Орхидея - тема 5

• 105 741
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • София
тя е на перваза а от долу е парно,едва ли и е студено newsm78

Moже пък да ѝ е много топло. При всички положения обаче е на течение - от парното идва топъл въздух, от прозореца студен. А орхидеите не обичат да им подухва.

Катя, Цветик, честита ви радост!  Hug

# 226
  • Варна
Да, ако е над парно вероятно въздухът е прекалено сух. Във всеки случай опитай да промениш местоположението и.

# 227
  • варна

Moже пък да ѝ е много топло. При всички положения обаче е на течение - от парното идва топъл въздух, от прозореца студен. А орхидеите не обичат да им подухва.

Катя, Цветик, честита ви радост!  Hug
[/quote]А вашите орхидеи на какво разстояние са от прозореца?Аз имам възможност само на прозорец,след остаклена тераса и незнам дали ще достига светлина ако е на вътре в помещението .Започнаха да и се свиват цветовете и  да увяхват самите цветове:sick:А много хубава си беше.Вие колко пъти седмично поливате?

# 228
Мерси на всички Simple Smile даже днес ми цъфнаха още 3 пъпки Simple Smile Но нормално ли е новите цветове да са наполовина от останалите или ще пораснат още с времето? Моите цветя са на около 3 метра от южен прозорец и им влиза светлина...надявам се достатъчна, въпреки че една малка пъпка порозовя и май взе да увяхва...дано не съм права Sad
А за поливането следя по корените, май така е най-добре. Като посивеят и я топвам Simple Smile засега без тор, както ме посъветвахте Wink Дай малко снимки janiz Simple Smile

Малко снимки:)

# 229
Таня67, чак днес влязох в темата и видях предложението ти. За съжаление още същия следобед купих един препарат, на който е дадено, че е и за орхидея. Вече е пръскана, сега само стискам палци. Видимо нищо не се е променило де. Отрязах болното листо и сега е една осакатена горката, с две малки листета и стърчащ цветонос. Но си знаех, че ще ме пристрастите. Ето на, в предложенията на магазина до нас за другата седмица има фаленопсиси на чудесна цена, и май ще се зарадвам с нов.  Embarassed

# 230
Здравейте момичета.

Извинете че не съм ви писала от много време Но недостиг на време ме мъчи. Сега по това което сте обсъждали.

Титина - честити цимбидиуми- страхотни са. Знам че трудно можеш да ги накараш да цъфнат но в нашата тема имаше една жена от Бургас ( ДАни 20 май й беше ника ) на която Цимбидиума цъфтеше - значи не е невъзможно. Пикаещия Амур ме плени тотално. Не бих го сложила във фонтана а направо  в банята с очи прикрити с цветоноса на орхидеята -  мнооого изискано ми се стори.

Танче страхотни снимки, страхотни орхидеи - за пореден път ти свалям шапка и на пафчетата и на камбриите и на дендрите - фалчетата няма да споменавам. А Котараната с цвета на камбрията е просто за фото-изложба.

Госпожица Кобрети - за момента фалчето ми изглежда наре д- не ми харесва начина на пожълтяване - има нещо неестествено в него - сякаш не жълтее от старост. Но корените са перфектни и с малко торене ще извади много нови листа.Според мен не пипаш цветпноса нито листото. Оставяш така според мен и внимателно гледаш пожълтяването на листото - ако се появи много кафяво или гнило- там вече ще пръскаш с фунгицид.

Бенедения, докато кейкито ( малкото орхидейче на цветоноса) не пусне корен няма какво да го правиш. И аз имам едно такова и го чакам - верно за сега по малко от две години но търпението му е майката. Ако не си го торила е хубаво да го направиш НО внимателно спазвай инструкциите да не го преториш.Що се касае до количеството корени струва ми се че е индивидуално. Имам орхидеи с по три коренчета които цъфтят и такива дето саксията се пука от корени и пускат само листа. За мен с по малко корени са по дребноцветните видове.Аз лично торя много много рядко. Смятам че излишъка на тор повече пречи отколкото помага. Освен това понякога с екстра торенето растението прави излишна листна и коренова маса . По мои сметки излиза че торя зимата веднъж всеки 3 месеца  -защото торя през две поливания а поливам веднъж на всеки 30 дена.

Катя82- честито фалчета - да те радват с цят дълги години. От момента в който забелязвам цветоноса до цъфтежа минават не по малко от 2 месеца, понякога и повече.Аз лично си водя записки- кога съм видяла цветоноса и за колко време е цъфнал както и колко дълго е цъфтял - така да се каже статистика. Виждам и коя орхидея колко често ми цъфти ...

Месечинке- твоят екуестрис ми топли сърцето с една наистина егоистична мисъл- че ако много се напъна и ми направиш подробна инструкция как го гледаш ще мога да накарам и моят да ме радва с такива цветове. Старият ми екуестрис ( розов ) обаче прави 3 години в къщи и никога не е цъфтял при мен .

Цветик- честити цветове.

Janiz - това че стои на перваза не значи че няма въздушни течения - в близост до прозореца дори над парното вечер винаги става доста по хладно а през деня особенно ако има пряко огряване защото слънцето е ниско е много жежко. Ако перваза е дебел не пречи че е близко до парното, но пък нагоре се издига топъл въздух и може да  я обсушава , ако парното не работи 24 часа пък може да й става студено- и така заради тази разлика в температурите да се случва окапването на пъпките Въобще на перваз не ми се струва да е добра идея. Все пак едно отстояние от половин метър е по разумно.

В следващият пост ще ви пиша за моите хубавици и със снимки
  bouquet

# 231
Относно фамилията Роял Фемили сега малко подробности.

КАто си прерових етикетите и намерих този на това фалче  -  се позамислих се сетих че мъжът ми я е купувал от Градиснки център Мимоза,  а те си имат собствен внос от Холандия - при тях пристигат камионите направо от чужбина и често това което преглагат в магазина Мимоза го няма на друго място в търговската мрежа. Така че нищо чудно че никой нищо не е чувал нито виждал нито чел. Не съм сигурна че някой друг в България е внасял подобни оцветени фалчета.
Ето официалния сайта на фирмата по етикета на цвететоп, а вторият линк е този за самото фалче - Роял фемили . С един гугъл транслейшън от холандски пак нищо не се разбира, но явно си няма как   - Ноу Хау техника си е това.

http://www.logico.nu/
http://www.cameleonorchidee.nl/index.jsp?w=1656&l=nl&page=1126&n=9677

За да добиете по добра представа за начина на оцветяване ето снимки как изглежда старият цветонос. Виждате много добре червения отвор - специално го оставих така за да се вижда.

В интерес на истината и аз си мислех че трябва да стане с хранителна боя, но все още не мога да стигна до мисълта дали се  оцветява като цъфне или преди това . Трябва да помисля - евентуално мога да изчакам да се отворят цветовете- то не остана много  най-много седмица- толкова е напъпила и после да опитам когато вече са цъфнали. Ако не стане другият път ще опитам друго.

Единствената ми мисъл е КАК  ТОЧНО цвета ще контактува постоянно с боята - ако измисля това значи съм им разгадала секрета .

# 232
  • София
re_ge, дали в Мимозата не могат да ти отговорят? Все пак си купила тяхно цвете. Другото, за което се сещам е да помолиш в холандската тема да ти  преведат материала. Може някой да помогне  Grinning. Все ще има някоя цветарка, която да ти вземе присърце проблема  Wink.

# 233
Здравейте чета ви когато имам повече време и от предишните постове разбрах защо ми падат и на мен пъпките но падат само на едната .ДА явно греша защото са на прозореца пък и стаята е с парно възможно е да им е течение ,но засега една от пъпките се разраства да не я убия ако я преместя точно в този момент.другата орхидея е ок тъмнозелена и т я има пъпки но още са малки,а тази е със светло зелени и меки листа те и преди бяха светли ,но не и меки.Поливам с филтрирана вода както винаги ,но н е пръскам ,гледам винаги да имат вода ,в прозвачна пласмасова купа са .Къде е грешката ми?

# 234
  • София
...гледам винаги да имат вода ....Къде е грешката ми?

Дали тук не се крие грешката? Как поливаш? Добре е орхидеите да не киснат във вода. Най-класическото поливане е като се потапят целите саксии за десетина минути, отцеждат се добре и едва когато корените посивеят отново(след 2-3 седмици), да се поливат по описания начин.

# 235
веднага тидох и премахнах насабралата се вода в чинийката добре че ми казахте в интерес на истината до скоро не ги мокрех токлова и ги поливах едва когато видя (саксийте са ми прозрачни)че и по долните коренчета са поизсъхнали ,но реших данеби това да и е проблема .оххх за малко да ги умора пък една година вече им треперя
също така едната я преместих от прозореца листото и беше бая студено каквото стане дано да не съм и навредила.благодаря за съвета

# 236
 Joy
Реге голям смях падна, как ме намести само от Бургас . От Варна съм, но дълги година живея в София. Да наистина миналата година ми цъфна цимбидиума, след три години покой. Но тази година не иска, с характер е и той в къщи. Мисля, че цъфтежа им се провокира от температурните разлики (дневна-нощна) през есента. Поне при мен така се случи.
Преди два дни започна и при мен сезона на цъфтеж. Първа с два отворени цвята е жълто-кафявата (като цъфналата на Таня) орхидея. Имам и доста цветоноси, но много бавно  растат.Като се съберат повече цъфнали ще  кача снимки.

# 237
  • София
Имам спомен, че някой търсеше пафче? Мъжът ми току-що ми се обади от Баумакс, че държи в ръцете си едно и е тръгнал към касите  hahaha. Колкото и да го разубеждавах, че 40 лв са много, макар и да е мноооого едро, май не бях достатъчно убедителна  Mr. Green. Имало още 3-4 броя в магазина. Oсвен това пишело, че са хибридни и листата били много особени, напомняли на фаленопсис. Довечера ще го видя и ще го снимам  Laughing.

В новия вестник на Кауфланд пише, че утре ще има зареждане на фаленопсиси по 15 лв.

При мен няма нови цъфнали. Много бавно растат тези цветоноси и с гледане не става по-бързо  Wink. Камбриите почти всички увехнаха, само 2 са с цвят. На бялата от миналия месец и излезе дефектно цветче (нали все на мутанти попадам Grinning). Този път са сиамски близнаци  hahaha. Розовото пафче отваря втора пъпка и първата падна. Имам много нови лъскави и хубави листа по бившите ми "покойнички". Явно американското лекарство действа и съм много щастлива  Grinning.

Ре ге, докъде стигна с оцветяването?

Лек ден на всички!  Hug

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 15:42 от Тaня67

# 238
Честито Танче, чакаме снимки Simple Smile
Можеш ли да ми кажеш за кой Кауфланд е зареждането или не са уточнили Simple Smile
Лека вечер

# 239
  • София
Честито Танче, чакаме снимки Simple Smile
Можеш ли да ми кажеш за кой Кауфланд е зареждането или не са уточнили Simple Smile
Лека вечер

Благодаря! Наистина е огромна като цвят  Grinning. Утре ще я снимам на дневна светлина.

Вестникът е с промоциите за всички магазини в София и то от 9-ти, т.е. от днес, а не от четвъртък както беше преди.

В Баумакс е имало и други хубави орхидеи, но всички са били скъпи.

Общи условия

Активация на акаунт