На море в Гърция - 3

• 230 960
  • 724
  •   1
Отговори
# 90
Марчето, да допълня Параход - силната страна на Санторини не са плажовете, но пък е много живописно, особено Иа. Според мен няма смисъл да ходиш с кола там. Най-добре да наемете АТВ. Mисля, че ще ти излезе по-евтино отколкото да плащате за кола на ферибота, а и са по-проходими. Естествено може и малка кола да се наеме.

И пак в допълнение на Параход за Крит - острова наистина е много голям и специално историческите забелележителности наистина може би е по-добре извън най-горещия летен сезон, ако човек има възможност за отделно пътуване. Ние ходихме през август и да разглеждаш руини под палещото слънце не беше най-приятното преживяване. Да не говорим че пътувахме до там от Ханя. Може би и затова Кносос кой знае колко не ме впечатли. Тогава си помислих че туристите сме най-странното и издръжливо племе Simple Smile)

PS Oх, редактирах си цената за АТВ 2 пъти - първо си мислех че беше по 30е на ден, после поразмислих и реших че е било по 15е, после пък че беше май 25е  newsm78. Накрая я махнах - явно ми се губи и ми се сливат различни рентове, но така или иначе може да се провери на място. Но препоръчвам още веднъж като начин за придвижване на Санторини. Друго - има и междуселски транспорт, но лошото е, че ако не си във Тира, трябва да хванеш автобус първо за Тира и от там за където искаш.

Последна редакция: пн, 31 яну 2011, 17:01 от Margherita09

# 91
  • зад парка
Здравейте,

До няколко дни трябва да реша дали в началото на май да почиваме в Санторини, исках да знам, дали някой е ходил и дали става за плаж тогава? Също така се чудя има ли смисъл да се ходи с кола на острова, т.е. има ли как да я прокарвам по уличките? Изобщо, заслужава ли си човек да прекара една седмица там?

Малко ме притесняват и гърците с техните вечни стачки, тъй като ако не ходя с кола, мисля да е със самолет до Атина и ще ми пропаднат билетите  Crossing Arms

П.С. Много ли е стръмен за катерене острова, аз сигурно ще припадна някъде по чукарите Simple Smile))))?

Моето мнение е, че без кола не може -било собствена или наета. АТВ аз лично не искам да карам, защото пътищата на острова не са осветени и има много завои , така че с кола е по-безопасно. Друга причина е, че вечер става студено /ако не е сред лято/ и има нужда от парно  cold /миналия август - края, го пусках всяка вечер/.

Колите са скъпи в сравнение с други места - излезе ми по 30 евро на ден и то с голям пазарлък и без никаква застраховка. Колата беше последна грижа - с абсолютно изстити гуми; чистачките почти не работеха, даже ми я дадоха без вода ... От тази гледна точка по-добрият вариант е лично МПС.
Така и така билетите за ферибота са ужасно скъпи , дали ще дадеш още 200 за кола или не ...

С баирите се свиква /не бих казала, че е нещо особено , къде- къде по-стръмни пътища има в България/. Просто трябва да се внимава.

# 92
  • зад парка
...
В духа на темата с прискърбие да съобщя, че любимата ми компания за Гърция Aegean, отвела ме до не един и два острова, вече не лети София-Атина  Cry

Е, не летят ...известно време вече.

Само че има шанс пак да пуснат полет до София, защото остават 2 компании с Олимпик, за да няма олигополна собственост /тия дни го чух това, последното/

# 93
  • София
Хм, като заговорихте за ветровете по островите, това значи ли, че ще е студено на Кефалония в края на май? Аз се надявах на топло време... Как така парно в края на август - за Санторини?

# 94

Моето мнение е, че без кола не може -било собствена или наета. АТВ аз лично не искам да карам, защото пътищата на острова не са осветени и има много завои , така че с кола е по-безопасно. Друга причина е, че вечер става студено /ако не е сред лято/ и има нужда от парно  cold /миналия август - края, го пусках всяка вечер/.

Върху това не съм се замисляла, защото ние бяхме в Иа през юли и използвахме АТВ-то през деня за ходене на плаж и изследване на острова. Иначе вечер си стояхме във Иа, тъй като заведения там имаше достатъчно (макар, че нощния живот се смята че е в Тира , доколкото го има на Санторини).

# 95
нещо така като ви чета, май ще се откажа от Санторини...не съм тръгнала на романтичен тур, ще сменям дестинацията май  newsm78

# 96
Споко, Олив, топло ще е, по-топло, отколкото на Халкидики на същите дати, и много, много по-топло, отколкото в Бг.
То ветровете духат юли и август, не през май Wink И не че точно е студено, жега си е, просто е някак... по-бурно.

