Тази неделя в "Темата на Нова" 19:25 - ИЗСЛЕДВАТ ДЕТСКИТЕ ПЮРЕТА!!!

• 7 873
  • 85
  •   1
Отговори
# 45
Г-жа и Ина, за много хора по презумпция щом дадена стока е на пазара, значи тя е добра и годна за консумация.
Запалените по здравословно хранене, задълбочено четене на литература по въпроса и вторачване в етикетите са много във форумите, навън не преобладават.
Относно готвенето за едно бебе и разнообразието, което се налага за него- не зная, Ина, готвила ли си за бебето си, но аз го правих почти година- да, ужасно е трудоемко и досадно понякога, и да доста по-лесно е да отвориш бурканчето....

# 46
Разбрах, какво искаш да кажеш. Когато една майка, иска да използва нещо, което е на пазара, трябва да е сигурна, че не вреди на детето, да е достатъчно качествено, независимо от цената му.  Hug

ПП Не виждам трудоемкост в това да купиш морков, картоф/първоначално/ да ги свариш и да ги пасираш. Или да купиш пилешко, телешко, риба, да ги разфасоваш на порции, да ги сложиш опаковани във фолио във фризера, и да ги изваждаш след това като ги задушиш с грах, зелен боб или други зеленчуци /за разнообразие/, за няколко минути. Или да изтискаш портокал/може и да го смесиш с лимон, грейпфрут и пр./ само за няколко секунди. Това добре ли е...

# 47
 Laughing Ми трудоемко е, като трябва да стоиш около печката, вместо да с навън с детето, или пък ако е от хленчещите...Всеки знае за себе си.
Огромен процент не се замислят и изобщо не им пука с какво си хранят децата.

# 48
Те зеленчуците в пюретата идват от същото място като тези от пазара, нали не си въобразявате че са от някой екологично чист район?

# 49
Те зеленчуците в пюретата идват от същото място като тези от пазара, нали не си въобразявате че са от някой екологично чист район?

За вашите не знам, дали си въобразявате, за моите съм сигурна.

# 50
Госпожо Мафани това е отговора на въпроса и съм 100% съгласна с теб.

Цитат
Цитат
Огромен процент не се замислят и изобщо не им пука с какво си хранят децата.

# 51
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Аз захранвам от един месец, до момента моя юнак е хапвал картоф, морков, тиква - всички са домашно производство. Аз съм родена в Пловдив това ми е "селото", а живея в Бургас, другото ми "село". Така или иначе нямам собствена продукция. С питане обаче до Цариград се стига - картофите ги даде на баща ми колега - домашно производство, морковите майка ми намери тиквите също, сега пуйка намери свекър ми. Все от познати и приятели намериха домашно, проверено производство и не съм само аз има и други майки които по този начин си набавиха нужните продукти. Около печката изобщо не седя да ви кажа  Mr. Green  стоя 30 сек на плота в кухнята докато нарежа зеленчуците, после 5 секунди до мивката да налея вода и после още 5 секунди до котлона да го включа, след това още 30 сек. с пасатора миксирам всичко....такааа до тук са малко над минута....
Да...май всичко друго са просто думи, за да спим с чиста съвест  Hug

Ганчев, Ам-Ам, Малечко....да ме прощава ако някой съм пропуснала - всички са един дол дренки. На никого не му пука за вашите деца. Идеята на пазарната икономика е капитала, а дали ще са ви болни или здрави децата...съжалявам мили дами, но това не е приоритет. За това в белите и черни, че дори и жълти държави има КОНТРОЛ, нещо което в България не съществува. РИОКОЗ просто си измиват ръцете, а после прибират кеша. Докато корупцията и морала на българина са същитте аз ще давам на децата си своята минута в кухнята. А парка си е все там....още май не е тръгнал да бяга  Hug

# 52
  • Под липата
 Само да не обръщаме темата в спор кой е по-чевръст с пасатора  Wink Иначе, съм абсолютно съгласна с Гос`жа Мафани.
Аз предпочитам сама да си правя пюретата, но гледам детето си сама ( баща му само вечер помага, най вече като забавлява бебето, докато аз търча с  оборотомер на задника  Mr. Green), така че от време на време прибягвам до готовите пюрета на Хип.
 Сега, смешно е да спорим колко секунди или минути отнема рязането, беленето или пасирането на продуктите, защото децата ни са различни, обстоятелствата и..да не навлизам в подробности  Wink Моето дете постоянно квичи за нещо, скучно му е и аз постоянно го местя - ту на столчето за кола, ту на бънджито, ту на кошарата или от огледало на огледало, защото говедцето е голям нарцис... И с колкото и хронометъра да засичам отделните операции, колкото и да си чупя ръцете и краката да бързам, онова чуденце като е нервно, го разнасям като знаме из цялата къща и цял ден крива ставам.
Това едно. Другото е, че готовите пюрета ми осигуряват разнообразие. Не знам, но Хип ми вдъхват доверие, за разлика от пиперките на баба Вуна от пазара. Нямам село и приятели на село, за да си осигурявам доказано чисти от нитрати зеленчуци, а морковите на пазара са с размера на полицейска палка  Crazy и никак , ама никак не вярвам на "честните'' овчи приблейвания на продавачите, че такъв им бил сорта и нямат и грам нитрати  Naughty Как да е...
 Мисълта ми беше, че пюретата са удобство и би трябвало да са за наше улеснение. Жалкото е, че печалбарството и липсата на човечност засяга здравето и живота на най милото за вички - децата.

