Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 135
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 540
Бабилия има право. Цялата история е ужасна.

# 541
станислава, аз чудесно знам каква наука се прави в БГ, не се съмнявай. е, може би не точно в областта на АГ. това не означава, че има условия в ГО да с еправи наука - няма ресурс, вкл. човешки (ако мога да се изразя така).
и все пак ми се струва, че твърде лично приемат майките на недоносените дечица този случай. не знам дали е точно това дете би имало шанс да диша ако беше в други условия - на майка, на болница, на обстоятелства. и какво значение има това? аз исках да обърна внимание на лекотата, с която обвиняват няколко човека, защото са си говорили (или кой знае какво) нещо, унизителни арести, артистични четения пред парламента.
не ви ли се струва, че употребяват парламента за трибуна на евтини ПР акции. и сега просто покриват велия цветанов?
и още нещо - защо няма арест, публичен на един нотариус, замесен в измами? а минава ей тъй в новините? защото няма значение за хората дали някой нотариус ще ги остави без покрив ли? може да не цитирам конкретния случай. но прави впечатление как се използват докторите напоследък.
и някой попита защо пишат експертизи на маргините.. ми да ви питам - знаете ли кой ги пази докторите? никой. не знам за маргините, но ако на мен ми се случи подобно нещо - ще напусна преди да ме е отвлякъл някой, или да е посегнал на детето ми. или ще трябва да изпадна в тежката дилема - да помагам на престъпници или да рискувам семейството си. какво ще изберете вие, от които не зависят подобни неща. питам онези, които не са юристи, лекари или други експери, викани от съда за криминални случаи...
Нали се сещаш,че Маргините няма да дойдат при теб,да им напишеш експертиза?Ааааа и да си дойдем на думата-"Ако някой посегне на детето ми" Важното е на твоето дете да не се посяга,пък ако на другите деца им се случи нещо какво правим?Майка си,и поне за миг се постави на мястото на родители загубили детето си заради лекарска некомпетентност,тогава никак няма да ги защитаваш май.Като си представя как това безащитно новородено се бори да оцелее,пред бездушния поглед на тези(не)лекари,и наглото им поведение, ме обхваща ужас.Това не са хора,това са изроди

# 542
"Гарван гарвану око не вади!"

Това изчерпва горе долу темата.
Да пожелаем на  горно оряховчани крепко здраве...

Абсолютно.

# 543
     По повод поста на Бабиля, за първи път ще изразя лично отношение, което не е свързано с въпроса има ли престъпление и доколко има доказателства за вина на лекарите.
     Още в самото начало, у мен остана някакво усещане, че това момиче е правило "бабини" опити да се освободи от нежелана бременност.
     Не зная дали съм права, просто едно усещане с горчив привкус.

# 544

А в твоя казус, единият е виновен в умишлено убийство, а другият - в опит за убийство. Последният по закон се наказва като довършено престъпление /това е съвсем опростено разбира се/.

Абсолютно не по темата - но проблемът в казуса е кой за какво е виновен, т.е. кой е "единият" и кой е "другият". Наистина ли по нашите закони се наказват еднакво опит за убийство и убийство? Мисля, че не навсякъде е така.

# 545
Била е един единствен път на преглед и то малко преди аборта.

Преглед на който никой не е забелязал фаталните промени в плацентата, които според експертизата са довели до аборт? Ок, майката е виновна, че не е ходила на прегледи редовно - това как оневинява лекари, които считат, че бебето е живо, но не правят нищо, за да го спасят?

# 546
  • Плевен
Ако може, искам да се включа с една вметка, по повод недоносените.
Преди 15 години, в Плевен, никой не си и помисли да реанимира роденото от мен в 22 г.с.  730 грамово живо бебе. Такива бяха указанията тогава. Всичко родено преди седмия месец се считаше за абортиран плод. Донякъде съм съгласна, че трябва да има една разумна долна граница. Каква точно да е тя, не мога да се произнеса, но ми се струва редно да я има.
Наистина е така. До преди влизането ни в ЕС, границата беше 26г.с. /по-рано даже 28г.с./, след която се оказваше медицинска помощ и грижи на плода. И сега има такава граница, като тя е 21г.с., като това е синхронизирано с европейската практика и се е наложило с развитието на медицината.
Наистина преди 15 години, в която и да е държава, ако плода оцелее, след като е роден в 22г.с., щеше да е чудо на медицината и щеше да е с цената на множество увреждания.
Но тези граници ги има и са точно определени.

Пак ще кажа, че по случая ме притесняват две неща:
Как лекарите са решили, че бебето е мъртво и че от него човек не става. Като процедура ми е интересно какво са направили.
И втория случай, ако наистина са мислили, че плода е жив - също ме интересува какво са направили.
Просто ме плаши факта, че никой не задава тези въпроси и няма никакъв коментар от лекарите точно за това. Как в ГО болница решават, че един плод е жив, мъртъв, жизнеспособен, и дали се нуждае от медицински грижи или не?

# 547
Лично аз вярвам на експертизата. Мисля, че това се дължи на странното поведение на 17-годишната майка и на недомлъвките. Жалко за бебенцето, /ако въобще можем да го наречем така/, че не имало шанса да се роди поне в седмия месец, но никой не знае какво е правила оплакващата се днес "майка" през тези 26 седмици. Била е един единствен път на преглед и то малко преди аборта. Метнахме се дружно върху лекарите, а забравихме за нея. Нали не допускате, че тя е самата невинност!
Виж сега , Бабилия, важното е конят да е зелен. Сещаш ли се за тоя виц?

# 548
... Просто ме плаши факта, че никой не задава тези въпроси и няма никакъв коментар от лекарите точно за това. Как в ГО болница решават, че един плод е жив, мъртъв, жизнеспособен, и дали се нуждае от медицински грижи или не?

Притеснителното за мен е, че тези въпроси се задават единствено в контекста на това дали майката е искала да задържи детето. Тонът отива към "абе, ако не го е искала, те за какво да си дават зор."

# 549
     По повод поста на Бабиля, за първи път ще изразя лично отношение, което не е свързано с въпроса има ли престъпление и доколко има доказателства за вина на лекарите.
     Още в самото начало, у мен остана някакво усещане, че това момиче е правило "бабини" опити да се освободи от нежелана бременност.
     Не зная дали съм права, просто едно усещане с горчив привкус.
Може и така да е било,но това съвсем не и дава право нито на нея,нито на лекарите да решават съдбата на това бебе

# 550
Е, Бабилия сега отвори още 50 стр.

# 551
jp, така е предвидено по закон - чл. 18, ал.2 от Наказателния кодекс. Но не всичко е толкова просто при прилагането.
А в твоя казус всичко зависи от установяване на факта, коя от двете или и двете отрови са причинили смъртта, и кой от двамата коя от двете е дал. Така както поставяш нещата, възможно е и двамата да са виновни в убийство.

Буба мара, разбира се. Пред очите ми израсна млада, здрава жена, сега на 21 години, отличничка, студентка. Нейната майка е правила опити да прекъсва бременността с някакви "конски инжекции", каквото и да значи това.

# 552
Какво е правила майката, можем само да гадаем, ако не се установи от експертизата.
Бабилия, аз пък бях "самата невинност". Ходих редовно на прегледи и видеозон /на които никой не забеляза промяната в плацентата/. Не съм изпила едно хапче през бременността.Наложи се да извадят бебето със секцио и хипотрофия. Пак добре, защото другото не искам да си го преставя.
Това обаче не оневинява лекарите/говоря за темата/.

# 553
  • София

Не пишем никакви сценарии преразказваме казаното от доцента изготвял експертизата.Той каза -да,лекарите са мислели бебето за живо.
...
Мишона разследвани са защото болницата редовно не предоставяла счетоводни документи .

Казаното от доцента обаче няма тежест в съда. Какво той мисли, че някой друг е мислел, няма никакъв доказателствен характер.

Не мога да повярвам, че заради непредставяне на счетоводни документи ще се подслушват телефони. Ако е истина, значи вече сме много далеч от идеята на правова държава и че вече човешките права не значат нищичко тук...

# 554
Казаното от доцента обаче няма тежест в съда. Какво той мисли, че някой друг е мислел, няма никакъв доказателствен характер.

Може би - аз поне не съм юрист и не мога да го твърдя. Ти, може би, си...

Но определено казаното от доцента развенчава някои митове - като че лекарите така си говорят и че "живо" е лекарски жаргон за "мъртво".

Явно техният колега - доцентът - не е на "ти" с този жаргон и тълкува разговорите, както един обикновен човек от улицата би ги тълкувал - а именно, че участнииците определено считат бебето за живо.

Общи условия

Активация на акаунт