Математически турнири - 7

• 64 243
  • 757
  •   1
Отговори
# 675
По-интересно сега е какъв тип задачи да очакваме на олимпиадата на 12.03

# 676
Черна станция, не може в редовите училища да има толкова математика, защото това не са математически училища, както е СМГ, а са училища с усилено изучаване на математика, което е допълнително 1 до 2 часа ЗИП при това не във всички.

Разбира се, че в редовите училища не се учи толкова математика, колкото в една математическа гимназия. Но като гледам отборното класиране за 7 клас, то на практика в ЗМС са участвали все математически училища - МГ, ПМГ, ОМГ, ПЧМГ и други, а не редови училища. Именно затова съм си позволила да ги сравнявам със СМГ. И поправете ме, ако греша, но нали говорим все за МГ-та и разликата между тях би трябвало да е само тази, че се намират в различни градове. Щом са МГ-та, какво пречи на кое да е от тях да включи в програмата си също толкова часове по математика, колкото и СМГ? Пък и не съм чула в СМГ да учат по-малко други предмети, за да освободят време за математика. Нито на другите МГ-та да е забранено да имат школи, СИП, ЗИП и каквото там още има. Интересно е обаче, че едно на практика нематематическо училище, каквото е 125-то, има много висок резултат.

# 677
При нас подготовката за м.02 и м.03 беше 5 занятия по 1,5 часа. За периода м.09-12 2010 г пък бяха само 3 занятия. Не може да се съди, че един организиран лагер с подготовка от 9 дни в т.ч.каране на ски, излети и екскурзии, компенсира системните занятия през двата срока в СМГ.За сравнение спрямо мин.година, когато дъщеря ми ходеше на курс за подготовка за прием в МГ след 4 клас, часовете и решените задачи бяха поне 5 пъти повече.Естествено, когато подготовката е системна и ежеседмична, децата да показват по-големи възможности и резултати. Но от друга страна съботите и неделите й са съвсем свободни, а лошото при нея е че през свободното време и особено докато съм на работа тя се вманиачи в една он-лайн игра и вече е на 20-то ниво в нея.

# 678
  • у дома
Интересно е обаче, че едно на практика нематематическо училище, каквото е 125-то, има много висок резултат.

125-то си има математическа паралелка след 4-ти клас,това определено е резултат на деца от тази паралелка.

# 679
  • гр.София
Нали не обвинявате СМГ,че учат математика Joy
Децата са и талантливи,поне моето е такова Embarassed EmbarassedА че учат,учат-много учат,и не само по математика!!!Там се учи много сериозно,не знам дали другаде има такова животно...А децата са си деца навсякъде...Дори от СМГ:)
ПП.125 е удивително училище с много добри преподаватели,а след седми клас идват в СМГ hahaha

# 680
  • София и там където не се пуши

Аз например ти говоря за 107-мо и пак повтарям там 4 до 5 часа часа седмично математика . СМГ - 10. Ама не се оплаквам, че са учили по-малко, явно с толкова и пак добре се представят. Не съм за лудването на децата и борбата да се докажат. Да и 125-то също с не натоварена програма по математика (доколкото знам)
За СМГ  на ЗМС не един от тях са вдигнали точките за 9 клас, на един от 12 клас и на един от 11-ти, други не съм гледала и не всичките съм сравнявала.
Браво на амбицията да наградят децата с места.

Сещам се, че тази таблица с класирането, която пуснахте тук  е посочено общо спечелените точки, но не казва, кое училище с колко деца е участвувало.

Радвам се на участието на децата и прекрасния празник, който изживяват.

Да ви кажа и нещо смешно, тази вечер едни от децата в колата ми коментираха, че пари за магистрали има, ама пари за образование няма. В Русе миналата година имало и статуетки.

# 681
Аз например ти говоря за 107-мо и пак повтарям там 4 до 5 часа часа седмично математика . СМГ - 10.
Нямам представа дали е така, но ако в СМГ учат два пъти повече математика от 107 (което май също се води математическо), то значи не учат много-много по другите предмети и стават тесногледи и едностранно развити. Интересна идея, дали е така?  Другият вариант е да учат и в събота-неделя. Или да учат по цял ден newsm78

За СМГ  на ЗМС не един от тях са вдигнали точките за 9 клас, на един от 12 клас и на един от 11-ти, други не съм гледала и не всичките съм сравнявала. Браво на амбицията да наградят децата с места.
Е де, това последното вече е злобно заяждане. Навсякъде се подават контестации, и ако на някого са вдигнали точките това значи само, че учителите му са били на място, подали са контестация навреме и са доказали вярното решение. Пък и СМГ не са домакини, че да си правят каквото искат. Освен това точките са вдигнати и на онова момче от АК.

