Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 37 296
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 990
Кодексът на професионалната етика не може да е валиден преди закона. Има понятие за тази правна градация, но не го помня, сигурно юрист може да го каже.  Тоест, не можеш да се позоваваш на правилника на кооперацията, след като си в нарушение на закона за частната собственост, например.  А той пък пред Конституцията. И т.н.
Абсурден член на правилник. Лекар да откаже лечение на пациент ми се струва всичко друго, но не и професионално-етично.. по каквато и да е причина.
Имат право. И трябва да имат и много други права, както е и в ЕС. Ако между пациент и лекар няма доверие, което трябва да има между лекар и пациент, какъв изобщо е смисъла този пациент да иска да бъде прегледан от този лекар? Нали му няма доверие? Peace За случаите по спешност е писано, че са изключение. Значи ще дойде някой си, ще те обижда, ще те унижава без причина, щото във форума на бг мама са го подковали, че има всички права на този свят и че пациента е богоизбран и може да си позволи всякакво поведение. Пробвай да направиш същия номер в чужбина, в държава по избор. Ще те изхвърли охрана, ако е болница, ако е по спешност ще ти бият успокоително, ще те вържат и ще си свършат работата. Ако е лекарски кабинет или охрана или извиканата полиция, или някой от персонала, пациентите. После ще те съдят за уронване на престиж, за обида, недай си боже за шамар.
Лекарите са хора и имат всички права, които имат хората!
Ти наясно ли си, че при лекарите ходят да се преглеждат всякакви хора? С психически заболявания, крайно агресивни хора, прости лесноманипулируеми хора, които четейки ви си мислят, че всичко им е позволено, бивши или бъдещи затворници, настоящи престъпници- убийци, крадци, изнасилвачи, педофили.. Всичко това има право да ходи на лекар и да получава лекарска помощ, но и лекарите имат права и трябва да имат още много права, защото те са хора и никой няма право да ги обижда, унижава . Ако твоето дете утре реши и стане лекар и то ли няма да има право на нищо?

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 00:15 от avav8

# 991
  • в страната на чудесата
10 c's
кой закон задължава лекарите да дават квалифицираната си услуга във всички случаи (естествено спешността е изключение и не подлежи на коментар, както и джи-питата, с които има договорни отношения). не ми се рови, но ще бъда благодарна ако ми покажете кой закон задължава лекаря Х да прегледа пациента У, който не е спешен и просто е решил да посети лекаря Х по една или друга причина.
правилникът е заимстван от подобните в света.
между другото болницата, в която работя в момента е с т.нар. zero tolerance политика - всяка вербална или недай боже физическа агресия води до незабавно изхвърляне от пределите на лечебното заведение. и го пише навсякъде...

# 992
Каква вербална агресия е направила тази Боряна, че да й откажат преглед и лечение?

# 993
Сякаш малко му беше на момичето, че му убиха бебето, ами и преглед му отказват, пфууу.... #Crazy

# 994
Боряна не е ли била спешен случай?

Тъй че, правилно са постъпили тези лекари, щом въпросната пациентка е изказала недоверие и неодобрение от работата им.

Ако всички лекари четат 'правата си' като дявола евангелието ( видял в погледа й недоверие и бла-бла простотии) тежко и горко на системата. Един такъв отказ от приемане или едно такова недоверие трябва да са писмени в точни случаи. Наредбата какво казва? Лекарят отказва, защото еди какво си, подпис, пациентът отказва еди какво си , подпис. На мен ако тук някой ми откаже преглед, защото примерно му се струва, че го гледам накриво, ще го нося по съдилищата , ще спечеля и ще забогатея.
Моят доверен лекар ( личен) при неспешно състояние ми дава направление и аз нямам право да поискам доктор Х да ме преглежда, разпределят ме, където има място и време. Насреща ме чака дойтор У, който ме преглежда, който НЯМА ПРАВО да ме оцени по субективни критерии, защото, принципът във всички закони за здравето на планетарно ниво е:

Чл. 85. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) На пациента се оказва здравна помощ независимо от неговата възраст, пол, произход, език, национална, расова или политическа принадлежност, образование, убеждения, културно равнище, сексуална ориентация, лично, обществено или материално положение, увреждане и вид и причина на заболяването.

Ако има мотив да ме върне, поради някаква причина и да ми откаже преглед, това е абсолютен изолиран казус, който е неоспорим, наприемр, ако се появя пияна, или тръгна да го бия , което  се ДОКУМЕНТИРА по съответният РЕД. Аз дори да реша да го бия той е длъжен първо да опита да ме озапти, а после да ме гони.

В случая който разискваме има ли такова нещо? Тези хора дори не са записали Боряна като пациентка.  Как е установена  тази смърт на това бебе, къде е записан часа, в който е обявена смъртта -  никой не разбира, защото няма НИЩО написано от хора, на които това им е работата - да спазват процедури. Да не са шамани? И вие обяснявате, че  са постъпили правилно, защото Боряна не изпитвала доверие към тях?

avav8, да наясно съм че преглеждат всякакви хора, това им е работата. Да преглеждат всякакви хора, мръсни, недодялани, беззъби, въшлясали, заразени с какво ли не, оповръщани и осрани, това е лекарската професия. Ако моето дете реши да става лекар, аз ще съм най-щастливата майка на света, защото смятам, че това е най-великата професия на света и ще продължи фамилна традиция.

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 13:32 от 10 c's

# 995
10 c's, мисля че става въпрос за друга пациентка критикувала болницата .

# 996
Аха ясно, не разбрах за кое предаване става в-с, т.е те й отказвали, защото тя се оплакала от тях в моедиите, това документирано ли е, причините да откаже на тази жена достъп до болницата е, че няма доверие в тях. Това е безумно извинявайте, да лишат от достъп до единствената болница в града ( нали е една?), защото си си позволил да ги критикуваш.
Както и да е, защитавам принцип в случая. Може да не разбирам от медицина, но разбирам нещо от здравен менаджмент и администрация - спазването на процедурите, документирането на случващото се е от най-важно значение, за съществуването на една система. Дори да има случай на недоверие, откази и т.н това трябва да е обвито в строга документирана форма и юридически издържано. Не " те й заявили". Те така 'решаваха' и колко тежи фетуса на Боряна, и в колко часа е постъпила, историите за това къде и как е родила и какво се е случило след това са най-различни. Това е недопустимо.
Те трябва да й подадат съответния документ, в което я уведомяват, че е отлъчена от тяхната болница. С него тя може да отиде при адвокат и да си търси правата, като гражданин. Проблемът в много такива случаи ( както и с фетуса на Боряна) е, че липсва именно елемента на заяитане на ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ред. Още от СРСтата стана ясно, че всичко плува в пълен хаос в тази болница, този случай не е изолиран, в това съм убедена, просто това се разчу. И докато тоя хаос не се подреди, няма да има подобрение на ситуацията 'здравеопазване" не само в Горна Оряховица, а и в цяла България.

# 997
На Боряна е отказан преглед от търновски гинеколог тук някой писа , че е ставало въпрос за болничен.
А на друга жена ,която критикувала горнооряховската клиника пък са и отказали преглед /лечение.
Това с правото на отказ за преглед /лечение от страна лекаря е просто безумие .

# 998
  • SA

Имат право. И трябва да имат и много други права, както е и в ЕС. Ако между пациент и лекар няма доверие, което трябва да има между лекар и пациент, какъв изобщо е смисъла този пациент да иска да бъде прегледан от този лекар? Нали му няма доверие? Peace За случаите по спешност е писано, че са изключение. Значи ще дойде някой си, ще те обижда, ще те унижава без причина, щото във форума на бг мама са го подковали, че има всички права на този свят и че пациента е богоизбран и може да си позволи всякакво поведение. Пробвай да направиш същия номер в чужбина, в държава по избор. Ще те изхвърли охрана, ако е болница, ако е по спешност ще ти бият успокоително, ще те вържат и ще си свършат работата. Ако е лекарски кабинет или охрана или извиканата полиция, или някой от персонала, пациентите. После ще те съдят за уронване на престиж, за обида, недай си боже за шамар.
Лекарите са хора и имат всички права, които имат хората!
Ти наясно ли си, че при лекарите ходят да се преглеждат всякакви хора? С психически заболявания, крайно агресивни хора, прости лесноманипулируеми хора, които четейки ви си мислят, че всичко им е позволено, бивши или бъдещи затворници, настоящи престъпници- убийци, крадци, изнасилвачи, педофили.. Всичко това има право да ходи на лекар и да получава лекарска помощ, но и лекарите имат права и трябва да имат още много права, защото те са хора и никой няма право да ги обижда, унижава .

Абсолютно подкрепям написаното от avav8 ! Никой никъде не твърди, че лекар трябва да отказва преглед на : "мръсни, недодялани, беззъби, въшлясали, заразени с какво ли не, оповръщани и осрани", нито пък на пияни, психично болни и дрогирани, които налитат да го бият, с такива естетвено, че трябва да намери начин да се справи.
Когато обаче дойде пациент, който изказва ясно недоверие към способностите му на лекар, държи се агресивно, арогантно и безпардонно, то в този случай по-добре и за лекар и пациент би било пациентът да си потърси да го прегледа лекар, на когото има нужното доверие.

# 999
Тази жена е критикувала болницата и за това и е отказано лечение.
Спрете да пишете глупости ,че били в правото си не става въпрос аз да съм недоволна от д-р Х и да му кажа вие не ме лекувате правилно и на другия ден да ида пак при него , а да имам избор и на други лекари.

# 1 000
  • Costa Rica
Така... Какво се говори тук. В конкретния случай - Боряна отива във ВТ болница да иска извинителна бележка за отсъствията си. Няма спешен случай. Не и трябва болничен - една хартийка с номер и неразбираеми драсканици по нея върши работа пред уч. власти. Отказват и - въпреки че са известни с това, че раздават извинителните бележки на килограм. Може би е нямала пари да си плати исканата "такса"  Mr. Green - това не го знам. Нормално е да не е искала да ходи в ГО. Тук няма кой знае какъв избор на лечебни заведения, така че ВТ е първа опция.

Няма нарушение на никакъв кодекс и закон. Липсата на душа засега не е подсъдна.

# 1 001
  • Paris, France
Навсякъде по света лекарите и останалия медицински персонал имат право да отказват да приемат пациент, освен по спешност. В случая, предполагам, Боряна не е разбрала, че болничен не могат да и издадат от лечебно заведение освен това, в което е родила. Аз лично съм сигурна, че от горнооряховската болница биха и издали болничен без проблем ако беше се обърнала към тях. Тя е отишла във великотърновската болница. И да искат не са можели да направят това, което тя е искала от тях.

В предаването на Карбовски го каза 17 годишната родилка.
Отишла след това на лекар и понеже знаела, че в Г.Оряховица няма да я прегледа никой заради с лучая с бебето й, отива във В.Търново, записала си час и т.н. Но като отишла докторката я изгонила, защото по името вече била разбрала коя е.

А откъде е знаела, че няма да я прегледат в горнооряховската болница? Тя даже не е отишла да опита. И ако е искала извинителна бележка е могла да отиде при личния лекар.

И в кои случаи някой лекар си позволява да надхвърли собствените си възможности и тези на болницата като ограничи до минимум възможността за животоспасяващи действия?  newsm78 Има ли изисквания към този род болници от някоя институция, някакви алгоритми, които да се спазват, одит, санкции..?  Както изглежда всичко зависи от изпълнителната власт - какво казва тя за случаите..?  Rolling Eyes

Идея нямам дали са намесени лични недоразумения между ГО и Плевен, или от НЗОК нещо ги санкционират, ако потърсят помощ за случаите, които не са им във възможностите, но твърде много смърти на бебета им се събират на докторите от тази болница..  ooooh!

