Живот под наем или на заем?

• 18 497
  • 217
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Имаш предвид, че ще съм по-защитена, ако съм теглила кредита в лева, когато се случи някое от тези неща?
Да, защото лева ще се окаже много ниско спрямо еврото. Помниш как беше с инфалцията - кредити за жилища се изплащаха за половин година. Това АКО махнат валутния борд, защото може да договорят друго.

# 181
Кредита се тегли във валута, в която получаваш доходите си.
Не случайно в новите си методологии една от причините за повишаване на лихвата е "отмяна на валутния борд".
За някои знам, че банките са ги притискали да подпишат и анекси с клаузи за "превалутиране в случай на отпадане на валутния борд". Както и посъветвах - анекса е доброволен акт и нищо, повтарям НИЩО, не могат да ви направят от банката ако не го подпишете, а е нормално да не го подпишете, защото така нарушавате вашите си интереси.
Чуден съвет. Помня си дискусиите с теб и не възнамерявам да ги повтарям- дълги обяснения на основни икономически принципи и дебнене за някой лапсус, та да разпердушиниш противника. Благодаря.
Неподписването на анекс в случая може да доведе до три неща. Едното е прекратяване на отношенията с банката- всеки договор може да бъде прекратен, в някакъв срок ще се изиска кредита и дотам. Другата възможност е на някоя пешка просто да й писне борбата с вас, да остави положението както си е, без да подписвате нищо, след което при първата промяна ( която се прави автоматично в банковата информационна система) и вашият кредит ще мине по реда си кактоп всички останали. Тогава или ще се примирите или ще се съдите, което ще ви отведе до точка едно, отново. Третата възможност е да успеете да си договорите някакви преференциални условия по изключение, което е  малко вероятно. Който има показатели за преференциални условия, ги получава така или иначе.

# 182
Рокси, като служител в банка може да пишеш каквото си искаш.. не мисля, че форума е място, където да изложа документи от БНБ и КФН как банката нарушава своите договори и законите на РБългария, а да и как подвежда с реклама своите бъдещи клиенти.
Да съда е крайната инстанция, ще поживеем и ще видим

Тук говорим принципно, няма законово основание банката да притиска длъжника да подписва анекси такива щото да са изгодни за банката и да вкарват длъжника в допълнителни рискове. Никъде в никой закон не пише, че банката винаги трябва да работи на печалба.

# 183
Абе то не го пише в закон, ама се подразбира според мен  Laughing

# 184
  • София
За коя банка говориш ?
За мен примерно има разлика в нашите годовори пише  в единия направо 1м Софибор + фикс, надбавка, а в другия базисен лихвен процент( който в договора е описан като 1м Софибор  за лева, 1м Еурибор за ЕУР)+ фиск. надбавка

Пощенска, в лева, от 2006 или 2007. Лихвата ни е БЛП+надбавка. Обаче никъде в договора не се споменава как се определя БЛП, т.е. поне не е фиксиран спрямо някой ясен индекс(Софибор примерно). И като се вдигне БЛП, се вдига и лихвата.

Рокси, може ли кредитът да стане предсрочно изискуем ако е редовно обслужван? Примерно: В моя договор няма клауза превалутиране, т.е. при падане на борда не би трябвало да могат да ме задължат да превалутирам в евро. Обаче могат да ми направят БЛП 30% и аз нямам право да се оплаквам, в крайна сметка-подписала съм го. Интересува ме, кое им дава право да го направят предсрочно изискуем? Обезпечението е достатъчно, вноските се плащат-имат ли някакво законово основание?

# 185
Първо казвам, че не съм юрист.
Всеки договор може да бъде прекратен по желание на една от страните- както кредитополучателят може да поиска да прекрати отношенията си с банката, така и обратното. Такава практика обаче не съществува, защото всъщност банките печелят от отпускането на кредити, точно както млекаря печели от продаваното мляко, и целта им е нещата да вървят- да се раздават и обслужват редовно кредити. Не ми е известно да е доказано в България лихвите да са резултат на картелно споразумение, личното ми мнение също е, че такова не съществува. Колкото и да не ни се иска, пазарът обикновено отговаря на реалността.
С две думи- да, може. Както и за отношенията като цяло- банките имат право да отказват да им станеш клиент без да имат нужда да се аргументират.
БЛП обикновено се определя в Общите условия или Тарифата на банката, към която пък реферират всички договори. В банката, в  която аз работя, дори базата за образуване на БЛП се променяше през годините- Софибор например е нов индекс. Има кредити, и то не малко, които са отпуснати преди появата на този индекс. Имаше ОЛП, имаше Леониа, кой знае и какво съм забравила още ( не се занимавам с кредитиране, в съвсем друга област съм).  В зависимост от броя и обема на 'стари'кредити, които са увиснали например на вече некотиран или поизлязъл от употреба индекс, или пък такъв, който вече не отразява достатъчно доре пазара, е възможно да се реши да се направят промени. Моят личен кредит също мина през смяна на индекса, обикновено това само по себе си не носи някаква промяна на общия лихвен процент.

# 186
  • София
Благодаря, Рокси.

Аз не мрънкам за БЛП-може и да не ми харесва, но в крайна сметка, никой не ме е бил през ръцете да подписвам.  Wink И сигурно са се обосновали по някакъв начин.
Интересно ми стана за предсрочното изискване. Понеже аз дължа неустойки, пре предсрочно прекратяване на договора, би трябвало и банката да дължи, ако по нейна вина се разтрогне.  Mr. Green

# 187
От прочетеното дотук стигнах до извода, че трябва да имам ПОНЕ икономически техникум, за да се ориентирам в лихви, индекси, устойки, неустойки и так далее. ooooh!

Което ме прави, хм, меко казано, силно недоверчива.

# 188
Цинично би било първо да те накарат да си прекратите отношения, а след това те изпляскат през ръцете с 4% за предсрочно погасяване Mr. Green
Но все пак, тъй като не въм виждала такива случаи ( редовен кредит да се изиска без никакво основание) нямам опит, всичко е възможно:)

По мои наблюдения хората погасяват предсрочно най често по две причини- паднали са им отнякъде някакви пари ( в такъв случай според мен е по добре тези пари да се държат на депозит, така че лихвата от тях горе долу би коменсирала лихвата, плащана по кредита, и ще се спести таксата за предсрочно погасяване, ако я има). Във втория случай искат да рефинансират другаде. На теория това би трябвало да повиши окнкурентността между банките, на практика не знам дали е така. Нещата са толкова динамични, поне досега така ми се струваше на нашия пазар, че едва ли не трябва да местиш от банка на банка, гонейки всяка 'промоция', но пък разходите за такси, ипотеки, оценки, нотариуси и т.н.си вървят. Те се компенсират при дългосрочни отношения. В добавка съм позабравила какво точно беше положението с таксите за предсрочно погасяване- имаше ги в първите години, после не, или бяха само за потребителски кредити ли  newsm78 не знам, не помня наистина.

Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 14:06 от Рокси

# 189
Благодаря ви за отговорите, момичета!

Мисля, че ще е добре отново да проуча възможностите за предоговаряне в Пощенска в друга валута или някой друга банка направо.

Успех с погасяването на вноските желая на всички с кредити  Simple Smile

# 190
Вижте в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=294331.0 за колко месеца как се променят нещата. Какво сте предполагали( промоции ), какво сте договорили ( такси и надбавки др. подводни камъни) и какво става след няколко месеца( изненади на гишето). Проверете дали някой е успял да получи "предоговаряне" , и как започването на кризата се е отразило на вноските по ипотеката.
Направете една засечка с колко са паднали наемите и с какво обзавеждане се предлагат сега жилищата под наем. Сравнете двата варианта с Вашите доходи преди и по време на кризата.
Какво е положението  newsm44  или   newsm17 ?  Дано е първото!

А защо към сметката с парите не добавим и проблема със записването в детските домове и ясли.
Те също са недвижими и са голям + или -  , за някои семейства новодомци.

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 10:33 от БориславМ

# 191
Аз пак да се върна на момента с кредита в евро. Наистина, като се замисли човек, ако курсът на еврото се освободи? (при евентуално падане на борда) Нима нашите доходи ще станат повишени в евро? (примерно, вземал си 1000 лева, и после да вземаш 1000 евро) Не мисля...а кредитът е в евро?

# 192
Ако бордът падне, цялата държава ще се затрие, няма да оживеем, та да мислим за кредити  Mr. Green Joy

Иначе всеки договор може да се предоговори - от лева в евро и обратното.

# 193
Ми, хубаво, ще се предоговори в лева, ами ако курсът е 3 към едно?

А и това с доходите също трябва да се има предвид. На колко хора заплатите им са договорени в зависимост от курса на еврото? (питам, понеже познавам такъв човек, но за мене той е голяяяямо изключение)

# 194
И как очаквате точно банката да се съгласи на неизгодно за нея превалутиране ?  В "мирно" време превалутиране се прави с подписване на нов договор, вие бихте ли подписали договор с по-неизгодни за вас условия.
В момента единствените превалутирания (преподписване на договори), на които банките са съгласни са от лева в чужда валута - евро, долар, франк 

Общи условия

Активация на акаунт