Сещам се, че тази таблица с класирането, която пуснахте тук  е посочено общо спечелените точки, но не казва, кое училище с колко деца е участвувало. И аз се чудех как ги сравняват, но като поразделих точките се оказа, че под внимание се взима само по един отбор от училище. Т.е. ако някое училище  участва с един отбор, а друго с четири, под внимание се взимат само резултатите на най-добре класирания отбор. Дори не на най-добре изявените деца, ако не са от един предварително определен отбор. Виж, това "комплексно класиране" е пълен булшит, но аз вече писах точно в този дух.

Радвам се на участието на децата и прекрасния празник, който изживяват.
Именно това е важното, споровете за класирания и търсенето на заговори не са на място.

Да ви кажа и нещо смешно, тази вечер едни от децата в колата ми коментираха, че пари за магистрали има, ама пари за образование няма. В Русе миналата година имало и статуетки. Ама то и сега в Бургас е имало. Но може би само за първите места? newsm78

Последна редакция: нд, 06 мар 2011, 09:24 от Черна станция

# 682
  • Русе
По въпроса за награждаването- мисля, че не е до финанси, а до желание от страна на организаторите. В Русе на по-вечето състезания награждават с медали, грамоти, понякога и с нещо допълнително, но то се забравя, децата най-много се гордеят с медалите.
А спорът кой къде, по колко часове математика има не си заслужава, по-скоро има значение типовете задачи, по които се подготвят децата и доколкото съставителите са софиянци, съответно има шанс децата от СМГ да са по-добре тренирани. Но това не ги прави по-малко талантливи или децата от страната по-малко умни, няма нужда от поредната конфронтация София-провинция. Адмирации и за учителите, които правят такива лагери за подготовка /при нас за съжаление няма/, но самото участие на децата и в лагера и в състезанието  /особенно в друг град/ е интересно за децата, една авантюра, нещо различно, чувстват се оценени, че им е гласувано доверие да представят училището си и поне за моето дете класирането е бонус към участието. Класирането има значение за да се похвалиш на кое място си, при попълване на автобиографията за стипендии, но спомените са от преживените емоции- или може би моят син не е толкова амбициозен и затова така разсъждава.

# 683
Черна станция не е заяждане, просто наистина им се радвам и гледам с уважение към тях. И това, че се борят и от това им се възхищавам. А и децата са си приятели помежду си.

Хайде казвайте за Олимпиадата вече, че не остана време. Вярно много оспамихме темата.

# 684
Хайде казвайте за Олимпиадата вече, че не остана време. Вярно много оспамихме темата.
Ей, спамерки!  Joy
На техническата конференция на ЗМС казаха, че задачите са готови. Остава да разберем къде ги крият.  Grinning
За олимпиадата повече ще се говори след провеждането й. При нас още няма информация къде ще се провежда, но допускам, че ще е както винаги в ПМГ.
Някои деца едва ли ще се готвят специално за нея. Както са се заредили ЗМС, Грозданов, НОМ, Кенгуру, Хайнацки, Пролетен турнир...

# 685
Дидева, трябва официално да те пращаме на такива конференции от името на темата.   bouquet

# 686
Здравейте, може ли някой да каже, колко точки са необходими на олимпиадата по математика за да се премине в трети кръг?

# 687
Здравейте, може ли някой да каже, колко точки са необходими на олимпиадата по математика за да се премине в трети кръг?
7-8 клас
9-12 клас

# 688
Моето дете днес официално ме помоли да не го закачам за нищо, защото му е единствения почивен ден за месеца.
Това по повод допълнителнителните часове, графика на състезанията и натово на децата.арванет

# 689
Приемам сравнението на броя часове и на начините за подготовка за състезания като едно интересно сравнение. Интересно за нас - майките, най-вече. В нашето училище имаха едно занятие - 2 часа за подготовка за ЗМС, което беше преди грипната ваканция. На него са решили задачите, които са давани предните две години - и всеки би могъл да си изтегли от нета. Истината е, че аз много се ядосвам на недостатъчната (според мен) и спорадична подготовка, която им дават от школата там. Мнението ми е, че децата наистина са умни и биха могли да поемат доста повече.
Така че благородно завиждам на някои за здравата подготовка, която им дават.

Общи условия

Активация на акаунт