РУСКА КУХНЯ

  • 137 060
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 7 433
Пельме́ни — блюдо в виде отварных изделий из пресного теста с начинкой из рубленого мяса или рыбы.

Варе́ники (укр. вареники, wɑˈrɛnɪ̞kɪ̞) — славянское блюдо, более всего распространённое в украинской кухне, в виде отварных изделий из пресного теста с начинкой из рубленого мяса, овощей, грибов, фруктов и ягод, творога.

    Това пише във Википедия.
    Според моите представи,Пелмените са тесто и месо,Варениките са тесто и всички останали варианти на пълнеж. Но може и да греша.... Rolling Eyes

     Ако има и пелмени,и вареники с картоф,или и пелмени ,и вареники с месо,то каква им е разликата?Във формата ли? newsm78

    Питам из чисто любопитство.
    Инак,както и да ги наречете,няма да ги откажа!

# 406
  • Мнения: 1 775
в началото преглеждах темата, обаче сега не помня - коментирали ли сте пирожки и някой може ли да даде рецепта /нали са такива като тръбички със сирене вътре/

tuly, и аз не помня дали сме ги коментирали newsm78, но ето ти рецепти, ако нещо ти допадне:

ВКУСНО И ИКОНОМИЧНО ТЕСТО ЗА ПИРОЖКИ

СПОЛУЧЛИВО ТЕСТО ЗА СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ и др. - побългарила съм го, иначе е чудесно тесто за пирожки (пирожки как пух)

ПИРОЖКИ ОТ ТЕСТО С МАЯ (тип парено, но не съвсем )

МОИТЕ ПИРОЖКИ

как съм изтървала тези пирожки, добре че ви открих, и благодаря за рецептите Hug 

# 407
  • Мнения: 1 884
Дали е удобно да поискам рецепта?

bambi2009, разбира се, има различни рецепти. Ето една, която използвам:

1 чаша вода + прясно мляко 1:1, 1 яйце, около 3 чаши брашно, 0,5 ч.л. сол. Замесва се тесто, не трябва да е много твърдо, не слагай всичкото брашно наведнъж. Покрива се в купа и се оставя 30-40 мин, след това се правят пелмени или вареники. Плънка по желание. Peace

Не съм съгласна относно всякакъв вид плънка - пелмени само с плънка от кайма! Ако е с друго неще - вече не са пелмени!!! Вареники - със всичко - сладко и солено!

Ох ,и аз като тебе.Пелмени само с месо. А дали в магазин Берьозка има истинска руска сметана? Помня този вкус от едно време когато съм била в Сибирь.Там беше наливна, ох много беше вкусна. Grinning

# 408
  • Мнения: 1 884
Имам питане за една рецепта на Киса за пирожките:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=547229.90
96 пост, не ми стана ясно колко мляко да сложа? Цитирам Киса :1,5 топло мляко

Предполагам  ч.чаша е! Peace

Вяpно бе, как не се сетих! Laughing

# 409
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Пельме́ни — блюдо в виде отварных изделий из пресного теста с начинкой из рубленого мяса или рыбы.

Варе́ники (укр. вареники, wɑˈrɛnɪ̞kɪ̞) — славянское блюдо, более всего распространённое в украинской кухне, в виде отварных изделий из пресного теста с начинкой из рубленого мяса, овощей, грибов, фруктов и ягод, творога.

    Това пише във Википедия.
    Според моите представи,Пелмените са тесто и месо,Варениките са тесто и всички останали варианти на пълнеж. Но може и да греша.... Rolling Eyes

     Ако има и пелмени,и вареники с картоф,или и пелмени ,и вареники с месо,то каква им е разликата?Във формата ли? newsm78

    Питам из чисто любопитство.
    Инак,както и да ги наречете,няма да ги откажа!

  Малка статийка за пелмени,вареники и подобни: http://samoevkusnoe.ru/?page_id=2288
За мен различното е формата и донякъде пълнежа - няма сладки пелмени. Simple Smile

# 410
  • Мнения: 26
Аз пък не съм съгласна, че пелмените са само с кайма, Simple Smile нооо всеки си има мнение по въпроса  Peace Ето рецептата за пелмени, която ползвах преди няколко дена:
Пельменное тесто: 3 стакана муки, 1 яйцо, 2/3 стакана воды, 1/2 - 1 ч ложка соли
Для фарша: мясо (может состоять из разных видов мяса (свинина, говядина, баранина) и в разных соотношениях), лук, соль, перец.
Само дето не спазих много пропорциите за тестото и ги сложих на око.  Rolling Eyes Но пък мисля, че като за първи път се получиха много хубави!  Peace
Момичета, имам един въпрос към вас - има ли някой, който да е от Тюмен?  Thinking Simple Smile

# 411
  • Мнения: 22 867

Още малко от историята на пелмените:

Вот, что пишет Е.Авдеева, известный кулинарный автор начала XIX века в 1837 году по поводу этого блюда[3]. Поскольку автор – человек, явно разбирающийся в кулинарии того времени, его трудно заподозрить в незнании.

# 412
  • София
  • Мнения: 2 275
Ако някой е ял в Русия, Украйна и други държави от  СССР с друго освен кайма?
Това, което сте намерили преди 1900 година.... здраве.

Всеки си има мнение.

Почерпете някоя рускиня с пелмени от риба или нещо с друго.... Mr. Green

Намерете готови пелмени от нещо друго освен кайма Mr. Green Mr. Green Mr. Green

23 години живях в Украйна, 7 - в Русия. Нито майка ми, нито баба ми, нито никой от многобройна и разхвърляна по Украйна, Русия и дори Грузия рода не ми дори намекна, че има такова нещо Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 413
  • Мнения: 22 867
Предлагам да сложим точка на споровете за плънката на пелмените, нека всеки си ги прави и хапва с кавото му харесва, че малко изместваме същността на темата. 
luss, надявам се допускаш, че и други тук имаме роди, приятели, близки и познати по руските земи и някои други в близост до тях. А по повод на това твърдение: "Почерпете някоя рускиня с пелмени от риба или нещо с друго", дори не е нужно да се черпи, като кликнеш в гугъл, ще ти излязат хиляди рецепти по руските кулинарни форуми за различни плънки на пелмени, при това са писани от рускини, не от българки. Няма догми в кулинарията и няма как да има. В сила е на вкус и цвет............ Peace

# 414
  • Мнения: 26
Аз пък съм яла пелмени с друга плънка, освен с кайма и в Русия, и в България. Не съм виждала обаче тук да продават пелмени с риба и т.н. Но като цяло не съм и се и заглеждала по магазините, какви точно видове  се предлагат. На мен до скоро майка ми ги правеше, може би затова не съм и търсила да купувам от магазина Simple Smile
Пък относно това, че luss не е виждала в Русия, Украйна и Грузия да продават пелмени с нещо друго, освен с кайма, предполагам, че може би не навсякъде са разпространени другите видове Simple Smile Все пак като кажеш пелмени, си представяш тези с каймата, но това не значи, че няма и с други плънки Peace

# 415
  • Мнения: 0
Ако някой е ял в Русия, Украйна и други държави от  СССР с друго освен кайма?
Това, което сте намерили преди 1900 година.... здраве.

Всеки си има мнение.

Почерпете някоя рускиня с пелмени от риба или нещо с друго.... Mr. Green

Намерете готови пелмени от нещо друго освен кайма Mr. Green Mr. Green Mr. Green

23 години живях в Украйна, 7 - в Русия. Нито майка ми, нито баба ми, нито никой от многобройна и разхвърляна по Украйна, Русия и дори Грузия рода не ми дори намекна, че има такова нещо Mr. Green Mr. Green Mr. Green

В множеството руски автентични сайтове, ежедневно май се черпят с пелмени с риба, сирене, гъби и т.н.  Mr. Green  Чичо гугъл е свидетел  Laughing


Ингредиенты для рецепта Пельмени с рыбой

Для теста:
мука пшеничная - 320 грамм
яйцо - 1/2 шт.
вода - 120 миллилитров
соль - 7 грамм
мука для посыпки - 20 грамм
Для фарша:
филе рыбы - 450 грамм
лук - одна штука.
масло - 50 грамм
соль
перец

Вегетарианские пельмени

Пельмени с кабачками

Тесто:

Мука – 1 стакан
Яйца – 2 шт.
Яичный желток – 1 шт.
Оливковое масло – 3 ст. ложки
Соль – 1 ч. ложка
Нарезанные листики шафрана – 6 шт.
Фарш:

Кабачки (очищенные и нарезанные кубиками) – 200г
Чеснок – 1 зубчик
Сыр «Пармезан» - 50 г
Мускатный орех – 1 щепотка
Соль, перец – по вкусу


Има още 1000000000 разновидности написани от чистокръвни руснаци  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 416
  • Мнения: 1 884
Аз пък не съм съгласна, че пелмените са само с кайма, Simple Smile нооо всеки си има мнение по въпроса  Peace Ето рецептата за пелмени, която ползвах преди няколко дена:
Пельменное тесто: 3 стакана муки, 1 яйцо, 2/3 стакана воды, 1/2 - 1 ч ложка соли
Для фарша: мясо (может состоять из разных видов мяса (свинина, говядина, баранина) и в разных соотношениях), лук, соль, перец.
Само дето не спазих много пропорциите за тестото и ги сложих на око.  Rolling Eyes Но пък мисля, че като за първи път се получиха много хубави!  Peace
Момичета, имам един въпрос към вас - има ли някой, който да е от Тюмен?  Thinking Simple Smile



Аз не съм от Тюмен, но съм била там 3 год. Laughing

Днес посетих Берьозка. Купих си пелмени ,сметана, брезов сок, борщ. И много сладолед.На децата много им хареса.
Така един тъп въпрос.Понеже за първи път ще правя пелмени да попитам, каймата сурова ли се слага вътре  Embarassed

# 417
  • Мнения: 22 867
....... каймата сурова ли се слага вътре  Embarassed

Тя, сурова се слага. Нали е мъничко, приблизително около половин ч.л. лъжичка, става готова за времето на варенето. Peace

# 418
  • Мнения: 1 884
....... каймата сурова ли се слага вътре  Embarassed

Тя, сурова се слага. Нали е мъничко, приблизително около половин ч.л. лъжичка, става готова за времето на варенето. Peace

 Hug

# 419
  • Варна
  • Мнения: 11 349
Имам питане за една рецепта на Киса за пирожките:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=547229.90
96 пост, не ми стана ясно колко мляко да сложа? Цитирам Киса :1,5 топло мляко

Предполагам  ч.чаша е! Peace

Вяpно бе, как не се сетих! Laughing

Да, 1 чаша и половина, извинявам се. Благодаря на labrex за пояснението!

Тя, направи ли пирожки и по коя рецепта?  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт