Ноемврийския дъжд заваля, АЗ ли ще съм следващата или тя? №20

• 16 682
  • 344
  •   1
Отговори
# 75
Аз пък знам, че погачата се прави на 40-тия ден, ама ще трябва да поразпитам, че не съм много сигурна. Другото, което знам за този празник е, че сед събират само жени, оставят се монети, както е казала Мимоза, яде се сладко и се пие алкохол - пак сладък. Аз от сега съм се наточила да ударя един бейлис, само не знам как ще се отрази на малката. Майка ми някога като са правили на брат ми погачата изпила една чаша бира и после се е чудила това дете що спи вече 6 часа и не се буди  Joy А сетих се и още нещо - монетите, който се оставят на бебето после се увиват в кърпа и се оставят някъде на високо - да порасне високо бебето. Имаше и нещо с една пита, която се разчупва от две момичета (нераждали) над главата на мйката, която държи бебето. Но на това нещо ми се губи каква му е символиката. Някъде из нета съм намирала описание на ритуала погача, ама по късно ще го потърся пак, че сега милото иска компа, пък и съм мноооого гладна. Айде до после отивам да ям и да пия кафенце  Mr. Green

# 76
Разбира се, най-добре е да се направи на 40 ден, но когато няма възможност (например е делничен ден и няма как да дойдат повечето жени), се прави преди това, а не след самия ден ( поне така каза дядо поп) .  
Събират се само жени. Над главата на мама гушнала бебо, две моми държат бяла кърпа , други две, на които родителите са живи чупят питката и се казват някакви пожелания. След това върху питата се слагат парички, и майката връзва кърпата, чупи едно парче и го качва на високо.
На самия 40 ден, майката и бебето отиват в църквата да им се чете чиста молитва.
Носи се сладко и се поднасят повече сладкиши

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 10:33 от Дъгичка

# 77
  • София
Браво за новата ни темичка   bouquet.
Не съм влизала 2 дни в темичката. В неделя правихме погача на Валето. Събрахме се близките, направихме ритуала с разчупването на питката, похапнахме и пийнахме за здравето на Валето. От гостите  имах 2 каки, като едната много гушкаше Валето, за да не плачка. Той съответно блаженно се възползва  Laughing.
В съботата ходихме на пазар, после приготвях сладката почерпката (тиквена баница, кекс, палачинки с течен шоколад-е тях в неделя сутрин) за гостите. Замесих и питката, а после бабата на мъжа ми я дооправи. Та нямах време за форум.

Изчетох ви малко по диагонал да си призная, че свободното ми време е малко  Laughing.

Браво на всички дълго спящи бебоци  Peace.

Мимче, добре сте се завърнали вкъщи  Hug.

Изабел, добре завърнали се вкъщи и браво за разкажчето  Hug.

мише, за погачата съм чела противоречиви мнение - преди или след 40-ден. Затова, още с баткото, реших да я направим неделята след 40-я ден. Нали повелите са за 40-дневен престой само вкъщи, дрешките да се сушат само на дневна светлина. Та по тази логика и гостите се канят след това.

Мимозка, благодаря за кафенцето   bouquet.
Ето какво зная за ритуалите свързани с 40-ден: На самия ден ходихме на църква за чиста молитва. После в чужда къща (на пра-бабата). Трябвало 3, ама и 1 става. След това правихме погачата и ритуала с питката върху, която всеки оставя пари. Предварително се слага бяла кърпа в/у питката и се завързва с парите (възела го правиш не много стегнат, за да не е нито стиснато, нито много ларж детето). След това вързопчето се поставят на високо място вкъщата, за да стане детето голямо и да има високи цели. След това майката гушка бебето и в/у главата и се слага бяла кърма и отгоре 2 момичета/жени със живи родитли разчупват питката. Първото залче от питката се маже с мед и се дава на майката и допираш до устичката на бебчо. Ако майката кърми, следващият залък е с лук за повече кърма.
На самият ден не се изнася нищо от къщата, за да не е прахосник детето.
Мисля, че всичко описах.
Това, което и ти си казала е правилно  Peace.

Корали, marchella_m, Честити ви синчета! Да са здрави, папкащи, послушни, лъчезарни! На вас бързо възстановяване!

