Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 065
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 660
Аргун, явно схващам бавно. Затова те моля за търпение и питам пак: кое е гнусно? Умишлено убийство, убийство поради некомпетентност или циничен език в частен реаговор?

# 661

Gargamela, правя разлика между регламентиран разход (и фактуриран) и регламентиран доход от една страна, и нерегламентирани разходи и доходи от друга.

Тази, мисля, е много по-важната, отколкото онази, за която питаш.
Понеже се цитираше фактура от Франция за 1500 евро.
А може ли някой да цитира за пари на ръка, взети от френски доктор от държавна болница, за да си свърши работата, за която му се плаща от държавата?

# 662
  • София
Аргун, от професия до професия има разлика. Не всяка професия изисква защитна реакция - едно е да работиш в лъскаво офисче на рекламна агенция и да употребяваш модните думички за деня, друго е да виждаш болката и смъртта около себе си ежедневно, ежечасно. Не е въпрос на жаргон, а на въприемане на случващото се около теб всеки ден. Думите са само израз на начина, по който приемаш нещата. От твоя гледна точка е недопустимо лекар да говори с цинизъм за човешкия живот, все едно нищо не е станало. От тяхна гледна точка обаче, ако не е този цинизъм, те ще станат развалини за нула време. Понякога цинизмът е въпрос на оцеляване.

# 663
птица експерта изготвил експертизата възмутен от некомпетентността на колегите си ,ти ги жалиш ?!
Явно за доста хора е невъзможно да разсъждават обективно.

Струва ми се, различни експертизи четем с теб. То дори и не четем, защото никъде не са публикувани, само крайният извод се чу. Пък никой не ще да я прочете от трибуната в НС. Що ли.

Това с обективното разсъждаване е доста субективно Simple Smile

За сравнението с Франция, мисля, че цените на медикаменти, консумативи и апаратура и тук не се различават особено от френските. Евтин е трудът на докторите, но той не сваля чак толкова много стойността на мед. услуги. Така че и тук една сериозна опереция струва много, а ние (ЗК, ФМ и бюджет) искаме да минем не с половината, ами ако може с десетината... Имаше една приказка - с трици маймуни не се ловят! Затова сме на този хал като ниво на здравеопазване.

Не знам как средната заплата във Фр. е 2700 евро. Доста познати имам, точно "средни", движат се между 1500-2000 евро.

# 664
Мда, а пък в новия закон е заложено МЗ да прави единен регистър на мед. персонал с отнети права, а съсловните организации са против, щото щяло да има дублиране на функции, но в момента тези регистри се водят само териториално от съответната съсловна организация и няма централен регистър- поне така твърдят в интервюта. Отделен е въпроса на кой и защо БЛС изобщо отнема правата- повечето лекари са с наказания от съда, но не и от БЛС, с изключение на случаи на оронване на престижа на колега.

# 665
Рокси, наистина не ти е ден. Както и през последните седмици.
Отговарям ти само защото първа влезе в диалог с мен, но не ми е по силите да ти обяснявам същите неща от последните три седмици. Сизифов труд е това.

Флип,
не съм работила никога в лъскаво офисче. Знам за какво говоря, не пиша просто заради спорта.
Както вече писах между цинизъм и извращение за мен има разлика.

# 666
То на мен и година не ми е, ама това няма общо с темата. Не виждам отговор, виждам само лични размисли и страсти.

# 667
Какви са тези глупости? Нали сумата на здравната вноска се калкулира с оглед на евентуалните общи разходи? Да не говорим, че в съотношения са същите. А парите, които лекари вземат на ръка, те не служат за подобряване на здравеопазването, нито се отчитат като доход. Тоест, проблем е, че не са регламентирани.
Още повече, в много от случаите с лекарски пропуски изобщо, ама изобщо не става дума за липса на пари, а става дума за елементарна хуманност, елементарна липса на добросъвестност и любов към професията.

За Франция, тук:

http://www.journaldunet.com/management/repere/salaires_france.shtml

За сравнението с Франция, мисля, че цените на медикаменти, консумативи и апаратура и тук не се различават особено от френските. Евтин е трудът на докторите, но той не сваля чак толкова много стойността на мед. услуги. Така че и тук една сериозна опереция струва много, а ние (ЗК, ФМ и бюджет) искаме да минем не с половината, ами ако може с десетината... Имаше една приказка - с трици маймуни не се ловят! Затова сме на този хал като ниво на здравеопазване.

Не знам как средната заплата във Фр. е 2700 евро. Доста познати имам, точно "средни", движат се между 1500-2000 евро.

# 668
Сумата на здравната вноска не се калкулира така. Процентът е предимно политическо решение, ерго популистко в 99% от случаите.
Да задам поредния си тъп въпрос: клинична пътека 500 лв, лекарство- 1300. Кой да плати ?

# 669
Сериозно ли говориш за такава сума?

# 670
От твоя гледна точка е недопустимо лекар да говори с цинизъм за човешкия живот, все едно нищо не е станало. От тяхна гледна точка обаче, ако не е този цинизъм, те ще станат развалини за нула време. Понякога цинизмът е въпрос на оцеляване.

А от коя гледна точка според теб би било оправдано човешкия живот да не струва пукната парА?
Истинският цинизъм не е в думите (диалозите от СРС-тата), а в действията и бездействията, които се описват. Липсата на всякакъв респект към човешкия живот граничи с извращение. Ако цената на оцеляването е да се превърнеш в морален деградат, то смисъл от такова оцеляване няма..  Confused

# 671

Не според министъра, а според самите лекари, споделяли си това по телефона.
Трябва да е дишало само, явно, щом те не са му помогнали с друго, освен да умре по-бързо.
А резултатът от експертизата не е толкова категоричен, колкото ти.
Точка 4 от нея (защо само нея цитират обаче, ми е странно) гласи, че няма как въз основа на морфологичните изследвания да се отсъди безусловно, че детето не е било живо.
Тоест, всички накрая ще си измият ръцете.

...но това е бебе-чудо според нашия министър, то живее и диша 24 часа САМО!

# 672
  • София

А от коя гледна точка според теб би било оправдано човешкия живот да не струва пукната парА?
Истинският цинизъм не е в думите (диалозите от СРС-тата), а в действията и бездействията, които се описват. Липсата на всякакъв респект към човешкия живот граничи с извращение. Ако цената на оцеляването е да се превърнеш в морален деградат, то смисъл от такова оцеляване няма..  Confused

multimodal, не знам къде из постовете ми видя, че оправдавам някой, за когото човешкия живот не струвал пукната пара. Аз не мога да преценя колко струва човешкия живот в очите на тези лекари. Аз не знам дали тези лекари са морални деграданти. Нямам познанията да тълуквам думите им, нито знам колко от казаното е скрито зад многоточия. Не съм била там и не знам дали и какви действия са предприели. Не мога да обвинявам когото и да е, за каквото и  да е, без да знам всяко едно обстоятелство около проблема.

Има едно нещо, което знам, и него не се притеснявам да осъдя открито - и то е, че човек с ранг на министър погази Конституцията пред ушите на цялото общество.  Това знам със сигурност. Другото не мога да коментирам - има си прокуратура, има съд, те ще решават.

# 673

Ясно е, че държавата и пациента, но тук не става дума за това, че ако се налага плащане, то трябва да се направи, а за това, че заплащанията обикновено отиват директно в джоба на лекари и болници. А клиничните пътеки се точат безсмислено, за несъществували заболявания, и това си е система.
Кой плаща в тези случаи?

Сумата на здравната вноска не се калкулира така. Процентът е предимно политическо решение, ерго популистко в 99% от случаите.
Да задам поредния си тъп въпрос: клинична пътека 500 лв, лекарство- 1300. Кой да плати ?

# 674
А, значи пак опряхме до системата:)
Ако някой иска да отвори тема за проблемите в здравеопазването,за финансирането, за опит и ноу хау от други страи съм насреща. Тук не мисля да творя повече офтопик, очевидно е и че не мога да разбера дълбоките мисли и емоции на мнозинството.

Общи условия

Активация на акаунт