Забраненият плод (Aşk-ı Memnu) ~ 23

• 54 659
  • 720
  •   1
Отговори
# 210
dterziiska, видях рано в темата за Перла. После го видях в нета.
Не го сложих за да не си помислят, че копираме нещо от тях.
Но турската преса съм убедена, че я четем поне 5-6 души от нашата
тема. Това е много радостно за мен, да можем да информираме и
останалите с последните новини. Дано се заблуждаваме. Преди да стана
част от това семейство и да открия този форум новините съм ги научавала от нета.
Незнам дали помните преди Перла, колко малко инфо имаше за турските сериали и
актьори. Сега  този вид комуникация е светкавична. И занапред ще става все по
бърза. Светът е наш и няма време - трябва да го опознаем.

Аз си слагам каквото видя а когато темите са за едни и същи актьори не може да няма повторение  От времето на излъчване на Перла станах любител да се ровя в интернет пространството за новини за Къванч и Сонгюл Сега вече и за актьорите от нашия сериал Транслатора е станал разноглед у нас нищо,че понякога превода е ужасен Виждаме журналистите как реагират светкавично все едно се движат след актьорите и спят пред домовете им А честно казано ако ги няма пък тях никой нищо няма да знае за актьорите

# 211
  • Пловдив
Това имах впредвид. Млади и стари всички сме в нет пространството.
Гледаме филми онлайн - какво по-хубаво от това. Учим езици покрай
филмите и се обогатяваме. Супер.
Току що гледах новото трейлърче за понеделник. Бая въпроси ще задава Бехлюл
на Бихтер. А и през новата седмица май ще видим първата целувка.
Помните ли как с показването на една ябълка познахме филма.
Всички в темата се събудихме и надпреварвахме кой какво е научил, да го каже на останалите.

# 212
Момичета привет Hug

Добре дошли на всички новопоявили се Grinning
 Пак много сте писали и това което успях да видя ,че Киво не е спал спокойно пак.Бая ще му е парило на ушите от приказки по негов адрес. Wink

Връщам се да чета какво сте писали,по подробно. smile3529

# 213
Здравейте момичета,

И друг път съм писала, в предходни теми, докато филмът още вървеше по Kanal D...обикновено само ви чета, тъй като не се чувствам уютно да пиша тук. За съжаление не съм и единствена. Странно защо, темата се слави като приветлива и с добър тон. Разбирането за добър тон тук обаче се свежда до излагане на мнение само в една посока и постване на букети и бонбони. Не ме разбирайте погрешно, букетчетата и чайчетата освежават атмосферата, създават настроение, но не това трябва да бъде идеята за толерантност.
Уважавам идентификацията, съзнавана или не, на всяка една от нас с дадена героиня, но това не може да е критерий за истинност на фактите изложени в сюжета.
Филмът "Забранена любов", както аз обичам да си го наричам с буквален превод, е разкошен. Това е сериал от ново поколение. Няма да коментирам как музика в комбинация с чудесна актьорска игра и отлично операторско майсторство повлияват зрителя и го повличат в съпреживяване. За тези, които са го гледали - знаят, останалите тепърва ще се потапят в заразяващата му атмосфера. За единствен конкурент на Aşk-ı Memnu досега, аз признавам Ezel - в него няма пълнежи с прислугата. Но пък последното е простимо, все пак се цели екранно време.
Незнам дали ви е станало ясно, гледала съм целия филм, на турски език, чела съм и книгата. Знам турски език и не правя интерпретация по картинки. Когато репликите излизат от сценаристите през героите, има една истина. Оттам нататък всеки може да си интерпретира сам за себе си - през ценности, морал, чувства и главно - идентификация.
Когато по-горе имах предвид, че в темата се толерира едностранно мнение, това е на база няколко месечни мои наблюдения тук. Бъдете по-отворени към чуждото мислене, със сигурност има какво да вземете оттам.
Колкото до сюжета на сериала, е, мили ми момичета…колкото и да не се иска на някои от нас, тук става дума за една любов, една единствена – тази между Bihter и Behlül. Тяхната любов преминава през всевъзможни фази със силна емоционална наситеност. От самото начало на филма до последната сцена става дума за тях двамата – това е основната сюжетна линия, тя стои зад заглавието. А какво повлича след себе си, това е друга тема. Оттук нататък дайте воля на интерпретациите си, но на тази база. Не обиждайте никой от героите. Всеки един от тях е обично дете, както на автора, така и на сценаристите. Всеки един от тях ще ви хвърля в крайности. Те двамата са от най-богатите образи, които съм виждала на екран. Bihter е разкошен герой и тепърва ще се наслаждаватe на брилянтното превъплъщение на Beren.
Някои от вас пишат сякаш никога не са се влюбвали, други сякаш никога не са обичали, държа да подчертая разликата, а трети сякаш винаги са държали контрола. Никой от нищо не е застрахован. Спорът, който се развихри на предните страници, бе очакван от мен още със стартирането на филма по българската телевизия. Някои от нас имат представа какво се случи и в Турция по този въпрос – такава буря се разрази – ураган! Тепърва ще се изострят настроенията и тук, така че бъдете толерантни. И не забравяйте, че никой коментар относно филма и героите, не е, а и не трябва да е личен.
Това е филм за истината и за смелите! Насладете му се! Извинявам се за изключително дългия си пост, но вярвам, че заинтригуваните ще ме изчетат докрай.
Благодарности на поддържащите темата.

BB forever Wink
Askita, smile3501 smile3501 smile3501

# 214
Askita,
дълго време мислех,че няма да се появи сродна душа-благодаря! Hug
Gospojata,
как така мила с теб си се намерихме и си знаем,че обичаме едни и същи неща и си мислим еднакво?Само искам да се доуточня:
Сравнението ми за филма с "Мостовете на Медисон" идеше с цел точно да кажа,че на човек може да му се случи всичко в живота толкова неочаквано и връхлитащо,че никога не бива да казва "никога" и,че може цял живот след това да се питаш дали е трябвало да го изживееш и какво би се случило,ако..............Само с тази цел!
Искам да обърна внимание и на една друга много тънка нишка,която усещам да се прокрадва във филма-САМОТАТА НА БИХТЕР!
Усещате ли я?Виждате ли как всички се съюзяват когато се случи нещо с някой от тях и как я изолират?
По-напред в темата някой я беше упрекнал,че не се грижи като майка-мащеха за децата!
Моето мнение е,че семейството просто не и позволява това!При всеки удобен момент се прегръщат, поглеждат и я изолират!
Като знаем,че и майка и не е от майките,които си заслужават да са такива-момичето остава само- вътре в душата си! newsm12
Аз сь6то сьм с такова впечатление Rolling Eyes

# 215
Олееее мн сте писали докато ме е нямало, почнах да чета, но се отказах.....доиде ми в повече!

Аз като цяло не харесвам Бихтер, но за съжаление тр да си призная, че напоследък изпадам в ситуация подобна на тази в която е Бихтер и май май.....постъпвам точно като нея   newsm45
и затова вече , въпреки че не я харесвам започвам да я разбирам! (Не ям кокала, но и не го давам на друг!) smile3516

# 216
Олееее мн сте писали докато ме е нямало, почнах да чета, но се отказах.....доиде ми в повече!

Аз като цяло не харесвам Бихтер, но за съжаление тр да си призная, че напоследък изпадам в ситуация подобна на тази в която е Бихтер и май май.....постъпвам точно като нея   newsm45
и затова вече , въпреки че не я харесвам започвам да я разбирам! (Не ям кокала, но и не го давам на друг!) smile3516
Hug Hug HugНе се отчайвай.Живота е такъв и никой не е застрахован.Успех!

# 217
  • Пловдив

Малко снимки и да се събудим от следобедна дрямка.

# 218
  • Пловдив

По много интересен начин се хващат на бас.

# 219
  • Пловдив

http://www.ayakligazete.com.tr/haber/behlul_u_hic_boyle_gormediniz_.htm
Днес почти няма турска преса да не пишат за Къванч,
че 1,5 година е бил във Франция като модел.

# 220
  • Пловдив
http://www.youtube.com/watch?v=aQs1Dvb14W4
Боже, боже, къде изчезнахте?

# 221
Здравейте, Hug
Отдавна чета темата и реших да се включа.

Не съм очаквала филма да ме заинтригува по такъв начин, но ето че това стана. Simple Smile
Иска ми се да споделя много неща с Вас – коментирате сюжет, герои, актьори – харесвам всичко и всички. Grinning

Според мене няма нито един отрицателен герой в тази история – всички са пълнокръвни, истински, със своите най-различни страни.
Ще се спра най-вече на Хилми, Фирдевс, Джемиле, Б и Б, тъй като тях най-много коментирате.

