Кърмене след 9 месечна възраст

• 2 535
  • 53
  •   1
Отговори
# 15
Ами просто какво значи това скоро ще се отбиете и т.н Защо да се отбие, суче активно и имам мляко. Такива обезкуражитено думи не са нужни на никой. Освен това той 3 часа след кърмене е заситен и не търси друга храна.

# 16
Не съм го казала като обезкуражаване, а като предупреждение..намалянето не бр кърмене води до намаляне на кърмата и до отбиване.
Принципа е "колкото търсене-толкова и предлагане".
Затова дадох и линковете да се ориентирате колко мляко е нужно за тази възраст на бебето и ползите от кърмата..защото като спре, предполагам ще минете до към 3г, на ам/пр. мляко. Не че е задължително да кърмите  Stop, но аз лично останах с такива впечатления-че искате да кърмите, бебето обаче хапва повече твърда храна и се чудите дали му стига приетото мляко.
Ако е така-искате да кърмите, намалете приема на тв храна на едно хранене и допълнете (или най-добре започнете с кърмата), дори и да реши да има още едно хранене (примерно от 4 мине на 5 кратно хранене)-това не е проблем..колкото и да не ви се мисли, че кърмата е непълноценна, не е така-тя доставя всичко необходимо на бебето, и се усвоява почти на 100%; да, вече бебето има нужда от повече калории, но то ги приема от твърдата храна..но не е нужно, и дори не е добре (както навсякъде пише) да се замести кърмене/ам с твърда храна до годинката Peace

# 17
Благодаря, MTV!

А за това, че не е добре да се замества кърмене чак до 1 година не го споделям, но нека не влизаме в излишни спорове. Аз заместих след 7 - ия месец и смятам, че е ок.

# 18
Сметнала си, че е ок, а се питаш сега дали му стига млякото. Не трябваше ли да си зададеш този въпрос, тогава когато реши да заместиш кърмене? Нищо лично, но хората просто ти обясниха как ТРЯБВА /по препоръки/ да се случват нещата.

# 19
Айде да не продължаваме спора, че е грозно просто. Приемам мненията, но и аз имам свое. Пуснах темата за "сверяване на часовника". Всеки има право на избор и на мнение. И както има препоръки за незаместване, така има и за заместване! Всичко е индивидуално.

# 20
Ама аз не виждам никакъв спор тука  Rolling Eyes и едва ли някой те кара да правиш някакъв избор. И пак нищо лично, ама просто ми е много интересно да прочета за препоръките за заместване. Би ли дала линк, ако не те затруднявам.

# 21
. Захраниш ли, мигновено интересът към сученето намалява, защото твърдата храна им става по-интересна.
не е правило обаче .Казвам го от опит .
А ти колко време искаш да кърмиш Simple Smile
Никой не спори , просто си говорим .
Няма как да разбереш колко мляко изсуква бебето , за това кърми когато и колкото иска -друго не знам какво да те посъветвам.

# 22
Няма линк, казвали са ми го специалисти. Например доцент гастроентеролог.

# 23
Ще коментирам в интерес на истината-не да ви убеждавам Stop
АПА и СЗО(Американска Педиатрична Асоциация и Световна Здравна Организация) пропагандират именно това-кърмене колкото може повече; изключително (т.е. само и единствено на кърма) до 6мес, захранване след това, и заместване на кърменето след годинката Peace
И го "пропагандират" не защото е вредно, а напротив-защото ползите са в пъти по-големи от яденето на пюрета от замърсени от въздух, вода и препарати плодове и зеленчуци, от натъпкани с хормони и антибиотици меса...ще кажете "ама нали майките ги консумират"-да, именно-майката се явява филтъра на тези храни, и произвежда нужната храна за бебето ѝ-кърмата. Тя, Природата го е измислила-няма смисъл да вървим срещу нея, а напротив, да помислим малко защо така ни е устроила Peace Защото същото това бебе се ражда с недоразвити органи-всичките (може би изкл прави само слуха), които се развиват с времето..не може на гърчещо се бебе от колики до 3-4мес, хоп на следващия да набутаме пюре "щото е мн полезно" Crazy-ами не е! Нито хран. тракт е готов да го смели, нито има нужните ензими, нито има зъби с които да се сдъвче..не случайно. Но ако зависи от производителя на същите тези пюрета, на които лепѝ етикет "от 4-и мес."..ще ги напляска от 4-ия ДЕН, защото "интереса клати феса".
Има един план за хранене, именно съгласуван със СЗО, действащ от 2005г, и разпространен до всички джи пи-та, ЛЛ, педиатри..ама доста от споменатите не са го прочели Confused
Лично аз съм убедена, че срока "изкл. кърмене до 6мес" ще бъде удължен до към годинка Peaceпросто е въпрос на време Laughing

# 24
MTV, добра и ценна информация. Но не е нещо ново, лично следя официалния сайт на СЗО. Не оспорвам тези факти.

# 25
Ами би следвало тези специалисти, гастроентеролози, джи пи-та, ЛЛ, доценти и пр..да не ги изброявам всички, именно на тях тези сайтове да са "настолни книги" и да съветват спрямо данните от изследвания публикувани там, защото те се базират на нещо наистина проучено и доказано; учебниците на нашите доктори, за съжаление са от 60-тте и е крайно належащо ъпгрейдване на знанията...ежемесечно Peace
Без да звучи заядливо-не влагам никаква такава мисъл, въпросния доцен какви доводи и аргументи ползва  в защита на тезата си?

# 26
Извинявам се, но доцентът знае много добре за препоръките на СЗО. Не мисля, че майките лайци във форума са по-компетентни (без да засягам никой) и по-информирани от лекари, особено доценти.
Това е подходящ хранителен режим за моето дете, според него, защото то е с анемия от по-специфичен произход. Този режим със заместването го прилагам от 2 месеца. Преди това кърменията бяха по 7-8 на денонощие, както и споменах по-нагоре.

Лека вечер!

# 27
Здравей,
Моето бебе също само си замести кърменията, никога не съм го насилвала с твърда храна. Захраних го на 5 месеца, до края на 8-и вече имаше попара (колкото иска), месно пюре - около 200-220 гр, каша - горе-долу пак толкова. Имах много кърма, кърмех по 7 пъти на денонощие, не съм го отказвала от нощното - сам си изгради режим, че и часове на хранене, на сън и т.н. Съгласна съм, че не може да му дърпаш лъжицата и да криеш храната. Сега е на 10 и половина и днес го отбих окончателно - по здравословни причини от моя страна. Мислех да кърмя до около година. За съжаление не стана, но гинеколожката и педиатърката ме притиснаха  Laughing. Може би за добро, няма смисъл майката да се разпадне. И двете лекарки са компетентни, едната е работила в Холандия, та изобщо не са останали с учебниците от Втората световна  Laughing В час са с препоръките на СЗО, така че им имам доверие. Пък и са завършили медицина, аз съм филоложка и си гледам правописа.  Laughing Успокоиха ме, че ако детето е добре и правилно захранено, на тази възраст не му липсва нищо, което се съдържа в кърмата. Пък и да ти кажа, при мен последните две кърмения бяха в 07.00 и 18.30. Следобедното беше като игра - ставаше и тръгваше, зарязваше ме с циците,  трябваше да го гоня. Сутрин беше малко по-сериозно. Но и аз си задавах същите въпроси като теб дълго време. Всички казват да се водиш по детето - ами днес не ме потърси изобщо, искаше само да му помагам да върви. И може да скандализирам някои майки, но както ми каза една приятелка (не живее в България, а в "Западна" държава): "И да се отбие само, няма страшно. Нали искаш назад към природата? Да си видяла поотраснало коте да суче? Стабилизира ли се, изгонват го от майчината гръд." Това е шега, но съветът ми е да слушаш лекаря, който си избрала - следвай една линия, вземи решение как и колко ще кърмиш и така. Сто души да питаш, всеки е със своя история и мисли, че знае най-добре. Щом издържа по 3 часа, значи не е гладно, кърми си го, докато имаш възможност и желание. Важното е да сте здрави и двамата. Поздрави.

# 28
Извинявам се, но доцентът знае много добре за препоръките на СЗО. Не мисля, че майките лайци във форума са по-компетентни (без да засягам никой) и по-информирани от лекари, особено доценти.
Това е подходящ хранителен режим за моето дете, според него, защото то е с анемия от по-специфичен произход. Този режим със заместването го прилагам от 2 месеца. Преди това кърменията бяха по 7-8 на денонощие, както и споменах по-нагоре.

Лека вечер!

Тогава защо изобщо е тази тема?? Rolling Eyes

# 29
Просто искам да чуя мнения как да определя дали кърмата е достатъчно и как другите майки определят това за себе си. И от постингите стана ясно, че не всичко трябва да се абсолютизира, било то за кърмене или за захранване и заместване.

Общи условия

Активация на акаунт