Марчето, Санторини си заслужава много! За мен остава едно от най-впечатляващите места в Европа, а залезът в Иа е просто... едно от чудесата на света, не знам, неописуемо преживяване. Така или иначе през май според мен никъде в Гърция не става за плаж. Но ти си знаеш най-добре Simple Smile

П.П. ИнаДот май живее в Гърция, затова е срастнала с колата като всички там Simple Smile От мен още едно мнение обаче (то колкото хора, толкова и мнения  Wink) - на по-малките острови спокойно си става без кола, всъщност Крит е единственото място, което НЕ става. Посещенията ми са 50/50 с кола и със самолет и никога не съм рентвала освен веднъж на Тасос преди години - така че като тегля чертата, не съм се почувствала ощетена от ваканциите без кола.
И още едно - освен че оскъпява ферибота доста (това важи за дългите дестинации от Пирея), за колата задължително трябва резервация през активния летен сезон. Докато пасажер с ръце в джобовете може да се качи и в последната минута.

За Ейджън - четох тези дни, Европейската комисия по конкуренцията им отказа да се слеят с Олимпик. Но това за съжаление не значи, че полетите ще бъдат възстановени.

# 97
  • На брега на реката
Таксите за ферибота не са съвсем за пренебрегване. От скоро са и по-високи. Краткото разстояние от Керамоти до Лимена, Тасос си е между 16,60 ( <=4,25m ) и 20,60 евро за по-големите  коли и по 3,20 евро за всеки пътник. Децата между 5-10 години се таксуват по 1,60 евро. Времетраенето е около 30 мин. лятото и 45 сега.
Микробусите по стари цени бяха 26 евро, мисля. Thinking

# 98
Миналата година, точно май месец, се опържих зверски в Гърция  Mr. Green Още ме сърби като се сетя Simple Smile

# 99
  • зад парка
Параход, от, във и за София през целия ми живот /досега/  Joy

Но обичам Гърция, от пръв поглед и задълго. Въпреки че изобщо не е бюджетно оправдано, опредпочитам да почивам там.

За колата обаче си права  Laughing От много, много години разчитам 100% на колата си и не смея да остана без возило в Гърция, особено напоследък заради стачките, големите разстояния и скъпите таксита. Специално за островите- предпочитам да наемаме кола, защото винаги обикаляме много и в крайна сметка получавам така желаното от мене спокойствие и възможност да не завися от никого.

А за морето през май - миналия май - началото, ходихме до Кавала - наистина беше доста топло , но не ставаше за плаж още.

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 09:39 от InaDot

# 100
  • София
Почти всяка година след Великден ходим до някое островче за 4-5 дена. Ами става си за плаж, но не и за къпане в морето - просто си се печем, а детето си играе в пясъка. Малкият се къпе в морето де, но той студ не усеща, влизат с баща му за малко. Слънцето не се усеща като през лятото и много се изгаря, трябва много мазане през май. Говоря за острови по-надолу обаче, за Халкидики и Тасос не мога да кажа. Миналия май избрахме Спецес - чудно беше, все едно целият остров беше резервиран за нас, обичам да няма хора (основната ни почивка по принуда е през август и се бутаме в навалицата Confused). Единият ден не ставаше за плаж, но останалите беше ок.

Аз също съм за кола Embarassed Много е скъпо с фериботите, но е много по-удобно. Ако е за малко дни рент-а-кар излиза по-изгодно.

# 101
О, да Спетсес през май е фантазия. Ние, обаче, нали сме без деца ходим с мотор. Много по-лесно е по малките улички. Дават под наем и на островите. миналото лято, като обмисляхме Крит, ни излизаше двама души плюс кола 400 евро само билетите за ферибота от Атина.

# 102
...миналото лято, като обмисляхме Крит, ни излизаше двама души плюс кола 400 евро само билетите за ферибота от Атина.

Да, перо си е фериботът, когато превозваш кола на голямо разстояние, това и аз казвах. Дори някой ми беше казал наскоро цена 530 евро с колата до Крит - вероятно са били повече хора и/или каюта за спане. Плюс трябва резервация, плюс те ограничава откъм плавателен транспорт (бързите - Flying Dolphin или Flying Cat, са само за пасажери, не качват карго)

# 103
Здравейте,
искам да попитам дали знаете някакъв сайт за къщички под наем за Халкидики

# 104
  • София
Може ли малко подробности за този оствор Спецес- как се стига, колко време отнема с кола, къде резервирахте? Благодаря.И аз съм от върлите фенове на Гърция,но пък ние  от около десетина години ходим само на Тасос, близо е,удобно ни е,  все някое от децата е още малко и все не може да пътува... Стигала съм до о.Евия само.

Общи условия

Активация на акаунт