Еманципация в семейството?

• 16 139
  • 315
  •   1
Отговори
# 75
А по влеме на война  бързо са се еманципирали, защото няма кой да работи. 

# 76
Защото ние приемаме нещо за даденост, което е изстрадано и извоювано от жените преди нас.
Peace Peace Затова и ми е почти обидно да прочета от жени, че не искали еманципация, или че жените били загубили от това. Хайде, да го каже някоя туземка- иди дойди. Но от клавиатурата на жена, учила в университет, гласувала и т.н.....

# 77
  • София
да, така е, приемаме много неща за даденост днес, ама само допреди сто години жените са ги арестували и осъждали за една демонстрация, чували сме за суфражетките.
обаче, най-голяма беля на жените откъм еманципация, са направили феминистките. Те не искат равни права на мъжете и жените, а да превърнат жените в мъже. Нещо като да обърнат модела и рообът да стане господар.
А съвсем отделно е нашенският прочит на еманципацията, който хич не е в полза на жените. Не стига, че повечето жени изнесоха прехода на гърба си, а и все тъкат на два стана - бачкат допремала наравно, че и често повече от мъжете за по-малко пари, а и после блъскат вкъщи с домакинство и деца. Това не е еманципация, то е като крепостничество.

# 78
  • София
Аз съм извадила късмет, че едната ми баба, в семейство с четири деца, обикновени селяни, родена през двайсет и трета година, е имала късметт баща й да я прати само нея да завърши гимназия, а след това да учи в учителския институт. Това за времето си и материалното състояние на семесйтвото е било направо изключение. Другите й братя и сестри са останали с много ниско образование, а сестра й е била пратена слугиня в града. И все още потомците на тези братя и сестри не могат да го преглътнат този хап и постоянно искат нещо от нас.
Та, ценя много благинките и идеята на еманципацията, така както е поначало - равенство на двата пола в обществения живот.

# 79
Та, ценя много благинките и идеята на еманципацията, така както е поначало - равенство на двата пола в обществения живот.
това е трудно постижимо. Ние самите подготвяме децата си за различните социални роли, които ще поемат- момчетата ги подготвяме за доминантната роля- да са силни, да ръководят, а на момичетата отреждаме несъзнателно леко подчинена роля. Прост пример: ако се разплаче момченце, му се казва да не плаче, че мъжете трябва да са силни и никога не плачат... същото не съм го чувала за момиченцата.

доколкото съм чела през античността жената е разполагала със забележително много права и свободи. И едва с въвеждането на християнството те са й отнети и  жената се превръща в човек втора класа. Естествено има изключение-разни кралици/ царици или пък Жана Дарк, които доказват, че жената се справя не по-лошо от мъжа.

# 80
това е трудно постижимо. Ние самите подготвяме децата си за различните социални роли, които ще поемат-

Равенството не изключва различието. Равни не означава еднакви. Така, че е напълно постижимо и не ми се струва трудно.

# 81
Това с равенството наистина е доста трудна цел. Не знам дали изобщо е постижима.
Ние примерно вкъщи си имаме чисто мъжки работи, които изобщо не ме интересуват. Чисто женски май нямаме...
Може би измислянето на подаръци за роднини.. Laughing

П.П. Примерно равенство, когато двама се борят за ръководен пост.
При жените идват едни такива размисли- омъжена ли е, има ли деца, дали ще отсъства дълго...

# 82
Аз ако имам момичета, ще ги уча да търсят мъже, които наистина могат да се грижат за тях. Айде стига сме работили жените, въртели къщите и какво ли още не.

И веднага ни линчувате тези с подобни разбирания. Няма да си отстъпя от тезата. Ако иска жената, нека да работи. Но основно нека мъжа издържа семейството и да кара жена си да се чувства като жена, а не да сменя бушони и да сглобява мебели например. Против равенството съм. Не искам да съм равна с мъжа ми.

# 83
  • София
това е трудно постижимо. Ние самите подготвяме децата си за различните социални роли, които ще поемат- момчетата ги подготвяме за доминантната роля- да са силни, да ръководят, а на момичетата отреждаме несъзнателно леко подчинена роля. Прост пример: ако се разплаче момченце, му се казва да не плаче, че мъжете трябва да са силни и никога не плачат... същото не съм го чувала за момиченцата.

доколкото съм чела през античността жената е разполагала със забележително много права и свободи. И едва с въвеждането на християнството те са й отнети и  жената се превръща в човек втора класа. Естествено има изключение-разни кралици/ царици или пък Жана Дарк, които доказват, че жената се справя не по-лошо от мъжа.

Лично аз не възпитавам децата си за точно тези роли. И двамата ги възпитавам да си отстояват правата и в духа на оциалните роли, за които споменаваш, по-скоро и двамата ги възпитавам в мжката роля. ама, щерката като я гледам, май няма нужда повече да я възпитавам така, достатъчно добре се справя.

# 84
Не съм чела темата, може и да се повтарям, но еманципацията е да си равен пред закона, да имаш право на образование, да имаш право да избереш партньор, а не да те омъжат за избран, да можеш да се разведеш, ако искаш, да вземаш наравно с партньора рещшения за образованието или по др. въпроса, свързани с децата и т.н. и .т.н

За другия смисъл,който е обсъждан стотици пъти тук, поделянето на дневните задачи, за мен НЕ е емаципация. Например - днес има да се сготви, да се почисти, да се изпере и да се простре. Ами - ще се поделят, в крайна сметка двама са. Утре - счупила се печката, отделно има да се сготви, да се изпере, да се приберат дрехите, ами мъжът ще нарами печката и ще я занесе на майстор, жената ще поеме останалото. Ако са на село и трябва да се копа двор, да се цепят дърва, да пали кюмбето и да се хранят животните, естествено, че ще го поеме по-силният физически, пък жената ще поеме всичко по домакинството. Това е личен избор (по-голямото натоварване и на двамата).

# 85
Ами то или я има по прницип, или я няма. Зорлян не мож еманципира ни мъжа, ни жената. Пак си е до личен избор.

# 86
Ами ако мъжете не искат да готвят и да се грижат за нещата от дома, ние какво да направим? Да се нацупим и да не пипнем нищо, щото сме еманципирани ли?

# 87
При нас,както повечето неща са криво разбрани.
Еманципацията я равенство пред закона ,право на образование и работа,
а не изкривяването на понятието.
Не съм еманципирана!

# 88
При нас,както повечето неща са криво разбрани.
Еманципацията я равенство пред закона ,право на образование и работа,
а не изкривяването на понятието.
Не съм еманципирана!

е как да не си, по закон си  Rolling Eyes

# 89
Закона не го оспорвам !
Не съм съгласна,че едно момиче трябва да се възпитава като слугиня.

Общи условия

Активация на акаунт