За приложението на "западният модел" в българското семейство

• 21 714
  • 371
  •   1
Отговори
# 255
Питам, защото в тази тема, че и в другите, магистратурата е само минимумът. Явно само чуждите деца стават готвачи!  newsm78

Честно да ти кажа, ако не иска да учи, няма да ми направи особено впечателние, това си е неин избор. Имам предвид, че първите 4 или 5 г. за мен са преходни и това са годините, в които бих ударила едно рамо, което постепенно да отслабва и да се включва за някакъв кратък период, ако става дума за болест или някакво др. затрудненение и то не от до, а за нещо малко. Не съм крайна - всичко изведнъж да спре, както viliko казва, че й се е налагало да работи за основните неща - такса и т.н., точно това искам да избегна, в началото да си работи само за допълнителни. Но като отида да си купя нова кола, няма да взема 2.
А за прибирането по нощите не е въпроса дали ще ме събуди или не, мъжът ми, когато е бил на 20 г., сестра му е била на 5 г., ако живееше у тях, дали всички щяха да са доволни, че в 4 ч. се е прибрал с някоя мацка? След няколко седмици с друга? Или да ходи да се завира по коли и поляни. Има си неща, с които трябваше да се съобразява, неща, които са нормални за възрастта и като живееше отделно ги приемаш за даденост.

# 256
Синът - като има сестра - ще се сети какво да прави - ако си го възпитала. Но единствения начин за нормален живот на млад човек не е нуждо да се заклеймява, че е само извън дома! Аз предпочитам например да не му плащам наем, а да му ги събирам за начална вноска на жилище.  И т.н. Ако въобще ме пита някой...

# 257
Синът - като има сестра - ще се сети какво да прави - ако си го възпитала. Но единствения начин за нормален живот на млад човек не е нуждо да се заклеймява, че е само извън дома! Аз предпочитам например да не му плащам наем, а да му ги събирам за начална вноска на жилище.  И т.н. Ако въобще ме пита някой...

А той какво предпочита, ще го питаш ли?

# 258
viliko, какъв е възпитаният начин? Те са 3 деца (има и сестра 1 г. по-голяма от него), под един покрив (апартамент) какво е възпитано да правят? Колкото и да са либерални родителите, именно възпитанието ти слага спирачки за естествени неща, на които ако живее отделно си ги изживява. Притесняват се и родителите, и децата.
Аз не те карам теб да действаш така, пише собствените си разбирания, на мен не би ми било приятно посред нощ да се сблъскам с непознат в коридора ...

# 259

А той какво предпочита, ще го питаш ли?

Няма нито да питам, нито вечерен час да слагам. Ще се надявам да е така възпитан, че да може да преценява.
Да не говорим, че в случая - три деца в една стая с голяма разлика - е просто абсурдно. Говоря за нормален живот, в това не включвам синът ми да живее в една стая със сестра си и бебето.

# 260
Никъде не съм написала, че са в една стая  newsm78
Но да се промушват на пръсти като мишчици и да се чувстват неудобно на сутринта или да се засекат с родителите/малкото дете в коридора - може и да е нормално, на мен просто не ми допада.

# 261
Защо да се "промушват на пръсти като мишчици и да се чувстват неудобно на сутринта или да се засекат с родителите"  newsm78 Напълно нормално е човек на определена възраст да има партньор. Не виждам нищо лошо, дори наротив. Е, разбира се - ако всяка седмица ще засичам нова - няма да съм навита сигурно. Но си мисля, че тоя млад човек ще може да прецени кое е удачно, тоест да си води сериозна приятелка - е ОК.

# 262
На 19-20 г. не всеки има сериозна. Докато си намери, трябва да ходи по чужди квартири за нещо напълно естетсвено. В крайна сметка това си е решение на детето и родителите, варианти много  Peace

# 263
Гледам,че родителите на малки деца още хвърчат.....     Mr. Green  поне повечето.
Чакайте да пораснат отрочетата,да почнат да имат мнение за всичко,да ви кажат ,че САМИ ще решават къде ,кога и с кого ще ходят....
Дано пак да пишем тук,да споделите!    Laughing

Цитат
Защо да се "промушват на пръсти като мишчици и да се чувстват неудобно на сутринта или да се засекат с родителите
Цитат
Ще се надявам да е така възпитан, че да може да преценява.
Цитат
Например, наясно са какво означава добра гимназия, какъв е редът за влизане и какво трябва да направят, ако искат да са в хубаво училище

Фантазии,фантазии.....    Grinning

# 264
На 19-20 г. не всеки има сериозна. Докато си намери, трябва да ходи по чужди квартири за нещо напълно естетсвено. В крайна сметка това си е решение на детето и родителите, варианти много  Peace
Е, значи - за да може да е*е на спокойствие ежесекундно - да му намеря квартира  Crazy

краси.мира - вземи почети малко, сто пъти повтарям лично аз - надявам се, иска ми се, но никога не се знае и плановете понякога отиват на кино!

# 265
Е, значи - за да може да е*е на спокойствие ежесекундно - да му намеря квартира  Crazy

Не, не на твоето, аз говорех за моето, ти можеш да си живееш заедно, решението си е твое  bouquet
За да може всеки от нас да живее спокойно, без да се притеснява от различията в поколенията, ние и тя ще имаме различен начин и режим на живот, предпочитам да не се налага в дома си да си поставя ненужни ограничения, просто да си прави, каквото поиска.

# 266
Само момичетата, които са отраснали без родителска подкрепа разбраха за какво става въпрос.
За мен подпомагане на едно дете за осигуряването на образованието му си е много
сериозен старт в живота, за което бих била безгранично благодарна, ако ми се беше случило.
Особено при родители, които могат да си позволят да подпомогнат детето за образованието му,
а не го направят си е направо срамно.
Като казвам подпомагане, разбирам не плащане на всичко, но въпреки това да не ти се налага да трепериш, че трябва да платиш квартира, остават още две седмици, а ти не си събрал парите.
Тези които не са го преживяли да се борят сами в живота без една стотинка, едва ли могат да го разберат. С образование и диплома живота изглежда по съвсем различен начин.
А и докато се учи, когато нямаш спокойствие и тепериш да не те подгони хазяина, дали ще
имаш пари да си платиш здравните осигуровки, дали ще може да си напълниш хладилника,
а дали ще ти остане време да си научиш, да отидеш на лекции и т.н., всичко е доста трудно.
И минималната помощ е злато.
За мен това родителите да ти платят образованието и да се биеш в гърдите, че само с това са ти помогнали е направо смешно, и послед самостоятелен бил. Ами то всеки с помоща на родителите е самостоятелен. Или примерите които давате, да плащате квартира на детето по време на следването и тогава то е едва ли не самостоятелно. За такава самостоятелност мечтае всеки.

# 267
Тинкърбелче, направо се чудя за какво говориш Rolling Eyes newsm78 Половината от съучениците на сина ми са студенти в чужбина, другата половина -тук. Тези в чужбина ги издържат изцяло родителите им, пращат им някаква сума, примерно 1500лв/месец в Англия и с тях си плащат общежитието, купуват си храна, учебници, транспорт и каквото им трябва. Здравните осигуровки им ги плащат оттук. таксите-задължително, че са солени за нашите стандарти. Някой поработват за джобни, но само в горните курсове, повечето - не. Поне в началото казват, че е невъзможно да се учи и работи едновременно. Не съм чула някой да се вайка за наеми и хазяи, всеки си е направил сметка има ли пари за чужбина, или не. Rolling Eyes При тези, които са тук положението е същото - плаща им се всичко-от таксата в уни до квартира или общежитие, храна, транспорт. По-отраканите работят за...джобни. В горните курсове повече си търсят работа, трябва им опит, стаж, препоръки. Не съм чула някой да започне съвсем сам на своя издръжка изцяло, най-малкото, за да заминеш ти трябват няколко хиляди още оттук - сертификати за езика, които са платени всичките, легализация на документи/навсякъде пари искат/, лаптоп/задължителен, с легален софтуер/, личен багаж с подходящи дрехи за мястото, където отиваш, билет. Трябва определена сума поне за началото, защото няма как да работиш без жълта карта, а се чака няколко месеца, докато ти стане готова. Не виждам ако нямаш 5-6 хил къде ще вървиш, а по какъв начин един абитуриент да ги спечели? Не виждам дори как един току-що приет студент ще си плати таксата в уни дори тук, като трябва още при записването да извади 500лв примерно, няма откъде. newsm78 В този ред на разсъждения мисля, че повечето студенти са на издръжка на родителите основно, както тук, така и в чужбина. Чудно ми е наистина как си се оправила, по-точно как си успяла да започнеш първата година, за по-късно е възможно с много лишения да се оправя човек и сам... Rolling Eyes
Извинявам се, че нещо оспамих темата  Embarassed

# 268
  Unadaptble, отдавна исках да се намеся в същия дух. Аз имам син, студент в чужбина и съм напълно съгласна с това, което пишеш. В първите 3 г. в чужбина ,е невъзможно да учиш и работиш. Толкова плътно ти е запълнено времето,че  са невъзможни такива подвизи. А във Великобритания, до преди няколко години беше и забранено на студенти да работят. А и без да си платил таксите, закъде ще ходиш незнам. Та и аз незнам как може да започнеш , а и да завършиш, без сероизна родителска подкрепа. Хора, твърдящи противоположното са склонни към фалшиво самогероизиране.

# 269
  • Бургас
Гледам,че родителите на малки деца още хвърчат.....     Mr. Green  поне повечето.
Чакайте да пораснат отрочетата,да почнат да имат мнение за всичко,да ви кажат ,че САМИ ще решават къде ,кога и с кого ще ходят....
Дано пак да пишем тук,да споделите!    Laughing...

Отдавна ми се искаше да го напиша. До тук - чешене на езиците на база родителските фантазии и болни амбиции.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт