Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 221
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 330
Стига ги защитавахте за грубостта и циничният език, като идат да работят в чужбина, как се научават да се държат добре с пациентите ?  Stop

Мдааа и в частните си кабинети не говорят така. Peace

# 331
Стига ги защитавахте за грубостта и циничният език, като идат да работят в чужбина, как се научават да се държат добре с пациентите ?  Stop

Мдааа и в частните си кабинети не говорят така. Peace

Именно. Добро отношение от лекари съм получавала само срещу заплащане и връзки, дори само с едното не става...

# 332
  • София
А как ще коментирате изказването на Иван Костов, че върху извършилите експертизата лекари е оказван натиск.
Защо се впряга цялата държавна машина да бърше след Ц.Ц.?

# 333
  • София
Снежа, не казвам, че е странно. Казвам, че когато разчиташ на нечии знания и професионални качества, се налага да преглътнеш и евентуалния му цинизъм и други поведенчески недостатъци. Да се критикуват лекарите от ГО и заради изразните им средства (как можели така да говорят простаците и т.н.) вече е прекалено. Това са двама колеги, които говорят на професионален жаргон, в личен разговор - и няма нищо чудно, че могат да нарекат "давене в кофа" една медицинска манипулация.

Lo6a mama, и тук, и в чужбина лекарите използват един език пред пациентите си и друг, когато говорят помежду си. И аз, когато говоря с клиент, използвам един език, а когато говоря с колега - съвсем друг. Затова се казва професионален жаргон - защото хората, които споделят една професия, го разбират и чрез него си комуникират. Съответно хора извън тази професия лесно могат да изтълкуват превратно определени изрази.

LOST, нищо не разбрах от поста ви, освен че оценявате високо професионалните ми качества, за което благодаря.

Последна редакция: ср, 22 дек 2010, 11:32 от Flip

# 334
Ако ще говорим за отношението, е друга тема.  Има какво да се желае.  Обаче - той се среща на ден с 20-30 пациенти. Най-различни. Цигани, които нищо не разбират. Случай в Пирогов -  цитането яло джанки и има разстройство. В приемното чакат хора с проблеми.

# 335
На мен пък цитатите на ЦЦ от СРС-тата ми изглеждат обясними в светлината на версията за мъртвородено бебе с последващи конвулсии. Видяла го е някоя санитарка и е решила да се прави на лекар. Единствено така мога да обясня давенето, даването да яде и пие и прочие безсмислици. Защото, извинете, няма що годе информиран човек, за лекар да не говорим, който да не знае че удавянето е най лесния начин за доказване на смърт ( както и дали е дишало изобщо) и че недоносено бебе не може да пие, какво остава за ядене. Разбирам, че сте ги нарочили за некомпетентни, може и да са, но все пак...
И понеже гледам че все спрягате чужбинско здравеопазване, без дори да сте го помирисвали, тук няма абсолютно никакъв начин санитарка или сестра да направи нещо подобно. Всеки знае мястото, в т.ч. младите лекари звънят да питат горестоящите дори за смяна на абокат. Но по традиция у нас всеки е поне 3 нива нагоре от това, което му се налага да върши с отвращение  Confused

# 336
Не знам дали може да се докаже всъщност  с тази експертиза категорично бебето мъртво ли е било, или е умряло след това...  или има процент съмнение. Явно, че е било недоносено и с увреждания, а и нежелано -  направо излишно. Може би щяха по друг начин да подходят, ако пациентката беше друга...
  Тук просто гадаем, според информацията, която е общодостъпна. Явно, че нещата ще се решат в съда...  ако може да се разчита на това.
  Разбира се, че сама по себе си експертиза не е достатъчна, за да се решат въпросите в едната или другата посока. Тя трябва да кореспондира и да допълва останалите доказателства по делото. Ако изцяло им противоречи, възниква съмнение в обективността и. Но ако противоречи само на едно доказателство /СРС/, а се подкрепя от пет други /свидетелски показания, лабораторни изследвания, оглед и т.н./, то тогава това единствено доказателство, очевидно не е достатъчно годно за самостоятелен извод за вина или невинност. Изводите трябва да се направят въз основа на комплексна оценка на всички доказателства. А ние чухме до тук само едно. Защото с експертизата не сме запознати. Крайният извод е оповестен в медийното пространство, но много по-важно е какво пише в констатациите. Дали са обяснени потрепванията, дали е изяснен въпроса с поемането на въздух и състоянието на белите дробове  и пр. Все неща, за които трябва да гадаем.

# 337
Един шофьор с 20 години стаж зад волана не получава опрощение за убит човек ан пътя само заради 20те години безпроблемно каране...

Даа, тогава всички са много ужасени и искат максимална присъда. Освен, ако не е Ставийски, де...

АКО бебето действително е родено мъртво, какъв е смисълът на цялата операция по покриването на задниците докторски. Хмммммм newsm78?
Мъртво бебе = отива на боклука, оформят документи и т.н. по протокола - няма драма. Ама не, ден след това те се опитват да замажат нещо. Въпросът е КАКВО?

Все пак, според мен, след коментарите на няколкото доволни пациентки от въпросните лекари, съм склонна да мисля, че хората си вършат работата. Просто този случай е бил криминален аборт. Това се опитват да прикрият според мен.

# 338
А как ще коментирате изказването на Иван Костов, че върху извършилите експертизата лекари е оказван натиск.
Защо се впряга цялата държавна машина да бърше след Ц.Ц.?
Защото този случай отначало стана такъв/просто се използва за други цели/ и сега ще трябва да го оправят, разбира се с изкупителни жертви.
Нито всички лекари са некадърни или безотговорни, нито са идеалния случай за който си мечтаем.
Знаем добре, че има и двата вида.
Това, което направи Цв.Цв. е най-малко непрофесионално, да не кажа парад на простотия.

# 339
Съответно хора извън тази професия лесно могат да изтълкуват превратно определени изрази.

Като си говорят ,че е живо едва ли са имали предвид ,че е мъртвородено .
Като си говорят ,че са се вкарали в ситуация, в която вече всеки ход ще е грешен ,че ще ги обвинят в предумишлено убийство.....как да разтълкуваме този жаргон?
Защо въобще са се водели разговори за едно мъртвородено бебе ?Имало конвулсии , явно "живо,здраво,жизнено" е някакъв жаргон професионален .Лекаря го пита живо ли ,демек потреперва ли още.

# 340
Съденето на лекари по света е доста доходоносен бизнес. И пациенти, и адвокати се прехранват с подобни дела. Друг е въпросът колко от повдигнатите обвинения са основателни и колко тъжители биват компенсирани /обикновено се търси възмездие, облечено в дебели суми/. В тази връзка цитираните "между 500 и 1500 жалби от пациенти годишно" не са показателни за възможностите, добросъвестността и личностните качества на лекарите в България. Зет ми, който е лекар в САЩ, ми е споделял, че никога не би се притекъл на помощ при инцидент на улицата, защото вероятността после спасеният от него човек да го съди и да си осигури старините за сметка на неговата застраховка е огромна.
От друга страна лекарската професия е изцяло зависима от човешкия фактор, който е двустранен. В единия край на веригата е лекарят със своите знания, практика и усет, а в другата е пациентът със своите индивидуални физиологични особености. Симптоми на заболяване и изход от лечение не съвпадат при всички болни. И ако един електротехник знае какво ще се случи ако свърже А и Б, то лекарят само може да предположи какво е възможно да стане /на база статистика/ при свързването на А и Б.
За наше огромно съжаление медицината не е толкова точна наука, колкото ни се иска да е.
Прави ми впечатление, че във всички теми за лекари, лекарски грешки, лекарски престъпления и т.н. упорито се избягва и не се взимат под внимание тези особености на професията.

Изчетох подробно цялата тема преди да си позволя да вметна тези разсъждения, които на пръв поглед може би нямат връзка с конкретния случай. Но пък имат връзка с всички изказвания, които са обобщаващи и също нямат връзка с обсъждания тук казус.

# 341
някакво си там недоносче, което е имало потенциални шансове да стане човек. Не вярвам на тази експертиза.

Дали?

# 342
  • София
ILiana, не е сигурно дали всъщност са говорели за бебето като за живо. Холограма си направи труда да изпише хубав пост – потърси го малко назад.

Представи си същия разговор, ама с кавички тук-там и без удобните многоточия, и ще видиш колко лесно се манипулира писмен текст.

Преди около година в моя вход убиха една баба, която живееше сама... Сестра ми минавала покрай блока с колата и ми звъни да пита защо има куп патрулки и линейки пред входа. Аз "Абе, не знам, очистили някаква баба (простете за жаргона, пак казвам, професия – изкарах си стажа в РПУ), та сега е лудница тука." Сестрата: "Хаха, сигурно Г. (съседче-келешче) я е убил, той нали все мрънка, че бабите от входа му се цупят за силната музика" Аз: "Той ще е". В тоя момент полицията ми звъни на вратата - хората си вършат работата, събират показания. Аз по телефона: "Айде, трябва да затварям, че ме изловиха вече, идват да ми взимат отпечатъци". Сестрата: "Аааа, знаех си аз, че ти си убила бабата..." Отговарям: "Аз ами, кой да е - тия дни се скарахме заради асансьорните такси, та затова я убих".

Абе идиотски разговор с две думи. Я си го представете записан без моите коментари, без интонациите, без нищо. Дали не си заминаваме аз и Г. за умишлено убийство директно, а сестра ми - за съучастие?

# 343
Все пак, според мен, след коментарите на няколкото доволни пациентки от въпросните лекари, съм склонна да мисля, че хората си вършат работата. Просто този случай е бил криминален аборт. Това се опитват да прикрият според мен.
Да и аз съм на същото мнение и тогава нещата ще станат доста лоши.
Защо това е било точно в неделя/не, че в неделя не можеш да раждаш/?

# 344
Baibibi, съгласна съм с това,което си написала, и мисля че неразбирането му е в основата на голяма част от описваните  тук, във форума,'лекарски грешки'.

Общи условия

Активация на акаунт