"Зима е навън дошла в ОКТОМВРИйската дружина цари уют и топлина"

• 60 341
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Добри ден и от мен
Видяхте ли?

Красота.

Танче моите съболезнования!

Боги много се радвам, че Стахил няма да ходи в Япония! Hug

За училището съм избрала да е кварталното в Дървеница, но не съм проучвала как се записва. Знам само, че като са в предучилищна група към края на януари в нашето ОДЗ има презентации на училищата и след това избираш за кое ще кандидатстваш и подаваш документи. Така е при нас и ще чакам януари 2012г. Мисля да избирам учителка по плана на Надинка.

# 541
  • Варна, България
Ихаааааааа, страхотна зима - нищо, че е с днешна дата  Rolling Eyes

Избор на учителка - много сложноооооооо според мен.
Аз също мисля да се допитам до родители на бивши ученици, но не знам доколко може да се избира учителката - най-много да се търсят поредните връзки, за да се попадне в съответния клас ( и с това ставаш задължен на някого  newsm78 ).
Кога и как мислите да разговаряте с учителките, за да ги разберете що за хора са  newsm78

Нашите в градината са доста сдухани - стараят се жените, но има някои неща, които всеки път ме учудват. напр. Сами ми казва "Госпожата казва, че сме отврат, отвратителни"  #Crazy
Кога това? Ами на закуска, когато говорим. Но го казва толкова изразително От-врат.
Е, просто онемях. Колко други бисери сигурно има  newsm78
Дори му казах следващия път ако го каже да бъде смел и да й каже "На децата такива неща не се говорят", "ние вас така ли ви обиждаме" и нещо от сорта.
Една пък друга, която заместваше им казала "Вие сте ядосвали и сте разболели вашите госпожи"  #Crazy
Еб...ти  малоумниците  #2gunfire

От друга страна - ако си отвориш устата, ставаш лош или пък ти нарочват детето и е един омагьосан кръг.
Ще ме прощава Надито, ама това детска учителка си е диагноза...  Wink

Аз вкъщи винаги му казвам "Няма лоши деца, има лоши постъпки и т.н."
За да съм честна - само веднъж съм му казвала, че е лош

# 542
Хаха, чувала съм го, а и за съжаление съм го виждала и го виждам, доста примери имам около мен Mr. Green, сама птичка пролет не прави, ама ще се опитам всичко, което не ми е харесвало да не го допускам, дет се вика уча се и от ваши коментари. Дано, само системата да не смачка желанието ми....

# 543
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Хаха, чувала съм го, а и за съжаление съм го виждала и го виждам, доста примери имам около мен Mr. Green, сама птичка пролет не прави, ама ще се опитам всичко, което не ми е харесвало да не го допускам, дет се вика уча се и от ваши коментари. Дано, само системата да не смачка желанието ми....

Hug
Незнам защо, но ме дари с голяма УСМИВКА! Благодаря!

# 544
Извинете, не бях се вясвала тук много дълго. И тъй като наскоро ме разпитваха по темата за избора на учител, събрах всичко, което съм казвала и писала. Който не се интересува, да прескача цитата по най-бързия начин Simple Smile

Цитат
Още в началото на втори клас преместих детето си в друго училище. Мисля, че проблемът общо взето беше в компанията, в която беше попаднала дъщеря ми, което се комбинира с усещането, че госпожата е доста студена и без желание да прави каквото и да е извън училищната  програма. Сега осъзнавам, че повечето учители нямат време/желание за такива неща, но това не би ме спряло да търся по-активен учител. От гледна точка на ученето нещата бяха чудесни - имаше високи изисквания, пишеха доста домашни...  Определено повече одобрявам като човек новата ни учителка, но на нея попaднах след дълго и внимателно проучване.

Ето всъщност цялата история:
Първия път, преди първи клас, търсих най-вече доброто училище. Отхвърлих най-близкото, защото физкултурния салон беше подземен, и целия в мухъл. Не мога да позволя детето ми да скача, тича и диша дълбоко точно в такава среда. Втория довод против беше една агитка деца от градината, с които не исках да са заедно. И третия - хареса ми едната учителка, но беше твърде възрастна, няколко години след пенсия, и от дирекцията казаха, че няма да довърши класа до 4 клас.
След това огледах няколко училища, до които може да се стига пеша - първата година заедно, по-нататък - самостоятелно.
Едното беше елитно, с добра успеваемост при завършването. Приемаха само деца с подходящата адресна регистрация. Не ми хареса, защото: 1. Потвърди се от няколко места информацията, че има деца, които вследствие на натоварването и изискванията стигат до депресии. 2. Училището изглеждаше огромно и мрачно като затвор, никой не ме посрещна да ме пита къде и защо отивам. 3. В разгара на информационната кампания нямаше информация за това какви паралелки ще има, нито за учители. Както се казва - очакват голям наплив и нямат нужда от маркетинг. 4. Оказа се, че често им сменят и въртят учителите.
Други не ме впечатлиха с нищо. Спрях се на сравнително близко училище, което имаше активна екологична политика, често ходиха на туристически екскурзии, малко, спокойно, старо и не особено богато. От няколко места ми препоръчаха една и съща учителка, и без много подробности записах детето при нея. Много важно за мен беше, че там е клуба, в който тренирам йога и карате. Благодарение на този клуб и учителят - плашило за хулиганите и наркопласьорите, в и около училището е сравнително спокойно, не смеят да се навъртат гадове.

Това бяха първоначалните ми критерии за учител, не са се променили много:
"Представям си идеалната учителка - опитна, не и се налага да вика, успява да овладее децата, да ги накара да я слушат, уважават и обичат, строга е, взискателна, но намира общ език с децата, уважава различията в темперамента и характера на децата. От тези учители, дето години по-късно си ги спомняме и милеем за тях, въпреки, че може да сме получили някоя двойка или доста забележки."
Между другото, критериите ми са основани на спомени и впечатления от реални учители, например учителките на децата ми в детската градина.

Още на родителската среща (СЛЕД записването) видях, че учителката е нервна, говори бързо, притеснено, поправя се, не се ръкува и не те гледа в очите. Мислех, че е, защото е първа среща, и е свикнала да работи с деца, не с родители. Но се оказа, че винаги е така. Още на първата среща попитах за системата и на наказания и насърчения - каза, че ще се оправи с децата, но не конкретизира, въпреки че настоях. Друго важно за мен - попитах какво прави с напредналите деца, защото моето е от тях - четеше перфектно преди първи клас, а и с математиката беше напред. Надявах се да чуя, че ги им дава допълнителни задачи според уменията, за да не скучаят и малко по малко да загубят навиците да учат, но не би - отговора беше... абе общи приказки. И да не мислиш, че преместих детето си? Нееее, оставих го там за цяла година.
Учителката се оказа наистина добра. Преподава чудесно, дава достатъчно задачи за домашно, нито много, нито малко, добре се справя. Обаче на мен все ми вадеха очите разни подробности - например, че не празнувахме 8 март, нито празника на буквите (което за мен си е живо престъпление). Вместо това за празника на буквите се събрали 2 класа и играли игри с аниматор. Родителите нямахме думата, въпреки че няколко души опитахме. Друго - имаше олимпиада по математика. За нея научих от майка на дете в друг клас. Попитах защо не съм уведомена, при условие, че детето ми се справя доста над стандартното с математиката (всъщност, беше най-добрата в класа). Отговора беше - олимпиадите са за децата, които ходят на специални курсове. Откъде да знам, че се интересува от математика, щом не ходи на курсове. Е, аз пък искам поне шанс да преценим - можем ли, не можем ли, искаме или не.
И друго забелязах - при конфликти в класа учителката не знаеше как да реагира. Дъщеря ми беше физически тормозена (душена!) от ученик от трети клас. После и една нейна приятелка, само че ударена с камък. Коментара на учителката: ами той е лабилен, просто не трябва да се появяват пред очите му и да го гледат. Това май ми преля чашата. Аз позата с наведената глава и вдигнатото дупе я признавам само в един конкретен случай... И не одобрявам да учат детето ми на примиренчество.

Ето два цитата от времето, по което търсих нова класна:
За 2 учителки, които успях да опозная в старото училище:
"Това са две учителки, които обичат децата си, интересуват се от това, което е в главите им, отделят от свободното си време, за да направят нещо със собствените си ръце за тях... Топли като хора, а в същото време успяват да накарат децата да ги уважават и слушат."
И питанката ми в друг форум:
Цитат
"Търся Учител, а не просто преподавател. Човек, на който му пука за децата, който ги обича и познава, който ще остави добра следа в живота им. Такъв, който успява да ги накара да го слушат, без да крещи истерично, с когото можеш да поговориш за децата, без да слушаш постоянно заучени фрази. Такъв, който ги насърчава да станат екип, компания, да правят повече неща заедно. От онези, за които си спомняш дълго и им носиш цветя при всяка възможност."

След дълго търсене, случайно се заговорих с една позната. Споделих каква ми е мечтаната учителка, а тя каза, че детето и е било при такава. И съвсем случайно се оказа, че тази учителка в момента преподава на 2ри клас.
Училището е сравнително далеч от нас, но се оказа едно чудесно квартално училище - със социален живот (клубове, кръжоци, танцови групи), собствена библиотека, стол, 2 физкултурни салона. Това, което търсех в общи линии. Допълнително предимство беше менюто в стола - плод, салата, готвено. За сравнение - старото училище нямаше стол, и носеха храна от ресторант - например пиле с ориз. Без плод, без салата. Но на цената на купона в училището, макар че цената не ми е основен фактор.
Сега съм много доволна от училището и класа. Въпреки стреса от преместването, детето ми се адаптира бързо, чувства се добре дошло. Класа е задружен, ходят на разни места с класната. При първата среща, класната я хвана за ръцете, погледна я в очите и и каза нещо за добре дошла... Спечели ме завинаги  
Сещам се нещо - когато говорих с нея, вече знаех, че ми пасва  но пуснах няколко изречения за любимите игри на децата - тя знаеше кои са уинксите, и че децата си падат по тях. Знаеше и на какво играят момчетата, за разлика от предишната, която попитах няколко дена по-рано. Интересува се от децата и ги наблюдава. Говори за "моите деца" с любов.