Ако преценят, че животоспасяващите действия няма да подобрят състоянието на пациента за дълго време а само ще увеличат страданията му, не предприемат такива. На много легла и кувьози в интензивното висят надписи DNR (do not resuscitate - да не се реанимира). Явно има недоразумения ако вярваме на телефонния разговор и аз мисля, че е по-добре цената на линейките с кувьоза да се поеме от бюджета.

Във всяка болница има смъртни случаи. В тези двата случая става дума за недоносени бебета с инфекция и при тях риска от смърт е многократно увеличен по принцип. Също, възрастта на майките - едната под 20 а другата над 35 допълнително увеличава и без това грандиозния риск. И в двата случая раждането не е могло да бъде отложено и майката да се транспортира до по-голям център.

Че то в Токуда има 2 кувьоза, там сигурно чоп хвърлят чие злато по-напред да мине ..

Трудно ми е да повярвам за Токуда. В раздел недоносени има майки с бебета, отгледани там и доколкото зная е имало и други освен тях в отделението. При липса на кувьоз в здравното заведение се търси друго здравно заведение с наличен такъв. Мене ме закараха на 200 километра заради липса на кувьоз в местната болница и ако такъв не бяха намерили можеха и в Ирландия да ме закарат. Проблем с броя кувьози има навсякъде. Болницата, в която се роди сина ми я закриха а броя родени недоносени се увеличава.

# 1 002
Голям вероятност за смърт има да ,но в случая вероятността е 100% ,защото не е направено нищо за тяхното оцеляване.

# 1 003
  • София

Вече взехте от пръстите си да изсмуквате аргументи...
Че то в Токуда има 2 кувьоза, там сигурно чоп хвърлят чие злато по-напред да мине ..
Била ли си там? Аз съм била и имат една от най- добре оборудваните неонатологии в страната. В някои отношения е най- добрата. Не разбирам защо са спорта и спора мнозина са готови да пишат всякакви, ще ме прощавате, глупости.

Колкото до правото на лекарите да отказват преглед- естествено е да имат право. Освен всичко останало, ако няма доверие между лекар и пациент е съмнително ще има ли резултат от лечението. Струва ми се далеч по- коректно от страна на лекаря да откаже да бъде лекар на конкретен пациент, отколкото да го приеме въпреки, че не би могъл да му помогне по ред причини. Тук въобще изключвам конкретният случай, при който въобще не се говори за лечение, а за издаване на документ, които би могъл да бъде издаден само на едно единствено място.

# 1 004
  • Майничка
Така... Какво се говори тук. В конкретния случай - Боряна отива във ВТ болница да иска извинителна бележка за отсъствията си. Няма спешен случай. Не и трябва болничен - една хартийка с номер и неразбираеми драсканици по нея върши работа пред уч. власти. Отказват и - въпреки че са известни с това, че раздават извинителните бележки на килограм. Може би е нямала пари да си плати исканата "такса"  Mr. Green - това не го знам. Нормално е да не е искала да ходи в ГО. Тук няма кой знае какъв избор на лечебни заведения, така че ВТ е първа опция.

Няма нарушение на никакъв кодекс и закон. Липсата на душа засега не е подсъдна.

Извинявай, нищо лично, но наистина ли мислиш това което пишеш? "Една хартийка с номер и неразбираеми драсканици по нея" е не по-малко официален документ, с изходящ амбулаторен номер, подпис и печат на конкретен лекар. Дори извинителната бележка да е фалшива, лекарят, който я дава обикновено си "връзва гащите" като слага валиден амб.номер и предвижда възможността да издаде амб. лист за фиктивен преглед, с което да докаже състоял се такъв и да оправдае документа.
Както точно си представяш, че при вдигналия се медиен шум точно за това момиче, който и да е лекар ще рискува солена глоба от НЗОК при евентуална проверка (най-малко), за да издаде документ с невярно съдържание, отнасящ се за период в предходен месец, в който пациентът не е преглеждан от него (което е лесно доказуемо)?

Общи условия

Активация на акаунт