Глоба за декларация 7

• 122 812
  • 1 010
  •   1
Отговори
# 930
  • Кърджали
Принципно, доколкото си спомням, имаше един такъв момент, че ако имаш стари, непогасени задължения, те се погасяват с предимство, нищо че ти внасяш за този месец например.Та затова се попълваше отделна декларацията /различна от тази Декларация 7/, че искаш тази внесена сума да не отива за стари задължения. Но не ми се е налагало, и не съм много сигурна как точно стояха нещата. Не знам дали това не го отмениха, заедно с отменянето на единната сметка, но явно може би, не са...
Моят съвет е - нека иде, да провери, да попълни каквото трябва да попълва и тогава да внася каквото ще внася. Дори и да трябва да я попълва всеки месец, няма да го заболи ръката да попълни още един документ. Глоба- за толкова стара дата едва ли ще му наложат.

# 931
Принципно, доколкото си спомням, имаше един такъв момент, че ако имаш стари, непогасени задължения, те се погасяват с предимство, нищо че ти внасяш за този месец например.Та затова се попълваше отделна декларацията /различна от тази Декларация 7/, че искаш тази внесена сума да не отива за стари задължения. Но не ми се е налагало, и не съм много сигурна как точно стояха нещата. Не знам дали това не го отмениха, заедно с отменянето на единната сметка, но явно може би, не са...
Моят съвет е - нека иде, да провери, да попълни каквото трябва да попълва и тогава да внася каквото ще внася. Дори и да трябва да я попълва всеки месец, няма да го заболи ръката да попълни още един документ. Глоба- за толкова стара дата едва ли ще му наложат.
Бинго! Hug Мисля, че за това ми казаха така на мен. Но остава въпроса, защо до сега повече от година той си ги внася 16.80 и изведнъж, попълни Декларация 7, че си безработен от 2009 или няма да ти приема 16.80...
Чак сега са се сетили за тази декларация, то според мен още в началото когато е започнал сам да си ги внася от 2013 е би трябвало да са му казали за нея, за това се опасявам от закъснял срок

# 932
  • Кърджали
Защо, защо...Бог знае защо... И аз разбрах за тази декларация, след като миналата година в един момент се оказах без здравни права, нищо че от две и кусур години си внасям сама осигуровките. та хайде в НАП, та чак тогава разбрах за нея, никой преди това и дума не беше обелвал. Попълних я, довнесох там каквото имаше за довнасяне, и от тогава проблеми няма. Но за всеки случай периодично си проверявам статуса, че знае ли се ...  

# 933
Защо, защо...Бог знае защо... И аз разбрах за тази декларация, след като миналата година в един момент се оказах без здравни права, нищо че от две и кусур години си внасям сама осигуровките. та хайде в НАП, та чак тогава разбрах за нея, никой преди това и дума не беше обелвал. Попълних я, довнесох там каквото имаше за довнасяне, и от тогава проблеми няма. Но за всеки случай периодично си проверявам статуса, че знае ли се ...  
Той е с непрекъснати здравноосигурителни права - проверил съм му статуса, От 2010 до сега всичко му е платено, но показва цялата 2009 неплатена, явно затова искат да пише в декларацията, че е безработен от 2009 ( въпреки, че той е безработен от вовеки веков).
Интересно как изведнъж му искат декларация 7 и не му приемат парите, втория път приели парите, без да му я искат и той не е и питал за нея де. Та сега след като е внесъл вече 16.80 да отиде ли специално за тая декларация, за да не се получи някаква изненада впоследствие ( и аз не знаех за нея).

# 934
Нека да я подаде, вероятност от глоба не виждам. Има давност за тази глоба 1 година, а тя отдавна е минала. За кой град става въпрос?
Декларацията се подава след завършване на образование или приключване на работа. Мисля, че я въведоха 2009 г, затова искат да пише от тази година, но може и да бъркам.
Разминаванията, които описвате се получават, защото не всички служители в НАП са в час, и не си вършат работата. Има пропуски в системата им, необясними за нас.

# 935
Нека да я подаде, вероятност от глоба не виждам. Има давност за тази глоба 1 година, а тя отдавна е минала. За кой град става въпрос?
Декларацията се подава след завършване на образование или приключване на работа. Мисля, че я въведоха 2009 г, затова искат да пише от тази година, но може и да бъркам.
Разминаванията, които описвате се получават, защото не всички служители в НАП са в час, и не си вършат работата. Има пропуски в системата им, необясними за нас.
За Карлово, но осигуровките за 3те години съм ги внасял в НАП  Пловдив. Едно не мога да проумея, да  му върнат парите, ако не я попълни? А следващият път му ги приемат, единствената причина да му я искат, предполагам, е за да декларират, че има задължения от 2009, които по закон мисля, че могат да бъдат погасени 2015, след като минат 5 години, но тъй или иначе това няма как да стане понеже срокът за погасяване на стари задължения изтича 2014, т.е от догодина май няма да може. Не виждам причина да му я искат, след като никога не е работил, може би трайно безработен? И все пак какво може да стане, ако не я попълни?

# 936
  • София и там където не се пуши
За да вържели осигуровките се пускало задължително декларация за да разберат за кой период иде реч, защо не може да се гледа основанието при превода - е това не зная и не мога да го разбера.

# 937
Декларацията задължително се подава - изискване на НАП. Рано или късно ще се наложи. За вас може да няма логика, но там си имат изисквания. Декларираш, че си без работа, както фирмите подават декларации, че ще те осигуряват.  
И аз си имах работа с Нап - Пловдив и там не ме глобиха. Ако има други мнения, нека да кажат.

Ако всичко за 2009 е платено и пазите вносните бележки, няма от какво да се притеснявате. А ако не е платено и не внесете декларацията, не може да погасявате задължения и пак ще ви спрат правата. Това е, повече нямам какво да кажа. Simple Smile

# 938
Извинете, че пак използвам темата, но не мога да намеря друга подходяща. Тези дни ще ходя да си взимам трудовата книжка и ми казаха, че ако искам служебна бележка, ще си я получа по-късно. Какво значи " ако искам", не е ли задължително да ми я издадат? Освен това, ако можете да ми помогете, още какви документи да им изискам?  УПИ 2 да им искам ли? Става въпрос за месец и половина работа, но все пак...

# 939
Извинете, че пак използвам темата, но не мога да намеря друга подходяща. Тези дни ще ходя да си взимам трудовата книжка и ми казаха, че ако искам служебна бележка, ще си я получа по-късно. Какво значи " ако искам", не е ли задължително да ми я издадат? Освен това, ако можете да ми помогете, още какви документи да им изискам?  УПИ 2 да им искам ли? Става въпрос за месец и половина работа, но все пак...
УП 2 ще ти трябва за пенсия. На мен до сега от никъде на са ми издавали, пък все си мисля, че докато се пенсионирам ще отпадне. Simple Smile За служебна бележка по чл.45 ли говориш? На мен до сега никога не ми е трябвала. Ако ти трябва, ще е в края на годината /ако изравняваш доходи или ще подаваш декларация по чл.50/. Но до тогава от НАП може пак да измислят нова бланка, така че настоящата да не ти е нужна.

# 940
Благодаря! Относно служебната бележка, имах голям проблем през 2011 г. Тогава излезе някакъв идиотски закон,  че дори и тези, които са били на трудов договор и са останали без работа 2010 , трябваше да подадат данъчна декларация и да приложат служебна бележка.Голямо тичане беше в последния момент да си търся бившия работодател.Мисля,че този закон отпадна.

# 941
Посъветваха ме и тук да питам, затова си копирам директно поста:
Здравейте! Мен също ме вълнува този въпрос, тъй като до 29.06.2014 бях на  борсата и ми превеждаха сумата. Озадачава ме факта сега до 25то число на 07.2014 /ли е трябвало да подам/ или до 25.08.2014  ДЕКЛАРАЦИЯ 7 и съответно да започна да се самоосигурявам?
Другото странно нещо е че на 30.10.2013 ми прекратиха трудовия договор, но от фирмата не са подавали информация още от 05.2013г., даже преди 2мес.си правих  справка в НАП и се вижда че е още не е отразено нищо, а съм била и на трудовата борса. Някъде четох, че имало давностен период от 1год. и ако броим това че от фирмата не са внасяли и подавали информация от 05.2013 какво следва?
Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 13 авг 2014, 01:51 от donika dineva

# 942
Доколкото знам, това от фирмата отивате и правите запитване с документите в НАП и доколкото са ми разказвали си гонят фирмата.

# 943
  • Бургас
При дете 18 год. с ТЕЛК 54%, заършило средно образование, трябва ли да се подава Декларация 7 и от кой се поемат осигуровките?

# 944
daritt предполагам, зависи от това дали получава някаква социална пенсия и това според мен трябва да се пита в НАП конкретно за лицето.

Общи условия

Активация на акаунт