Извини ме за дългото писание, но се надявам да срещнеш идеи за критерии, които можеш да използваш. Иначе смятам, че при подбора трябва да се имат предвид следните неща:
1. Да се избира учител, а не училище!
2. Да се отиде на предварителна родителска среща, преди записване. Да се проведе индивидуален разговор, насаме.
3. Да се говори с родители на 4токласници, да препоръчат учителка, която есента ще поеме 1ви клас. Не просто да се пита коя е добра, а да се задават конкретни въпроси за това, което ни интересува.
4. Може да се питат и самите деца в 4ти клас, да се разгледат тетрадки, да се наблюдават децата. Да се постои пред вратата в час, за да се разбере може ли да овладее децата, или крещи като фелдфебел изнервено и безполезно (имаме една такава учителка по език).
5. Да се поговори с учителката за учениците и. При второто търсене на учител зададох на една "тъпия" въпрос: "как е класа като цяло". "Моята учителка" би казала, че децата са прекрасни, едно играе шах, други ходят на народни танци, много са умни и задружни..." а тя каза: "Ами имахме едно агресивно момче минала година, но се справихме с проблема, сега учи другаде". Е, не ми хареса гледната и точка - сякаш децата са извор на проблеми. Моята може да говори с часове за всеки.
6. Да поговорите за характера на детето си, какво би препоръчала, какви трудности може да има в началото.
7. Тези дни заговорихме с класната на тема "произхода на света". Вярно, не сме точно на едно мнение, но много ми хареса това, че е отворена към различни идеи. Говорили са в часа на класния за това по желание на децата. Обсъдили са различни варианти, говорили са за общоприетия, но и за други... С една дума - добре е да се преценят границите на учителя, и желанието му да ги разширява. Което ми напомня - дали не е крайно религиозен? Или краен в някаква друга област.
8. Поразпитай за възпитателните методи - насърчение, наказание, оценки, допълнителни задачи, много или малко домашни? Единствения кусур на сегашната учителка е, че според мен дава доста малко задачи за в къщи. Но това е моя гледна точка, и мога да го преглътна  просто учебниците, които са избрани, са по-леки като цяло. Това ми дава основание да преценя, че образованието, получено при предишната класна може би би било малко по-добро, заради по-сериозната подготовка.
9. Разговор по други теми, които те интересуват. С ясното съзнание, че и учителя е човек, и не може да вярва в това, в което вярваш ти, да се храни като теб, да мисли и да се облича като теб и прочие... Не и на 100 %. Но е важно да може да приема и прегръща различните хора и идеи. Или поне да не се противопоставя или присмива. Да можеш да очакваш подкрепа от него, а и с чиста съвест да и обещаеш подкрепа за всяка една негова инициатива.
Айде стига съм писала. Като се сетя друго, пак. Успех с подбора и не се моткай! В някои училища правеха предварителните родителски срещи през май. А и ако искаш да понаблюдаваш учителя и учениците му в действие (тишина в класната стая, отношения, уважение), трябва да го избереш преди края на учебната година. Да ме извинят господа учителите за женския род  Много уважавам мъжете учители, но с детето си попадах все на учителки.

Писано по-късно:
И още малко за училището. Добре е да не е много бедно. Старото беше такова, а след като влязох в нещата установих, че много неща зависят от инициативността на директора. Ако училището кандидатства по програми, ще има и екскурзии, и компютри, и пари за чистачки, и за учител по физическо. Ако няма.... вече видях как е. Освен това от личността на директора зависи как се чувстват учителите. Може да са притиснати, изнервени, или спокойни и работещи добре. Пак имам примера на старото училище, бях в настоятелството и наблюдавах отблизо. През последните няколко месеца напуснаха няколко читави учители, и съкратиха единия от 2мата учители по физическо. Не звучи добре, нали?
Като казах физическо - за мен е важно децата да играят физическо, и то колкото може по-често. От тази гледна точка е важно кой им го преподава - учител или класната. И ако е класната - какво е нейното отношение към това. Защото като активно занимаваща се със спорт знам, че има неща, свързани с енергията, техниката, натоварването на ставите, които един начален учител просто няма как да знае. А ако предпочита да прави диктовки в часа по физическо, нещата са отчайващи...

И пак:
В началото не вярвах, че ще е толкова сложно. Затова и направих първите грешки - доверих се на преценки на хора, които не познавам лично, и не проведох предварителни разговори. Не исках да притеснявам жената, да не се чувства на изпит, а вероятно и да не се излагам. Ясно ти е, че вече не съм така
Ясно е, че учителя и училището не може да са идеални, още повече по всички критерии. Но е добре да знаеш с кое можеш да направиш компромис, и да обсъдите поне наистина важното за теб.

И пак:
Да не забравиш да постоиш пред стаите на четвъртокласниците, ей! И още нещо - добре е да си сигурна, че имат час при класната, а не английски например. Казвам го, защото вече имам пълни впечатления от учителите в новото училище. Едната учителка по език изобщо не може да овладее децата - и тя и децата крещят в час, нищо не се чува, излизат... Чувах ги, когато последния им час беше английски и изчаквах да си взема детето. Но на родителската среща видях за какво става въпрос - учителката просто си няма стил, излъчване, авторитет, мънка под носа си (а в час крещи истерично) и не знае какво да предприеме, за да я слушат. Дори родителите не се удържаха да говорят заедно с нея... срам!...

И накрая нещо, споделено от една приятелка в друг форум:
"Имах избор между две госпожи. Двете учителки бяха пълни противоположности, при положение, че бяха на една възраст. Едната, която е и настояща г-жа на дъщеря ми е тиха, скрома и същевременно с твърд подход към децата. Другата- със спартанско възпитание/ако мога така да се изразя/, вечно със сърдита физиономия и гръмогласна.
Разпитвах родителите и от двата бивши випуска на госпожите и от двете страни чух добри отзиви.
Избрах тихата и скромната след една случка, която много ми хареса.
 Родителската среща, която се състоя пет дни преди новата учебна година. В учителската стая бяхме около 60 родители. Близо до нашата г-жа седна майка с бъдещ първокласник. В един момент, майката направи забележка на детето си, след като самото то на няколко пъти дърпаше покривката от масата.
Детето се обърна към майка си и й каза, да млъква и да си гледа работата. Настоящата ни учителка се обърна леко към детето, което стоеше на коленете на майка си и му каза, че, когато порасне, ще се срамува от тази си постъпка.
 В този момент и след този й коментар, разбрах, че това е учителката за дъщеря ми.
 В началото, като всяко дете дъщеря ми правеше грешки в учебните тетрадки. Това, което ми направи впечатление е факта, че отдолу в тетрадката пишеше: " Можеш и по-добре", " Още малко старание", "Вярвам, че ще се справиш следващият път блестящо".
 След време се оказа, че подхода на учителката й оказа голямо въздействие върху нея. Тя никога не се обезкуражи, постоянно се старае и метода й на обучение дава резултати."

Надявам се да намерите нещо полезно в написаното. Все още съм на същото мнение. Страшно важно е да имаш лични впечатления от учителя ПРЕДИ записването. От друга страна, не всеки се представя чудесно на първа среща.  И пак да кажа - незадължителните, извънкласни занимания са рядко срещано явление, а вече имам поглед на повечко учители и деца. Има и такива учители, но не мога да препоръчам такъв. Макар че нашата учителка е много близо до идеалната  И пак да кажа - много, много важно е да послушате малко пред вратата в час... При сегашната ни учителка обикновено цари пълна тишина, а при други съм чувала и истерични крясъци на фона на шум, който не само може да те побърка, но и пречи да чуеш/научиш каквото и да било.

С пожелание да намерите Учителката!

Тук-таме се повтарям, но пък е писано на различни хора и места, а не ми се правеше цялостна редакция...

И ние се каним да купуваме колелета на щерките. Обаче опита ни с Катето беше неприятен - така и не се научи да кара без помощни колелета, а сега вече е на възраст за много по-голямо, което ще трябва да се научи да кара... или парите пак да отидат на вятъра.

От сърце благодаря на Надето и Боги за зареждащата и отпускаща душата среща! Много, много съм щастлива, че мога да поговоря с вас, когато имам нужда. Пък и когато нямам Simple Smile Психотерапията ряпа да яде пред една среща с приятели.

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 15:15 от Сребърен облак

# 545
Благодаря Облачка, много полезна, както винаги  Hug

Момичета да ви се оплача вчера какво преживях. Нали ви споменах, че Светославко е доста своенравен напоследък, да не кажа инатлив, непослушен и твърдоглав. Като го вземам от градината, винаги хуква напред с някое дете, после почват да обикалят площадките, ставам разногледа да го следя къде е, връщаме се вкъщи- целия зачервен, вир вода изпотен, но супер доволен и щастлив.
Но вчера, хукна пак с едно дете напред, и като стигнаха до входната врата, другото дете изчака майка си и тръгнаха в друга посока, а той нито ме изчака, нито дори погледна къде съм, а се бутна между спрелите коли пред детската градина и пресече сам улицата, дори не знам дали се огледа, после си продължи напред най- спокойно, без изобщо да се огледа, че не съм до него и е сам. Краката ми се подкосиха. Благодаря на Господ, че не минаваше кола в този момент, улицата е доста оживена, особено вечер когато всички идват да си прибират децата. Никога досега не е правил така, дори като малък винаги така е бягал, и аз бягах подире му ,защото ме беше страх да не излезе на улицата, но той винаги е спирал като стигне до вратата, винаги. А сега уж е по- голям, пък къде му е акъла не знам. Вече ми е обеца на ухото и няма да го пускам от ръката си изобщо. Върнах се вкъщи трепереща и ревяща, карах му се, нашамарих го даже ( което вече не правя отдавна ), наказах го, а после му говорих и го гушках и целувах докато заспим.
Дано поне малко да си е взел поука, аз за себе си си я взех.