# 53
  • София
Аз захранвам от един месец, до момента моя юнак е хапвал картоф, морков, тиква - всички са домашно производство. Аз съм родена в Пловдив това ми е "селото", а живея в Бургас, другото ми "село". Така или иначе нямам собствена продукция. С питане обаче до Цариград се стига - картофите ги даде на баща ми колега - домашно производство, морковите майка ми намери тиквите също, сега пуйка намери свекър ми. Все от познати и приятели намериха домашно, проверено производство и не съм само аз има и други майки които по този начин си набавиха нужните продукти.
Ти захранваш от месец и си въвела 3-4 храни. Но когато трябва да дадеш още нови и разнообразни храни, какво ще правиш? А плодовете например? От къде ще ги вземеш зимата? Аз вече съм дала ябълки, круши, сливи, праскови, сега въведох боровинки и кайсии...
ОК е твоя вариант, но ограничава някак си избора на храни, особено ако не им е сезона.

# 54
Аз захранвам от един месец, до момента моя юнак е хапвал картоф, морков, тиква - всички са домашно производство. Аз съм родена в Пловдив това ми е "селото", а живея в Бургас, другото ми "село". Така или иначе нямам собствена продукция. С питане обаче до Цариград се стига - картофите ги даде на баща ми колега - домашно производство, морковите майка ми намери тиквите също, сега пуйка намери свекър ми. Все от познати и приятели намериха домашно, проверено производство и не съм само аз има и други майки които по този начин си набавиха нужните продукти.
Ти захранваш от месец и си въвела 3-4 храни. Но когато трябва да дадеш още нови и разнообразни храни, какво ще правиш? А плодовете например? От къде ще ги вземеш зимата? Аз вече съм дала ябълки, круши, сливи, праскови, сега въведох боровинки и кайсии...
ОК е твоя вариант, но ограничава някак си избора на храни, особено ако не им е сезона.
Има теория, според която щом не им е сезона или не се раждат естествено по нашите земи, по-добре без тях.

# 55
Е тогава да ручаме само компир? Това че е домашно, не го прави по-годно. Често е обратното.

# 56
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Има теория, според която щом не им е сезона или не се раждат естествено по нашите земи, по-добре без тях.

И аз към тази теория се придържам. Не че съм длъжна да се отчитам, но ще кажа че ябълки и круши също ми донесоха домашни и бабите бяха така добри да ми ги затворят в бурканчета, като преди това ме придружиха при педиатърката която обясни как точно да направят това. Без захар и без сол.
А да и давам 3 храни...ами месеца има 4 седмици  Wink  по една на седмица не мисля че е чак толкова фрапиращо  Peace
За мен "нямам време" е само оправдание. За това бях толкова рязка. Ако имаж желание ще намериш и време  Peace
Според мен проблема на Ганчев е в общественото мнение, дори и да са със супер модерна фабрика, дори и да са обновили производствения процес, да имат най-добрите технолози и специалисти, това което им куца е репутацията им и общественото мнение. Липсва им комуникацията с клиентите. Тази двустранна комуникация се поддържа и осъществява чрез отдел или човек с длъжност "връзки с обществеността" или ПР. Тази личност би следвало да обясни защо в пюре съдържащо овес има надпис "без глутен", защо се добавя сол и захар. Да е наясно с мнението на майките и предпочитанията на децата, дори и с правилата в педиатрията и да осведомява за това ръководството на компанията. По принцп това върши ПР-а и Пр не е мръсна дума и не е другото име на Евгени Минчев. Например ХИП имат форум и човек отгпварящ на всички въпроси, майките имат информация, получават отговори на всички въпроси и т.н.  да не задълбавам, според мен това продава ХИП - знанието, информацията какво даваш на детето си, а неизвестността плаши и може би за това съществуват теми като тази. Аз ако не знам какв давам на детето си... не бих дала нещо за което не знам какво е. А в Ганчев никога не мога да съм сигурна, нито да доверя здравето на детето си....

# 57
  • Под липата
Therisa, ами, освен да са ти живи и здрави бабите, друго не мога да ти кажа!  Grinning Ти гледаш от твоята позиция, но не е нужно , а и няма смисъл да бъдеш рязка. Понякога ми отнема половин ден да свърша нещо елементарно, защото малкият е решил , че най му е хубаво да се гушкаме и включва алармата при всяко мое отдалечаване. И шесторъка да бях, все тая... Като прибавим и недоспиването, умората, а и силната депресия, в която съм в момента .... , не ми приказвай за оправдания  Wink
 Готовите пюрета, пак казвам , са полезно удобство и облекчение за майките в забързаното и динамично ежедневие, защото , нека не забравяме, че освен майки, сме и жени, съпруги и най-вече живи същества и въртенето в кухнята е хубаво, но не единствено наше задължение.

# 58
Е тогава да ручаме само компир? Това че е домашно, не го прави по-годно. Често е обратното.
Г-жа, Вие захранихте ли вече с маракуя и рамбутан или само така си приказвате?

# 59
Г-жа, Вие захранихте ли вече с маракуя и рамбутан или само така си приказвате?

Маракуята беше един от първите плодове, който дадох след ябълката, крушата, банана.
Рамбутан ползвам често в салати, но децата не го харесват.
Дала съм обаче други екзотични за страната ни плодове. Искаш ли повече информация, или просто си се заяждаш?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт