Еманципация в семейството?

• 16 128
  • 315
  •   1
Отговори
# 60
  • Linz
Нямам нищо против еманципацията. Жената не е второ качество човек и заслужава равни права с мъжа.

пппп. в Швеция и Финландия жените имат право да гласуват от 1906/7 г, а във Франция от 1945  Shocked За България не намерих точна година-спрягат се от 40те до 1967.
В Лихтенщайн жените и днес нямат право да гласуват.

Гласуват, ъф корс

Помислих, че може би съм назад с материала, ама не... В Лихтенщайн жените продължават да НЯМАТ право да гласуват:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B … D0%B0%D0%B9%D0%BD

# 61
назад си Рени с материала, от 84та гласуват жените в Лихтенщайн.
В Швейцария до 70тте е имало кантони, в които жените не са имали право да гласуват.
Диви планинци  Twisted Evil

# 62
  • София
ами, виж, вече писах 0 въпросът е принципен - какво става, когато статуквото като приходи или отношения се промени под натиска на обстоятелствата. Човек, веднъж свикнал дори в брака да си разполага с парите, после много трудно се разделя с част от тях заради партньора.

# 63
Приятелката ми в Германия, като купи храна за седмицата, слага бележка на хладилника със стойността на покупките и после мъжът й възтановява половината сума- съответно  той като пазарува тя му дава половината пари. Така си живеят. Когато им бях на гости и отидехме заедно на кафе, той си плащаше неговата сметка , а ние нашата.
Аз май съм най-не еманципирана - мъжът ми изкарва парите, аз имам само един наем който вземем от един апартамент, но тези пари са ми само за кафета и разходки. Всички разходи той поема.

# 64
  • Linz
назад си Рени с материала, от 84та гласуват жените в Лихтенщайн.
В Швейцария до 70тте е имало кантони, в които жените не са имали право да гласуват.
Диви планинци  Twisted Evil
О, щом е така- не съм назад. Това го знам от университета (география съм завършила, доста след 84-та). И от майка ми, която преди няколко години беше в Лихтенщайн.
Това е единствената страна в Европа, в която жените нямат избирателни права.http://maxtravel.bg/strani/0015.%20lihtenshtain.pdf

# 65
Рени стига с тия източници на български  Simple Smile

http://www.nytimes.com/1984/07/02/world/around-the-world-liechte … ight-to-vote.html
Съобщението в Ню Йорк таймс за референдума от 1 юли 1984та, който отменя тези от 71ва и 73та.
и мъжете дават право на жените на глас с цели 51 %  Laughing
( забележете колко са 84% от мъжката популация, към 5000 човека  Mr. Green)

а тук много широко се обяснява темата за women suffrage  http://en.wikipedia.org/wiki/Women's_suffrage
има и табличка по държави кой от кога има право да гласува  Peace

ПС: така или иначе Лихтенщайн за какво го даваме за пример?

Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 23:50 от 10 c's

# 66
Май само аз не схващам връзката между еманципация и делене на сметките примерно..
Или еманципация и това мъжът да мие чинии..?

Защото какво му пречи на милото да си пийва и тормози женичката, която печели повече от него?

# 67
и аз щях да пиша, че жените в Лихтенщайн имат право да гласуват от '84г. Беше ми интересно да прочета, че Л е единствената страна в света без държавен дълг. Минавала съм от там и  лично не знаех, че тая страна 20х10км е толкова богата- имат най-висок БВП на глава от населението в света.

По темата: Жените избират да са еманципирани или не, в зависимост от това, дали им изнася или не  Wink

но и аз свързвам еманципацията на жената с освобождаването й от религиозна, обществена, икономическа, дори сексуална зависимост и достъпа й до образование. Друг е въпросът, че по отношение на равнопоставеност на половете има още път да се върви.

Май само аз не схващам връзката между еманципация и делене на сметките примерно..

смята се, че след като жената е финансово независима и си изкарва пари, мъжът не е задължен да й плаща сметките. Но аз пък бих казала, че не е правилно сметките да се делят на половина, след като все още за една и съща длъжност мъжът получава средно 30% повече пари от жената.

Май само аз не схващам връзката между...
  еманципация и това мъжът да мие чинии..?
Еманципацията не е в това, че мъжът мие чинии, а че няма мъжка и женска работа  Wink

Последна редакция: нд, 26 дек 2010, 00:46 от Azalee

# 68
Еманципацията не е в това, че мъжът мие чинии, а че няма мъжка и женска работа  Wink

Аз пък разбирам еманципацията като самия свободен избор на жената дали изобщо да измие чиниите.
Ако и доставя удоволствие домакинската работа и я прави по желание, значи си е еманципирана.

