Живот под наем или на заем?

• 18 503
  • 217
  •   1
Отговори
# 150
Буба Д, остава да кажеш колко е заема, цената на имота, колко е вноската и за кой град говориш.
Цените тук при нас не са паднали значително, на ниво началото на 2008-ма са
Права си за отношенията наемател - хазаин, изтърпяли сме го на гърба си и затова 2004 минахме на вариант заем с вноска колкото наем

# 151
М-даааа, най-вече за кой град иде реч, щото в София или Варна с "240 майчинство и средна за страната заплата " евентуално гаражче може да се купи, дам, или преустроени гараж и партер на партерен апартамент.

(тая обява като я видях вчера, един колега ми показа, щях да падна, какво ли не измислят хората)

# 152
  • Варна
Наем или заем- аз съм за заема и от скоро това стана факт.  Simple Smile Т.к. със съпругът ми искахме да сме отделно, няколко години се лутахме по квартири. Еммии, не ми хареса- всичко ми беше чуждо. Под наем съществува и риска в някой прекрасен ден хазяина да ти каже "Вън". Не сме като на Запад да подписваме дългосрочни договори. 
Цените на жилищата вече не са толкова стряскащи както преди няколко години. Това е лично мнение. Съответно при един добре направен разчет на средствата не виждам пречка. Ние сме с 240 майчинство и средна за страната заплата.

В момента съм под наем, но това не означава, че съм твърдо за наемите, колебанията ми са големи, но според мен риска банката да ти каже "Вън" е по голям, отколкото хазяина да те изгони. Първо, че ако си плащаш наема никой няма да избяга от парите и да те "изгони" ей така, и второ квартири " под път и над път".  Когато си под наем имаш избор на квартал и големина на жилище.
  Сподели наистина, за кой град става въпрос покупката на жилището ви, за колко години е кредита и каква е вноскато?

# 153
А колко пъти според теб банката казва 'вън' при положение, че тя печели от раздадените заеми? А не от препродажба на имоти.
За десет години трудов стаж в банка, никога не съм чула заем, изплащан редовно, да се изиска предсрочно. Дори напротив , винаги се прави всичко, за да се избегне продажба на имота. А дори и тогава се предпочита длъжникът да го направи сам.

# 154
  • Варна
 Аз не съм човек, който може да направи статистика за това. Риска е и в двата случая, никога не съм се придържала  твърдо само към едното мнение, точно затова ми е любопитно другите хора, как расъждават.

# 155
Само че в случая не става дума за разсъждения, а за елементарна статистика. Могат да се намерят достатъчно доводи в подкрепа и на наемите, и на заемите, но това с 'вън' от страна на банката просто не  е реално.

# 156
  • Варна
  Не може да се каже, че не е реално, защото има и то не малко хора, които са се сбогували със "собствените " си жилища, заради няколко неплатени вноски.

# 157
За съжаление, точно човек, работещ в банка, ми разказа за случаи на изгърмели ипотеки...и ме разубеди да тегля кредит, не и на този етап.

# 158
И пак опираме до непремерени възможности и надценяване на собствената разплащателна способност.
Нормално е да закъсаш с вноските, ако си изтеглил нереално висок заем, който не можеш да покриваш с доходите.
Или не си помислил за алтернативен доход, ако останеш без работа.
И аз не мисля, че банката печели особено от това човек да не си плаща вноските (и лихвите), а да се наложи принудителна продажба от страна на банката. Не всички имоти, които се ипотекират, са продаваеми на добри цени.

# 159
Вноската , която аз бях изчислила, можеше да се покрива дори само с моята заплата, от ДСК не искаха дори съучастие на мъжа ми. Ноооо, честно казано, докато не поотминат кризите, не смея. Ако утре неговата фирма отиде на кино, кво правим?
Засега съм на варианта натрупване на личен капитал с цел минимално теглене.

# 160
И аз не съм много съгласна с мнението, че банката може да ти каже"Вън". Сега, ако не си плащал цяла година вноските , нищо чудно. При тегленето на заем семейството се съобразява колко може да плаща, и ако случайно някой от двамата да остане без работа, спокойно да се покриват вноските. Изхвърляници от рода на над 1000лв месечно се безсмислени.
Кари 6, става въпрос за София. Жилището е в един от така наречените"елитни" квартали. Месечната ни вноска е 490лв за 20години, но имаме и потребителски кредит, така че общо е 600лв.

