Какво е да си българин в днешно време?

• 6 459
  • 166
  •   1
Отговори
# 15

Rolling Eyes Какво искаше да кажеш с това  newsm78

# 16
За 16 годишно дете - браво. Откъм грамотност е докарано, похвално.
Обаче, трудно се чете, понатруфено и патетично, но и сърцато и невинно, както си му е реда на човек в тава възраст. За хейтърщина и аз съм съгласна.
И по - оригинални неща съм чела написани от 16 годишни.

# 17
Не знам колко от Вас имат деца на тази възраст и знаят какво всъщност има в главите им. Колко от младите днес дори не помислят за ценности, камо ли да облекат  мислите си в  думи? Може да е патетично и клиширано, но има много истини.  Явно не съм загубила ентусиазма си и детското у себе си щом есето ми харесва.

# 18
Ми да речем, че аз съм се занимавала достатъчно дълго с такива деца, за да знам "какво има" в главите им.
И есета съм чела, дори. Laughing

# 19
Не ми хареса. Щеше да е друго, ако беше се опитала поне да излезе от заучените фрази и клишетата.
Звучи, като отлична ученичка.Иначе се радвам, че е грамотно и активно дете, такива са нужни.
Струва ми се, че учителите й обаче не поощряват счупването на мисловния матрикс.
Такива ги пишехме и по мое време, мислих, че нещата са се променили.

# 20
Хасераса ми. Ако наистина това дете е задало въпросите, независимо от клишираните отговори е чудесно.

# 21
Не знам колко от Вас имат деца на тази възраст и знаят какво всъщност има в главите им. Колко от младите днес дори не помислят за ценности, камо ли да облекат  мислите си в  думи? Може да е патетично и клиширано, но има много истини.  Явно не съм загубила ентусиазма си и детското у себе си щом есето ми харесва.

за сина ми знам само, че ако пише по подобна тема, написаното ще е доста по-земно и някак си опростено и ще е ясно, че идва именно от неговото светоусещане на 14 годишен

иначе 10 c's е права
много прилича на празните думи на любимките на учителките по литература
без грам собствено мнение и собствен стил
нормално за БГ

# 22
Това най ми допадна.
Цитат
Пари, пари, пари… Всички говорят за тях, служат си с тях, харчат ги, спестяват ги, по-малко ги даряват, повече ги крадат, дават себе си за тях. Та толкова ли са могъщи? Ако ги нямаш, не спираш да се терзаеш и всяка нощ мечтаеш да ги притежаваш, за да сбъднеш останалото. Ако пък ги имаш, защо да нямаш повече? Да ги спечелиш, да си ги изработиш или да ги изтръгнеш от друг…? Най-голямата зараза на света и хората в него. Толкова полезни и сто пъти по-вредни и опасни, коварни и преобразяващи човека.

Клиширано, патетично - ОК. Но е много по-добре да звучи така, отколкото цинично.

# 23
Мдаааа, имах на времето едно гадже, чийто родители висяха на врата му и не работеха, щото беше по-лесно...

И бащата развиваше подобна теория - за какво са парите, как сутрин, като станем от сън, трябва да погледнем зелената трева, синьото небе и да сме доволни дори само от това.
Обаче не пропускаше да припомни на сина си , че трябвали пари за плащането на намскикояси сметка. Пари, бе, същите "коварни и вредни" пари. Whistling

# 24
много прилича на празните думи на любимките на учителките по литература
без грам собствено мнение и собствен стил
нормално за БГ

smile3502

# 25
Мдаааа, имах на времето едно гадже, чийто родители висяха на врата му и не работеха, щото беше по-лесно...

И бащата развиваше подобна теория - за какво са парите, как сутрин, като станем от сън, трябва да погледнем зелената трева, синьото небе и да сме доволни дори само от това.
Обаче не пропускаше да припомни на сина си , че трябвали пари за плащането на намскикояси сметка. Пари, бе, същите "коварни и вредни" пари. Whistling

Защо си мисля, че мързелът е обект на друга тема? На 16, ако някой не е запленен от парите необходими му, за някоя лъскава  дрешка или телефон последен писък на техниката според мен е похвално.

# 26
  • София
Това най ми допадна.
Цитат
Пари, пари, пари… Всички говорят за тях, служат си с тях, харчат ги, спестяват ги, по-малко ги даряват, повече ги крадат, дават себе си за тях. Та толкова ли са могъщи? Ако ги нямаш, не спираш да се терзаеш и всяка нощ мечтаеш да ги притежаваш, за да сбъднеш останалото. Ако пък ги имаш, защо да нямаш повече? Да ги спечелиш, да си ги изработиш или да ги изтръгнеш от друг…? Най-голямата зараза на света и хората в него. Толкова полезни и сто пъти по-вредни и опасни, коварни и преобразяващи човека.

Клиширано, патетично - ОК. Но е много по-добре да звучи така, отколкото цинично.

Мен пък това  най ме подразни. На 16 години поне за парите трябва вече да имаш малко по-реалистична представа. Какво предлага девойчето - да премахнем паричната система? Съвършения комунизъм се провали като идея (доколкото знам, в Куба пурите още са с пари), а за търговия за разменни начала май сме твърде глобализирани. Зараза са парите - факт. И алчността не е хубаво качество - факт. Но какво правим? Групова лоботомия? Лимит на средствата, с които може да разполага един индивид? Глупости. А с убеждения не става. Алчността е качество на характера, част от манталитета на човек. Има я, откакто има хора.

# 27
Защо си мисля, че мързелът е обект на друга тема? На 16, ако някой не е запленен от парите необходими му, за някоя лъскава  дрешка или телефон последен писък на техниката според мен е похвално.
Не си ме разбрала напълно.

Както Флип вече добре го изрази, на 16, в днешно време, е нормално да знаеш за парите и тяхната стойност, както и че има НОРМАЛНИ нива на изкарване на пари, колко е стойността на един лъскав телефон и как би могъл САМ да го придобиеш (например, работейки)

Иначе, не, хич, ма хич не ми е похвално.

# 28

Мен пък това  най ме подразни. На 16 години поне за парите трябва вече да имаш малко по-реалистична представа. Какво предлага девойчето - да премахнем паричната система?

Явно е въпрос на възприятия. От текста не оставам с впечатление, че момичето няма реалистична представа за парите, нито че предлага да премахнем паричната система,а че просто разсъждава по темата. Нима в есето трябва да има решения на наболелите в обществото проблеми?

# 29
  • Варна
Така е Жоз, но е толкова лесно да философстваш за парите, когато нито ги изработваш, нито си съвсем наясно защо точно ще ти се наложи да го правиш.
Мен повече ме подразни това поставяне над нещата: те хората така, пък аз иначе. Те по моловете, а аз пазя духа български.
На 16 бях убедена как всички сме чудесни, бойни, умни, честни млади хора, които ще извършим чудеса "за род и Родина". То и моето не е съвсем нормално, ясно, но много "страничен" ми идва погледът на авторката, страничен, че и леко "над".
А може и да не си спомням добре.

Общи условия

Активация на акаунт