Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 830 872
  • 6 804
  •   1
Отговори
# 5 760
  • Мнения: 378
Някой опитвал ли е от продуктите на ферма "Реплянка" , Видинско? Попадна ми случайно като производител на овче мляко, май има и сирена и кисело мляко..някой опит с тях? Или също за ферма " Овчарника" ?

# 5 761
  • Мнения: 3 654
Купих някакво бяло нещо "кисело мляко" Карабунар. Жалко.
С каква идея?

# 5 762
  • София
  • Мнения: 5 347
Simple Smile
Моята идея беше, че съм открила някакво ново читаво кисело мляко Simple Smile

# 5 763
  • Мнения: 1 711
Аз се отказах да търся млечни по магазините. Мляко взимам от млекомат или от съседи на свекървата. Сирене и кашкавал от едно семейство фермери, които си наемат човек да им го прави по време на сезона. С нетърпение чакам да порасне телето на съседа, че да взимам мляко от тях.

# 5 764
  • Мнения: 7 856
Добре е, че има крави и мляко около тебе. Около София няма такива луксове, а на село, където имам малка къщичка, не останаха хора, а животните са изчезващи нещо. Знам само за една крава, но и пари да ми дават, пак няма да погледна млякото от нея - стопанката й е нещо уникално, думата хигиена за нея не съществува. Как се живее на село високо в планината без вода вътре (в нова двуетажна къща), къпането е нещо непознато, май и прането...
Преди години съседката имаше животни и спазваше невероятна хигиена. По Жан Виденово време и сирене и кашкавало подобно нещо съм правила.

# 5 765
  • София
  • Мнения: 247
Мандата в Годеч от доста години не е това, което беше в началото. Има в квартала фирмен магазин, от години не влизам вътре. В началото всичко беше много добро, но след това рязко спадна качеството.
За съжаление някой тъкмо се наложи на пазара, и решава да печели много, като започва да бута всякакви боклуци вместо мляко. Имаше едно разкошно кисело мляко от Вършец и доживях да купя от същия производител пълен боклук, в който май и сухо мляко нямаше... Естествено от малкото магазинче веднага ги отсвириха.
По този начин се докарахме до там, че май най-качествено сирене се намира във веригите, стига да е по БДС.


В България има повече мандри, отколкото крави. Това е истината. Вижте само колко марки сирене има на пазара - безчет. Обмислям да купувам само от сиренето на Била , надявам се да не е 100% боклук и то.

# 5 766
  • Мнения: 354
Добър избор!



В България има повече мандри, отколкото крави. Това е истината. Вижте само колко марки сирене има на пазара - безчет. Обмислям да купувам само от сиренето на Била , надявам се да не е 100% боклук и то.

# 5 767
  • Мнения: 12 909
Всеки продукт Private label за верига е компрометиран изначално в качеството си, за да докара яката цена... 
Такова нещо не купувам, без значение дали е хранително или нехранително.

# 5 768
  • Варна
  • Мнения: 710
Сиренето на Добротица, по БДС, вакуумирано /не съм пробвала това, което е в кутия/ е много вкусно, само него купувам напоследък, след няколко провала с други марки пак уж по БДС...

# 5 769
  • пустинята Гоби
  • Мнения: 8 517
На Била сиренето е много солено, ако говорим за едно и също. Може с изкисване да става, но аз не обичам изкиснати сирена, разрушава им се вкуса и вида.

На Била кашкавала и сиренето не са евтини, това не ги прави истински, но версията за ниска цена просто не е вярна. Не говоря за продуктите Клевър, а за Била премиум и Била Био.

# 5 770
  • София
  • Мнения: 247
Купувах досега скъпи сирена, уж мадра, уж истински, био,мио, помаци от Велинград  и  още незнамсикаквоси. Не стават, въпреки , че ги докарват донякъде  на вкус и на твърдост.  Нооо.... има си начин за всичко .                                                                                               "Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото."  Отделна  тема е киселото и трошливо сирене с  лимонена киселина, ама ще стане дълга и широка...

 Та значи, ако аз реша да си забъркам сирене , ето хората продават нужното , кеф ти трансглутаминаза, кеф ти аромат на масло и пр.                                                                                                                                                                                         https://rial.bg/mlechna-promishlenost/enzimi/

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 12:28 от мързеливка

# 5 771
  • Мнения: 7 856
Ако имаше от къде да купувам истинско прясно мляко, необработено, от пасящи сред природата животни бих си правила сирене. Предполагам, че ще успея да го докарам до нормално узряване.
Щом през зимата се справям с най-различни сурово сушени колбаси, бих могла и със сиренето да се справя. Но няма мляко...

# 5 772
  • София
  • Мнения: 5 347
От Чифлик ливади не е ли добро млякото?
Сирене не е лесно, зреенето иска Т, каквато нямам. Отказала съм се.

# 5 773
  • Мнения: 7 856
От Чифлик ливади не е ли добро млякото?
Сирене не е лесно, зреенето иска Т, каквато нямам. Отказала съм се.
Може да го пробвам, ако не е станало златно.
Аз имам неотопляема зимата стая, която е подходяща температура.
Или да го оставя на село в мазето.
Може като станат по-нормални температурите да се разходя до магазина. Ако не друго, поне мога да си заквася мляко.

# 5 774
  • София
  • Мнения: 759
Здравейте! Можете ли да ми препоръчате откъде мога да купя чисти био зеленчуци? Става въпрос за гр. София, ако е в района на Кв. Борово, Манастирски ливади, Красно село или Гоце Делчев ще бъде супер. Трябват ми за приготвяне на бебешки пюренца. Към момента съм взимала от Фантастико на Моравско село картофи, моркови и тиквички. В Билла също съм гледала, но са с произход Испания, а ми се ще местно производство сезонни зеленчуци. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт