болест на Хашимото и бременност

• 365 377
  • 2 601
  •   2
Отговори
# 1 710
Здравейте! Има бременност, ходих на лекар, трета седмица. До тук добре, но като показах изследванията доктора беше ужасен, утре ще правя нови. Каза, че лично ще звъни на Конова за съвет и ще чакаме да видим сака дали ще расте, засега няма да бързаме, но за пръв път вижда такова ТСХ и бременност едновременно. Говори за някакви евентуални вливания, които прави доц. Конова, които влияят на антителата. Не съм ги чувала. и между другото ми пусна и пролактин, не знам това за какво. Това е...Благодаря ви да подкрепата, утре ще пиша за резултатите.

# 1 711
Здравейте! Има бременност, ходих на лекар, трета седмица. До тук добре, но като показах изследванията доктора беше ужасен, утре ще правя нови. Каза, че лично ще звъни на Конова за съвет и ще чакаме да видим сака дали ще расте, засега няма да бързаме, но за пръв път вижда такова ТСХ и бременност едновременно. Говори за някакви евентуални вливания, които прави доц. Конова, които влияят на антителата. Не съм ги чувала. и между другото ми пусна и пролактин, не знам това за какво. Това е...Благодаря ви да подкрепата, утре ще пиша за резултатите.

Успех, дано всичко е наред!

# 1 712
  • Sofia
Аз също мисля, че това тсх 40 е някаква грешка , дано е така ! Повтори и ще се разбере,😄А как бременност та е в 3 та седмица, най рано в 5 та се вижда ? Или док по друг начин смята .

# 1 713
Здравейте! Новото ТСН Е 7,49, високо, но все пак по-добре. Значи са ми били верни изследванията, макар че, за няма и 20 дни да се повлияе толкова бързо. Сега пък пролактин 1000

# 1 714
Здравейте! Новото ТСН Е 7,49, високо, но все пак по-добре. Значи са ми били верни изследванията, макар че, за няма и 20 дни да се повлияе толкова бързо. Сега пък пролактин 1000
Бременна си, нормално е прорактинът да е висок. Пролактинът е хормон на бременността - прочети:

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=435

# 1 715
Здравейте отново! Нахално ли ще е да питам още нещо? Кога се пие фолиевата киселина? То с толкова много хапчета вече не мога да им оправя реда...Има ли значение дали е на гладно или не? Сутрин ставам и първата ми работа да си пия хормона, от там чакам един час и мога ли да я пия? Или по-късно...Витамини,добавки пия следобед

# 1 716
И мен това ме интересува. Аз пия фемибион първи триместър, в него има фолиева киселина и L-метилфолат. Гледам хормона да го пия към 7-8, после към 10 пия биозин мама на гладно и чаак след около 30 минути с ядене и течности си пия витамините с фолиевата киселина.

И така, здравейте. Не знам дали съм с Хашимото, утре ми предстои да разбера. Бременна съм в 4 г.с, трета бременност. Разбрах с пиклив тест ден преди закъснението. Вече имам и закъснение, разбира се, но веднага след положителния тест, на сутринта още отидох да си пусна изследване на ТСХ, ФТ3 и ФТ4. За първи път изследвам и трите. Октомври месец имах мисед аборт, правиха ми кюртаж, лежах в МД 3 дни. Преди кюртажа имам една нормална бременност (родих юли 2016).

Резултатите от изследванията сега са:

ТСХ 4.63 (в деня на очакваната М)
ФТ3 - 12.25 (9.3-17.7)
ФТ4 - 3.13 (2-4.4)

Веднага на следващия ден отидох до ЛЛ за направление за ендокринолог. Бях се запътила към Емил Начев, но той каза, че не работи със здравна каса и пред кабинета му е ад. Така се прегледах при ендокринолога в нашата поликлинка. Прегледа ме жената, на ехографския преглед каза, че всичко е наред, опипа ми врата хубаво, зададе ми доста въпроси и ми изписа еутирокс 25/50 да редувам и след 30 дни контролни изследвания. Освен това каза да изследвам ТАТ и МАТ, за да видим дали имам Хашимото.

Утре ще споделя резултатите.

Въпросът ми е следният, тъй като видях, по-напред в темата, че ТСХ се покачва доста при имплантацията, дали не избързах с изследванията и настоящото лечение може ли да ми навреди?

Ако антителата са в норма, какво ще е добре да направя, веднага да се видя с ендокриноложката или да си пия хормона един месен и тогава да променяме нещо?

И трето последно, някъде прочетох, че не е хубаво да се пият витамини с йод на 140мg -моите са 150... дали да ги сменя...

# 1 717
ТСХ се покачва при бременност, затова ендокринолозите държат в момента на забременяване да е максимум 2.5. При Вас е високо за началото на бременността и терапия е нужна. Дозата се определя обикновено според килограмите на бременната. По-добре си пийте еутирокса( Начев изписва л-тироксин). Съветът ми е да минете и през д-р Начев. Той има голям опит с бременни. Ако имате Хашимото йодът не е добра идея.

# 1 718
Здравейте! Радвам се,че писахте в темата, за да разбера ,че има и други подобни случаи. До колкото разбрах от тук пишещите мами, ТСХ 4,63 е високо за бременност, но не и невъзможно. Както виждате,аз с 40 забременях. Ще отидете на лекар и ще ви изпишат лекарство, с което ще коригирате хормона. Колкото до пиенето на добавки с Йод, аз мисля, че не винаги са забранени, по- скоро това зависи от вида на заболяването, ако въобще имате такова. Ще се радвам да пишете и да споделяме опит занапред. И аз утре съм на лекар пак да видим какво ще реши или ще се чака.

# 1 719
Миналите два пъти не знам какви са ми били показанията на ТСХ, но за този, в който е 4.63 мога да кажа, че забременях от раз. Сега битката е да го задържа. Успех и на теб.

# 1 720
Миналите два пъти не знам какви са ми били показанията на ТСХ, но за този, в който е 4.63 мога да кажа, че забременях от раз. Сега битката е да го задържа. Успех и на теб.
Аз също забременях от точно една вечер, не беше планувано, просто си пийнахме с мъжа ми повече, и аз не знам как стана. Дано не съжаляваме. Между другото, имам една дъщеря и не съм първа младост, но в нашия случай не е от значение, защото здравето ми и на моето бъдещо бебе вероятно е застрашено.

# 1 721
Аз съм на 33. Simple Smile

# 1 722
Здравейте и от мен! Не знам дали тук е точното място да пиша, но имам голям проблем, момичета. Имам хашимото от почти шест години, като в повечето случаи ТСХ ми е високо. Лошото, което е, че в момента съм и бременна. Има ли някой с подобен случай? Може ли съвет, да махам ли бебето? Четох риск винаги има, а теоритично  с високо ТСХ не се забременява. Забравих да напиша,че последното ТСХ ми е 40.100. Не съм ходила още на лекар да уточня, но си правих тест. Притеснява ме най-вече дали ще мога да износя и родя здраво дете. Моля някой да сподели ако е в подобна ситуация.
И аз съм с хашимото и гушкам принцеска. Веднага консултация и слидене при ендокринолог. Не е невъзможно. С правилна терапия ще си имате бебче живо и здраво.

# 1 723
Благодаря много за отговорите. А с антителата какво правите? Някой правил ли е вливане?

# 1 724
Излязоха ми резултатите на антителата.

Free Т4 (fT4)   S        12.09       ng/l     9,30 - 17    
ТАТ (Tg Ат)   S       526.4       IU/ml     0 - 115    
A-TPO (MAT) S       14.44       IU/ml     0 - 34    

И сега?

Общи условия

Активация на акаунт