Нова година, нов късмет, ЯНУАРЧЕТА излизайте подред :) тема 24

• 26 802
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
Ох, забравих, че нета ми беше много бавен и не успях да пиша.

Честити бебчета на всички днешни мами!!! Много да ви радват и слушат, а на вас бързо възстановяване.
[/b]

На мен от последната ЖК доки ми даде само направление за хоспитализация

Кой трябва да ми даде Амбулаторна карта, направление номер 7 и  обменна карта?

Честито на всички нови мамчета

Амбулаторната карта това е личния ти картон и той стои при теб по принцип.
А за направление за хоспитализация и направление №7 мисля, че е едно и също.
Аз също нямам обменна карта, но когато питах моята докторка за още документи, тя ми каза, че имам всичко за постъпване в болницата в която ще раждам.

# 586
  • В две тъмни очички
Абе, да попитам аз  Mr. Green
Тая еднократна помощ на всички ли се дава и какви документи се носят и къде разбира се???

# 587
Честито на всички мами за рожбите, които валят днес като януарския сняг:)
 smile3501

мили девойки може ли аз да попитам относно болничните, тъй като имам 3 броя внесени от 17 Ноември и още нищу не ми е преведено от НОИ

мойе ли някой да ми обясни на кой саит на НОИ да се регистриран, така че да им следя "развитието" и да си правя справки, тъй като досега не ми се е е налагало и не съм се образовала да ги ползвам:)

Ноеми, мила, този режим на кърмене в родилното по молба на майката ли се съзадава ?

много ви благодаря предварително   bouquet

# 588
  • София
Абе, да попитам аз  Mr. Green
Тая еднократна помощ на всички ли се дава и какви документи се носят и къде разбира се???
Бубе ето повече инфо:
Цитат
3. Нормативноустановени изисквания

Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от дохода на нейното семейство, при условие че детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.

4. Необходими документи

Еднократната помощ при раждане на дете се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.

Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

- оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
- копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
- удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
- лична карта (за справка).

от тук - http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:N6kPbvJ5tFs … ct=clnk&gl=bg

# 589
Бубето, ето тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=450711.0

Опс, Снуки вече е отговорила

Кате, за да следиш нещата трябва да имаш ПИК, него го взимаш от НОИ или ако получаваш годишна справка от тях по пощата там го има. Сайта на НОИ е:
http://www.noi.bg/

# 590
pepita мерси за отговора. явно всичко си имам.

Kate84

Тук може да направиш следните справки:
Проверка кога ти е внесен болничния и дали е обработен: https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1_br.asp
Проверка кога ще ти го изплатят (на коя дата): https://benefits.nssi.bg/EGN/

За целта трябва да идеш до НОИ да ти дадат ПИК код. Аз отидох преди празниците. Стана много бързо. Моят болничен от ноември е в статус Обработва се. 45 дневния явно счети ще го внесе в края на този месец.

# 591
  • Пловдив
СНУКИ - обади се в нои за по- сигурно за болничния и на работодателя, да ти каже какво е начислено за месеца (12) . В сайта на НОИ има нещо неточно - на мен ми излиза че болн. ми е изплатен, а то е само една част, и са ми платили болн, а преди това не са платили майчинство - абе едни каши... днес си подавах жалба да видим.
15-те дни бащинство - виждам че другите са писали,НО се изчисляват като майчинство - 90% и т.н

НОЕМИ- беше писала че си студентка - редовно обучение ли си?

Бубе всеки има право на помощ, независимо от дохода.

# 592
Ноеми Ух абе аз изчетох доста за поставянето на режим на бебето... че най-добре е на поискване, детето знаело какво е най-добро за него...Пресиян на какъв режим беше? Будеше ли го нощем да яде в даден час?
Пресиян се хранеше в 7, 10, 13, 16, 19, 22 ч, а нощем - когато пожелае, обикновено по 1-2-3 пъти. Нощното кърмене спряхме в десети месец  Wink. А за първото - ставахме заедно в 7, тогава му беше първото хранене, после дружно си доспивахме до 10.  Crazy На мен ми беше много удобно, защото знаех, че като изляза например в 12 имам поне 1 час без кърмене. Пресиян също не страдаше, така че не се е и налагало да променям нещо.

Все повече започвам да се замислям дали да не направя режим и на Тервел, но само чакам малко да поотрасне, да стане на 1-2 месеца.

да не стане късно, беб; ще е съвсем свикнал така?

# 593
  • София, Лагера
Абе, да попитам аз  Mr. Green
Бубе, 10 работни дни след раждането отиваш да си вземеш акта за раждане от общината по адресна регистрация. Там, като го получиш, ще ти дадат и бележка за родственост (ако не ти дадат, питай!). С нея, с акта за раждане на бебето, с личната си карта и тази на таткото се отива в социалните служби по местоживеене. Попълваш документите и има някакъв срок, в който трябва да ти изплатят сумата.

Момичетата, на които детенцето е второ - носете и акта за раждане на първото! Задължително трябва да го представите, за да докажете, че новото бебе е второ. Размерът на помощите в зависимост от поредността на хлапето  е различен.

Кате, родих в Шейново първия път. Там бебетата не стоят при майките, а само се носят на 3 часа. Не ги хранят неонатолозите, мамите го правят. В леглата им се слагат шишенца с добавки, като можеш да ги даваш, а можеш и да не ги. Така че режимът на Пресиян се създаде сам   Wink

Vall_t, дистанционно съм. Ама то е само магистратурка.

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 17:26 от Ноеми

# 594
абе момичета, имам един въпрос, дето отдавна ме тормози и все ми е тъпо да ви питам...
като родиш нали ти текат лохиите и
1) как става така, че не се омазваш, докато лежиш
2) как се показваш на визитацията сутрин...с тези кървища...

# 595
  • София
Ноеми, от общината по адресна регистрация според личната карта ли?

# 596
За много години на вси4ки. много здраве, късмет и успехи ви пожелавам.

4естито на вси4ки мами които са полу4или наи хубавият си подарак. нека много да ви радват малките съкрови6та.

аз отдвна не бях писала, но следя теми4ките ежедневно. много не6та понау4их и разбрах, за което благодария на вси4ки. Аз сам все така 2 в1, и това 6те продължи до утре.
имам планирано секцио. на последният преглед ( 30.12.) миналата година ре6ихме да бъде така. бебка била голяма. е 6те видим колко е голяма утре. да си призная гони ме лек страх. но 6те бъда мъжко моми4е и 6те се справя. то аз така или ина4е няма какво да пражя, вси4ко е в ръцете на екипа.

е моми4ета , стиските ми палци.

# 597
  • София
vall_t   Hug благодаря!

# 598
pepita1973 , mishen  хиляди благодарности за бързите отговори, ще хвана да отида тез дни до НОИ и да ги отметна тез неща Simple Smile

# 599
  • В две тъмни очички
Момичета,понеже живея в Божурище и се води София обл. , до кое НОИ трябва да отида да подам заявление за ПИК??? Утре смятам да я свърша тая работа , че така и така ще ходя до болницата за запис на тонове! Предполагам,че в централната сграда на НОИ на Стамболийски ще ме приемат и няма да се налага да ходя другаде  newsm78 Ако някой има някакви предположения да сподели , моля  Praynig
А, да .... и още нещо. В сайта на НОИ пише,че след 3 дни чак ще ми издадат ПИК , а някой беше писал някде, че венага са му го дали!?

Общи условия

Активация на акаунт