Отговори
# 120
  • София
Тестото се прави с водка, един специален уред във вид на пръчка с форма на пеперуда в края се топва в тестото и след това в дълбоко горещо олио, формованата пеперуда сама се отлепва от формата и се изпържва. След това ги поръсиха с пудра захар, може да се яде и със сладко.

Момичета, в гр. Котел тези сладки са известни като котленски къдрЯви тиганици и са ги правили по сватби най-вече, както и по всякакви официални случаи от преди много години, така че в и ние си ги имаме, но не сме ги популяризирали, защото са връткави и дори бих казала поради това, позабравени Embarassed

А знаеш ли рецепта, а също и с какво се оформят по такъв начин?

# 121
  • Вече на село
Тестото се прави с водка, един специален уред във вид на пръчка с форма на пеперуда в края се топва в тестото и след това в дълбоко горещо олио, формованата пеперуда сама се отлепва от формата и се изпържва. След това ги поръсиха с пудра захар, може да се яде и със сладко.

Момичета, в гр. Котел тези сладки са известни като котленски къдрЯви тиганици и са ги правили по сватби най-вече, както и по всякакви официални случаи от преди много години, така че в и ние си ги имаме, но не сме ги популяризирали, защото са връткави и дори бих казала поради това, позабравени Embarassed

Рецепта нямам в момента при себе си, защото съм при дъщеря си на гости. Доколкото си спомням, сместа трябваше да е като палачинкова, но достатъчно гъста, за да се "залови" за формата, която се потопява за момент в сгорещеното олио, след това в сместа и когато се потопи отново в олиото, тестото се отваря около формата постепенно и с вилица се избутва от формата, за да се доизпържи до златисто. Още горещи се ръсят с пудра захар.
Формата се прави от тънка ламарина, но тя ми е наследство от баба ми, която я има вероятно поне от майка си, ако не и от баба си. Признавам, че аз лично не съм я използвала, защото, както вече писах, е връткава работа, но сладките са ефектни и за по-търпелив човек няма да е проблем.

# 122
  • София
Благодаря ти много, arina   bouquet

# 123

Атти, точно под твоя пост съм сложила линкове към тема, рецепти и обяснения! Peace

# 124
  • София
Боже, Лабрекс, ама че съм завеяна, изобщо не се качих нагоре да погледна  ooooh! Много ти благодаря, отивам да чета и разучавам   bouquet

# 125
Момичета, мога ли да замразя заквасена сметана. Остана ми една кофичка и нямам какво да я правя  newsm78

# 126
Момичета, мога ли да замразя заквасена сметана. Остана ми една кофичка и нямам какво да я правя  newsm78

Остави я да си стои в хладилника, като не забравяй да погледнеш срока на годност. Все ще я използваш за нещо. Peace

# 127
labrex изтича утре, ама ми се свиди да я изхвърля  Blush

# 128
Какъв кашкавал купувате за паниране? Все не ги улучвам - попадам на някакви, дето стават на сос в тигана...

# 129
labrex изтича утре, ама ми се свиди да я изхвърля  Blush

Дано някой друг се включи, у нас обикновено не се задържа сметанката. Embarassed Peace

# 130
  • София-Младост

Остави я да си стои в хладилника, като не забравяй да погледнеш срока на годност. Все ще я използваш за нещо. Peace
http://www.bb-team.org/articles/3393_zamrazyavane-i-ohlazhdane#axzz1AjblN4jx
Пише, че може, 1-2 месеца на -18 градуса.

# 131
Какъв кашкавал купувате за паниране? Все не ги улучвам - попадам на някакви, дето стават на сос в тигана...

По принцип си има кашкавал за паниране, но не мога да ти кажа какъв точно е, но мога да ти дам друг съвет -
нарежи кашкавала, както ще е за паниране и го остави в камерата да стегне за няколко минути. След това панирай и пържи в силно сгорещено олио.

# 132
Marieta, благодаря ти, ще пробвам така. Иначе такъв кашкавал съм виждала, но не и скоро. Навремето предлагаха и специален за скара, и него не срещам вече

# 133
Ала-Бала   bouquet  много ви благодаря  Hug - много полезна информация има в линка!

В тази връзка  Laughing - гледах тия дни, една рецепта тука за кюфтета с бял сос, който се правеше с кисело мляко, дали ще стане със заквасена сметана  newsm78

# 134
Момичета ,ЧНГ, че отдавна не съм се записвала Embarassed
Днес си купих форма за торта / такава, дето от страни се сваля, не знам как се нарича точно/, та може ли да ми дадете някоя лесна и бърза рецепта, за да я пробвам newsm78   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт