Какво е да си българин в днешно време?

• 6 468
  • 166
  •   1
Отговори
Здравейте! Днес прочетох есето на едно 16 годишно момиче на тази тема. В него има много истини, поставя много въпроси и търси отговорите им. Възхищавам се на родителите, възпитали това дете. Ако моето напише подобно есе, значи съм си свършила работата като майка.
http://www.varnautre.bg/politics/society/item/17943-какво-значи-да-си-българин-в-днешно-време

# 1
Не ми харесва.Много патетично,драматично и нито зрънце,което да ме развълнува.

# 2
това момиче умее да пише
спор няма

но всичко написано няма допир с нейната реалност засега

би било интересно да напише нещо от собствен опит след, да кажем, 10год, когато ще е насъбрала поне малко жизнен опит
за да не пише клишета като сега

# 3
Уви, самата истина!
Хубаво е, че има млади хора, които разсъждават по този начин.

# 4
Екстра са си Молчетата.
Яко дрешки менте и навирени носове.
В тон с днешните ценности.

# 5
  • Пловдив
Личи си, че момичето има талант за писане, но и на мен ми звучи клиширано.
Но все пак тя е само на 16 Wink

# 6
  • София
Уви, самата истина!
Хубаво е, че има млади хора, които разсъждават по този начин.

Напротив, лошо е, че има млади хора, които разсъждават по този начин. Най-малкото вглеждането единствено в кофти елементите от нашето ежедневие е лошо - понякога искрено предпочитам МОЛ-ските ухилени кифлички пред културните, но обезверени и мрачни хейтъри  Tired

За качествата на текста съм съгласна с Шанел - много патос, много клишета, нищо оригинално. Но пък е грамотно и богато откъм изразни средства, което е похвално  Peace

# 7
Бих препоръчала орязване на клишетата и намаляване на патоса.
Това се постига с възрастта и опита, обаче. За тази възраст е нормално да се пише така. "Сърдити млади хора" или от още по- стари времена- "скептикът", "мрачният младеж/студент"- са си установени модели, които понякога се връщат на мода.

# 8
Личи си, че момичето има талант за писане, но и на мен ми звучи клиширано.
Но все пак тя е само на 16 Wink

именно
все още няма собствени ценности и се влияе от клиширани такива

да не говорим, че написаното важи са всяка една европейска държава, не само за БГ

манталитетът в това отношение претърпя доста голямо уеднаквяване

както казах, да видим след 10 год какви ще ги пише, когато ще пише собствените си мисли, а не чужди такива

# 9
На мен пък есето ми хареса. И аз на 16 си мислех подобни работи. Жал ми е да погледна с насмешка на 16-годишната Жаве.  Grinning

# 10
Обичам да чета написаното от грамотни деца. Нормално е на тази възраст патосът и клишетата да са повечко.
Някак не мога да се надсмея над това дете - както казва Жаве, звучи ми познато  Sunglasses
Също така не ми се иска да казвам и "Ще порасне, ще я видим какви ще ги пише тогава!"   Confused  Злорадо ми е някак.

# 11
на мен не ми е злорадо
просто тогава ще ми бъде по-интересно

# 12
За съжаление, мога само да потвърдя казаното от предходните потребители.

Рядко грамотно писане, но....нищо особено. Като бивш учител съм виждала далеч по-оригинални работи и на по-крехка ученическа възраст.
Това за хейтърите ми хареса.

# 13
Добре написано като за 16-годишно момиче. Браво!
Виж, ако авторката беше на 26, щеше да звучи инфантилно. А на 36 - направо дебилно.

# 14
  • Канада
 В нашите/източните/ територии не е имало Реформацията на Запада! Сравнете западните републики на бившата Югославия,били са под Австро-унгарско и Сърбия и Черна гора!!   Важна причинa за нашето плачевно състояние сега е този типично обособен развой на събитията предимно при Православието: в Русия с крепостничеството-вид робство, БГ-турско "присъствие"! По-начало Православната църква е била цезаро-папистка-върховенство на Цезара,за разлика от Запада,там папата е свалял и крале! Но пълната хегемония на Католицизма,накрая и с позорната практика на индулгенциите е породила Реформацията и ценностите на Протестанството.Общество, в което като че ли са били поместени две различни прослойки, преживяващи "рамо до рамо", но все пак  различни. Едната прослойка бихме обозначили като "прослойка на индивидуалностите"/не всички по заложби имат хъс или креативност/ , а другата - като "такава на безличието" ( болтчетата и гайките! ). По царско време в България е било немислимо смесването на тези два съвършено различни стилове - там монархическата институция оперирала само с индивидуалности. Останалите са изпълнявали хилядолетната функция на "орачи и копачи"образно казано! След съветизирането на България обаче, е наложен болшевишкия стил, при който "орачи и копачи" повече не е трябвало да има и комунизмът беше принуден да "размести пластовете", при което във висшите ешалони попаднаха мнозина, за които в миналото изобщо и не би могло да става дума,но сляпо верни на "идеята"!Сега всичко това ние сме получили в наследство. Тежко наследство, при което се е сформирало мутренското съсловие. По сравнение с Номенклатурата-т.е., Управленческия "елит",мутренското съсловие е нещо подобно на това, което са пара-милитарните организации в сравнение с редовните въоръжени сили.

Общи условия

Активация на акаунт