# 161
И пак опираме до непремерени възможности и надценяване на собствената разплащателна способност.
Нормално е да закъсаш с вноските, ако си изтеглил нереално висок заем, който не можеш да покриваш с доходите.
Или не си помислил за алтернативен доход, ако останеш без работа.
И аз не мисля, че банката печели особено от това човек да не си плаща вноските (и лихвите), а да се наложи принудителна продажба от страна на банката. Не всички имоти, които се ипотекират, са продаваеми на добри цени.
Вие с кого можете да преговаряте за вноските, с хазаина или с банката?
Кого можете да убедите да Ви влезе в положението и да намали вноските на половина ? - пишете само за БГ банки и хазаи.
А при неуспешни преговори, колко ще загубите при наем и при ипотека?
Банката гледа първо да си осигури печалбата, а главницата(имота) не се губи. Банката винаги си взема парите по един или друг начин. В Бг това едва сега започва. Първо са доброзорните продажби като видиш, че не можеш да покриваш вноските - сам продаваш да не загубиш много. После идва ред на  съдия изпълнителите. Започнаха от скоро и частните вече правят редовно търгове (вече имат собствен сайт за такива търгове и продажби). После идват( засега в БГ още не са се нароили) фирмите за изкупуване на просрочени ипотеки.
Както е казал оптимиста: Усмихнете се, лошото тепърва предстои.

# 162
  • Варна
И аз не съм много съгласна с мнението, че банката може да ти каже"Вън". Сега, ако не си плащал цяла година вноските , нищо чудно. При тегленето на заем семейството се съобразява колко може да плаща, и ако случайно някой от двамата да остане без работа, спокойно да се покриват вноските. Изхвърляници от рода на над 1000лв месечно се безсмислени.
Кари 6, става въпрос за София. Жилището е в един от така наречените"елитни" квартали. Месечната ни вноска е 490лв за 20години, но имаме и потребителски кредит, така че общо е 600лв.

Значи ние нямаме късмет, никоя банка не ни е предоставяла оферта с месечна вноска 490 лв., а нека бъдат и 550 примерно, за закупуването на нормално за 3ма души жилище.

# 163
Я да се консултирам и аз с вас, че като гледам повечето си знаете нещата пък мен по тези банкови истории хич ме няма.

Нашата ипотечна история:
9 години под наем и през 2007 предплатихме - 80кв/м по 550Е- в уреден квартал, но не особено елитен. Нямахме никакви странични пари и за цена от 47 000Е на жилището през 2008г. ние теглихме 52 000Е ипотека от Пощенска. Срок - 25г. лихва 5,6 процента. Кредита е във франкове.
Вдигаха лихвата на два пъти - веднъж с 1 и после с 0,5 процента. В момента лихвата ни е 7,1 процента, а вноската ни е 642 франка, което в лева се мени заради курса на франка.
От вноска 680лв. първоначално вчера платих 970лв. Разликата във вноските идва веднъж от качването на процента и втори път от курса на франка, който е стабилна валута и съответно в криза е скъп.

Такааааааааа, разказах ви историята. На няколко пъти съм проверявала условията за предоговаряне в други банки - при същите условия и в евро и в лева вноските ни ще са с около 300лв. отгоре.
Служителите в Пощенска ми обесняват, че тази лихва и тези условия по кредита за мен са изгодни - този тип кредит те вече не го предлагат, че бил неизоден за тях.

Аз не разбирам. Вие как мислите. Ще ми е интересно да чуя мнението на разбиращите от банково дело, а и не само на тя.
Разбира се, надявам се франка и лихвите малко да падна, че да се доближим до първоначалната сума за вноската, но........

А иначе - определено предпочитам на заем,отколкото под наем.

# 164
Кари 6, не говори , че нямате късмет. Колкото и тривиално да звучи, не знаеш откъде ще падне нещо.  Забравих да спомена, че ни го отпусна ДСК, близо 32000евро, с лихва 6.95%. Говорихме с финансов консултант и той я препоръча. Нищо не сме му плаща ли, той получава комисионна от банката, отпускаща кредита.
Изобщо не съм наясно как стоят нещата със  заемите във франкове. Само знам, че банката може да си играе с лихвите както прецени- решили да вдига, плащаш повече.

Общи условия

Активация на акаунт