Нормален ли е ръст 109 см при 3 годишно момиченце?

• 12 754
  • 48
  •   1
Отговори
Здравейте,

Доскоро не се замислях често, че дъщеря ми на 3 години беше с ръст 109 см докато при контролен преглед след прекарана вирусна инфекция лекарката не написа в амбулаторния лист, че детето е схръхразвито физически с данни на 5-годишно дете. Сега ме гони параноята, че нещо не й е наред на малката за да е толкова висока. Моля ви споделете дали има и други дечица с такива бързи темпове на растеж и трябва ли да е нещо, за което трябва да се притеснявам? newsm78

# 1
Колко се високи вие с таткото?
Ако сте високи, защо и малката да не е.  newsm78
Откога пък височината е критерий за нещо... някои са високи по 1.50, други по 2 метра и все са си нормални хора... де да знам, нещо ми се губи логиката.  Thinking

# 2
И моята е на толкова години, и тя е висока. Носи дрехи като за 4-5г, даже наскоро купих рокля за 6 годишно дете. От бебе си е голяма, в горните 1-5%, а на 2-2.5 години като бяхме на контролен преглед, ми казаха, че им е извън таблицата за растеж (дори таблицата за момчета).  Но никога не са посочвали ръста й като нещо притеснително, а и аз не се притеснявам. Единствен недостатък е, че ако някой ни подари дрехи, почти никога не ни стават Sad.  И че обикновено непознатите я смятат за по-голямо дете и очакват съответно поведение.

А сега и бебе номер 2 расте и тя като сестра си със страшни темпове... Да са ни живи и здрави, всяко дете се развива по свой начин.  Не се притеснявай!!!

# 3
Ами защо не попита въпросната "компетентна" лекарка за компетентно мнение? Нямат ли си друга работа,та стряскат така хората  #Cussing out

# 4
  • София
Вие двамата с таткото високи ли сте? На мои приятели синчето е на 2г. и 4м. и е 100 см. И двамата са много високи, детето няма от къде да вземе други гени за кеф на педиатъра.

# 5
Според мен няма място за притеснения, моето момиче също е много високо, 20кг тежи, изглежда като 5год дете и съответно и такива дрехи с този размер носим.Аз съм ниска, 160см, баща и е висок, но нормално, едър е.
Аз не се притеснявам, като се има и в предвид, че се е и родила едра-4.400кг, растежа и е в нормални граници.

# 6
и моя големия преди да навърши 4г вече беше 110см. сега не съм го мерила.Simple Smile

# 7
Ето таблици на СЗО за височина според възраст:
От 2 до 5 години
От раждането до 5 години
Но не мисля, че трябва да се притесняваш, виж ако е под нормата тогава е по-притеснително. Щом и лекарката нищо не ти е казала, значи няма проблем.

# 8
А колко тежи?

# 9
Синът ми е на 3г и 3 м - вчера го мерих 108-109см и 18 кг с дрехи и обувки. Аз лично не смятам че има нещо ненормално Simple Smile

# 10
  • Бургас
Моята дъщеря е точно 109 см в момента.Обаче в градината има момиченца които изглеждат минимум 1 година по-големи от нея-доста по-високи и едрички са.Според мен всичко си е ген.

# 11
  • София
Според мен е нормално.
ането ме е изпреварила с линковете.

# 12
  • София
моят син на 4 беше толкова, а той е сред средноватите...а повечето момичета спец са по-високи от него...така че за момиченце и особенно ако носи такива гени...не мисля, че е чак такъв свръх ръст.
Имаха едно момиченце даже от първа група е точно 1 глава над всички останали деца... та всеки с темповете си...няма нищо страшно.

# 13
Не виждам поводи за притеснение. Изглежда ми съвсем нормално, просто си расте високо детето. И моят син е доста висок за възрастта си, мислят го за 2 клас а е на 6г. изобщо не съм се притеснила. ДА са ни живи и здрави децата това е най-важното

# 14
"Свръхразвито дете" не означава ,че има нещо нередно в развитието.Просто спрямо усреднените данни детето е развито повече.Ако е имало нещо притеснително, лекарката е щяла да го каже.

моят син беше с поднормено тегло и поднормен ръст.Но лекарят ми посочи точно  тези "криви" в графиките и ми каза, че щом  ръст-тегло са в правилното съотношение, дори и тези данни да са "под" или "над", то няма основания за притеснения  в медицинския смисъл на думата/ не е белег за хормонални и др. нарушения/ След това ,към 4-та година се установи, че 3-та сливица, която му пречеше на дишането косвено влияе върху теглото и растежа, защото детето губи апетит, не му се яде .Извадихме я, сега май му се подобри малко апетитът, да видим.

Искам да кажа, че ако данните са проблемни от медицинска гледна точка лекарите винаги отправят съвет, а в случая очевидно не са били проблемни според лекарката.

Общи условия

Активация на акаунт