# 546
  • Варна, България
Светли,  представям си какво ти е било Hug
Добре, че има някой отгоре да ги пази Praynig!

# 547
Честит празник на всички цветя и красиви слънца  Hug  bouquet

# 548
Ей никоий днес не пише.

Облаче - мерси много за идеите относно учителките. Много полезно.....
А иначе и Алек ще си остава тази година в детската градина - аз говоря за другата година, защото ми трябва време да проверя нещата. Освен това най вероятно ще гледам и за два квартала едновременно и става още по интересно.
и така

хайде - хубава ви вечер

# 549
Добро утро, дами!
По чаша горещо кафенце

и да се гмуркаме в джаза.

Само да вметна - Прес има колело, без помощни колелета, не може да кара сам... ама баща му тича около него. Много е щастливо хлапенцето ми.
Моля да ми кажете кога беше срещата ни - общонационалната , щото ми се препълва графика Mr. Green......
 Поне да запиша у тефтеря Mr. Green
....остават няколко дни до Велик Ден , да ги избутаме  викам.....

# 550
Брях...висите ви гледам онлайн...а не пишете... да не съм ви обидила нещо.....

# 551
  • Варна, България
Здрасти и от мен!
Еееееее, ама начи, не помните - аз сън не спя за срЯщата  Mr. Green - 24 и 25 юни

Браво на Преси, браво и на Форката  Laughing

Аз съм без шеф отново - по закона на Мърфи по това време винаги се разболявам - сигурно от тъга  hahaha Днес от сутринта ме боли корема, е, ще мине.

Малък бисер от онази вечер:
Сами ме вика в ВЦ-то и ме пита:
"Какво си слагат жените на гърдите?" и аз  newsm78
-викам си сутиен ли, що ли...  Thinking
"Не бе мамо, да станат по-хубави"
"Ааааааа - силикон"
"Ти имаш ли?"
"Не"
"Значи не са ти хубави гърдите, защото нямаш силикон"
"Напротив- хубави са и нямат нужда...  bowuu

ПП. Светле, имах колежки на гости и затова си трайках

# 552
А аз малко пообикалях преди обяд с дребното и таткото- консултация имах и малко обиколки по магазините.
Довечера Коко има тържество - купихме риза и вратовръзка, ама не ги искат, че щели да им дават някакви народни носии или нещо подобно...Коко нещастен няма да може да си облече ризата и вратовръзката....Пък тя една сладурска цялата на маймуни дето карат мотори  Mr. Green Дребното спи, аз на компа и няма търпение да стане 4 и половина, че да ходим да видим що е Лазар и Великден...

# 553
"Значи не са ти хубави гърдите, защото нямаш силикон"
Joy Joy Joy Щях да се напишкам от смях  Joy

Имаше преди години една реклама за перфектната майка, която перяла с едиквоси. Пита ме щерката:
- Мамо, ти с Едиквоси ли переш?
- Не.
- Оооо, значи не си перфектна майка... (казано тъжно)

# 554
Аз пък съм "перфектна", защото правя банички бела  Joy Joy Joy

Светле, чи кво да пишем, то да вземе да се случи нещо хубаво, да пишем  Sad
Честито колело на Пресата и бързо да го подкарва.
И аз нямам търпение за срещата  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт