Пиете ли фолиева киселина без бременност - 3 част.

• 82 767
  • 487
  •   1
Отговори
# 210
и аз пия фолиева от около два месеца, когато разбрах, че е полезно за всички, които искат бебе. нямам никакви странични оплаквания, дано поне да помага.

# 211
  • София
Момичета, току що прочетох това в Уикепедия. Вие може да сте го чели и коментирали, но мен леко ме притесни.

"While a normal diet also high in natural folates may decrease the risk of cancer, there is diverse evidence that high folate intake from supplementation may actually promote some cancers as well as precancerous tumors and lesions."

# 212
  • Австрия
И кое по-точно те притесни?

# 213
  • София
Ами, това че допълнителният прием на фолиева киселена  чрез добавки може да подпомогне развитито на някои видове рак и други тем подобни, които не знам как се наричат на български. На теб това не ти звучи притеснително ,така ли?  Thinking

# 214
Еми затова на хапчетата пише да не се превишава дневната доза.

# 215
  • Австрия
Въобще.

Най-малкото и на прима виста заради това, че става дума за високи дози.

Препоръчваните за бременни дози са от порядъка на 400μg - 800μg (микрограма) т.е. 0,4 - 0,8mg (милиграма) фолиева киселина. Под висока се разбира, например, доза от 5mg на ден, която се препоръчва за пациенти в рисковите групи: повтарящи се случаи на спина бефида или инсулинова зависимост. И наистина високи могат да бъдат дози над 10mg на ден.. кой приема такива?

И.. като цяло не взимам под внимание изрази като 'има различни доказателства' без посочването на конкретни такива (линкове към студиа и пр.). Уикипедия не е най-адекватният източник по отношение на медицина  Wink

# 216
  • София
Надявам се да си права.  Peace

# 217
  • Бургас
Еми затова на хапчетата пише да не се превишава дневната доза.
  202uu

# 218
  • Австрия
kashmir, ползите от приема (какъвто вече се налага, заради недостига му чрез набавяне от храната) на фолиева киселина са много повече и съвсем конкретно доказани от евентуални, предполагаеми вреди от 'високи дози'. Предполагам, че и на английски, и на български би намерила много повече инфо по отношение на всички плюсове от ФК и важното й значение през време на бременността, а и не само.

# 219
  • София
 Hug Не споря. Просто исках да чуя дали заете нещо по този въпрос или са поредните слухове.

# 220
Hug Не споря. Просто исках да чуя дали заете нещо по този въпрос или са поредните слухове.

Едва ли хората знаят по принцип, но не е и нужно също така. Не са слухове. Явно са правени проучвания.
Но хората също например не знаят, че зеления чай пречи на усвояването на фолиевата киселина.
А че млякото пречи на усвояването на зеления чай, ако се пият заедно дали знаят?
А че е вредно да се яде грейпфрут когато се пият определени лекарства?

# 221
  • София
За грейпфрута и хапчетата знаех, но за фк и зеленият чай не. Това ще ми е от полза, тъй като съм любителн на зеления чай. Начи ще го спирам.  Peace

# 222
За грейпфрута и хапчетата знаех, но за фк и зеленият чай не. Това ще ми е от полза, тъй като съм любителн на зеления чай. Начи ще го спирам.  Peace

Аз не съм го спряла но сега го пия само сутрин, а фк - вечер, тъй като зеления чай също така може да пречи на зачеването при по-големи количества, тъй като съдържа кофеин и други кофеино-подобни вещества.

# 223
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Зеления чай поне на мен не ми попречи за зачеването ама вероятността от спонтанен аборт е почти в кърпа вързан.Доста трудно е да разбереш кога си заченала,освен ако не си правиш тест всеки ден.

# 224
Зеления чай поне на мен не ми попречи за зачеването ама вероятността от спонтанен аборт е почти в кърпа вързан.Доста трудно е да разбереш кога си заченала,освен ако не си правиш тест всеки ден.

Е ти сега искаш да ми кажеш, че изобщо не трябва да пия зелен чай ли?

Общи условия

Активация на акаунт