Орхидея - тема 5

• 105 325
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Момичета изпадаха ми всичките 15 пъпки на новото фалче, много съм нещастна Sad Дано най-малките оцелеят. Сигурно е измръзнала в Кауфланд или докато я донеса, въпреки че бях с кола Sad

# 346
  • София
Момичета изпадаха ми всичките 15 пъпки на новото фалче, много съм нещастна Sad Дано най-малките оцелеят. Сигурно е измръзнала в Кауфланд или докато я донеса, въпреки че бях с кола Sad

Mного неприятно Sad. Може и от рязката промяна в температурите да е било. Сети ли се да не я слагаш веднага в топлата стая? Вчерашният ми подарък първо постоя в кухнята, че там е най-студено, после я прехвърлих в стаята. Иначе съпругът ми я донесе с градски транспорт и като ѝ гледаше клюмналото връхче, реши, че е замръзнала. Днес обаче отново се изправи.

Да ви я покажа - Лудизия:

Снимах ѝ само цветчетата. Иначе е със зелени кадифени листенца, не е от много шарените. Има 4 стъбла и от всяко има цветонос.

При вас няма ли осмомартенески попълнения? Или си траете?  Naughty

# 347
Не се сетих Танче Sad за другия път ще знам мерси. Честита придобивка...много е хубава Simple Smile

# 348
  • Gone with the wind
Танче, прекрасна е  Heart Eyes
За осмомартенски попълнения - има, има - 2 минирози и един прекрасен хибискус /получени на 7ми  Mr. Green / + циклама /която естествено подарих, че нещо не ми се дундуркат и циклами/
Нали вече се затопля и залитам повече на растенията за балкон - орхидеите отидоха малко на заден план. Че дори си съкратих малко поръчките и си оставих само 2 дендита 
А и най-вече - нещо не съм доволна от цъфтежа на моите фалчета - доста е вял. По 2-3 цвята на растение, иначе си се развиват чудесно - вадят си нови листа, гледам и корените са се събудили масово. В кашпите им има "подложка" от 2 пръста керамзит и водичка, която обаче е под нивото на керамзита.
Знам ли какво не им харесва  Rolling Eyes

# 349
  • София
Ами както Ре ге беше казала - явно във всяка къща условията са подходящи за даден вид орхидеи. При мен определено по-добре вървят камбрии, пафчета, дендробиуми. От фалчетата и аз не съм много доволна. Има цъфтеж, но както и при теб, доста по-къси цветоноси и малко цветове. Освен това при познатите цветовете държат 2 пъти по-дълго, отколкото у нас. За сметка на това пафчето, цъфнало миналият март, отвори поредния си цвят.  Party

Да ви кажа, че мъжът ми днес е обиколил Флората, която е вътре в НДК. Навън не е излизал. Каза, че е по-слабо от миналата година. На едно място е имало бели увехнали фаленопсиси. Иначе били само най-обикновени цветя. Дори правещите впечатление палми, бонзаи и др. от миналата Флора, не е видял. Загледал се в някаква система за напояване, която не бил виждал и си тръгнал  Mr. Green.

# 350
  Таня , страхотна е много нежно и красиво ... и аз чакам нашата флора в Бургас , тя ще е по Великден , миналата година Баумакс имаха страхотен щанд и бяха пуснали фалчета по 9.90 лв. , сега само потривам ръчички и чакам  Crazy Аз си имам 2 попадения по празниците фалчета и още едно цвете , което не му знам името , но е много красиво . Ще снимам през почивните дни  Heart Eyes

# 351
  • Gone with the wind
Танче, казаха ми, че на щанда на люлинци /бях писала преди време за борсата и Лаленцето си мвзе няколко фалчета оттам/ е имало фалчета по 3-4лв., но като цяло наистина било вяло.
Аз така или иначе си напоръчах доста цветя през flowersnet и сега ми остава просто да допълвам бройката или тук таме нещо да ме изкуши /най-вече градинските хибискуси - дано са на разумни цени/. БАН също е имал щанд на флората, а и в събота започва седмицата на орхидеите, та ....

# 352
  • София
Танче, казаха ми, че на щанда на люлинци /бях писала преди време за борсата и Лаленцето си мвзе няколко фалчета оттам/ е имало фалчета по 3-4лв.,

Явно за същите става въпрос, защото на тази цена само преоценени може да са. Каза, че били толкова зле, че никога не би си купил от тях. Ще го накарам днес пак да намине - миналата година имаше и по-късно зареждане. А щанд на БАН не е видял, но каза, че ще се вгледа по-внимателно.

# 353
  • Варна
Здравейте отново!Искам да попитам някой от вас гледа ли своите орхидеи на не толкова слънчево място?Питам,защото единственото място,на което мога са поставя моите е на стената срещуположна на прозореца.Т.е. мястото не е толкова осветено....

# 354
Ето я и моята първа красота, подарена ми с много любов и отгледана с още повече любов!  newsm51
Имаме си 16 цветчета!

# 355
Моите орхидеи са на североизточен прозорец, осветен е само рано сутрин. Не мога да кажа, че са в много цветущо състояние, едното фалче тази година му изсъхнаха цветоносчетата, но другото е разцъфнало вече, сега чакам и третото, което цъфти за втори път през последната половин година. А от 8-ми март си имам и дендробиум, който ще следя, дано не му е много оскъдна светлината. Всички съм ги сложила в една обща кошница, надявам се това да не им пречи.
Кога точно започва Флората в Бургас, тази година съм се наканила да ходя там, защото искам да си закупя и доста градински цветя.

# 356
Betolinka, чудесно ти е фалчето  Hug
temir , по принцип флората я правят около Великден. Тук на сайта на общината сигурно скоро ще има инфо , може да го следиш в началото на април сигурно ще се знае   http://www.burgas.bg/bg/news/index/72

# 357
Приемате ли новобранци в темата  Embarassed
Досега не съм гледала орхидеи, защото нямам подходящи условия за тях. Вкъщи е топло - 24-25 градуса и въздухът е много сух, заради климатиците. Затова и ги отбягвах тенденциозно.
Сега обаче ми подариха фаленопсис и лудизия и се чудя как да не ги убия  Confused Не знам откъде са купувани, но и двете са поизмъчени  Sad
Фаленопсисът е с един отрязан цветонос, а и за 3 дни му паднаха 3 пъпки  Sad Корените на пръв поглед ми изглеждат здрави. Още не съм го поливала. Само пръскам листата с вода. Дали пък не го пресуших  newsm78 Ама, гледам че прави конденз от вътрешната страна на саксийката и чакам да изсъхне добре  newsm78 Сложила съм го на източен прозорец. По график утре смятам да го полея.
Ето го:
http://svetlanna.snimka.bg/flowers/cvetya-zima-2011.576701.22684844
http://svetlanna.snimka.bg/flowers/cvetya-zima-2011.576701.22684826

Лудизията пък е с едно отчупено стъбло. Незнам дали е станало неволно или просто е тръгнало да загива и е било махнато. Тук-там по листенцата има петънца. Нея я наместих между други саксии на около метър от прозореца. Дали е добре? Поливах я  и я пръскам с вода на общо основание със съседните китки. Ето я и нея:
http://svetlanna.snimka.bg/flowers/cvetya-zima-2011.576701.22684829
http://svetlanna.snimka.bg/flowers/cvetya-zima-2011.576701.22684830

Ще съм благодарна на всеки съвет, че не ми се ще да поставям рекорди по бързо унищожаване на орхидея  Embarassed

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 02:04 от Mama Svetla

# 358
  • Варна
Mama Svetla,
лудизията не обича пряко слънце, изобщо силна светлина и се полива много рядко - веднъж, два пъти в месеца. Иначе изгнива за отрицателно време.
Фаленопсисът ти е много красив и ми изглежда съвсем здрав. Най-вероятно хвърля пъпки от смяната в условията, за три дни е невъзможно да го пресушиш. Аз моите ги поливам веднъж на две седмици през зимата и не се оплакват Simple Smile Според мен няма нужда да пръскаш листата, аз не пръскам дори и посред лято, а сега като е хладно съвсем не се налага.

# 359
  • Варна
Здравейте,момичета!Някоя от вас тори ли си цветята с Лактофол?Подходяща ли е за вече цъфнали цветя или да изчакам да прецъфтят.Бях чела в предните теми,че с остатъка от разтвора си поливате другите цветя-с тази универсална тор мога ли и аз да го правя или не е желателно?Благодаря предварително за отговорите...

Общи условия

Активация на акаунт