Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 025
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 735
Laughing Въпросът беше за хората.

ПП
Може да не уточняваш и тях, все пак те първи се изказаха по случая.
Няма да уточнявам, защото не разбрах кои, на аз имах впредвид това
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=17&WorkID=117&Level=3

# 736
Между другото, си мислех за обясненията на доцента тази сутрин - как бебето се движело 24 часа поради т.нар. "спинални импулси", а всъщност било в мозъчна смърт. Това го карало да се движи и да прави опити за вдишвания. Някой дали може да ми припомни дали дишането се контролира от гръбначния мозък при хората?

Дишането се контролира, т.е. инициира се от мозъчния ствол ( pons), част от централната нервна система.

Хората в мозъчна смърт дишат ли?

ПС Сега видях, че не.

# 737
Цитат
Това пък какво беше? Учили са "безплатно" при други условия и това значи при сегашните не трябва да получават заплата за труда им или по-малка от немските?
Точно това означава. Навсякъде по света здравните услуги са толкова скъпи заради цената на самото образование.

Ако имах навика да използвам емотикони, то бих пльоснала онова зеленото, с ококорените и въртящи се очи и бих замълчала. Но тъй като съм учила безплатно /не медицина/, се чувствам длъжна да коментирам.
Първо - не само медиците са следвали безплатно. По тази логика ти обричаш огромна част от трудоспособното население на мизерия, защото безплатното образование не му дава право да получава адекватно заплащане?
Второ - заради подобен цинизъм /който за съжаление извира не само от обикновени хора, но и от властимащите/, постепенно добрите специалисти напускат България и отиват да работят в чужди страни. От това губи не само Българската държва, но и българският потребител.

Когато човек не е наясно с една материя /въпреки уникалната информация, която е сдобил от форуми, тлаки и седенки/ е добре да не коментира и да не дава експертни оценки. Отстрани изглежда много смешно.

Докато бях студентка, много мои приятели следваха във ВИТИЗ. И там една от най-интересните им задачи за етюд беше да пресъздадат известен монолог или диалог, изваждайки го от контекста на цялото произведение, с коренно противоположно значение. Интонацията, мимиката и жестовете са неразривно свързани с начина, по който се възприема един текст. Неслучайно в романите всяко изречение от пряката реч е придружено с описание от страна на автора /за интонация, мимика, жестове, душевно състояние на говорещия герой/. Също така и не всеки, който познава буквите и може да срича, успява да разбере всяко произведение. Независимо, че се справя с разчитането на отделните думи.
В частни разговори дори и лекарите имат право да се изразяват толкова грубо, колкото и всички останали хора. Ставала съм свидетел на коментари на учители, автомонтьори, зъболекари, актьори, художници, ватмани, сервитьори, продавачи ... и всички те не пестят вулгаризмите. Защо точно лекарите да нямат правото да се изразяват така, че да бъдат разбрани от половин дума от своите колеги при положение, че тези разговори не са предназачени за публичното пространство?

Не се наемам нито да обвинявам, нито да оневинявам обсъжданите тук лекари. Това е задача, която стои пред други хора, представляващи други институции. Но се чудя как човек може да бъде толкова убеден в нещо, при положение, че не е бил пряк свидетел и съществуват толкова въпроси, на които все още няма отговор.
На публиката е показана около една стотна от цялата картина. Също така как се правят изводи, изхождайки от "аз знам една история, в която се случи еди как си". Това какво доказателство е? Аз пък знам други истории, в които е станало точно обратното, но това също не доказва нищо за конкретния случай.

Ето, дори стиховете на Вапцаров, изнесени от конкретото стихотворение, изолирани от историческия контекст, придобиват съвсем различен и противоположен на заложения от автора смисъл.

# 738
Мисля че не. Дишането е автономен процес.
Но пък за да не диша някой може да има различни причини- в мозъка, който изпраща сигнали или в нерва, който ги провежда. Има пейсмейкъри, които се поставят на този нерв- fraenical се казва на английски, на български не го знам, които го стимулират и така диша пациента. Респираторите също работят в два основни режима- пасивен, за хора, чиито мозък не изпраща сигнали, и активен- за хора с друг проблем.
За капак е възможно и дробовете да са пълни със секрети/течност по някаква причина и затова дишането да не е ефективно.
Но това всичко не е при недоносени. Освен това не съм лекар. Да не изпаднем в онази ситуация, в която тук се извадиха данни за ригор мортис, а после се оказа, че при много малки бебета този процес го няма.

# 739
  • Paris, France
Хората в мозъчна смърт дишат ли?

Не. Ако им се спре изкуственото дишане до минути спира сърцето.

Ох, много се разстроих от това:

Цитат
Дали е на 22 или 24 седмици, дали е 500 или 700 грама, основно значение има това, което е видял лекарят, което е доказуемо по анамнезата на майката. Дори да е в 26-тата седмица, такъв плод няма живот, защото няма формиран бял дроб, нито сърдечносъдова система или мозък.

Щом за председателя на етичната комисия на лекарския съюз, анестезиолог и реаниматор по специалност, в едно 26 седмично бебе няма живот, турете му пепел. Според статистиката шансът на такова бебе е поне 80 процента. Мисля да му пиша.

# 740
Да не изпаднем в онази ситуация, в която тук се извадиха данни за ригор мортис, а после се оказа, че при много малки бебета този процес го няма.

О, разбира се - аз просто си мисля на глас. Гръбначният мозък ми се струва някак твърде примитивно нещо, за да заблуди сума ти народ, че бебето е живо. А според обясненията, именно той бил "виновникът". И се зачудих - защото няма как гръбначният мозък да командва вдишванията. А така или иначе мозъчната смърт не е била доказана - и изобщо наистина ми е интересно как са доказали кога е умряло бебето. Дали ще публикуват някога експертизата?

Щом за председателя на етичната комисия на лекарския съюз, анестезиолог и реаниматор по специалност, в едно 26 седмично бебе няма живот, турете му пепел. Според статистиката шансът на такова бебе е поне 80 процента. Мисля да му пиша.

Ама те новините, че имало такава статистика малко трудно стигат до някои лекари и лечебни заведения. Sad Истината е, че за по-старата генерация лекари това е аборт. Те може да се опитват да не употребяват тази дума и т.н. - но вътрешното им убеждение е, че "от две пържоли човек не става"...

# 741
Точно така, напишете им и ги ограмотете простите лекари. Какво ли знаят и разбират те.

# 742
Чакай сега, нали спинални потрепервания са казали?
Гръбначния мозък командва ръцете и краката ( ръцете май бяха и те в понс-а, не съм сигурна).  Има хора с парализирани крайници поради увреждане на гръбначния мозък, които имат конвулсии, подскачат им крайниците и т.н. Със сигурност и периферната нервна система има участие в тези движения. Едва ли е толкова просто, че да го измислим, четейки Гугъл.
Пък и аз писах вече, виждала съм двумесечно бебе в мозъчна смърт с такива конвулсии.

# 743
  • Плевен
А бе и аз мисля, ама стигам до извода, че смисъл няма. Като гледам голям процент от обществото са по-склонни да се съгласят, че човек няма шанс, отколкото да вярват в невъзможното. За съжаление тук и мечтите и стремежите са толкови ниски, че трудно се виждат.

Колкото до дишането, според мен мозъчната смърт в случая няма нищо общо. Толкова малко бебе просто не може да диша, тъй като белия дроб е недоразвит. Ако се включи на апаратно дишане, дроба се разтваря, но алвеолите отново се слепват. Или се държи на апарат докато организма почва да произвежда сърфактант или се инжектира такъв. В случая е възможно само второто, тъй като бебето не може да доживее седмицата, в която да започне да произвежда сърфактант. Това дишане на апарат лекарите жаргонно наричат повърхностно, всъщност това не е реално дишане. Няма да се впускам в излишни обяснения как протича процеса.

# 744
  • Paris, France
Е, добре де, джей пи, когато някъде се роди такова бебе викат анестезиолозите да ги интубират, зашщото повечето педиатри не могат. Приемам, че не му се е случвало. Но!!!!! Може ли професор по медицина, в медиите, да се изтъпанчи и да твърди, че такова бебе
Цитат
няма формиран бял дроб, нито сърдечносъдова система или мозък
[/b]. Ако беше казал, че дробовете им са твърде незрели, слепват, бих го приела.

Ужасно ми е тъжно и плача със сълзи. Няма ли организация на родители на недоносени? Аз искам да пишем на този професор. Лично на мене, като майка на толкова малко бебенце, което е сега нормално и красиво момче, ми е обидно от твърденията му, защото не са верни. Зная, че лекарите от неговото поколение са така настроени и съм го изпитала на гърба си.

Още плача от гняв.

# 745
Чакай сега, нали спинални потрепервания са казали?
Гръбначния мозък командва ръцете и краката ( ръцете май бяха и те в понс-а, не съм сигурна).  Има хора с парализирани крайници поради увреждане на гръбначния мозък, които имат конвулсии, подскачат им крайниците и т.н. Със сигурност и периферната нервна система има участие в тези движения. Едва ли е толкова просто, че да го измислим, четейки Гугъл.

Не, казаха, че причините са спинални импулси. Но наред с всички потрепвания и т.н. те причинили и "опити за вдишване" или "имитации на вдишване". Това с вдишването го беше казал и един друг АГ, който дошъл на другия ден на работа и намерил колегите си скупчени около кувьоза, а бебето се опитвало да диша (това според него). И дето се пошегувал там "Отворете кувьоза да си поеме въздух" или там както беше т.нар. от него "афоризъм". Това беше в интервю с него в "24 часа", ако не се лъжа.

Ето и от интервюто с доцента:

"При него настъпва мозъчна смърт, настъпила още в утробата на майката. Започват да действат спинални импулси, колкото то е недоразвито, толкова те са по-изразени. Това са най-често дихателни движения или потрепване на крайниците, които имитират живот"

Иначе аз нямам претенции да установявам каквото и да е в случая, спокойно. Simple Smile Просто ми стана интересно. Sesana също беше намерила една статия за движенията след смърт - и наистина ставаше дума за ръцете и краката.

Мозъчна смърт и гръбначен мозък, който предизвиква "дихателни движения"... може пък и да може. Дали е имало невролог в екипа?

Stanislava_, да - ясно, че не може наистина да диша заради състоянието на белите дробове. Но самото движение вдишване-издишване го умее - даже го "тренира" още в утробата с околоплодните води. Поне така си спомням, че съм чела.

Точно така, напишете им и ги ограмотете простите лекари. Какво ли знаят и разбират те.

Мислиш, че всички те много знаят и разбират ли? Блажени са вярващите...

Nevena
, не се ядосвай. Точно този индивид е отвъд всяка надежда. Рядко срещано арогантно същество. Надявам се поне не практикува сега, като е зает с важните дела на гилдията.

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 22:39 от jp

# 746
  • Paris, France
Колкото до дишането, според мен мозъчната смърт в случая няма нищо общо. Толкова малко бебе просто не може да диша, тъй като белия дроб е недоразвит. Ако се включи на апаратно дишане, дроба се разтваря, но алвеолите отново се слепват. Или се държи на апарат докато организма почва да произвежда сърфактант или се инжектира такъв. В случая е възможно само второто, тъй като бебето не може да доживее седмицата, в която да започне да произвежда сърфактант. Това дишане на апарат лекарите жаргонно наричат повърхностно, всъщност това не е реално дишане. Няма да се впускам в излишни обяснения как протича процеса.

Да, на мене ми казаха, че вече ги включват на "мокро дишане". Вкарват им течен кислород. Зная, че понякога, за съжаление, сурфектант, механично дишане и други не помагат. Дори на 100 да им пуснат кислорода, те задържат въглероден двуокис.

джей пи, да се ядосвам или не.....моите деца са добре. На мене ми е мъчно, че в 21 век хора са третирани по-зле от кучета във ветеринарна клиника.

Цитат
.А бе и аз мисля, ама стигам до извода, че смисъл няма. Като гледам голям процент от обществото са по-склонни да се съгласят, че човек няма шанс, отколкото да вярват в невъзможното. За съжаление тук и мечтите и стремежите са толкови ниски, че трудно се виждат.

Е, защо в 26 седмица да няма шанс? Имат, и то добър. Не става дума да се вярва в невъзможното. Грозното, Станислава е, че национален консултант, професор по медицина, който от една страна казва
Цитат
Винаги съм бил против определения по адрес на пациентите - този ще умре, този ще живее.
, от друга се изказва по този начин за бебе в 26 седмица. Всички до едно, които бяха с моя син, излязоха живи и здрави изключая някой неслязъл тестис, очила, развалени зъбки и подобни. Няма нито едно да е останало  с ДЦП или подобни. Дай да пишем в недоносени или тук и да им пишем. Грозно е. Утре в някоя друга болница ще се случи същото и пак ще кажат, че детето не е имало шанс.

# 747
Добре де, не ви ли хрумва, че въпреки че някои оцеляват, други нямат този шанс. Или искате да кажете, че всички бебета, родени по този начин, в такъв стадий на развитие, непременно и винаги оцеляват?
Просто това конкретно бебе може би не е можело да бъде спасено. Защо смятате, че вашите наблюдения са стопроцентова извадка и са абсолютно задължителен развой при всяка подобна ситуация?
Също така не сте били там и не знаете какво е правено и какво не е правено, за да бъде спасено бебето.
И на моя вуйчо такива капацитети като вас му доказваха, че хора с рак на кожата живеят с години, ама той умря за 6 месеца.
Познавам жени, чиито недоносени бебета вече са големи и здрави деца, но познавам и такива, чиито новородени не преживяха и 12 часа. И какво доказва това?

# 748
Нищо не доказва, тя темата е чесалка в по голямата си част. То даже и 99.99% да оцеляват в дадена ситуация, пак не значи че някой няма да изтегли късата клечка и да е изключението без да има вина или грешка.
Напрежението е огромно, емоциите също, и логично всяка дума се приема изключително критично. Хората, които се изказват, трябва по пет пъти да мерят. Пък като се сложи и разваления  журналистически телефон......картинката съвсем става ясна.

# 749
И какво доказва това?

Че сам по себе си този срок на бременността не е фатален. Оттам нататък е нужна адекватна лекарска намеса и късмет. Поне едното ми се струва, че е липсвало - четейки описанията как са премятали тялото насам-натам и са се чудели какво да го правят. Вместо да вдигнат телефона и да звъннат в Плевен да поискат помощ - горе-долу това се е искало от тях.

Общи условия

Активация на акаунт