Купуване на ЧИСТА ХРАНА

• 830 321
  • 6 804
  •   1
Отговори
# 6 075
  • Sofia
От продавачка в обикновен , не био магазин разбрах, че миришел на нафта.

Абсолютно! Сега попадам на тази информация за пръв път, но преди време купувах от таханите на "Хармоника" и ми стана много странно, защото имаха точно отчетлив бензинов вкус. Боже, наистина ли заради това било? Flushed

# 6 076
  • София
О, те Хармоника извъртяха нещата, случайно попаднали пестициди ли беше... а интересно защо конвенционалните масови производители на тахан бяха купили от същата партида десетки тонове (не помня колко, писала съм в темата) БИО СУСАМ, за да ни го продават като обикновен.
Къде е бесният емотикон ?
Има на сайта им обяснение за тази случайност, която за пръв път им се случвала и било много малко, следи имало само, безопасно било...
Аз за друго не съм ги хващала, освен че посред лято тяхно кисело мляко не се развали за 2 дни път и че в козето сирене имаше хрупащи кристали калциев двухлорид... само това и повече не купувам от тях нищо.

# 6 077

Аз за друго не съм ги хващала, освен че посред лято тяхно кисело мляко не се развали за 2 дни път и че в козето сирене имаше хрупащи кристали калциев двухлорид... само това и повече не купувам от тях нищо.
Сигурен съм, че при маржовете, на които работят Хармоника нямат нужда да слагат проблемни продукти. Производителите никога не са предпазени от вероятността да попаднат на проблемен продукт. Да, когато се внимава тя е много малка, но я има. Всеки продукт е придружен със сертификат и няма как всяка закупена партида да се праща на частно допълнително изследване.
Калциев двухлорид различен ли е от калциев хлорид и ако има разлика каква е?

“Доказани са полезните свойства на калциевия хлорид, които са много важни за поддържането на определени функции в тялото ни. Те включват:

-попълване на дефицита на калций, който помага за възстановяване на предаването на нервните импулси и играе значителна роля в нормалното свиване на мускулната тъкан;
- има положителен ефект върху работата на миокарда;
- подпомага образуването на костна тъкан;
- нормализира съсирването на кръвта;
- предотвратява развитието на възпалителни заболявания;”
- има способността да повишава устойчивостта на организма към различни видове инфекции.

# 6 078
  • София
Същото е в случая.
Мъфин, ти, като производител, може би да, но те, като био производител, са купили КОНВЕНЦИОНАЛЕН СУСАМ, и са ни го смляли за био. Май не прочете в предишния ми пост, че НЕ БИО фирмите са купили от същия сусам Simple Smile)))

# 6 079
Да, не го прочетох. Извинявам се. На мен ми се е случвало да попадна на проблемна партида придружена с всички сертификати и се наложи да бракувам продукция за десетки хиляди левове. Това ми се случи само веднъж, но ми е обица на ухото, че е възможно. Явно случая с Хармоника не е такъв. Извинявам се отново.

# 6 080
Здравейте, може ли да споделите мнение за плодовете и зеленчуците в Лидл и по-скоро за тестовете за пестициди, които твърдят, че извършват. Бихте ли предпочели да купите от Лилд вместо от случайна сергия на пазара? Търсих в темата дали сте нищили този въпрос, но не намерих нищо. Предварително се извинявам ако вече е обсъждано.

# 6 081
Да споменавате Лидл в тази тема е доста нелепо! Особено като се има предвид, че основните им плодове и зеленчуци идват от страни като Турция и Полша...

# 6 082
  • София
Здравейте, може ли да споделите мнение за плодовете и зеленчуците в Лидл и по-скоро за тестовете за пестициди, които твърдят, че извършват. Бихте ли предпочели да купите от Лилд вместо от случайна сергия на пазара? Търсих в темата дали сте нищили този въпрос, но не намерих нищо. Предварително се извинявам ако вече е обсъждано.
Винаги бих предпочел да купя от Лидл, ако говорим за ПиЗ с био сертификат.
За другото, конвенционалното - почти винаги, да. Разбира се, в този сезон турски домат не бих купил, дори от Лидл. Но и от пазар не бих.
Аз имам близък на висок пост там - няма друга верига, която да се ангажира с тази тема толкова. Доверие на този човек имам колкото имам и на себе си.
Към турските плодове и зеленчуци, дори да са с най-изрядните документи, имам свои си съмнения и не купувам.

# 6 083
Много полезна информация давате. Турски плодове и зеленчуци и аз никога не бих купила. В допълнение към всички доклади, които са достъпни и в интернет, при забрана на пестициди за употреба на територията на ЕС, количествата се препродават в съседни държави в това число и Турция.

