Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 001
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 780
  • София-Лагера
Цитат
Ето, пак ще те попитам. Днес един експерт, участвал в експертизата, каза, че колегите му от ГО са били некомпетентни да различат мъртво от живо бебе и на практика са говорили помежду си, считайки бебето за живо. Т.е. 24 часа те са мислели, че имат живо бебе в отделението, за което им е било пределно ясно, че не мохат да се грижат. Не са и се опитали - местели са го насам-натам и са се тюхкали. Това не го казвам аз. Каза го участникът в експертизата.

Ти не виждаш ли нещо притеснително в една такава ситуация?

Ей това е най-страшното.
Как му се вика на това?
Предумишлено убийство?

# 781
  • София

Безумно е да твърдиш, че няма значение дали и с какви увреждания е едно дете, защото всичко зависело от лекарите и условията, в които е родено.

А коя от вас беше там и видя как поемат бебето, как го завиват в топли пелени след като са му оказали необходимата помощ за да вземе първата си глътка въздух и как съжаляват, че не е могло да се пребори със смъртта ? Безумна наглост.

Никоя не го е видяла и не е нужно. За пореден път обяснявам, че един човек е невинен до доказване на противното. Докато не докажеш, че те не са положили никакви грижи за детето, по дефолт приемаш, че са ги положили. Не мога да разбера колко е трудно за схващане това.

Ей това е най-страшното.
Как му се вика на това?
Предумишлено убийство?

Не.

# 782
Никоя не го е видяла и не е нужно. За пореден път обяснявам, че един човек е невинен до доказване на противното. Докато не докажеш, че те не са положили никакви грижи за детето, по дефолт приемаш, че са ги положили. Не мога да разбера колко е трудно за схващане това.

Това е, ако липсва каквато и да е информация по случая. Когато имаш информация, е нормално да се опиташ да разбереш какво означава тя.

Съдът и неговите присъди са едно нещо. Собствената ти представа за случая, базирана на някаква информация и предишния ти опит, е друго нещо. Тук говорим за второто.

# 783
Хубаво, Jp, аз съм много 'за' всеки да има свободата да каже това, което мисли. Само че, не забравяйте, че по същия начин, по който тук си тракаме по клавиатурата и си вихрим мозъчните клетки, други са си говорили по телефона.
Аршините са ни двойни.

# 784
jp, чета, при това много внимателно. Не коментирам вината или невинността на лекарите от ГО. Просто казвам, че няма яснота какво точно е станало, нито какво е или не е направено.

Ами то точно това е проблема.
Дори те не знаят какво точно е станало, кой какво направил/не направил и защо.
Хайде, ако беше кацнала летяща чиния с ранено извънземно как да е, да се объркат, да не знаят кое откъде да захванат, да пропуснат сто неща, и да импровизират още толкова.
Но случаят не е толкова изключителен - недоносен плод сигурно са виждали и друг път, какво място има тук за хаос и неяснота- сто пъти се каза, че има някакъв ред по който да се върви, има и начин да установиш и декларираш, протоколираш и документираш един организъм за мъртъв,  или ако се съмняваш, че е жив поне да му дадеш шанс извън фризери, кофи и изливни стаички, Снежки и т.н -   поне да следваш някаква нормалан процедура - превеждане в патология, аутопсия, морга ..

От това, което досега чухме, четохме и видяхме по телевизията и сто интервюта и записи, всички са се държали като аматьори, да не говорим как ги оплете и собственият им директор в опитите да прикрие целият този хаос.

# 785
Хубаво, Jp, аз съм много 'за' всеки да има свободата да каже това, което мисли. Само че, не забравяйте, че по същия начин, по който тук си тракаме по клавиатурата и си вихрим мозъчните клетки, други са си говорили по телефона.
Аршините са ни двойни.

Защо да са двойни? Хората са говорели, каквото мислят - "какво ще правим", "защо не сме викнали Плевен", "защо са й казали, че мъртво, като е живо". Това не са произволно изговорени думи, незначещи нищо - нали? Разбирам да спорим за една-две фрази - какво значат и дали не са извън контекст. Но говорим за двайсетина минути разговори.

Представи си, че седиш до двама непознати във влака и слушаш разговора им толкова време - няма ли да си изградиш някаква представа за какво става дума? Може да не схванеш някои детайли - но няма как да сбъркаш генерално темата на разговора и основните моменти. Нали?

# 786
Настрана професионалния им жаргон, казват се доста конкретни неща, които няма как да обясним с упражненията във ВИТИЗ.
Инструкциите към Снежка например са от ясни по-ясни. Да го пише под 500 гр, за да си заминава с биологичните отпадъци, да няма документиране на случилото се. Или когато говорят защо еди кой си не е повикал специалист от Плевен. Или как да кажат на майката че е живо, като са й казали, че е мъртво. Защо биха го правили, ако като лекари са сигурни, че е мъртво,и само потрепва от някакви остатъчни рефлекси. Не си говорят тъй криптирано, разбират се и доста конкретни неща, но просто така се оплетоха с интервюта и мацане, че не знам кой мисли случилото се за протекло нормално.

# 787
  • София
10's, няма спор, че нищо не е протекло нормално. Важно е обаче какво точно се е случило там. Защото за мен все още не е ясно какво е. Не съм фен на прибързаните заключения, особено при толкова противоречия.

Малко вероятно е лекарите да са говорели за "нещо си съвсем друго", факт. Малко вероятно е обаче и това малко същество (не знам как да го нарека, честно) да е живяло 24 часа, особено пък подложено на тия ужаси, които се спрягат в публичното пространство... Отделно, че експертизата твърди, че е било мъртво още преди да се роди, и аз съм склонна да й вярвам... Не може да става дума за "убийство", според мен. По-скоро са се оплели в собствената си параноя и са предприели поредица от адски неадекватни решения за нещо, което всъщност не би било проблем (мъртъв плод, остатъчни рефлекси). Страхът е най-лошият съветник.

Всичко това е моето лично мнение, формирано от досегашната мъглявина от данни. Но аз ще променя позицията си, ако се докаже нещо ново, което засега не знаем. И наистина ме е яд, като гледам колко хора защитават някаква версия с убеждението, че това е кауза едва ли не като на Жана Д'Арк... Все пак би трябвало да мислим с главите си и да сме сконни да променим мнението си според всяко ново късче информация. Тука 100 души се разписаха от раз с "Не вярвам на експертизата!". Що не вярваш? "Ми щото аз вече си реших, че е имало умишлено убийство и ще си настоявам на своето". После защо не сме били общество като нормалните...

Интересно ми е какъв ход ще предпримат от прокуратурата. Имат доста сложен казус за решаване.

# 788
Искам да кажа,че вски може да говори каквото си иска в качеството си на гражданин. Както аз мога да нарека някой убиец или да пратя Милото да ми купи хероин. Но съм против да бъда съдена само защото съм го казала, без  доказателства.
Целият случай е отвратителен от началото ( с подслушването & огласяването), през действителността в българските болници, през  евентуалната конкретна случка, та до реакциите в медиите на всички замесени- доктори, експерти, ЦЦ, обществото.
Действителността в бг болниците всички я знаем каква е. И само наивник може да я вмени изцяло,та дори и предимно на лекарите.
За конкретната случка нищо не се знае със сигурност, прословутата експертиза още не е огласена, а дори и тя се оспорва предварително.

Това, за което най много ме е яд, че няма да има никакъв смисъл от цялата дандания, защото почти никой не обръща внимание  на истинските и принципни проблеми. Цялата пара отива в свирката.

# 789
Рокси, съгласна съм с теб.

Но освен самите лекари и тяхната неадекватна реакция, можеш да обърнеш внимание и на реакциите на хората, които на практика носят някаква мениджърска отговорност за работата на болниците и лекарите. Като почнем от шефа на болницата - главен герой в тази драма - и стигнем до шефовете на БЛС.

Оплели са се в параноя, казвате. Е, как така, човекът, който отговаря да има ясни правила за всяка сложна ситуация и те да се спазват, е главният "оплетен". Как се грижи той за организацията на работата, след като сам не може да предприеме правилните стъпки в такава една ситуация?

Не вярвам на БЛС - и то не вчера. Това е и част от причината да не вярвам на експертизата. Която, между другото, също беше огласена преди да стигне до прокуратурата още - и то първо от зам.-председателя на УС на БЛС (участник в нея).

Какво трябва да се случи, за да осъзнаят хората, занимаващи се със здравеопазването, че има проблем и той не е само в липсата на пари? Ако те не го разбират, кой се очаква да го разбере и да предложи и направи промяна?

Последна редакция: пт, 24 дек 2010, 14:48 от jp

# 790
Аз не разбрах. Има ли експертиза или само слухове около експертиза?

# 791
Принципно бих се съгласила с теб, че мениджърът на конкретната болница носи вина, ако проблемът беше само в тази болница. Но по голямата част от бг болниците изглеждат така- изглеждат непригодни и абсолютно несъвместими с медицината в 21 век.  Ако от 10 човека двама не вършат работа бих го обяснила с лични причини. Но ако от десет 9 не вършат работа, той най вероятно проблемът няма нищо общо с тях.
Освен това според мен хората в здравеопазването осъзнават че има проблем. Сестри и лекари непрекъснато напускат страната, епидемично на моменти. Няма управление, при което д аняма скандали в здравеопазването- я закриване на болници, я някаква реформа, я скандал с НЗОК. Не се сещам за здравен министър, изкарал цял мандат в последните няколко правителства. Май няма да е и прекалено черно,ако кажа че не се сещам нещо да ни е наред. И най важното, мисля че няма начин при запазване на настоящите нива на икономика и демография у нас, да има осезателна промяна, без значение кой вълшебник ще дойде да управлява.

# 792
Има .

# 793
Има .

Има. И Мамма обеща нова тема, когато има експертиза.  Изпълни го.

# 794
Браво, Рокси, право в целта! Проблемите са валидни за цялата държава, просто в здравеопазването най-много боли. Но това не означава, че някъде другаде е по-добро положението. Просто се примиряваме по-лесно.

Между другото, прочетохте ли, че бащата на бебето е излязъл от затвора, че твърди, че не е ром и че бебето е било желано? Иска да съди лекарите. Разбира се, навярно само му се иска, то у нас и съда е като всичко друго, де... Ами ученичката Боряна, която до скоро я пишеха 17 годишна, но след експертизата някак си я поправиха на 16 годишна. Като бебето, дето не било бебе, било в 21 седмица и прочие дрън, дрън, дрън...
И като си тракаме по клавиатурата, щото си нямаме арменски поп даже, дали повече искреност (модерният израз е "прозрачност"), точност, честност, няма да ни придвижат напред? Не е ли лъжата най-силното оръжие на хората, които разбиха държавата?

Общи условия

Активация на акаунт