Това с финансите също е относително. Това, че и двамата печелят, не значи, че и двамата харчат.
Познавам еманципирани жени, които печелят много, но са изцяло на издръжката на мъжете си.
Това не ги прави зависими или с потъпкани права.

Аз примерно съм в майчинство, мъжът ми не върши домакинска работа, защото работи достатъчно много, за да го товаря и с това.
Работата обаче не я върша аз, а имам помощница. В коя група съм тогава..  Simple Smile

# 69
тя жената може да си е еманципирана и въпреки това без удоволствие да й се налага да върши домакинската работа.... да речем, защото мъжът й в това време обгрижва децата.

трудно е да се определят границите на еманципацията в семейството, защото зависят от конкретиката на това семейство.  Някоя феминистка би казала, че жени, издържани от мъжете си, не са еманципирани и зависят от благосклонността на мъжете  да (им) плащат сметките...  от друга страна отглеждането на дете например си е 24/7 работа .... та ако жената се чувства добре, уважавана и оценена, то кои сме ние да й насаждаме липса на еманципация.  

# 70
Добре де, вие представяте ли си мечтата ви да е да сте архитект, да имате желание и талант, и да нямате право да учите дори?

А от това ме досмеша:
Аз също не искам. ИСКАМ ДА СЪМ ЖЕНА, да се грижат за мен...
ако приемем,че грижата е да те ъздържат финансово и да ти подаряват цветя, то тогава да му переш чорапите и да му готвиш мусака, грижа ли е? И ако  е, значи въпреки че си жена, се грижиш за мъж.  А ако не е грижа, значи е задължение?

Да, само дето за мен това не е грижа. Просто не искам да съм еманципирана по Вашите разбирания--да си правя каквото си искам, никой за нищо да не ме пита...

За мен домакинската работа е удоволствие, с удоволствие ходя и на работа. С удоволствие приемам и подаръци от мъжа си.

Мусака не мога да готвя, съжалявам...

# 71
Ммммм, че то кой не приема подаръци с удоволствие? Laughing
Аз си приех вчера първия, втория го оставихме за накъм Нова Година.
Сега...и гофрети ше пра'а.
Бе обърках се, еманципирана ли съм или не съм?

Ако се има предвид, че в сряда, когато ми е първия отпускарски ден от общо трите (ураааа, пуснаха старото кучеее), смятам да отида за 2-3 часа, за да обработя едни файлове от личната ми поща, за които нямам време, явно съм. newsm78

Но понеже готвя с кеф, не съм.

та..съм или не съм?

# 72
Red velvet, не знам защо пишеш за 'Вашите' разбирания. Ако говориш за моите в учтива форма- струва ми се, че не си ги разбрала, а и аз нямам собствено тълкуване на думата, задоволявам се с официалното. Ако просто си допуснала граматична грешка и имаш предвид някаква група от хора- пак като първото, предполагам  Grinning
За мен е смешно да кажеш 'жената е жена, когато се грижат за нея'.

# 73
  • Linz
Не знам защо информацията е толкова противоречива. Дори и да имат право на глас от 84-та, това пак са едва 26 год.- доста отскоро.
Пример е за правата на жените и не повдигнах аз този въпрос... Защо не се гледа на жената като равна на мъжа, а като негов придатък?!

# 74
Не знам защо информацията е толкова противоречива. Дори и да имат право на глас от 84-та, това пак са едва 26 год.- доста отскоро.
Пример е за правата на жените и не повдигнах аз този въпрос... Защо не се гледа на жената като равна на мъжа, а като негов придатък?!

Ами не мога да обясня точно, защото явно има разлика м/у това жена да участва в ( някакви) избори и това да има универсално право на глас. Специално Швейцария са известни и с други странности, които си поддържат ей така заради традицията. Или пък разни фосилни закони, които не са отменяни, наскоро гледахме в стани богат един въпрос за закон в някакъв щат в САЩ, където жената трябва задължително да иска разрешение от мъжа си, за да си свали зъбите. Какви ли не щуротии.

Но истинската еманципация е правото на жената да бъде и да има.
Ние приемаме много наготово едни работи, които са били невъзможни само допреди 1-2 поколения за жените.
гледах наскоро МадМен, там този процес на навлизането на жените изобщо в работна сфера и промяната на средата от присъствието на жените е проследено много много добре.
До края на 50тте жените са работили максимум до секретарки, които са били нещо като смесица от сервитьорки, сексуални партньорки, и фигурата, дет' върши работата тихичко свита под сянката на някой, който е, само защото е мъж... тези серии само за това да ги гледа човек си заслужава. Защото ние приемаме нещо за даденост, което е изстрадано и извоювано от жените преди нас.

Общи условия

Активация на акаунт