да му дам лъжица и да се маже, като много ясно, че част от храната ще попадне в устата му, не го броя за никакво самостоятелно хранене. Ако обаче въпроса е такъв - то да, и двамата са генийчета, навират всичко в устата доста преди годинката, включително храна.  Laughing
Какъв е проблема с цапането при хранене? И големите понякога се цапат, но това е самостоятелно хранене. не знам дали детето хранещо се само преди годинка е гений, но това определение ми звучи несправедливо иронично. някои деца имат интерес към това да опитат да се хранят сами с лъжица и преди годинка и ако им се даде възможност се научават да го правят. Вярно е, цапат се, но успяват и да се нахранят. Не ми е било цел детето ми да се храни само, но имаше интерес, не ме притесняваше цапането и се научи.
Иначе по критериите на Вилико вероятно ще се храни самостоятелно на 6- 7 години. Laughing

# 72
  • София
Какъв е проблема с цапането при хранене? И големите понякога се цапат, но това е самостоятелно хранене. не знам дали детето хранещо се само преди годинка е гений, но това определение ми звучи несправедливо иронично. някои деца имат интерес към това да опитат да се хранят сами с лъжица и преди годинка и ако им се даде възможност се научават да го правят. Вярно е, цапат се, но успяват и да се нахранят. Не ми е било цел детето ми да се храни само, но имаше интерес, не ме притесняваше цапането и се научи.
Иначе по критериите на Вилико вероятно ще се храни самостоятелно на 6- 7 години. Laughing

ooooh!
Имам приятелка с 6 годишен син, все още му обещава да вземе кокошки вкъщи, за да смогват да изкълват това, което той ръси под масата  hahaha
Аз също нямам против мазането. И детето не е искало да се маже, а да се храни, нормално е да не си уцелва винаги устата на 10-11 месеца, но взема лъжицата с намерението да се храни, а не да си играе. И се нахранваше точно толкова успещно, колкото и ако аз го бях хранила.

# 73
  • София
ooooh!
Имам приятелка с 6 годишен син, все още му обещава да вземе кокошки вкъщи, за да смогват да изкълват това, което той ръси под масата  hahaha
Аз също нямам против мазането. И детето не е искало да се маже, а да се храни, нормално е да не си уцелва винаги устата на 10-11 месеца, но взема лъжицата с намерението да се храни, а не да си играе. И се нахранваше точно толкова успещно, колкото и ако аз го бях хранила.
Какво по- различно казвам аз? Не наричам самостоятелно хранене играта в стил катапулт. Grinning нормално е първите опити да нанесат някакви поражения, но за целта има хубави, големи, миещи се лигавници и непромокаеми столчета за хранене. Обичайно пораженията остават в тази зона.

# 74
  • София

ooooh!
при нас тази работа я върши кучето - незаменим помощник е Peace

Общи условия

Активация на акаунт