Какво е да си българин в днешно време?

• 6 464
  • 166
  •   1
Отговори
# 30
На 16, ако някой не е запленен от парите необходими му, за някоя лъскава  дрешка или телефон последен писък на техниката според мен е похвално.
Похвално?Направо е тъжно.Когато си толкова млад, е ужасно да изглеждаш толкова стар.Само старците нямат нужда от нищо.И пак не всички старци.Парите са нещо прекрасно и всеки би трябвало да се стреми да ги има в портфейла си.Според мен парите не развалят,а оправят.Не знам,защо това момиче е толкова зле настроено към всичко,което е естествено да имаш.Сигурно има пъпка на носа,която й скапва в момента  вкусът към живота.

# 31
  • София
Явно е въпрос на възприятия. От текста не оставам с впечатление, че момичето няма реалистична представа за парите, нито че предлага да премахнем паричната система,а че просто разсъждава по темата. Нима в есето трябва да има решения на наболелите в обществото проблеми?

Ако поставяш проблем, предлагаш и решение - то именно това е разсъждаване по темата. Аз по този начин не виждам разсъждение, а нещо като оплакване, или може би критика - не знам точно какво, но във всички случаи не съзирам конструктивната идея.

# 32
А по добре ли ще е , ако неговите ценности са силиконовият бюст, скъпата кола и ,разбира се,  чичко Паричко, който да ги осигури срещу единия секс? Не всичко в този свят са парите и наисти преобразяват човека най - често към по - лошо.

# 33
  • София, център
Написаното не е в есеистична форма, трудно читаемо ми е.

# 34
А по добре ли ще е , ако неговите ценности са силиконовият бюст, скъпата кола и ,разбира се,  чичко Паричко, който да ги осигури срещу единия секс? Не всичко в този свят са парите и наисти преобразяват човека най - често към по - лошо.
Това ли са твоите начини да спечелиш пари?Е,то половината планета трябва да е с вирнати крака тогава.

# 35
  • София

Парите не преобразяват никого, просто подчертават неговата същност, защото са предпоставка за по-голяма свобода. Качествата - добри или лоши, които са били потискани поради липсата на средства за себеизразяване (защото парите, или по-точно как ги харчим, е много силна форма на себеизява), просто изскачат на повърхността, когато най-после се доберем до средствата. Това как парите "променят" хората е пълен мит. Парите нямат повече власт от тази, която притежателят им ще им даде.

# 36
  • Ямбол
Докъде стигнахме - да се радваме на грамотно писане ooooh!

Има и други цветове освен черно и бяло.

И на мен ми звучи пресилено, клиширано, написано за отличен, но някак не мога да повярвам, че това е светоглед на девойка. Много прилагателни, много.

# 37
  • Варна

А между едното и другото няма нищо, така ли?
Девойката посещава литературна школа, там, предполагам, има много нейни съмишленици. И те са българи в същото време.
Работех с много млади хора, които не намерих в есето на авторката.

# 38
Това ли са твоите начини да спечелиш пари?Е,то половината планета трябва да е с вирнати крака тогава.
Моите - не, аз съм много далече от това. Но е мечта за всяка втора тийнейджърка. Това е, което си вижда по медиите, по улиците дори.

# 39
  • Канада
BirdsFlu в Пон., 13 Дек. 2010, 12:53 ...  Какво искаше да кажеш с това-------------- "Става мъчно да пиша само лошото. Мисля си, че все пак познавам хора, българи, които пазят, вярват, уважават, създават и защитават България. А най-мъчно ми е, когато се питам дали ни трябва този път шествековно робство, та дано простотията ни затихне през поколенията. Дано се сетим, че бяхме различни и да искаме да бъдем още такива – неповторими, упорити и смайващи света. Въпреки това ме е страх, че истинските българи загиват – паника, която си е съвсем оправдана. И все пак българин е най-вече да вярваш! Това ни е спасило и дано пак ни спаси! Аз вярвам, какво друго ми остава. Вярвам, че не днес, не утре, не след година-две, но дано след десетилетие да настъпи прилив, който пак да напои изсъхналите ни, прогнили и унищожени брегове на българщината.
"    Ето това съм искала да изтъкна,след 66 години управление на овчари/Овчаров/ и подобни маргинали сме стигнали до това състояние на бездуховност,изостаналост-най-бедната държава в ЕС! А момичето е искрено и более за родината си-изтерзана и опошлена!

# 40
Аз не бих се наела като теб смело да квалифицирам всички деца на тази възраст.Изобщо не съм съгласна,че всяка от тях чака някой  богат спонсор.Много от тези деца имат самочувствие,мозък и възможности да се реализират,те отсега планират своето бъдеще.И най-вероятно един ден сами ще си купуват мерцедесите и ще си плащат новите гърди.Хайде , да постъпя като теб сега и  с лека ръка да обобщя,че хора,като това момиче,което се напъва да писателства-един ден сядат в мизерно одимено кафене и докато пият кафето с евтината водка,се възнасят, какви писатели и поети са.И около тях има по някоя заблудена 16 годишна овца,която подсмърча,вдига носа и благоговее.Преди познавах такива,но не ми харесваха с това,че фъфлещо отричаха парите и материалните неща в живота,изглеждаха зле,пък и косата ми миришеше много неприятно след такъв престой в тези среди.Но пък те живееха с мисълта,че са неповторими,а никой от тях не се казваше Моъм или Мороа.

# 41
"Хората искат ядене, пиене, дрехи, техника, коли, къщи. Искат зрелища на низки страсти, искат да правят лесно постижими и безидейни неща. Продават се души, продава се невинност (трудно срещана вече), продава се смърт във всякакви форми –хапчета, спринцовки, автомобили, оръжия... И всичко това се купува доста добре, както и свободата, правдата, честта, животът... Всичко така се преобразява, че дори не ни привлича вниманието."

Ако го нямаше заглавието и упоменаването на производни на "българин" дали щяхме да се светнем, че иде реч за у нас или за сегашните 5 години, да речем?

Звучи ми като поредното предаване на Карбовски с любимите джипси персонажи.

В случай, че девойчето е заобиколено преимуществено от описаните особи, то е ясно защо е това нейно настроение. Оправдано би било в този случай с това, както и с крехката й възраст и липса на житейски опит.

# 42
Момичето, било настроено негативно, звучало като оплакване, хейтърка ..... Whistling Не забелязвало другите от литературния клуб.... Whistling Някои от вас тук само и намират кусури и не се и опитват да видят и нещо хубаво в това, което написала. Но пък вие сте позитивно настроени към света, а тя негативно. ОК

Работех с много млади хора, които не намерих в есето на авторката.

Кой знае, може да ги има тези хора в друго есе?

# 43
Не знам за друго есе, това е доста... обобщаващо. Иде още от заглавието му. Вярно ли така вижда "българина"? Жалко за нея, наистина. Дано се случи нещо в живота й, което да я доближи до друга негова визия.

# 44
  • на брега на морето
Не знам колко от Вас имат деца на тази възраст и знаят какво всъщност има в главите им. Колко от младите днес дори не помислят за ценности, камо ли да облекат  мислите си в  думи?

Стига де! Малката ми дъщеря преди около две седмици навърши 16. И знам какво има в главицата й, нали си обсъждаме разни неща. И пише есета за чудо и приказ без литературни школи.

Такъв патос притежавах на 10 годишна възраст, добре че тате ме поряза тогава, та се осъзнах Grinning

Общи условия

Активация на акаунт