Панадол или нурофен ?

• 73 740
  • 179
  •   1
Отговори
# 45
парацетамола е опасен за черният дроб, не стероидните противовъзпалителни като ибупрофена и аспирина могат да доведат до увреждане на стомаха и чревният тракт, аналгетиците там вече да не говорим, че могат да застрешат и живота дори....всяко лекарство може да доведе до негативни последици...

Точно така !

Затова винаги  ги редувам ! Дори не толкова панадол , а  ефералган  , но то пак е парацетамол и нурофен .
Слава Богу зъбките поникнаха без никакви проблеми и не се е налагало да давам болкоуспокоителни !  Peace

# 46
Аз имам опит с температура. Вчера четох в една книга, че парацетамолът в изключително редки случаи може да навреди на черния дроб, но иначе е лекарство със забележително малко странични ефекти. Затова и аз предпочитам него, но ако положението е критично и след лекарство температурата пада за час - два, ги редувам. Моето дете обаче плюе сиропите и затова опитахме с ефералган супозитории, той също е парацетамол и за мен лично е по-добър вариант (ако детето няма разстройство).

# 47
  • София
парацетамола е опасен за черният дроб, не стероидните противовъзпалителни като ибупрофена и аспирина могат да доведат до увреждане на стомаха и чревният тракт, аналгетиците там вече да не говорим, че могат да застрешат и живота дори....всяко лекарство може да доведе до негативни последици...

Точно така !

Затова винаги  ги редувам ! Дори не толкова панадол , а  ефералган  , но то пак е парацетамол и нурофен .
Слава Богу зъбките поникнаха без никакви проблеми и не се е налагало да давам болкоуспокоителни !  Peace

и да редуваш и да не редуваш няма особенна разлика.

# 48
  • София
Нурофен не давам. Дъщеря ми повръща от него.

# 49
При висока температура (над 38,5 за мен) започвам да ги редувам през 4 часа.

# 50
Аз винаги имам и от двете !

# 51
Панадол е парацетамол, който не се препоръчва до 4-годишна възраст. Той е антипиретик и болкоуспокояващ. Нурофен пък е ибупрофен, няма ограничения във възрастта, като има и като плюс противовъзпалително действие. Не знам за какво го използваш, но до 38 градуса, не давай нищо, даже до 38,5. При 38.0 се активира фагоцитозата, която е защитата на имунната с-ма и ако смъкнеш Т, спираш борбата на имунитета. При 39 може да даваш понижаващо Т, препоръчително е ибупрофен или аналгин, с последното се внимава обаче да не се предозира, защото е мощен алерген.

# 52
Аз лично на моите деца давам, когато трябва Нурофен - сироп и свещички. При Т над 38 - сироп, над 38.5 - свещички. Когато забележа неразположение, вкл. и по-висока Т от зъби давам Дентокинд. В него има Белладона - също температуропонижаващо.
Панадол, Ефералган и други подобни парацетамоли съм давала само по веднъж - и двете ми деца получаваха Уртикария от тях. Затова ми се е налагало в много критични моменти да редувам Нурофена с Хексалгин ooooh!
Нямам наблюдения кое действа по-бързо Панадол или Нурофен, но Ефералган свещички има за 0-4 месеца, а на листовката на Нурофен е упоменато за деца над 3 месеца, така че... понякога и самите производители налагат ограничения и се презастраховат. Заради тези срокове открих и алергията на дъщеря ми (на 2 месеца й поникна зъб с висока Т).

# 53
Панадол е парацетамол, който не се препоръчва до 4-годишна възраст.

Никъде не съм срещала подобна препоръка  Rolling Eyes..на Панадол (сироп) дори пише, че може да се приема от 2мес. (не че както при пюретата -ако зависи от производителя, ще пишат че стават и от 2-ия час на раждането..т.е. "интереса клати феса"..)....единствено за аспирин навсякъде си пише, да не се приема от деца под 12г..къде има подобни за парацетамол?

# 54
  • София
и аз за парацетамола подобно нещо не съм срещала , напротив...
виж за аналгина(особенно за него) и дори за нурофена(заради алергии към него и заради дразнене на стомашно-чревният тракт) да...но за парацетамола - никога.

за аспирина също - даже до 16 години.

# 55
Панадол е парацетамол, който не се препоръчва до 4-годишна възраст.

Никъде не съм срещала подобна препоръка  Rolling Eyes..на Панадол (сироп) дори пише, че може да се приема от 2мес. (не че както при пюретата -ако зависи от производителя, ще пишат че стават и от 2-ия час на раждането..т.е. "интереса клати феса"..)....единствено за аспирин навсякъде си пише, да не се приема от деца под 12г..къде има подобни за парацетамол?

Това не е от листовката, а от  Д-р Михайлов:

"От научните статистики се вижда, че хора ползавщи системно парацетамол с други обезболяващи средства страдат 3 до 8 пъти по- често от карцином на черния дроб.

Препоръка! Ако не може да се мине без обезболяващи, да се използват природни средства или поне да не са такива с ароматни амини- например ацетилсалицилова киселина.

И което е особено важно! До 4 годишна взраст, черният дроб е с незавършено развитие и малките деца са много по- уязвми от възрастните.
Ако много се налага използването на противотемпературно средство, по- добра аптечна алтернатива е Нурофен (взел съмо от руски източници).
"

от тук: http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?p=209231

# 56
  • София
че хора ползавщи системно парацетамол с други обезболяващи средства
т.е. парацетамол + още нещо + системно....

да, парацетамола, може  крие риск за черният дроб, другите излагат детето на други рискове.

# 57
Misty благодаря за инфото!  bouquet
И аз съм на мнение, че става дума за системна и прекомерна употреба-тогава, да-всяко нещо вреди..или ако има някаква предразположеност..
Не знам кое е по-малкото зло-парацетамол/ибупрофен  Thinking..най-добре без тях, ама за съжаление мутиралите вируси не ни прощават Crazy

# 58
В интерес на истината и аз го чух за пръв път това от Михайлов (той многократно го повтаря), а тогава Крис беше вече на 4 години и до този момент вече бях давала Парацетамол на богато (още от първата ДТК ваксина)... А сега се почувствах просто длъжна да предам информацията. Simple Smile Иначе много неща не съм правела, както трябва, като например съм понижавала Т и преди да достигне 38 градуса, но не пречи да давам съвети. Mr. Green

А иначе, за да не е само спам поста ми, ще добавя, че при комбинацията Панадол + Нурофен, в случаи, когато се налага по-чест прием (на 3 часа да се редуват) за овладяване на Т, много бебета  се обриват (не като обрив пъпки, а по-скоро червенина по тялото - гърдите корем, гръб), което не знам честно казано дали е от Парацетамола, от комбинацията или от горещината... Аз, разбира се, набедих Парацетамола, но без доказателства Simple Smile Но пък е неизбежно в някои случаи...

# 59
  • София
Misty - може от парацетамола, може от ибупрофена също.
на 3 часа е прекалено на често и двете не трябва да се приемат на по-малък интервал от 4 часа.
а между другото именно смесването на парацетамол и ибупрофен ми прилича на написаното от доктора - парацетамол с други обезболяващи средства, или както някои постъпват като парацетамола не свали Т до 30 мин дават и ибупрофен или и аналгин....

Общи условия

Активация на акаунт