Живот под наем или на заем?

• 18 485
  • 217
  •   1
Отговори
# 195
Банката няма сметка от това да трупа хора със затруднения, затова превалутирането ще е малкото зло за нея.
Но, както казах, дано не става, защото цялата държава ще се срине.

Иначе на нас по-голямата част от доходите ни са в евро, така че това не ме плаши.

# 196
Банките правят ето това:

http://www.jobs.bg/hc/hcnews/1612

# 197
Определено банката няма да ти каже: "Ми виж сега тук имаме един служител, който ще се жени и трябва да освободиш жилището до края на месеца"  Laughing или "Решихме да ремонтираме и да го ползваме, освободи до месец"  Laughing Луди хазяи - много, луди банки в същия смисъл - няма.
Определено си права, че банките не са луди, но вече казват "трябва да освободиш жилището до края на месеца". Преглеждайте и сходните теми във форумите. Ето прясно инфо за жилищния пазар:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=494889.msg17591570#msg17591570

# 198
И все пак, има ли някой във форума, който да е бил изгонен от жилището си и банката да го е взела, при условие, че си е плащал редовно вноските по ипотеката?
Така да разкаже малко от опит ...

# 199
Естествено, че не. Ако си плащаш редовно да не са луди да ти вземат жилището.

# 200
Нямат и законово основание да го правят, никой съдия няма да им подпише такова искане

# 201
Банката няма сметка от това да трупа хора със затруднения, затова превалутирането ще е малкото зло за нея.

Aз хич не вярвам в добронамереността на банките у нас. Когато банките по света свалиха лихвите в синхрон с лихвените индекси и кредитополучателите бяха облекчени в плащането на заемите си
Тук какво направиха - качиха ги И банкери се надпреварваха да обясняват, че ние не сме Европа и трявбвало да плащаме скъпо.. Заговори се за кредитен рейтинг, за CDS (credit default swap) и още "високопарни" думи за средния кредитополучател. Какво правеха тогава другите страни - Португали и Испания въпреки нарастналия кредитен риск пак си свалиха лихвите и си запазиха икономиката, а нашите банки извадиха душата и на физическите лица, и на фирмите, което всъщност е по-страшното.

В началото на 2009 висш мениджър от Райфайзен банк във Виена признава: “Чакаме преводите от клоновете ни в ЦИЕ, за да имаме достатъчно ликвидност.”  Те (във Виена) не знаят ли как се прави - вдигаш лихвите по кредитите и си готов - идват повече пари. Вдигаш и лихвите по депозитите и идват депозитори.. що ли не изсмукаха така кръвта на собствената си икономика и защо ли не нарушиха договорите си с клиентите ?

Така , че Човече хич недей лежа на туй ухо.

Също така колко от вас знаят, че в БГ фалит на частно лице няма - т.е продават жилището за колкото могат и за останалото пак плащате вие с движимо, с продажбата на друго недвижимо имущество, запор на заплати..Така че умната с размера на кредита и валутата, в която да бъде изтеглен  newsm78

# 202
Като гледам кампанията по очернянето на банките и очаквам вълна от случаи на изгонени от жилището си при редовно плащане на вноските.
Пък такива няма?  newsm78
По-скоро хората не гледат какво подписват, твърдо решени да вземат заем, и не се презастраховат със спестявания настрана за черни дни.

# 203
Teresa of the Faint Smile, въх нидей твърдя, че има очерняне на банките.

Изнасянето и тиражирането на невярна информация за банките се  наказва с глоба от 2 до 10хил лева.  Whistling
И всичко писано от мен специално мога да подкрепя с цитати и документи при нужда Naughty

При редовно плащане на вноската  - нама правно основание, на което да се опре съдията, за да им разреши предсрочна изискуемост, продажба на имота и тн, и тн

Това, че хората не гледат какво подписват го потвърждавам. Тук съфорумка обяви как и е ясно, че банката казва колко да е лихвата и тя ще плаща, колкото и кажат.  Rolling Eyes

За спестяванията сигурно в 10 теми съм писала, че винаги трябва да имаш минимум 6 вноски по кредита заделени настрана за да се избягнат сътресения при форсмажорни обстоятелства.
Е в една тема ми казаха, че те ако имали пари за 6 вноски напред за какво им бил 20 год заем  #Crazy

# 204

Е в една тема ми казаха, че те ако имали пари за 6 вноски напред за какво им бил 20 год заем  #Crazy

Shocked Shocked
Верно ли ти го казаха? Shocked
Ма то аз какво ли се учудвам въобще, като знам, че има хора, които са теглили заеми на 100%...без грам самоучастие. Tired

# 205
KOTE, понякога се чудя защо ли се хабим да пишем в тези теми. Особено след това за 6 мес вноски....
И както баба ми казваше - "На шантав човек правия път не показвай". образно казано.

# 206
KOTE, а как да нарека това оплюване на банките, ако не очерняне?  newsm78 Очаквах да намеря във форума случаи на изгонени от банките при редовно плащане на цялото това оплакване, ама не намирам. Та явно нещата не са толкова черни, колкото се представят от някои хора.
Такива невероятни неща чета във форума, че все едно се говори не за държава в Европа, а за някоя друга планета  Rolling Eyes И все едно няма закони, правила, практики ... Не съм чула някъде някой редовно плащащ да е бил изгонен и не мисля, че има. Та някои хора да се замислят преди да оплюят банките и да заподозрат конспирацията.
И аз съм на мнението, че при изрядно плащане на вноските, банките не могат да те изгонят от ипотекираното жилище  Wink
За 6-те вноски е така. Тук например има отделен вид спестовна сметка, специално за млади хора до 34-годишна възраст, които могат да внасят в сметката годишно до 20 хиляди крони като тези пари могат да се използват или като 10%-овата гаранция, за да вземеш заем, или за изплащане на заема в случай на финансови затруднения. Отделно част от сумата, която си внесъл по тази сметка през годината, ти се приспада от данъците (и ти връщат данъци), както и лихвите на този тип сметка са доста добри.

# 207
че все едно се говори не за държава в Европа, а за някоя друга планета  Rolling Eyes И все едно няма закони, правила, практики ...

На изключително прав път си с тази разлика, че не е фантастика, литературно упражнение, а живия живот

Айде за разкош да видиш как се формират лихвите по заем в банка ДСК
https://dskbank.bg/repository/documents/Methodology.pdf?

Още за разкош какво си позволява банка в България
http://www.sobstvenik.com/?p=1589

Вярвай не е единствената, която не спазва договори.

# 208
Хубаво е, че човекът ги е осъдил. Правилно е постъпил ... Ако една банка не спазва договорите си, има съд да въздаде правосъдие  Rolling Eyes

# 209
  • Пловдив
По темата - както многократно е изяснявано, България е далеч от времената , в които можеш да си сигурен наемател, ако си коректен към наемодателя. Една е ситуацията с двамата гладни пенсионери, друга е с рентиерски комплекс.
За банките - и те не са цвете пак в България. Така е - в другите държави лихвите падаха, тук се качваха. Навремето (преди жилищния ни кредит) поспорихме с Рокси за лихвите, евровите и левови кредити и валутния борд. За човек сравнително интелигентен се оказа практически невъзможно да сключи договор за левов кредит в голям размер (над 120 х.лв.), освен това и практически безсмислено, поради хилядите клаузи с нормални и дребни букви, позволяващи на банката да си коригира каквото и както намери за добре, при това едностранно, дори да те измуфти с превалутиране.
За предсрочно изискуем кредит и продадени жилища на изрядни платци не съм чувала. Но пък съм потърпевша по други банкови своеволия - вдигане на лихвата изцяло "на око"- т.е. за аналогичен кредит, в аналогичен размер и валута, срок и др., в една и съща банка, на някои от клиентите лихвата е увеличена с пункт и 75 повече от на други, като приблизително 1 пункт е равен на 100лв. Това ако не е дискриминация, здраве му кажи. На какъв принцип се преценява, че моят кредитен продукт е увеличил цената си спрямо кредитния продукт на друг клиент? Та в тази връзка, Рокси, не е вярно, че ако лихвата се вдига, тя се вдига за всички Wink. На входираната жалба ми беше отговорено, че бла-бла - разликата не е толкова значителна, че да бъде преразгледан случая от УС на Банката. Сега отново провеждаме борба (с подкрепата на Човечето   bouquet), която все още няма резултат, но чакам отказ с чуденка как да не си оставя магарето в калта. Ако тръгнем да се съдим държавната такса, която рискувам не си заслужава риска, съпоставено с доказателствата, които имам (изчервен кредитен инспектор, който не може да ми обясни аджеба що така, но да, има клиенти на които е вдигнат, и такива, на които не е). КЗП, Комисия за защита от дискриминация, ще видим друг кого да сезирам.
И - ако не беше Човечето споделила цифри, аз всъщност никога нямаше да разбера, че съм прецакана, за което не знам да я черпя ли или обратното  Mr. Green
С една дума с банките е както казваше Шани на въпроса коя пералня да си купя - хвърляй боб, сол ... пък дано излезе читаво.  

Общи условия

Активация на акаунт