Какво е да си българин в днешно време?

• 6 464
  • 166
  •   1
Отговори
# 45
Абе за 16-годишна добре се изразява, на фона на повечето деца, които две думи в едно изречение не могат да сложат. Но че е малко клиширано и аз се съгласявам. Но все пак ще порасне и мине през много неща, които ще й променят мисленето и живот и здраве, ще оформят нейни си ценности.  Peace

# 46
На 16, ако някой не е запленен от парите необходими му, за някоя лъскава  дрешка или телефон последен писък на техниката според мен е похвално.
Похвално?Направо е тъжно.Когато си толкова млад, е ужасно да изглеждаш толкова стар.Само старците нямат нужда от нищо.И пак не всички старци.Парите са нещо прекрасно и всеки би трябвало да се стреми да ги има в портфейла си.Според мен парите не развалят,а оправят.Не знам,защо това момиче е толкова зле настроено към всичко,което е естествено да имаш.Сигурно има пъпка на носа,която й скапва в момента  вкусът към живота.

Ох, че заключения! Парите били нещо прекрасно! Колко хора са загубили всякаква човечност заради пари! Алчност, безобразна лакомия и егоизъм-тези ли са красивите неща, съпроводени от парите? Било остаряло момичето....Аз пък си мисля, че в него има малко повече морал и човечност и не се е увлякло от водите на т.нар. консуматорско общество. Може би за теб тези нейни "грехове" са много тежки.
Как откри, че старците нямат нужда от нищо? Кики ли ти го подсказа?

# 47

И на мен ми звучи пресилено, клиширано, написано за отличен, н

Защо да е за отличен? Защото в училището ни продължават да се толерират именно подобни съчинения?
Аз ви казах, едно време ние в училище получавахме отличен за същата матрична мисъл, само че не се казваха есета, а съчинения.
Това момиче е участник в литературен клуб. Тоест, дори в този клуб дарбата й да реди думи бива насочвана/ и поощрявана към посредствени разсъждения, липса на фантазия и черно-бяло  мнение.

Последна редакция: пн, 13 дек 2010, 17:51 от 10 c's

# 48
  • Ямбол
Грешно съм се изразила - не "за", а заради отличен, защото може би мисли, че така ще впечатли този, който чете.
И да, наистина много е излязла от темата и разсъждава за хората изобщо, а не за българите, от които част е и тя.

# 49
10 c's, точно така е. Такова мислене, за жалост, се поощрява от първите школски дни до последните в университета. Колкото по-клиширано и вписано в някаква норма, толкова по-хубаво, но за кого? За кого?!

# 50
  • Западен парк
Ако моя син напише нещо такова без външна намеса (редактиране, подсказване и др.), бих се притеснила. Наистина! Защото на 16 трябва да е все още едно растящо дете; да си мисли, че може да постигне всичко "веднъж само да стане на 18"; да очаква само хубави неща от живота. Не е хубаво толкова младо момиче да е толкова обезверено и помъдряло. Защото мъдроста идва с опита. Дано това есе да е написано под въздействието на преподавателя, а да не е изстрадано от нея.
Иначе е написано наистина отлично.

# 51
"Тази /България/, дето изпила кръвта на великите личности, за да запази живота си."
Много яко звучи! Персонификация на България, която пие кръвта на героите си...не за свободата си или някой по-висш идеал, а за да оцелее. Интересно.  Thinking

Да ме прощавате, обаче това изречение не е клише!  Sunglasses

# 52
  • Ямбол
В това изречение "изпила" аз го тълкувам като "попила". Ляла се е кръв за тази България, може би.
Или и аз не мога да изляза от клишето заради останалия текст.

# 53
В това изречение "изпила" аз го тълкувам като "попила". Ляла се е кръв за тази България, може би.
Или и аз не мога да изляза от клишето заради останалия текст.
Може и аз да търся под вола теле, де да знам. Ама ми стана интересно и се замислих, дори и да не е имала подобна идея девойката. "Жертвеният агнец", курбанът, който правим, за да ни пази Господ и да живеем дълго и щастливо....

# 54
Кики ли ти го подсказа?
Коя е Кики?Аз не познавам твоите приятелки.

# 55
А по добре ли ще е , ако неговите ценности са силиконовият бюст, скъпата кола и ,разбира се,  чичко Паричко, който да ги осигури срещу единия секс? Не всичко в този свят са парите и наисти преобразяват човека най - често към по - лошо.

Беба, а защо трябва да са двете крайности?
Можеш да се стремиш към материална сигурност и богатство, постигнати с твой собствен труд.
Не харесвам хора, които бягат от парите и плюят по тези, които ги имат. На 16, 30, 50.. Няма значение.

# 56
Единственият цитат в това съчинение е сгрешен. Мда, чукчи не читатель, чукчи - писатель.

А темата на есето е толкова тъпа, че не би могла да произведе оригална мисъл. Гениалният ум, сътворил заглавието, е убил в зародиш всякаква възможност за полет на фантазията.

# 57
10 c's, точно така е. Такова мислене, за жалост, се поощрява от първите школски дни до последните в университета. Колкото по-клиширано и вписано в някаква норма, толкова по-хубаво, но за кого? За кого?!
За оценяващите. Когато има матрица, оценяването е по- лесно.    Simple Smile

# 58
Момичето, било настроено негативно, звучало като оплакване, хейтърка ..... Whistling Не забелязвало другите от литературния клуб.... Whistling Някои от вас тук само и намират кусури и не се и опитват да видят и нещо хубаво в това, което написала. Но пък вие сте позитивно настроени към света, а тя негативно. ОК

Подкрепям!

Eсето ми харесва, за разлика от повечето тук смятам, че не е клиширано, има чувство.
Браво!

# 59
Не знам кои са тия литератори, но ако на моята учителка по литература, представиш такова нещо, направо ще му сложи кръстче .  Не говоря за разсъжденията, защото такива няма, но формата ...С тия риторични въпроси, разхвърляно.

Общи условия

Активация на акаунт