Еманципация в семейството?

• 16 135
  • 315
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Пасинет, не смятам, че това е правилно. Обаче пък колко са бащите, които напират да общуват с децата си?

# 106
Обаче пък колко са бащите, които напират да общуват с децата си?

Малко са , така е. Обаче трябва да признаем, че при разводи и жените доста спекулират с децата и почват да виждат в бащата на детето само един плащач.

# 107
лабрадор е прав. аз смятам, че може би трябва да се дава възможност на бащите и майките да прекарват равни интервали (периоди) от време с децата си. ако са в един град, по половин година, примерно. ако живеят надалече, би били по-сложно. сега ми хрумна де... (говоря за случаи с развод на "нормални" хора, не примерно баща който е биел децата или реципрочното...). или да има как да се договорят.

# 108
  • Варна
Обаче пък колко са бащите, които напират да общуват с децата си?

Малко са , така е. Обаче трябва да признаем, че при разводи и жените доста спекулират с децата и почват да виждат в бащата на детето само един плащач.
Ами явно и бащите са доволни от тази ситуация. Познавам само един отговорен баща, който след раздялата с майката си гледаше детето. Гладуваше буквално, но плащаше издръжката редовно, както и всичко по поискване. Не се е отказал от срещи с детето си, всячески участва в живота му. Но той е по-скоро изключение.
Практика е дори без развод децата да са изцяло грижа на майките си.

# 109
  • Варна
лабрадор е прав. аз смятам, че може би трябва да се дава възможност на бащите и майките да прекарват равни интервали (периоди) от време с децата си. ако са в един град, по половин година, примерно. ако живеят надалече, би били по-сложно. сега ми хрумна де... (говоря за случаи с развод на "нормални" хора, не примерно баща който е биел децата или реципрочното...). или да има как да се договорят.
На практика това е трудно изпълнимо и доста травматично за децата. Помисли си само, че родителите живеят в двата края на София и децата трябва да живеят по 6м ту с единия, ту с другия. Означава записване в две училища, промяна на средата... Психолозите казват, че устойчивата среда е важна за псих. съзряване.

# 110
  • София
Ами не познавате ли жени, които лишават децата си от собствените им бащи, които самите те определят като добри бащи само по причина,че те вече не ги искат като съпрузи и като мъже. Срещнали са нова любов или нещо такова? Приема се за съвсем нормално от обществото и никой не осъжда такива жени, а ако мъж го направи, направо ще го линчуват.

Напротив, за мен това е също толкова лошо, колкото и ако го направи бащата! И то при положение, че не говорим за домашно насилие, а просто за "аз вече не те обичам, срещнах друг". Но такива случаи са малко, като цяло жените са по-склонни да правят компромиси с личното си щастие в името на това децата им да имат баща.

# 111
На практика това е трудно изпълнимо и доста травматично за децата. Помисли си само, че родителите живеят в двата края на София и децата трябва да живеят по 6м ту с единия, ту с другия. Означава записване в две училища, промяна на средата... Психолозите казват, че устойчивата среда е важна за псих. съзряване.
чакай бе човек, аз говоря за ситуацията в едни почти идеални обстоятелства. а не да се налага смяна на училището всеки срок. не виждам защо да не мога аз примерно сега с едно или две деца на 13-14 години, да не се разведа с бащата, който отива да живее например в белгия, и да не се разберем след 1-2 години да отидат там за година (ако те искат само че)

# 112
  • Варна
Нищо не ви пречи. Само добрата воля ви е необходима. Както и нотариално заверено пълномощно.

# 113
  • София
Защото на детето ще му дойде много! Особено точно в тази възраст, когато мило и драго дава да го признае групата и приятелите! Да откъснеш едно дете от сегашното му училище и да го пратиш на майната си, в чужда страна и в чуждо училище за една година, е безотговорно към детето. Особено като е на 16 и трябва да вземе диплома. на него ще му трябва почти година да влезе в час и да си изгради мрежа от приятели. През това време тук ще са го отсвирили, защото далеч от очите - далеч от сърцето. Или го пращаш с идеята там да завърши средно, или го чакаш тук да завърши гимназия, пък ако иска да ходи в Белгия да учи при баща си.

# 114
забравих да добавя аналогичната ситуация в софия например - не е невъзможно, още повече ако и децата искат. във всеки друг град в българия би било още по-лесно. ако са обаче в различни бг градове - не знам... и тази идея е на прима виста де, хрумна ми докато си четох темата. нима бащата е по-малко родител? ако децата ми искат да живеят И с него, коя съм аз, че да ги спра...

# 115
Защото на детето ще му дойде много! Особено точно в тази възраст, когато мило и драго дава да го признае групата и приятелите! Да откъснеш едно дете от сегашното му училище и да го пратиш на майната си, в чужда страна и в чуждо училище за една година, е безотговорно към детето. Особено като е на 16 и трябва да вземе диплома. на него ще му трябва почти година да влезе в час и да си изгради мрежа от приятели. През това време тук ще са го отсвирили, защото далеч от очите - далеч от сърцето. Или го пращаш с идеята там да завърши средно, или го чакаш тук да завърши гимназия, пък ако иска да ходи в Белгия да учи при баща си.
ако децата искат само. вие само половината изречения ли ми четете?

# 116
И веднага ни линчувате тези с подобни разбирания. Няма да си отстъпя от тезата. Ако иска жената, нека да работи. Но основно нека мъжа издържа семейството и да кара жена си да се чувства като жена, а не да сменя бушони и да сглобява мебели например.

Аз няма да те линчувам.  Simple Smile
Бих възпитала синовете си по старомодния модел. На мен ми допада вариантът с това всеки да има право да бъде и прави това, което желае. И точно това е еманципацията- правото на избор, а не желанието на жените да смачкат самочувствието на мъжете. Няма да ми стане приятно, ако някой ден са с жени, които искат да им обуят поли, само за да се чувстват равноправни.

# 117
За децата и оставането при бащите след развода, като чета тук как "Моят не сменя памперс", "Да не е жена да му наготви и да го нахрани" и т.н., не знам как очаквате тези мъже да пожелаят въобще да поемат това женско "бреме", те си се отказват доброволно от децата, не ги жалете.
Не казвам, че всички са такива, но при един развод винаги има наранени, детето все при единия трябва да иде, не могат да го разрежат, и две да са, не са взаимозаменяеми.

... Няма да ми стане приятно, ако някой ден са с жени, които искат да им обуят поли, само за да се чувстват равноправни.

Т.е. в техните семейства би се радвала, ако жена им няма думата за това къде да живеят, как да се възпитава детето, какво да яде, каква кола да си вземат, дали да боядисат в зелено или червено, ако пък е млада и тепърва й предстои да учи, ако синът ти каже - абе, я си гледай печката, какво ще следваш, да не й позволява да работи и т.н.? Това ли ще ти е приятно?
Защото това е старомодният модел.
Останалото, което се опитвате да пробутате всеки път - готвене, чистене и т.н. поддържане е въпрос на хигиена и отношение, всеки си се оправя в къщата си както смята за правилно.

# 118
Цитат
Т.е. в техните семейства би се радвала, ако жена им няма думата за това къде да живеят, как да се възпитава детето, какво да яде, каква кола да си вземат, дали да боядисат в зелено или червено, ако пък е млада и тепърва й предстои да учи, ако синът ти каже - абе, я си гледай печката, какво ще следваш, да не й позволява да работи и т.н.? Това ли ще ти е приятно?
Е,добре де,аз имам думата за всичко това.   Laughing
И съм против еманципация,феминизация и прочие ...-ация!
Това не означава,че искам синовете ми да се оженят за жена-безгласна буква в семейството!

Но...както някой по-напред написа:В Бг еманципацията е тотално сбъркана!
И като идея,и като реализация!

# 119

Човече, къде в моя постинг го прочете това?  Shocked
Говоря за правото на избор всеки да бъде това, което пожелае. Много жени бъркат обаче това право с пречупване на мъжкото самочувствие. И не ми казвай, че не си срещала такива феминистки! За мен това няма нищо общо с еманципацията. Тя се изразява в уважение към желанията на другия, а не в разни мсешни доказателства като "моят мъж ми пере гащите, значи аз съм еманципирана". Това имах предвид.

А що се отнася до старомодния модел- изобщо не става въпрос за 50-те години.
2010 сме все пак, има още доста други схеми, които сме извървели. Бих ги възпитала така, че да поемат повече отговорности вкъщи. Това е старият модел, който имам аз предвид. А не разните там момченца, които товарят жениците си със сто задачи, а те милите си ръкопляскат, че са равноправни.

Общи условия

Активация на акаунт