За приложението на "западният модел" в българското семейство

• 21 775
  • 371
  •   1
Отговори
# 150
Е, как да не се съдят родителите, а само децата  Wink

# 151
  • София
тъй де, ама баш пък, цял форум да живее в ОК, вече е подозрително.  Simple Smile

# 152
тъй де, ама баш пък, цял форум да живее в ОК, вече е подозрително.  Simple Smile

Joy Joy Joy

# 153
Е, как да не се съдят родителите, а само децата  Wink

Не знам. Няма нужда от съдене, ако има разбирателство между роднините. Понякога отстрани някои семейни отношения изглеждат доста странни, но за хората вътре в тях са си нормални. Въпрос на разбирания.

Миии, аз не чета избирателно, нито си правя събирателни образи и виждам доста различни хора.  Peace

# 154
Айде де  Stop
Имаше една жена, разведена с дете, живее при родителите си, заедно с брат си, няма работа и доход да живее самостоятелно. И въпреки това се започна - ма стига да искаш - ще намериш начин да се изнесеш, стига да си умна - работа ще има и тн....То е лесно като гледаш отстрани. Ма то щото в ОК няма такива проблеми де....

# 155
Не съм чела споменатата тема.
Мислих, че тази е за отношения родители-деца, ама вие пак я обръщате на пари и това какво имат или нямат другите хора. Stop
Иначе, добре е, когато си паднал, някой да ти каже няколко окуражителни думи и да ти подаде ръка, вместо да те срита 2-3 пъти.
И пак е въпрос на нагласа. Познавам младо семейство с възможност да се изнесат от родителите, но си живеят 4 семейства под общ покрив /7 възрастни и 2, засега, деца/ - така им е по-удобно - паричките се харчат по заведения и екскурзии в чужбина, вместо за ипотека; винаги има кой да взима, води и гледа децата; винаги има кой да сготви или почисти /и нито наем си плащат помежду си, нито нищо/. Стадно чувство също има...

# 156
Така е, темата е за родители- деца. И за това дали на всяка цена трябва да живееш самостоятелно, макар и в бедност и лишения. Дали трябва да правиш всичко сам и да отказваш подкрепа от родителите и това дали доказва колко си велик.

# 157
Според мен, да се справяш със живота /независимо как, защото това си е твоят живот, а не техният/, без да си в тежест на родителите си, не означава "правене на велик", а уважение към всички грижи, които тези родители са положили към теб. Някога те са били длъжни да се грижат, но нима не е редно да бъдат оставени да се насладят на малко спокойствие и егоизъм, преди да е дошло времето самите те да имат нужда от грижи?!

# 158
Според мен, да се справяш със живота /независимо как, защото това си е твоят живот, а не техният/, без да си в тежест на родителите си, не означава "правене на велик", а уважение към всички грижи, които тези родители са положили към теб. Някога те са били длъжни да се грижат, но нима не е редно да бъдат оставени да се насладят на малко спокойствие и егоизъм, преди да е дошло времето самите те да имат нужда от грижи?!
Peace
И доказателство ,че родителите са си свършили отлично работата с възпитанието ти!   

# 159
  • София
А според мен желанието за самосправяне е нормална част от развитието на всеки млад човек, а не толкова заслуга на родителите! Колкото и еретично и скандално да звучи! Всеки що-годе нормален млад човек, че и децата дори, усеща, че финансовата, физическа и прочие независимост от родителите е независимост и от техния контрол. Просто който плаща, той поръчва музиката. Ако родителят даде апартамент, после звъни на вратата без предупреждение или се чувства в правото си да дава съвети. Защото даващият все още се чувства собственик, особено пък, ако дава на детето си. С някои изключения, повечето млади хора искат да скъсат синджира и затова много държат да работят и да се изхранват сами, а не че толкова от уважение и т.н. към родителите. Защото, ако сам се изхранва, родителят нищо не може да му каже що се е оженил точно за това момиче, защо точно сега отиват на почивка, защо точно така са си обзавели дома, защо... Вечният конфликт между млади и стари - старите искат да държат властта, а младите искат да се освободят и никой да не им държи сметка за решенията. А това най-лесно се постига с финансова независимост. затова и се стига постоянно до семейни драми.

# 160
Абсолютно.
Може да си отлично възпитан и пак да имаш проблеми с това прословуто самостоятелно справяне. Винага на родителите ли ще е тогава?

# 161
Абсолютно.
Може да си отлично възпитан и пак да имаш проблеми с това прословуто самостоятелно справяне. Винага на родителите ли ще е тогава?

Независимо дали имаш проблеми със справянето или нямаш, възпитанието има общо с това дали ще си вземеш д...то в ръце и ще се бориш сам или ще виснеш на ръцете на родителите си. А родителите ще имат вина ако тихомълком те вземат на вечно доотглеждане, вкл. съпруга ти, децата ти и домашния любимец.
Предпочитам да ям хляб и сол, но да не натоварвам родителите ми с моята и на семейството ми издръжка, защото са ме хранили достатъчно като дете. Сега е мой ред да храня своите деца.
Въпросът не е в това как се справяш, а в това да не си в тежест на някого и да чакаш някой друг да се справя вместо теб...
Като не можеш да се справяш сам, ще си налягаш парцалите, според възможностите си, а няма да чакаш тати да ти купи кола, а мама да ти носи всяка вечер баница.

# 162
Там е разликата - не бих искала детето ми да яде хляб и сол, само за да не ме товари.

# 163
...
Като не можеш да се справяш сам, ще си налягаш парцалите, според възможностите си, а няма да чакаш тати да ти купи кола, а мама да ти носи всяка вечер баница.

И аз така мисля. Но когато става дума за постоянно. Иначе, ако еднократно се наложи заради болест или нещо др., бих подала ръка на детето си, но за издръжка в продължение на години не, то малко излиза до 50 ме гледаха родителите, после децата  Simple Smile

# 164
  • София
Ама, то не пречи да храниш своите си деца!  Laughing
пък и, като гледам, доста народ добре си преживява и без да се напъва на хляб и сол, за да се доказва на родителите! Въпрос на стандарт на живот. Ако стартовата ти позиция е нула капитал, щеш-нещеш си натискаш парцалите. А ако по подразбиране имаш покрив над главата, то половината ти проблем е решен, само трябва да си търсиш ядене!

Общи условия

Активация на акаунт