7клас, ІІри срок, готвим се за лъвски скок,

• 37 273
  • 724
  •   1
Отговори
# 510
Аз мисля да пусна моята да се пробва на изпита в АК, но този, който е в Търново. Не знам какъв е формата на изпита в София, но ще пусна този, който е от търновския и ако някой знае, може да каже дали се препокриват.

По спомен (преди време една приятелка ми беше дала листовка на АК и ми разказа накратко какво е казала дъщеря й след изпита) същите са обясненията за изпита и в АК в София.

# 511
Ха, в сайта им пише, че ще е възможно намаляване на таксата според доходите и имуществото на родителите. Стипендиите са две-три за цял випук. Всъщност на това разчитаме, не можем да плащаме такива високи такси, а не е и разумно.
Това, което е ок, е, че е ясно дали получаваш облекчение преди класирането за другите училища.
Ама не сме решили дали да се впускаме в авантюрата изобщо.

# 512
Това, което е ок, е, че е ясно дали получаваш облекчение преди класирането за другите училища.

Това откъде го знаеш? Миналата година някои дами от тогавашната седмокласна тема обявиха, че децата им са приети първо в езиковите гимназии, пък после в АК. Не си спомням имена, но ми направи силно впечатление.

# 513
  • София
Перископ, тези случаи касаят приема на резерви. Peace Сред приетите в колежа деца има и  доста такива, които избират езиковите или СМГ за София, както и подобните  на тях училища  в останалите градове. На тяхно място, по ред на класиране, се поканват резервите.

# 514
Перископ, тези случаи касаят приема на резерви. Peace Сред приетите в колежа деца има и  доста такива, които избират езиковите или СМГ за София, както и подобните  на тях училища  в останалите градове. На тяхно място, по ред на класиране, се поканват резервите.

Благодаря,   bouquet - стана ми малко по-ясно. Все пак надделява в мен идеята да не ходи дъщеря ми на този изпит. Да си кажа честно и 60 лева заради пробата ми се вижда неоправдана цена. Уф, търся си и аз някакви оправдания  Embarassed Просто ми е много криво, извинете. Има още време и другата седмица приемат документи.

# 515
Перископ , благодаря ти за отговора.

Някой знае ли на какви теми е това есе? Пише, че няма да е върху художествен текст. А и времето от половин час ми се вижда малко, за да се напише нещо наистина хубаво.

И този езиков раздел на теста е свързан с български или английски език?
За 100 въпроса времето от 1 час и 40 минути ми се вижда малко  Thinking  Имат по минута на въпрос. Доста от въпросите май ще са тото, като няма време да се поразмисли.

# 516
Перископ , благодаря ти за отговора.

Някой знае ли на какви теми е това есе?

Летисия, във форума има две теми - стара и нова - за АК. Миналата година някъде около класирането питах какви са темите за есето - никакъв отговор. Преди малко отново попитах. Пищещите там са майки на приети или кандидатствали деца. Нямам обяснение защо не отговарят. Доколкото разбрах миналата година темата е била - какво бих правила (или къде щях да бъда), ако не трябваше да съм сега на изпит за АК. Може би не е била точно така формулирана, но така ми я предаде същата приятелка с листовката. При положение, че темите са свободно формулирани, не виждам никаква причина да се пази такава тайна. Както и да е. Не е мястото тук да дискутираме това, защото тук сме предимно майки, които тепърва ще трупаме опит. Извинявам се  Hug

# 517
Да, сега погледнах в новата тема. Вече има написано по въпроса.
Моята дъщеря обича подобен вид есета, защото не е ограничена от рамката на художественото произведение, но пък видях, че може да има зададено начало. И така не и се нрави. Обича, ако ще разсъждава по дадена тема, сама да си я напише цялата.
Но каквото стане....

# 518
  • с/у ОколоМръсТното
Успех на Бетката (и на още едно познато нам детенце) за АК.  Praynig Пък който иска, нека да спортува. Някои деца са много нахъсани точно за там. Дано успеят  Hug

Колкото за участие в олимпиади, поради 5ци и 6ци през срока... Не знам какво да кажа. И в нашето школо се прокрадва подобна Умисъл. Не е справедливо.  Crossing Arms 

Някой цитира ли резонно основание да го правят това учителите?  Thinking

# 519
Шани, благодаря ти  Hug
АК в Търново е далече от нивото на този в София, но ако не стане в Езиковата, може пък това да не е лош вариант. И без друго тук нямаме друго добро училище. Поне в АК се учи езика така, както в езиковите гимназии. От 9 клас почти всички предмети са само на английски.
Ние ще имаме резултат дали Бети е приета, още в началото на април, защото ще я запиша на пролетните състезания. Ако поне едното издържи с над 80%, не било нужно да се явява на изпита.
Така, че съвсем наближи Simple Smile

# 520
 и аз се записвам да ви следя,предстои ни кандидатстване след 7 клас-настръхвам

# 521
  • дълбоката провинция
Колкото за участие в олимпиади, поради 5ци и 6ци през срока... Не знам какво да кажа. И в нашето школо се прокрадва подобна Умисъл. Не е справедливо.  Crossing Arms 

Някой цитира ли резонно основание да го правят това учителите?  Thinking

Шани, чувала съм, че някъде го правели, защото заплащането е на проверена работа.

# 522
Нееее, не е заради плащането за проверката.
Според мен, директорите знаят, че има шантави майки (като мен), които редовно следят резултатите от олимпиади, за да установят къде е съответното училище в академичната вселена Laughing
Шегата настрана, но се смята за престижно да имаш класирани ученици на челни места по олимпиади. Мисля, че диференцираното заплащане има и такъв елемент, в допълнение.
Как училището може да постигне това - ами като накара всичките отличници да се явят. Вероятността някое от децата да успее е по-голяма, ако се явят повече деца.
В сайта на РИО в секцията "Състезания и олимпиади" има публикувани указания, свързани с олимпидаите. В част от тях пише "Участието е доброволно!". Явно тенденцията не е от вчера.

# 523
Със сигурност училищата получават пари за всяко дете с медал (т.е. призово място) от националните олимпиади и състезания. Не знам дали това важи и за по-ниските нива обаче. Но при всички случаи призовите места от олимпиади са престиж и начин повече деца да изберат дадено училище, което пак значи повече пари.

# 524
  • София
Само дето призови резултати не се постигат със задължителност и под строй, както и 6-цата сама по себе си не е задължителен показател за интерес към съответната материя. А при липса на такъв, най-много да се издрапа до втори кръг. В този смисъл, лично аз нямам смислено обяснение, защо се издават подобни "заповеди". В нашето училище уклона е пък (слава Богу не при всички учители) да се допускат до олимпиада САМО "отличници", което също считам за необосновано, доколкото, както казах, оценката сама по себе си не е показател за наличие/липса на интерес! Всъщност, като се замисля, при нас учителката, която години наред извежда поне 3-4-ма свои ученици до (първите места на) национален кръг си пресява желаещите на  "вътрешен кръг", независимо от оценките, които са изкарали през срока...

Общи условия

Активация на акаунт