Разрешиха на акушерки да водят раждане

• 4 936
  • 91
  •   1
Отговори
# 60
  • София
е ако беше до ген и ти не би трябвало да имаш ни един...
всъщност е до еластичност на тъканите и начин на водене на раждането, и подготовка, и размер и разположение на плода и т.н.

Нел - след като у нас е почти задължително да направят профилактично епизиотомия, ясно е защо много жени ги и шият.
А като си платиш на лекар, ясно, логично е според мен да не родиш с акушерка например...нали за това си си платила в крайна сметка...

# 61
е ако беше до ген и ти не би трябвало да имаш ни един...
всъщност е до еластичност на тъканите и начин на водене на раждането, и подготовка, и размер и разположение на плода и т.н.

точно това имам предвид като казвам- ген и късмет.... ами не е задължително и двете със сестра ми да сме като майка ми, напълно възможно е като се замислиш, дори нито едната да не е наследила нейния ген, но за щастие поне сестра ми е

# 62
Ген, късмет  Crazy...вземете прочете.
Кой напъва късметът ти ли?

# 63
Ген, късмет  Crazy...вземете прочете.
Специално в БГ болница си е късмет да ти се размине . И да , чела съм доста .

# 64
Ген, късмет  Crazy...вземете прочете.
Специално в БГ болница си е късмет да ти се размине . И да , чела съм доста .

Аз пък много мога да говоря за това, че правилното напъване и дишане по време на изгонването на плода, могат да предпазят от каквото и да било разкъсване. И обратното- неправилните напъни, могат да доведат до големи щети.

Има и доста упражнения, предхождащи раждането, а и по време на самото него, които спомагат предотвратяването на разкъсванията.

Повечето ЕП се правят не от огромното желание на акушерката /защото именно тя ги прави Simple Smile/ да реже, а защото се преценява, че преминаването на главата ще доведе до разкъсвания. А те кому са нужни?

Та да, и аз доста съм чела и продължавам да го правя, щом обмислям вариант и за раждане в домашни условия.

# 65
Занимавам се с йога . Познавам много техники на дишане и много упражнения , които биха спомогнали до по - безболезнено раждане и т.н. Чела съм и друга литература .
За съжаление обаче в БГ нито някой те пита как искаш или можеш да дишаш , нито ти дава възможност да направиш каквото и да било .
Малко жени имат представа кои напъни са правилни и кои не , но вярвам няма да отречеш , че никой от персонала не се интересува какви ще са пораженията , а гледа бързо да минат нещата .
Епизиотомията е станала вече едва ли не като "Отче наш" за лекарите и наистина си я правят почти без изключения . Като чувам дори и да си си платил не означава , че ще ти се размине ...
Моя доктор ми е приятел / освен , че му платих / , това беше причината да не ме оставят сама с акушерката и да не ме реже никой ...

# 66
Г-жо Мафани, само едно не раzбрах (питам сериоzно, не е нещо...  Peace ). Хем прочетох, че не би раждала само с акушерка, хем пишеш, че обмисляш раждане в домашни условия. Как на парктика би се осъществило това раждане в твоите представи? Лекар с екип у дома ли ще иzвикаш, имаш ли такава въzможност? В къщи, ако иzобщо може (иzключвам в момента неасистираните домашни раждания, zащото те са доста раzлична материя), не се ли ражда само с обучена zа целта акушерка? Защото аz поне не zная да е по дуг начин, а в държавите, в които домашното раждане е раzрешено и регламентирано пък още повече. Ако се наложи присъствие лекар, акушерката преценява това и просто бива осигурен транспорт до съответното блиzко болнично zаведение, подходящо zа целта. Затова питам, не претендирам zа докторат по въпроса, та може пък да бъркам... zнам ли..

Ей, много ми става едно такова....., като вzемете да се обяснявате кой е чел и кой е чел повече от другия. То не е трудно да поzнае принципно човек и беz да си го пишете специално  Wink

Принципно zа раzкъсванията съм съгласна с последното мнение на госпожата. Може би и ген е до някъде, но не zная до каква степен, zащото еластичността на тъканите играе немалка роля. Само че таzи еластичност би могла да се намали, както и увеличи в zависимост от начина на живот, количество спорт, упражнения, раzбира се с намалко zнания zа целта. Така че от гена нататък може да се работи, което важи zа всяко нещо де  Peace

# 67
За България е темата, нали?
У нас не бих родила никъде другаде освен в болница с лекар и акушерка.

Смятам да раждам у дома евентуално- да. Но не съм уточнила, къде е това "у дома".
Не съм толкова безразсъдна да родя сама, а с акушерка в Бг, това няма как да стане, тъй като все още не е уредено.

# 68
Точно щото темата e zа БГ, zатова и попитах. Благодаря, сега схванах, така вече по-става  Wink

# 69
Аз бих предпочела със сигурност акушерка поради причините, които zozima e написала!
Чудя се като я приемат тази наредба  дали всяка болница ще бъде задължена да осигури такава опция-избор на акушерка, ако е така ми се струва, че е голям напредък!

# 70
Аз бих предпочела със сигурност акушерка поради причините, които zozima e написала!
Чудя се като я приемат тази наредба  дали всяка болница ще бъде задължена да осигури такава опция-избор на акушерка, ако е така ми се струва, че е голям напредък!
в Тина Киркова и сега има избор на акушерка- струва 300 лв. вече, аз се притеснявам да не започне да струва повече сега  Close

# 71
  • в 1001-та нощ
само, ако нямам избор

в моя случай - лекарят вземаше всички решения и  правеше всички манипулации, а акушерката само асистираше; все пак този лекар и ми е проследявал бременността - познаваме се, знае ми състоянието ...

при мен беше и тежка бременост с физологично раждане, без упойка

накрая бях само с 1 шев на шийката; не са ме насилвали да става по-ързо ... не с абили груби и т.н.

# 72
Бихте ли разчитали на акушерка за раждането на детето си? Аргументирайте отговора си.

Преди 4 години бих отговорила категорично "не".
След втората ми бременност мнението ми се промени.
Предпочитам акушерка, но не българска.  Laughing Имайки предвид тези, които бяха до мен, докато раждах второто си дете, горко ми, ако трябва да разчитам единствено на тях. Толкова отдалече им личеше, че не знаят за какво са там...
Според мен лекарите тук масово пречат на нормалния ход на раждането. С безбройните ненужни манипулации и форсирането на процеса, клизми, системи, записи на тонове, епизиотомии... Слава Богу, бях пощадена и "лишена" от цялата тази лудост, но това бе благодарение на лекаря ми.

# 73
И аз съм "за". При 2те ми раждания срещнах много добри акушерки. Те освен, че трябва да водят адекватно раждането, трябва и да са наясно, че в този момент жените са много чувствителни и очакват най- милото си и е редно да са и психолози.
Тук трябва да има някакви допълнителни курсове за квалификация и човечност.  Simple Smile

# 74
в Тина Киркова и сега има избор на акушерка- струва 300 лв. вече, аз се притеснявам да не започне да струва повече сега  Close
Мисля, че и в Шейново има такава опция, може и някъде другаде, но би трябвало навсякъде да има такава възможност!

Общи условия

Активация на акаунт