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 10:41 от Dori

# 78
  • 42.016399,23.101179
Здравейте,
май вече официално съм последната бременна останала в темата. Wink
Честито на мама Корали! Жив и здрав да е малкоия Константин, много да папка, спинка и слушка!

Ysabell радвам се че вече сте си в къщи. Благодаря за разказа ти. Wink
Аз преди малко се прибрах от преглед, никаква контракция за половин час запис и отново 1 см. разкритие както преди 4 седмици. Cry В четвъртък съм на преглед на видеозон, да видим какво е полжението с водите и плацентата. Между другото докторката ми каза, че има вероятност да е ускорила малко процеса от прегледа за разкритие, даже мисля че преди малко ми падна и тапата, ама не съм много сигурна - не голямо парче гъста слуз примесено с кръв, това ли е? newsm78
За питката от каката помня че нещата бяха точно така като ги е описала Дъгичка. В къщи погачката я направихме няколко дни преди 40 ден и се събрахме само жени. А после на самия ден тримата - мама, тате и бебо ходихме в черквата за да ни четат молитва. Laughing Даже помня че тогава валеше много  силен сняг и аз  звъннах до черквата да попитам дали може да я отведем друг ден, когато е по хубаво времето. Но от там ме попитаха, защо искам да пропусна този толкова важен ден за детето, та така отидохме си точно на деня. Embarassed
Лек ден на всички!

# 79
Честито на мама Корали!  bouquet Да ти е живо и здраво синчето и много да ви радва!

Мамчета, забелязвам че Лора има червени петънца на главичката големи колкото ориз. Имате ли подобен проблем и дали е притеснително? Отделно, че още не са ни се махнали и червените петънца по челцето и под нослето още от раждането, но се надявам че с времето ще изчезнат. Но за главичката се притеснявам  newsm78

# 80
Ето какво намерих за погачата http://az-jenata.bg/article/7270/Koga-i-kak-se-pravi-pogacha-za-bebe/ и още един линк http://www.mamaibebe.com/?id=391 Аз ще я правя или на 40-тия ден или съботата или неделята след това. Защото неделята преди това е на татино РД и то кръгла годишнина. Уф сега погледнах, че съботата след това е Коледа, ще го мисля има време до тогава  Mr. Green
На вън времето е супер приятно, като пролет е, само дето подухва, но е топъл вятър. Сега я чакам малката бозйничка да се събуди, да хапне и мисля да яхваме количката и на вън.

И да не забравя - Корали, честит ти син, да ти е жив и здрав, много да ви радва, а ти бързо да се възтановяваш и те чакаме да разказваш. Между другото много хубаво име, аз съм си го заплюла за момченцето живот и здраве след някоя годинка  Mr. Green
Марси, хайде мила вече ти си на ред. Твойта мома, май хич не бърза да излиза, харесва и на топличко във мама  Heart Eyes

# 81
Ха добър ден  Mr. Green

всичко, което сте изписали за погачата е така, само никъде не видях да се казва,че освен, 4е нищо не се изнася в този ден от къщата, когато гостите си тръгват, не казват 'довиждане'.

Берушка, не искам да ти се меся, само да ти кажа, 4е хубави поводи се празнуват в неделя, не в събота - църквата казва, 4е съботата е денят за Задушници

КОРАЛИ, ЧЕСТИТ КОНСТАНТИН!!!! МНООООГО ДА Е ЗДРАВ, ВИНАГИ ЗАСМЯН И МНООООООООООООООООГО ДА СЛУША Wink[/b бтв, и аз много харесвам името Константин

Ysabell, добре се завърнала   :bouquet:

из4езвам да си допия кафето и да ни приготвя за разходка

# 82
Берушка, не искам да ти се меся, само да ти кажа, 4е хубави поводи се празнуват в неделя, не в събота - църквата казва, 4е съботата е денят за Задушници

Не го знаех това, значи ако не е на датата, ще е в неделя.

# 83
КОРАЛИ ЧЕСТИТО! Да ви е жив и здрав малкия юнак и много да ви радва!   bouquet
Запис и от мен на шеста страница  Mr. Green Отивам да ви чета и после ако не се събуди дребосъчка пак ще се включа  Heart Eyes Моята е нощна птица, убедих се - спи повече през деня, а нощем будува...и всички покрай нея Tired
До после момичета  Hug

# 84
  • Пловдив
добър ден и от мен,аз да се оплача резултатите от секретите на малката излезнаха и са +-има стафилококи,и в очите ,и в носа.още не съм говорила с лекаря,но се притесних.към капките Тобрадекс,които слагах цяла седмица са резистентни.

за 40-ия ден на Ради отдихме за чиста молитва на Бачково,а погачата беше в неделята след това,събрахме се само жени,над главата на майката над бяло платно се разчупва погачата от две момичета с живи родители,сложиха парички в платното ,завързах го и го вдигнах нависоко.общо взета май това беше,някой работи не ги помня,че тогава с първо дете ми беше много хаосно всичко.

сега съм по в час Simple Smile

# 85
Честито на мама Корали, да е жив и здрав големия юнак, много да слушка и да папка, и по-скоро прибиране в къщи на домашно гушкане!!   Hug    bouquet

Добре се завърнала Изабелке, дано бебочко си е спокоен, че да ти оставя временце и за форум и за фб  Hug

Марси, маи наистина още ти си официално последна чакаща мама, но няма къде да ходи и твоето бебоче  Wink

Нашия мъж, досега си изцокваше цяла гърда, но от вчера нещо ми въртка номерца, и уж е гладен, пък си похапва само за 10-ина мин, и си заспива непробудно, и като стисне устенцето, с клещи не мога да го отворя, а не гърдичка да му бутна  Crazy

Микки, Бръмбазела, има ли опасност да понамалее кърмата, ако похапва за 10-15 мин на всеки час, и в такъв случай трябва ли задължително след кърмене да се доизцеждам?! Имаме си редовно пълни пампи и с акита и пишута, и даже и само с толкова папкане, си спинка по около 2 часа хубавичко.

# 86
ЧЕСТИТО МОМЧЕНЦЕ НА КОРАЛИ!!! Браво на мама - чудно се е справила с такъв голям юнак!!! Да ти е жив и здрав, миличка!!!    bouquet    bouquet    bouquet
Марси, май и на твоята й се вижда края. Стискам палци  Peace
Нико, от къде ги лепнахте тези бактерии???  Shocked
ШаманкатаHug   bouquet
Аз на Вико нищо не съм правила за 40тия ден, че беше голяма зима. Но сега мисля да се придържам към християнския обичай с ходенето на църква за чиста молитва. Някой може ли да ми каже дали трябва предварително някой да ходи да се обади в църквата, че ще се ходи за такъв обичай? И какво трябва да се носи?
До скоро, че малката гладница се събужда!

# 87
майките [/b] [/size] [/color] да питам нормално ли е пъпчето ни още не е паднало вече е 13 ден , освен тва леко се е отчепило от едната страна но има малко кръв дали е нормално това , и ако падне тези дни после с какво го мажете за да заздравее напълно , засега го мажа с спирт и след това с топоцин прах .
И при двете деца пъпчето падна на седмия ден, не знам да има срок. Ако всичко изглежда нормално и няма зачервявания може би просто вашето ще падне по-късно. Със щипка ли е захванато? Когато падне просължаваш със спирта, като леко с пръсти го разтваряш, за да влезе спирта и вътре. Аз пръскам после с едно спрейче, но май става и само със спирта.

# 88
Честито синче на Корали, жив и здрав да бъде Коцето   bouquet

Марси , не си сама , galinanik чакаме да се обеби също скоро  Hug пък и други майчета дето не са редовни с писането , също.

Нашите пъпчета преди 2 седмици отпътуваха за Виена , татето ги е хвърлил в градината на музея на изкуствата Албертина  Party сега се очаква много от тях  Joy от децата де , пък да видим.

# 89
  • гр.София
Ехеее добър ден и от мен  Hug

Два дена ме няма и сте изписали 10 страници  Crazy Но успях да ви изчета.

Първо честито бебче на мама Корали .Да им е жив и здрав сина и само да ги радва.

Гледам вече погачите се обсъждат.Аз на каката съм я правила преди 40-ия ден.А сега на малкия се пада 40-ия ден точно в неделя.Та ще си я правя на самия ден.

И накрая да се оплача че каката ни е болна и си е в къщи.Та тази седмица май ще ми е весело с двете деца.Довечера татито ще я води на лекар да видим какво ще кажат.

Общи условия

Активация на акаунт