Живот под наем или на заем?

• 18 488
  • 217
  •   1
Отговори
# 165
БориславМ, имала съм хазяи в България, които през 2 месеца ми увеличаваха наема - алчни пенсионерчета, които все се оплакваха от кризата, пък хладилниците им все пълни с шунки и луканки  Laughing Преговори с такива за влизане в положение - забрави  Wink Но пък и ги оставих да си търсят будали, които да им играят по свирката с подобни български номерца  Laughing С български банки нямам опит под формата на заеми и не съм преговаряла с тях.
Пък който не си е предвидил и вариант Б като е взимал парите на банката, ще продава после.
Познавам хора без грам спестявания, ама псуват и кълнат банката как не им влизала в положение всеки път, когато закъсат финансово. Та който може да си позволи заем - да тегли и да купува жилище, който не може - по-добре да живее под наем и да рискува с несигурност дали няма да му връчат предизвестие да напусне след месец, макар че е бил изряден платец. Аз поне не обичам да се местя всяка година и подобни перспективи не ме блазнят.

# 166
За съжаление, точно човек, работещ в банка, ми разказа за случаи на изгърмели ипотеки...и ме разубеди да тегля кредит, не и на този етап.

Имам чувство, че каквото и да напиша, всеки си върти неговата си плоча:)
Не става дума за това кой как и с колко е 'изгърмял' ( между другото откак се помня ополовината нощни таксита, на които съм се возила, ме засипват с истории за провален бизнес или сделка). Става дума за това, че рискът банка да ти каже неаргументирано 'вън' е несравним с това да го направи хазяин. Просто и ясно.

Цвета, кредит се тегли във валутата, в която си получаваш доходите. Освен ако не искаш да рискуваш, а както виждаш рискът за вас не е бил много премерен. Проучи пазара- лихвен процент, такси и комисионни, т.е. как се формират точно другите вноски и защо има такава голяма разлика със сегашнтоо положение, и пак премислете. В крайна сметка икономиката е циклична- нагоре, надолу, пак нагоре, пак надолу. Само времето не се връща, броячът цъка, а годинките си вървят.

# 167
Определено банката няма да ти каже: "Ми виж сега тук имаме един служител, който ще се жени и трябва да освободиш жилището до края на месеца"  Laughing или "Решихме да ремонтираме и да го ползваме, освободи до месец"  Laughing Луди хазяи - много, луди банки в същия смисъл - няма.

# 168
Да, това исках да кажа. Не си представям някой в банка Х да си чопли носа и да си каже ' абе я да му духна под опашката на Гошо'. Каквото става става за всички и навсякъде- като се вдигат лихви не се вдига само моята, както и не само по кредита, аи по депозита:) и като падат, падат за всички.
Докато хазяина само можеш да гадаеш коя калинка ще го захапе и в какво настроение ще се събуди сутринта, иска ли, не иска ли да е рентиер, малко ли са му парите, синът му ли се жени, кучето ти ли не му харесва...

# 169
Кари 6, не говори , че нямате късмет. Колкото и тривиално да звучи, не знаеш откъде ще падне нещо.  Забравих да спомена, че ни го отпусна ДСК, близо 32000евро, с лихва 6.95%. Говорихме с финансов консултант и той я препоръча. Нищо не сме му плаща ли, той получава комисионна от банката, отпускаща кредита.
Изобщо не съм наясно как стоят нещата със  заемите във франкове. Само знам, че банката може да си играе с лихвите както прецени- решили да вдига, плащаш повече.

Buba D, очевидно те тресе още треската на новодомеца, след 1 год намини към темата и ще видиш, че друга песен ще пееш
1. Защото сама си разбрала, че банката може да си играе с лихвите както прецени - решили да вдига, плащаш повече. Проблема при теб  е, че дори и съда не може да ти помогне (попадаш под новия ЗПК), когато банката реши да вдигне лихвата с 4% ей така защото няма ликвидност, щото искат големи премии персонала. И ти изпаднеш в невъзможност да плащаш 3м (някои вече и 3м не чакат, след 1м пускат искане в съда ), въпреки че закона казва 90 дни необслужване

2. Чак ви се чудя на акъла как вярвате на консултанти, които са на комисионна към банката, която ви препоръчват

# 170
  • София
КОТЕ, а какви са разликите в новия и стария ЗПК? Какво се променя за кредитите?

# 171
Разликата във вноските идва веднъж от качването на процента и втори път от курса на франка, който е стабилна валута и съответно в криза е скъп.
грешката е била , че сте сключили договор във франкове - шв.франк е най-стабилната валута ,  качи си цената и е в най-силната си позиция спрямо долара и еврото изобщо някога ,

ето ти графика на движението на курса лев/франк за последните 5 години
освен да го предоговорите този кредит и да смените валутата в евро , или да рефинансирате от друга банка ,
щвейцарците са доста дисциплинирани фискално , та валутата ще си остане много скъпа ...

# 172
На първо място този закон узакони образуване на лихвата по методология на банката, без да контролира какво включва, дали са обявени всички компоненти, дали са посочени тегловни коефициенти, с които всеки елемент участва.
И какво направиха банките сложиха на сайта си по една "методология", в която изброиха само НЯКОИ лихвобразуващи фактора без конкретни тегловни коефициенти. Спазен  ли е закона, спазен е. А защитен ли е клиента ? след като на пръв поглед невинните думички
"и други" - дават възможност за добавяне на нови пазарни (че и не пазарни елементи) в образуването на лихвата
а липсата на конкретни тегла дава допълнителни възможсноти за машинации
Резултата е точно описан от Буба Д - "Само знам, че банката може да си играе с лихвите както прецени- решили да вдига, плащаш повече."

В закона верно е казано, че банката няма право да променя методологията, но при тази неопределеност нужно ли е да променя формално текста на методологията си, за да промени формулата за изчисление?

Защитата на клиента, при нарушения от страна на банката, предвидени в този закон е "Възможност за предсрочно погасяване без плащане на наказателна лихва"

По стария закон поради липса на горните формулировки договорите за кредит си бяха нормални договори по закона за договорите и задълженията. Поне пред съда и БНБ, банките бяха уязвими при неспазване на двустранната договореност. Отделно, че по ЗЗП клаузите в договорите се тълкуват в услуга на по-слабата страна (на клиента) и всякакви "Банката си запазва правото да променя лихвения процент, като го привежда в съотвествие с текущото състояние на пазара " се тълкува като " Банката има право да променя лихвата,  само на базата на промените на  изброените в договора пазарни компоненти"

Ха сега открийте 10-те разлики и "по-добрия закон"

# 173
tzveta33, не знам кой ви е консултирал при заема, обаче ви е набутал доста, защото към лихвения риск сте си прибавили и валутен. Ако бяхме нормална държава, с нормално лихвообразуване нямаше да го усетите толкова, защото CHF Libor e 3 пъти по-нисък от EUR Libor
http://www.rcb.at/Overview.zins_overv.0.html?&L=EN&RLB=% … F%BD%C6%92%C5%BEN
и промените във валутните курсове щяха да се неутрализират частично от по-ниската лихва.
Но уви в Бг не е така, Пощенска ви взимат лихва като все едно са ви дали Евров заем, обаче си имате и допълнителен валутен риск

# 174
  • София
Благодаря, КОТЕ!
Не разбирам дали има реална разлика. Нашият кредит е стар, но се формира от БЛП+ надбавка. Е, БЛП не е някакъв ясен индекс, а се определя от самата банка. За последните години се вдигна с 2-3 % , не помня точно колко, и това е съвсем законно. Дали по новия или по стария закон- не виждам разлика.  Thinking

# 175
Няколко пъти в темата срещнах, че е по-добре заемът да се взима във валутата, в която ни е заплатата.
А, можете ли за неразбиращите да кажете защо?
И защо тогава всички теглят в евро? И банките сякаш предлагат повече евро Thinking

# 176
За коя банка говориш ?
За мен примерно има разлика в нашите годовори пише  в единия направо 1м Софибор + фикс, надбавка, а в другия базисен лихвен процент( който в договора е описан като 1м Софибор  за лева, 1м Еурибор за ЕУР)+ фиск. надбавка

# 177
Няколко пъти в темата срещнах, че е по-добре заемът да се взима във валутата, в която ни е заплатата.
А, можете ли за неразбиращите да кажете защо?
И защо тогава всички теглят в евро? И банките сякаш предлагат повече евро Thinking

Защото теглейки в друга валута освен лихвения риск (риск от промяна на лихвените условия) си добавяте е валутен риск (риск от промяна на валутните курсове спрямо лева).

Защо банките предлагат евро - ами защото си прехвърлят валутния риск при махане на борда върху клиентите, а и обикновено те се финансират от вън в евро.
Защо хората теглят в евро - защото лихвите са с 1% по-ниски и се заблуждават, че така ще плащат по-ниски вноски, изключвайки точно валутния риск. Нима някой от вас вярва, че следващите 20-25 год ще сме се във валутен борд, или пък влизането в евро зоната ще се случи преди 2016 и то при този курс, курс непроменян от 1997 (14 год вече).
В старата версия на сайта на БНБ смятаха един индекс на реалния курс лев-евро, ами беше надминал 3:1. Едно от условията за влизане в евро зоната е 6м свободен пазар на лев/ евро, е още от предното правителство искат да отпадне, защото им е ясно какво може да се случи #Crazy

# 178
Имаш предвид, че ще съм по-защитена, ако съм теглила кредита в лева, когато се случи някое от тези неща?

# 179
Кредита се тегли във валута, в която получаваш доходите си.
Не случайно в новите си методологии една от причините за повишаване на лихвата е "отмяна на валутния борд".
За някои знам, че банките са ги притискали да подпишат и анекси с клаузи за "превалутиране в случай на отпадане на валутния борд". Както и посъветвах - анекса е доброволен акт и нищо, повтарям НИЩО, не могат да ви направят от банката ако не го подпишете, а е нормално да не го подпишете, защото така нарушавате вашите си интереси.

Общи условия

Активация на акаунт