# 6 084
За мен пък се драматизира умишлено с турските пиз. В ЕС също са позволени мнооооого уж безвредни боклуци, та за мен са аналогични гадости. Въобще подобни неща нямат място в темата.

# 6 085
Купувам био плодове и зеленчуци, варива, хляб, консерви и сосове, яйца от Била, Лидъл. Единственото ми условие е да са произведени в чужбина. Изключение правя за зеленчуците на Моравско село, но определени и рядко. Контролът наистина на тези продукти е много висок и в двете вериги.

# 6 086
мен пък точно това ме отблъсква /да са произведени в чужбина/. както и като цяло избягвам тези вериги. варива купувам от производител, хляб си пека, като опитвам да използвам определени брашна /на етно са супер, но идват скъпички/, консерви и сосове не купувам, яйца домашни /сега съм в тих ужас, че няма/....хора всякакви, разбира се.

# 6 087
  • Sofia
....хора всякакви, разбира се.

По-скоро за друго иде реч. Следя темата от доста отдавна, рядко се обаждам, но за съжаление, в голямата си част тя е безпредметна за мен, както, предполагам, и за много други потребители.
Причината е повече от ясна – тук редовно се дават съвети, като искаш да ядеш екологично чиста храна, да си я произвеждаш сам; или да пътуваш n на брой ча̀са до някое забутано село, че да си купиш домашни яйца; или да посветиш целия си уикенд на обикалянето на пазари, в търсене на зарзават без нитрати.
Еми, сори, ама много рядко млад човек, живеещ в столицата, който има работа и странични интереси, ще разполага с времето да се занимава с подобни щуротии. Все пак, се храним, за да живеем, а не обратното.
Когато имам свободно време, предпочитам да се отдам на хобитата си, да попътувам, да се насладя на живота, а не да мисля за битовизми, и това е съвсем нормално.
Аз, примерно, съм си намерила вариант, който ме устройва. Месото си го купувам от конкретна месарница, която не ме е разочаровала досега. Останалите продукти си ги вземам от "Metro" или някой друг супермаркет. Също като дамата по-горе, предпочитам вносните продукти. Засега не мога да се оплача, доволна съм от качеството. Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 10:58 от Blаck Cat

# 6 088
И на мен цялата тази БИО-истерия ми е прекалена. Още повече, че съм в хранителния браш вече 15 години и съм се нагледала на всякакви щуротии.
БИО не купувам. Даже избягвам.
Имаме градина и гледаме някои зеленчуци и плодове. Пръскаме минимално, но все пак се налага, иначе реколтата е колкото да си казал, че има нещо засято.
Та мерси съм и за фермерско, и за магазинско БИО.
Но не пречи на който му се занимава да ходи да си обикаля.
Хармоника не са производител, те са бранд. За тях произвеждат различни фирми. Няма такова производство, което да обхване вафли, мляко, боза, лютеница и какво ли не...

# 6 089
Аз примерно мляко си купувам от едно планинско село, което ми е почти на път, с едни 'незначителни' 40 км отклонение от главния, като си ходя към нашите. Обаче то такава чудна природа, хич не ми е тежест. Замразявам по около 25 литра. Различни хора са се разбрали, и се редуваме. Сега, колко точно е екологично от гледна точка на лекарства, с които лекуват евентуално животните не знам, и не вярвам, но иначе тревата ухае на билки, и наистина високо в планината няма други замърсители. Приемам, че това е положението, ако искам от малък производител, толкова съм свикнала с домашното, че няма, няма никое купешко което да харесам. Понеже ми се случва да остана без мляко понякога, и купувам и тествам,  понеже по литър си пия на ден. В интерес на истината, единствено Хармониката се пие, донякъде... Далеч от истината, но спрямо останалите, и био, и какви ли не, що годе.
 Но и по селата е проблем, правят се графици, не за всеки има. За мен си заслужава хамалогията с ходене за мляко. Не, че допринесох за темата и аз де, ама да се изкажа.
Сещам се за друго, по повод домашното. Баба ми някога са гледали свине, по 2-3. Така и другите хора от селото. Задържат си за себе си, и примерно едно прасе го карат в кланицата. Една съседка искала на баба ми да купи от нейните прасета. Защо я пита тя, а жената казва - Ами аз знам ти как ги гледаш, знам и аз как ги гледам, с какво ги храня, та моите да за продаване, а твоите знам, че са за ядене... Жената си знаела с какво ги буха, и не ще от него. А баба ми коприва, тикви, и какво ли не им угажда...Та от домашно, до домашно има много разлика. Купуваме и сега домашни кокошки, зайци, но с ясното съзнание, че е на късмет, не можем да сме сигурни в никой .

Общи условия

Активация на акаунт