Още от самото начало се учудих на многото отрицателни мнения за Джемиле. Може би защото аз я виждам по съвсем друг начин. Да, на пръв поглед изглежда много злобна и глупава, но мисля, че това е повърхностно виждане. В нея преди всичко виждам един млад човек, който негодува с цялото си сърце срещу класовите различия и не може да се примири с някои неща. Това е присъщо за младите хора, затова не можем да го видим у родителите й. А и докато те са избрали да бъдат такива, каквито са, то тя не го е избирала, при нея е като „наложено” и затова така се чувства, това я потиска и избива в гняв и ярост срещу онези, които не са така. А когато прибавим и чувството на безсилие, тъй като тя усеща вътрешно, че нищо не може да промени...конфликтът вътре в нея много се задълбочава. Ще кажете – тя не е искала да учи, да, може би, но това не значи, че е искала такъв живот, че го е избрала, тя е по-скоро като в „заварено положение”. На мене лично ми е мъчно за нея. И ще Ви кажа защо. Тя си е момиче с добро сърце. Просто и на нея като всеки човек й се искат разни работи – рокли като на Нихал, внимание като за Нихал. Всъщност, представете си как ще се почувствате Вие, ако до Вас има момиче на същата възраст, на което Вие прислужвате, което има всичко, всичко, което иска – пари, дрехи, внимание, а на всичкото отгоре и Вашите собствени родители я наричат „слънчице”, „злато мое” (това ми направи много силно впечатление още първия епизод – та те нея не съм виждала да я наричат толкова мило и да се разтапят така като я видят) и т.н. Ревност, най-малкото ревност ще почувствате, а оттам тръгва и всичко друго...А като прибавим и любовта й към Бешир – което реално е единственото нещо, което тя може да има, тъй като не подлежи на някаква класовост...и като вижда, че той е увлечен по Нихал, тоест – отново по онази, която има всичко...и като вижда и тя как се държи с него...Та както казах, аз й съчувствам много и определено не я виждам лоша.
Хилми също не виждам като лош, като злодей. Смятам, че желанието му за предбрачен договор е не просто обяснимо, а направо желателно при славата за разточителната г-жа Фирдевс – нейните дългове, заеми и всекидневни покупки. На него, а и на всички други ни е ясно, че тя буквално ще започне да се издържа от сина му и него, както сега прави с Аднан. Така че ми е струва напълно разбираемо, че иска такова нещо – все пак той е работил за изграждане на такава империя, и аз не бих позволила да ми я източат за отрицателно време – а това г-жа Фирдевс го умее Той не разбира чистата и неопетнена любов, която изпитва синът му към жена си или защото никога не е изпитвал такава или защото е забравил, но и в двата случая – човекът просто се презастрахова и в това няма нищо лошо. Не виждам нищо лошо и в това, че побесня като разбра за направеното зад гърба му плащане на не малко пари на г-жа Фирдевс, всеки би побеснял. Дали всеки би се отказал от сина си заради това – надали, но всеки би искал да покаже по някакъв начин, че не е съгласен с това, да накаже провинилите се. Явно това е неговият начин. Това е човек с тежък, труден характер, но не и лош. Поне така го виждам аз.
Г-жа Фирдевс ми е любимка. Тук беше писано, че е изключително прозорлива жена и съм напълно съгласна с това. Нещо повече – наистина я разбирам в повечето от действията й – омъжила се е по любов или не – не знам, но едва ли си е представяла, че младите й години ще минат в гледане на деца. Родила е две деца без много да го иска в онзи момент, НО в посочените й до този момент действия не виждам нито едно, с което да иска да им навреди. Исканата сума от Нихат пък – да, излезе като продаване на Пейкер, обаче всъщност бе просто опит да се потушат някакви сметки, да се оцелее. Дали това е правилният начин? Кой може да каже...Това е просто нейният начин да оцелява.
Бихтер и Бехлюл са страхотни образи. Всеки един от тях идва със своето бреме, всеки от тях носи товара на миналото си – Бихтер носи омразата към майка си, животът на Бехлюл е белязан от загубата на родителите му и много от неговите недостатъци – несигурност, колебливост и т.н. идват от там. Всъщност цялото му плейбойство дори за мене е лустро, маска, той е чувствителен мъж, който много е страдал и, за да не е повече уязвим, го е подкарал повърностно, без задълбочаване, без да се интересува толкова, предполагам – за да не го боли. Това е защитна реакция и тя си е доста честно срещана.
Бихтер не се жени по любов за Аднан, но тя самата не знае това. Когато човек не е срещнал истинска любов, не е трудно да се обърка. Тя чувства Аднан близък, заради общите им чувства на обич към баща й. Това не е любов, но е достатъчно за самозалъгване. Чувствата, които изпитва Бихтер по отношение на своята майка още повече допринасят за прибързаното решение. Да, тя иска да й отмъсти, да я накара да страда като й вземе Аднан, но всеки, който е чувствал непоносима болка от загубата на някого и е обвинявал друг за това, знае колко пагубно е чувството за мъст и как то те води към погрешни решения. Това е човешко чувство. Тя разбра, че е сбъркала едва, когато среща Бехлюл.
По повод скандалите й в самия дом – то ясно се вижда, че тя е млада, неопитна, не знае какво да прави, а в същото време й се иска да знае и да може.
Двамата, всеки със своите рани, някак се намират. Не веднага, когато се срещат, но се намират. И това е наистина красиво.

Много дълго стана, моля да ме извините.
Искам само да добавя нещо – може би защо ме интригува толкова много този филм. Аз имам личен опит с подобни чувства, то не е подобно де, но е близко. Срещнах една голяма любов (ама наистина голяма, не самозалъгване) и всичко си вървеше прекрасно и безоблачно, докато хоп – не срещнах още една. И сега ако някой каже – това е невъзможно, това не може да ми се случи и т.н. – моля Ви – само се замислете – изпитали ли сте всички чувства и техните нюанси, които съществуват на този свят? Само който е – тогава той да говори. Не смятам, че има такъв. Човекът не е толкова ограничен, че да има само една голяма любов, да може да обича само един човек истински в живота си. Тук малко навлизам в опозицията Бихтер-Бехлюл, Нихал-Бехлюл, но исках просто да кажа, че не е никак невъзможно Бехлюл да обича и двете. Дори напротив – струва ми се напълно реално. По различен начин, но любов. Истинска. Това го казвам по повод на факта, че е напълно възможно, въпреки че в началото Бехлюл иска просто да се скрие зад Нихал, да се спаси с нея, в последствие да се ражда нещо красиво и там. Та...мисълта ми беше, че човек може да обича повече от един човек, но избира да с един. Не заради традициите, не заради обществото, а заради тези, които обича – за да е справедливо спрямо тях.
Бихтер иска да постъпи съвсем честно като разкрият любовта си. Но дали обвинявам Бехлюл за това, че я спира? Не, съвсем не. Колебливостта и вечното бягане от открито заявяване на нещата, такива, каквито са, са дълбоко заложени в него, проблеми от малък, травми от детството. Трудно е човек да се бори с тях. А все пак той е просто човек. Накрая ще съжалява, че не се е борил, но тези неща по правило ги разбираме когато вече е късно. Confused

А, всъщност има едно нещо, което ме дразни в този филм – две трети от героите са с Б – Бихтер, Бехлюл, Бешир, Бюлент, а онези, които не са, са с брутално приличащи си имена – Нихал и Нихат. Голям зор, докато ги запомня. Crazy

Който ме прочете – ще го черпя нещо. И то не виртуално. Голям роман стана. Hug

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 14:28 от Щастливата

# 222
Щастливата  bouquet  E,как няма те прочетем.Нали затова е темата.Да пишем,да четем.Много хубав пост.

# 223
Тук съм и досега четох постовете на останалите съфорумци.като гледам имало е ''бружения'' из темата и нападки щом се е наложила намесата на Админа.Надявам се това да е за пръв и последен път в темата.Всеки има право да изказва мнения и коментари в темата,различни от тези на останалите и без нападки.Все пак това е един сериал и на всеки ''спрял'' се тук, мнението е важно и ценно,защото всеки пречупва събитията и отношенията през призмата на своето усещане и виждане за нещата от живота.Спирам до тук,но не ми е приятно когато има намеса отстрана на Тати. Confused

askita,хареса ми твоя пост/за което те поздравявам/,имало е нужда от ''наместване'' на нещата. newsm10

Отношенията между Бихтер и Бехлюл и развитието им в следващите епизоди е в основата на този сериал.Изгледала съм го целия,но не съм си позволявала да правя коментари за последващите събития в техните отношения.Тяхната връзка оттук нататък  ще става все по интересна и заинтригуваща.Но на този етап от тношенията си все още са като ''куче и котка',в етапа на преследването Mr. Green'.Харесват се,започват да усещат магията около себе си/Купидон е изпратен на опознавателна акция/,но все още не искат да приемат истината,или се самозалъгват колко са щастливи за момента.

Нихал започва все повече да ми харесва,а близостта и с Дениз е затрогваща.
Бюлент,абсолютен шемет.
Аднан ,не мога да го разбера,хем усеща по някакъв начин Бихтер че му се изплъзва,но или наистина е заслепен от любовта си към нея,или не иска да си отвори очите.Затова и в анкетата гласувах за него точно по тези причини.За мен лично е заслепен.
Дригия за когото гласувах е Бешир,много ми е скучен и безцветен.

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 17:39 от Slawena

# 224
 Щастливата welcome

Не бях ''поглеждала'' на образа на Джамиле от тази страна EmbarassedНо като се замисля маи си права. Grinning
А за Хилми на този етап и аз съм на това мнение бб Макар в последствие нещата да се променят

Чакам да почерпиш Wink

Общи условия

Активация на акаунт